30 Haziran 2013 Pazar

Acqua di Parma – Colonia (1916)



Acqua di Parma – Colonia (1916)  Klasikler arasında yerini alan eserlerden.

Parma. Kuzey İtalya'nın ortasındaki bu şirin şehir, tarihi güzellikleriyle birlikte gastronomi alanında da iddialı. Hatta meşhur Parmesan peynirinin isminin Parma şehrinden geldiği bile rivayet ediliyor. Tarihi kiliseler, saraylar, tiyatrolar ve Avrupa'nın en eski üniversitelerinden birisini barındırması, Parma şehrinin ilgimizi çekmesi için yeterli bence.

Tarihi İtalya kadar eski olan bu şehir, 12. yüzyıldan sonra adını duyurabilmiş. Günümüzün modern İtalyasında sadece meşhur yeşillikli Tortelli veya et suyunda Anolini yemekleri ile anılmıyor Parma. İtalya'nın gururu olan bir markayı bünyesinden çıkarabilmesi ile dikkati çekiyor. Hem de yüzyıla yakın tarihi olan bir marka. Aslında hikaye bundan 97 yıl önceye kadar gidiyor.

1916 yılında eski Parma şehrinin merkezinde, küçük bir parfüm laboratuvarı düşünün. Ahşap rafların ve eski büyük şişelerin içinde farklı farklı esanslar bulunan bir dükkan. Herşeyi el ile hazırlanan formüller üzerinde çalışan o dönemin "parfümörleri" mum ışığı altında son kontrollerini yapıyorlar. Amaçları basit ve geleneksel İtalyan tarzı bir kolonya yapmak. Hem kadınların hem de erkeklerin kullanabileceği gibi bir koku. Turunçgil ve limon ağırlıklı. Şık ve tarz sahibi. O dönem için lüks ve aristokratik. Ve bu çabaların sonunda kendi deyimleri ile "ilk gerçek İtalyan Eau de Cologne" üretilmiş oldu.

Acqua di Parma markasının serüveni böyle başlıyor denebilir. Amaçları, 1900'lü yılların İtalyan tarzını, şıklığını, estetiğini ve kalitesini bütün Avrupaya hatta dünyaya tanıtmaktı. Tabiki bunu parfümler ve farklı güzellik ürünleri ile yapacaktı. Burada önemini kavramamız gereken durum Acqua di Parma'nın safkan bir parfüm markası olması. Ünlü moda evlerinin "bir kaç tane de parfümümüz olsun yan ürün olarak" düşüncesi onlar için geçerli değil. Uzmanlıkları sadece güzel kokulu şeyler üzerine. Bir anlamda İtalya'nın en eski niş parfüm evi diyebiliriz. Her ne kadar 2001 yılında Louis Vuitton grubuna satılmış olsa da.


Colonia, markanın ilk ve en ünlü parfümü. Hatta parfüm endüstrisinin önemli klasiklerden birisi diyebilirim rahatlıkla. 1916 yılından beri üretimi devam ediyor. Tabii ki bazı reformülasyonlar geçirmesi kimseyi şaşırtmamalı. 97 yaşında bir parfümün ilk hali ile günümüze gelmesi pek mümkün görünmüyor.

Turunçgilli olarak sınıflandırlmış Colonia. Bence de kesinlikle doğru. Zaten parfümün ilk saniyelerinde karşınıza turunçgiller çıkıyor. İlk sıktığımda eski ve tozlu limon, aromatik otlar (biberiye, kekik veya fesleğen) ve çok güzel lavanta karşıma çıkıyor. Eski tarz turunçgilleri hatırlatan üst notalar çok doğal, çok rafine ve çok güzel. Harika başlangıcı var Colonia'nın. Sonrasında orta kısma geçiliyor. Açıkçası büyük değişimler geçirmiyor. Aynı eski ve tozlu turunçgiller devam ediyor. Aromatik otlar biraz daha kendisini gösteriyor. Lavantanın yerine bir parça gül, yumuşak ve ferah baharatlar ekleniyor. Gül bildiğimiz yoğun ve kadınsı haliyle yok burada. Turunçgil ile karıştırılmış adeta. Orta kısmını da çok sevdim. Son kısma gelindiğinde odunsu notaların ağırlığı hissediliyor. Biraz da meşe yosunu buradayım diyor. Klasik bir kapanışı var. Turunçgiller ile odunsu notaların işbirliği. Çok etkileyici değil. Belki de parfümün en sıradan tarafı olmuş sonları. Böylece de tenden ayrılıyor.

Colonia, hiç şüphesiz tam bir turunçgil kokusu. Tozlu ve eski kokan limon-portakal birlikteliği harika. 1980'li yılların sert şiprelerine çok benziyor bu turunçgil kullanımı. Zaten ilk denememde hemen Christian Dior'un erkek klasiklerinden Eau Sauvage'a benzettim. Fakat ilerleyen kullanımlarda Yves Saint Laurent Pour Homme'a da epey benzediğini fark ettim. Yani özetle Colonia, günümüzün parfüm trendlerine biraz uzak. Eski kokan turunçgilleri çoğu kişi beğenmeyebilir. Fakat emin olun nefis kokuyor açılışı.


Orta kısımda bence çok güzel. Hatta orta notalardan itibaren daha da kompleks hale geliyor kokusu. Aromatik otlar çok başarılı kullanılmış. Bu otsular aynı zamanda Colonia'nın, Akdenizli ruhuna da bir gönderme adeta. Bazı yeni parfümlerde aromatik otlar ağdalı ve köşeli kullanılıyor. İnsanların burunlarını yoruyor. Fakat burada kokladıkça daha çok koklamak istiyorsunuz. Adeta bağımlılık gibi bir şey.

Son kısım ise biraz hayal kırıklığı yarattı bende. Odunsu notalar biraz pudralı kullanılmış. Zaten en şikayet edilen kısmı burası genel olarak. Bu eleştirilere katılıyorum. Sonları biraz da özenli olsaymış, ömür boyu kullanılabilecek bir parfüm olabilirmiş.

Her ne kadar büyük değişimler göstermiyor gibi gelse de genel olarak zengin bir yapısı var. Notaları tek tek algılayabiliyorsunuz. Kalitesi tartışılmaz. Yapaylığa rastlanmıyor. Niş parfüm standartlarını rahatlıkla yakalamış gibi görünüyor. Hele ki 97 yıl önce üretildiğini düşünürsek.

Colonia, gerçek bir parfüm klasiği. Gerek kokusu gerekse size yaşattığı deneyim ile adeta zamanda yolculuğa çıkmış gibi hissediyorsunuz. Bu parfümü üzerime sıkıp, gözlerimi kapatıp kokladığımda 1920 yada 1930'lu yılların İtalyasında gibi hissediyorum kendimi. Gayet şık takım elbise ve değişmez aksesuvar olan fötr şapka ile centilmen İtalyan erkeklerinden birisiyim şimdi. Dar ve tozlu İtalya sokaklarında yürüyorum. Elinde şemsiyesi ve geniş elbisesi ile karşıdan gelen nazik hanıma selam veriyorum. O da bu iltafatımı kendisine yakışan bir şıklık ile cevaplıyor. İşte Colonia bana bunları düşündürüyor.


Şimdi de Sicilya adasındayım. Mevsim sonbahar. Eylül ayının sonları. Güneşin yaz aylarındaki yakıcılığı kalmamış. Eğik açıyla gelen güneş ışınlarının altında plaj şezlongunun üzerinde uyukluyorum. Denizden gelen hafif bir meltem vücudumun üzerinde geziniyor. Arkamdaki portakal ve limon bahçelerinden gelen koku ile denizin o nefis yosun kokusu birleşiyor. Gözlerim hafif kapalı. Hüzünlüyüm. Sebebini bilmiyorum. Yanımda sevdiğim kadının olmaması mı acaba? Onun elini tutamamak mı? Bu güzel anları yalnız başına geçirmek mi içimi burkuyor? Belki de o güzel yaz mevsiminin bitmekte olduğunu fark ettiğim için. Sebebi ne olursa olsun ne düşüneceğimi ve ne hissedeceği bilmiyorum. Sadece o ana bırakıyorum kendimi.

Bir süredir kullandığım Colonia'yı bence tanımlayan en iyi iki kelime nostalji ve hüzün. Nostalji kısmı eski anıları çağrıştırdığı için olabilir. İnsanı gerçekten de geçmişe götürüyor kokusu. Şu an hayatta olmayan büyük halamın evindeki kolonya şişelerinden yayılan kokuyu hatırlattı bana. Hüzünlü hissetmeme sebep olansa çok canlı, modern ve pozitif olmayan karakteri. Buruk kullanılmış turunçgiller ve limon garip şekilde onu melankolik yapıyor. Zaman zaman hafiften de hayvansallık hissediyorum. Fakat oldukça sınırlı bir ballı hayvansallık. Bu anlamda eski tarz tatlı hayvansal oryantallere de göz kırpıyor.            

Colonia, eski kokan yapısı nedeniyle genç arkadaşlar için iyi bir seçenek olmayabilir. Zaten onu başkalarını etkilemek için değil, ruhunuzu okşamak için kullanmalısınız. O size özel olmalı. Olgun, görmüş geçirmiş, stil sahibi erkekler daha iyi taşır Colonia’yı sanki.

30 hatta 35 yaş ve üzerindeki arkadaşlara tavsiye ederim. Uniseks olarak satılıyor fakat bana erkek kullanımına daha yakın geldi. Yine de kadınlar da bakabilirler kokusuna. Belki ilgilerini çeker. Parfüm kritikçisi Luca Turin Colonia'yı çiçeksi kolonya olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden üç yıldız vermiş. Ayrıca parfümün ünlü sevenleri arasında Cary Grant, David Niven, Ava Gardner, Eva Turner, Audrey Hepburn varmış.


Parfümümüz pek alışık olunmadık şekilde Eau de Cologne (EDC) formunda. Parfümün ilk hali de EDC'ymiş zaten. Onun için kalıcılık ve fark edilirlik değerleri düşük olabilir. Tam bir sonbahar parfümü bence. İlkbahar veya yaz mevsiminde de kullanılabilir. Bir iyi haber daha vereyim. Acqua di Parma'nın parfümleri gerek ülkemizdeki bazı büyük mağazalarda gerekse bir çok internet sitesinde satılıyor. Yani ulaşması kolay diyebilirim.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Artıları:
+ Başlangıcı çok güzel.
+ Orta kısmını da beğendim.
+ Rafine, şık, stil sahibi kokusu.
+ Günümüzün parfümlerindeki gibi bol tatlılık barındırmayan yapısı memnun edici.

Eksileri:
- Sonları etkileyici değil.
- Fark edilirliği biraz zayıf.

Koku Güzelliği:10/8

24 yorum:

  1. harika bir parfüm için güzel bir yorum olmuş, tebrikler. saygı duyulacak kadar özenle hazırlanmış bir parfüm bu, seviyoruz kendisini.

    YanıtlaSil
  2. Daha yoğunu için colonia intensa versiyonunu deneyin.

    YanıtlaSil
  3. Bence intensa sadece yoğun versyonu değil daha da güzel bence diğer çeşitleri daha güzel bence eski , tozlu havası çok daha az ve daha zengin kokuları aqua di parma larda

    YanıtlaSil
  4. Acqua di Parma parfumleri harikadir. Kaliciligi ve farkedilirligi o kadar guclu olmasada turlerinin en guzel parfumleridir. Essenza'yi da denemenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  5. Çok büyük değişimler göstermiyor fikrine katılmıyorum,bence gelmiş geçmiş açılışı ve kapanışı en farklı parfüm,başı limon kolanyası,kıçı misk,ha böyle dediğimden beğenemdim sanılnmasın,güzel,kompleks bir eser

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Parfüm Merakı;
    içinde kendimi bulabileceğim, yakınlarımın beni kokusundan tanıyabileceği, etkisi uzun sürecek ve modası çabuk geçmeyecek tarzdan bir parfüm arıyorum. Aklımda Dior Homme, One Million Paco Rabanne ve hugo boss - boss var. Fikirleriniz neler? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Atakan,

      Şimdi sorunda hatalı bir kısım var. Hem kendimi içinde bulabileceğim bir parfüm arıyorum diyorsun hem de bana danışıyorsun. Burada çelişki var. Böyle bir parfümü ancak sen bulabilirsin. Çünkü kullanacak olan sensin.

      Eğer herkesten farklı kokmak istiyorsan o zaman popüler parfümleri listeden çıkarmalısın. 1 Million ve Hugo Boss sana uygun olmayabilir. Daha az bilinen parfümleri araştırmalısın. Yani işin büyük kısmı sana kalıyor :)

      Sil
    2. Haklısınız yalnız kendi fikirlerimi önemsediğim kadar başkalarının fikirlerini de önemsiyorum. Belki de bu yüzden sorma gereği hissettim. Kendimi içinde bulabilmek istiyorum ama araştırıcı bir yapım da yok. Tavsiye parfümleri kendi çaplarında değerlendiriyorum, uygun gördüğümü kullanıyorum. Daha fazlasını yapacak olsam, işi sizin gibi profesyonelliğe dökmeye çalışır olurdum :D Sıkça, yıllarca kullanabileceğim klasikleşen ama bir o kadar da farklı hissettiren bir parfüm kullanmak istiyorum. Adını sorduracak tarzda parfüm de diyebilirim. Ama söylediğiniz gibi popüler ve herkes tarafından bilinen parfümleri de kullanma taraftarı değilim, arada kaldım ve yorumlarım kadar fikirlerim de kendi kafamda çelişiyor. Tavsiye de bulunmanızı isterdim. Tekrar teşekkürler Parfüm Merakı!

      Sil
    3. Atakan,

      Bir çok kişi benden hazır reçete istiyor. Benden ilacı alacak. Hooop yutacak ve iyileşecek. Fakat ben sadece kendimin doktoruyum. İlimim ve bilimim henüz başkalarına ışık tutacak kadar parlak değil.

      Tabiki senin durumun biraz "Armut pişsin ağzıma düşsün" oluyor. Ama ağaçtan toplamak daha zevkli değil mi armutları :)

      Sil
    4. Bu cevabi biyerden hatırlıyorum :-)

      Sil
    5. Sıkı bi' ağzınız var gerçekten! Keskin burnunuzdan ve tecrübelerinizden yararlanmak isterdim. Sanırım ''armut toplama'' işine alışsam iyi olacak. Yazılarınızı takip etmeyi amaçlıyoruuum, x3 teşekkürler.

      Sil
  7. Hermes Voyage
    Tom ford sahara noir
    Loewe Solo absolute

    Bakabilirsin. Kriterlerine uygun

    YanıtlaSil
  8. Açılışı ve sonu farklı çok tek düze değil bence. Ama diğer çeşitlerinin açılışları ve sonu o kadar farlı ki şov yapıyorlar adeta absoluta , intensa, essenza gibi çeşitler

    YanıtlaSil
  9. Bence de o kadar tek düze değil açılış ve kapanış. Ama diğer çeşitleri yoğun ve daha zengin hatta açılış( açılışlarda bütün çeşitler çok yakın kokuyor) orta nota ve sonrası o kadar farklı ki şov yapıyorlar. Intensa, absoluta, essenza açılışı tozlu , puduralı bir limon kolonyası iken bu kadar zengin ve çok yönlü bir parfüme dönüşüyorki çok kalite parfümler

    YanıtlaSil
  10. Markanın en iyi parfümü bence ; blue medittrano serisine ait olan, mirto di paneira

    YanıtlaSil
  11. Raşid bey malum bu parfüm edc olmasından dolayı kalıcılığı düşük.Bu yüzden kalıcılığını arttırma açısından parfümü sıkmadan önce tenimize kokusuz gliserin sürsek parfümün kokusunu bozmuş olurmuyuz bir fikriniz varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla gliserin ile olacak şeyler değil bence. Parfümün belli bir formülasyonu vardır. Ve kokusunun bir ömrü. Onu dışarıdan müdahaleler ile arttırmanız mümkün görünmüyor.

      Zaten EDC'den daha fazlasını beklememek lazım.

      Sil
  12. üstadım bu parfümün ıntensa versiyonu ile kokusu aynı mı? bunu mu alsam yoksa ıntensa versiyonu mu önerirsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Intensa'yı heniz denemediğim için bir kıyaslama yapamayacağım.

      Sil
  13. Merhaba.Aqua Di Parma Essenza adlı parfüm sevilin sitesinde sadece bayan bölümünde yer alıyor.Nette araştırdım böyle bir şeye rastlamadım.Acaba bu parfümün bay bayan modelimi var? Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Acqua Di Parma'nın bir çok parfümü uniseks olarak satılıyor. Essenza bazı kaynaklar erkek parfümü olarak geçiyor. Sevil'in sitesinde yanlış yere koymuş olabilirler. Kadın parfümü olarak geçmiyor Essenza.

      Sil
  14. Merhaba ben guneskremi gibi kojan bir parfum ariyorum ama maalesef bulamiyorum yardimci olursaniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
  15. Bütün kolonya serisini aldım...yurtdışında güvenilir sitelerde 100 lük leri 70 euro civarında...kalıcılığı ve farkedilirliği en fazla olanı colonia essenza...Assolutanın hüzünlü bir kokusu var..bence tüm serileri yazlık..Acqua di Parma Colonia serilerinin amacı..Erkeği Erkek gibi hissettirmek....1930 larda Eski bir berber dükkanında usta bir berber sizi usturayla traş ediyor...şık beyefendi kokusu...tek problemi farkedilmesi...ama sizin yanınıza yanaşan bir bayanın bu kokuyu hissettiğinde ne düşündüğünü tahmin edebiliyorum...güven veren tertemiz ve hayır denemeyecek bir centilmen.....sakın ilk sıktığınızda bu ne ya kolonya bu demeyin...

    YanıtlaSil