13 Mart 2013 Çarşamba

Parfumerie Generale - Cadjmere (2007)



Parfumerie Generale - Cadjmere (2007)  Markanın uniseks kullanıma uygun parfümü.

"Fonksiyonel bulduğum günümüzün parfüm endüstrisini sıkıcı buluyorum. Parfümlerim ile bir hikaye anlatmak istiyorum. Aynı bir film yada resim gibi. Benim parfümümü kullanan birisi, yaratıcı vaadime ve anlattığım hikayeye ortak olur. Gül kokan bir kadın, nane kokan bir erkek, ne budalaca...

Bir çok parfümörün müzikten ilham aldıklarını görüyorum. Ben daha görsel öğelerden ilham alıyorum. Mesela resim, fotoğraf, sinema, mekanlar..."

Yukarıdaki sözler genç bir kimyagere ait. Pierre Guillaume aynı Andy Tauer gibi kimyagerliği bırakıp, parfümör olan isimlerden. Yine Andy Tauer'e benzer şekilde kendi niş parfüm markasını hayata geçiriyor. 2002 yılında kurduğu markası ile şimdiye kadar (2013 yılı başları) 40 civarında parfüme imza atmış. Parfumerie Generale isimli markası ile biraz geri planda kalmayı seviyor belki de. Diğer provakatif ve iddialı niş markalar kadar ortalarda değil. Hatta kendisi de entellektüel ve kullanması zor parfümler tasarımı yapmamaya özen gösterdiğini deklare ediyor.

                                              Parfumerie Generale'nin kurucusu Pierre Guillaume.

Bugün deneyeceğim Cadjmere, 2007 yılında piyasaya sürülmüş ve hem kadınların hem de erkeklerin kullanabileceği belirtilmiş. Kendi sitelerinde kremsi odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış. Parfümün başlangıcı oldukça tatlı hatta şekerli diyebileceğim turunçgiller-meyveler ile gerçekleşiyor. Bana hemen çocukken çok sevdiğimiz şekerli sakızları hatırlattı. Azıcık da yeşil çiçekler hissediyorum. Üst notaları harika değil ama kötü de değil. Orta notalarına geçildiğinde parfümün asıl karakteri ortaya çıkıyor. Tatlılık-şekerlilik biraz azalsa da devam ediyor. Bu andan itibaren yumuşak kremsi baharatlar, odunsu notalar (sandal ağacı olabilir) ve biraz hindistan cevizi hissediyorum. Orta kısım en zengin ve detaylı yeri. Neredeyse tropikal bir his veriyor. Fakat ferah yapıda değil. Son olarak da ortaya yine kremsi vanilya çıkıyor. Bu vanilyaya bir tutam amber ve odunsu notalar eşlik ediyor. Alt notalar harika olmasa da yine de idare eder.

Cadjmere, genel olarak çok yumuşak hindistan cevizli, odunsu vanilya parfümü. Zaman zaman egzotik ve tropikal his veriyor. Bunu da muhtemelen hindistan cevizi sağlıyor. Çok kibar, sakin ve güvenli. Eğer vanilya seviyorsanız bu parfümü oldukça beğeneceksiniz. Orta kısmını çok beğendim. Fakat sonları biraz sıradan kalmış. Ayrıca başlangıcı da etkileyici değil. Yine de olumsuz yönde değil düşüncelerim.

Hindistan cevizi bilindiği gibi tropikal bir meyve. Daha çok yaz mevsimine uygun parfümlerde kullanılıyor. Fakat Cadjmere öyle ferah ve yaz mevsimine yakın bir arkadaş değil. Özellikle dolgun vanilya ve baharatlar, onu sıcak yaz günlerinde kullanmanın zor olduğunu gösteriyor.


Pozitif, sıcak, insana mutluluk veren, hoş, lezzetli ve sevimli bir parfüm. Ama harika koktuğunu söyleyemem. Neden mi? Biraz detaya gireyim. Öncelikle kokusu çok rafine ve pürüzsüz değil. Biraz basit ve uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olma ihtimali var. Kimi yorumcular süte benzetmişler. Haksız değiller. O kremsi hindistan cevizli vanilya size süt hissi verebiliyor. Süte benzemesi sorun değil tabiki. Ama hindistan cevizli süt gibi kokmak ister misiniz bilemiyorum. Ayrıca çok az da olsa uyumsuzluk var sanki. Gönül rahatlığıyla "işte budur" diyemiyorum. Sanki bir şeyler eksik. Her ne kadar yoğun bir yapaylık hissedilmese de üst düzey bir kalite düzeyine sahip değil. Bazen ortalama kalitedeki ana akım parfümü gibi düşünmenize sebep oluyor.

Kullanması ve sevmesi kolay yapısı var. Bu tip parfümler genellikle kadın kullanımına uygundur diye genel bir düşünce hakim. Evet hafiften kadınsılık barındırıyor. Ama içeriğindeki odunsu notalar erkeksi kullanıma da uyacağını bize gösteriyor adeta.

Cadjmere tuhaf isimli, sıradışı sayılamayacak, konforlu, güzel, sakin, modern ve yumuşak bir arkadaş. Evet bu parfümü tek kelimeyle anlatmaya kalksam "Yumuşak" derim. Otuz yaşın altındaki genç arkadaşlara tavsiye edebilirim. Zaman zaman tatlılık biraz rahatsız ediyor. Eğer parfümlerde tatlılıktan hoşlanmıyorsanız ilginizi çekemeyebilir.


Luca Turin'in kitabında Cadjmere, odunsu hindistan cevizi olarak sınıflandırılmış ve beş üzerinden üç yıldız verilmiş. Bir çok niş marka Eau de Parfum (EDP) olarak ürünlerini piyasaya sürerken, Cadjmere EDT konsantrasyonunda. Kalıcılığı çok iyi değil. Sıcak yaz günleri dışında her zaman kullanılabilir. Küçük bir not ekleyeyim. Cadjmere parfümüne, marka, 18 numarasını vermiş. Yani kimi yerlerde ismi Cadjmere 18 olarak da geçebilir. Kafanızı karıştırmasın.

Artıları:
+ Orta kısmını beğendim.
+ Genel beğeniye uyacak başarılı kokusu.
+ Modern bir hindistan cevizi-vanilya kokusu arıyorsanız tavsiye edebilirim.

Eksileri:
- Sonları biraz basit kaçmış.
- Yüksek kaliteli bir niş parfüm hissiyatı veremiyor.
- Kalıcılığı tatmin edici değil.

Koku Güzelliği:10/7

20 yorum:

  1. Bence ilkbahar ve yaz için bir en iyi ilk 10 listesi yapmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Ne dersin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bence iyi bir fikir değil.

      Artık liste yapmak çekici gelmiyor bana. Hatta en sevdiğim parfümler listesini de kaldırmayı düşünüyorum.

      Sil
    2. O zaman en azından parfümleri kışlık baharlık ve yazlık diye ayırarak ayrı bir kategori yapsan nasıl olur. En azından şu benim yazdığım yorumun altına ilk beş ilkbahar- yaz favori parfümünü yazsan...

      Sil
    3. Valmond zaten yazılarımda detaylı olarak yazıyorum herşeyi. Hatta parfümün yaz için mi bahar ayları için mi yoksa kış için mi olduğunu bile söylüyorum. Şimdi onun üstüne bir daha, bir daha aynı şeylerle uğraşmak, aynı yerde patinaj yapmaya benziyor. Yazdıklarımdan sizler rahatlıkla bu listeleri yapabilirsiniz.

      Sizin ki biraz "armut piş ağzıma düş" gibi bir durum :)) İyi de armudu ağaçtan toplaması daha zevkli değil midir?

      Sil
  2. Merhaba;
    Konu erkek parfümleri olunca size sormak istedim..Umarım buradan cevap alabilirim.

    Yıllar önce eşimin, fransadan alınmış drugstore markası bir parfümü vardı.
    Melfleurs adlı bir markanın mavi şişe parfümü.
    Sanırım "melfleurs pur homme".
    O kadar güzel bir kokuydu ki şişeyi halen saklıyorum,.ok hafif tertemiz bir koku.

    Tabi ki bri daha denk gelmedim.
    Şimdi ise FA marka deodorantların Perfect Wave isimli kokusu ona diyebilirim ki %95 benziyor.

    Ancak ben o kokuya benzer bir parfüm arıyorum.

    Deodorantı veya parfümü biliyorsanız, benzeri bir koku da bilginiz dahilinde midir diye sormak istedim.

    Teşekkür ederim.
    İyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Ne Melfleurs ne de melfleurs pur homme isimli bir parfüm duymadım. Belki sadece Fransa'da satılan bir markadır. Aynı bizdeki Caldion gibi.

      Ayrıca FA - Perfect Wave deodorantı da hiç denemedim. Kusura bakmayın ama yardımcı olamayacağım.

      Sil
  3. Merhaba sevgili parfüm merakı. Bu yeni yazı için teşekkür ederek, bir konuda yardımını rica ediyorum. Bvlgari Pour Homme'a benzeyen ancak daha kalıcı ve daha farkedilir bir parfüm önerebilirmisin? (Bvlgari Pour Homme Extreme hariç)
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar cengiz,

      Bulgari Pour Homme çok farklı bir parfüm. Şimdiye kadar benzer bir kokuya rastlamadım. Aynı serinin Bulgari Soir'ine bakabilirsin.

      Sil
  4. Bvlgari Pour Homme ile CK Be arasında bir benzerlik var bence, bunun da ikisinde de algıladığım sabunsuluktan kaynaklandığını zannediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Erhan, CK Be'yi deneyeceğim..

      Sil
  5. Rica ederim. Özellikle Be'nin ilk açılışı ile BPH arasında bir paralellik olduğu düşüncesindeyim.

    YanıtlaSil
  6. Parfummeraki merhabalar,
    Mizu adlı parfum satış sitesinden hiç alış veriş yaptınız mı fiyatları fazlaca uygun beni tereddüte sevketti. Acaba orjinal ürün satmamaları söz konusu mu? Hiç site ile ilgili bir duyumunuz var mı güvenilir midir? Selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Bahsettiğin site ile ilgili çok soru alıyorum. Çoğu da fiyatlarının düşük olması sebebiyle orijinal olup olmadığını merak edenlerden geliyor.

      Hiç alışveriş yapmadım oradan. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz. Hiç bir siteyi töhmet altında bırakmak istemem kesin bilgim olmadan.

      Sil
    2. Teşekkürler parfummeraki cevap için, selamlarımla

      Sil
  7. Merhabalar,
    arkadaşım bir parfum markası söyledi ve tavsiye etti. Mont blanc hiç kullanma imkanınız oldu mu herhangi bir parfumunu. İndividual veya prescence ya da starwalker isimli parfumleri var markanın. Bir fikriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Mont Blanc'ı biliyorum ama hiç bir parfümünü denemedim henüz. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz. Fakat o kadar abartılacak bir marka olacağını sanmıyorum.

      Sil
  8. Raşit abi merhabalar 22 yaşında üniversite öğrencisi için uzun vadeli sıkılmadan kullanılabilecek herkeste olmayan farkedilirliği iyi olan ve de tekin acar boyner vb yerlerde bulabileceğim bir kaç parfüm önerisi isteyebilir miyim kusura bakma lütfen,ağırbaşlı bir yapım var diyebilirim teşekkür ediyorum şimdiden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oohhoo yine liste uzun :))

      "22 yaşında üniversite öğrencisi için olacak, uzun vadeli sıkılmadan kullanılabilecek olacak, herkeste olmayacak, farkedilirliği iyi olacak ve de tekin acar boyner vb yerlerde bulunabilecek"

      Evet güzel bir reçete ama bende bu reçeteye uygun bir ilaç olmayabilir.

      Costum National Homme ve Dior Homme'a bakabilirsin.

      Sil
    2. Evet liste uzun oldu biraz:)teşekkür ederim abicim kolay gelsin

      Sil