23 Haziran 2013 Pazar

Mancera – Cedrat Boise (2011)



Mancera – Cedrat Boise (2011)  Markanın yeni parfümlerinden.

Hava sıcak ve daha da sıcak olacağa benziyor. Yok, pop müzik sanatçısı arkadaşlara özenmedim. Ama meteoroloji biliminin son yıllarda kat ettiği gelişme kayda değer. Neyseki bir haftalık hava tahminleri bile artık iyi kötü doğru çıkıyor. 20 Haziran tarihinden bir hafta sonra sıcaklıkların daha da artacağı malumunuz. Demek ki artık yaz mevsimine uygun parfümlere geçme zamanımız gelmiş. Her ne kadar ara sıra sonbahar-kış mevsimine yakın parfümleri yazacak olsam da genel olarak ferah kokular üzerine çalışacağım bu aralar.

Yaz parfümleri... Limon, turunçgil, meyveler, ferah çiçekler, deniz kokusu ve yosun. Ferahlığı, rahatlığı, salaşlığı hatırlatan her nota, yaz parfümlerinin öznesi olabiliyor. Sıcak yaz günleri için beklettiğim bir parfüme yer vermem gerektiğini düşünüyorum artık. Fransız niş parfüm evi Mancera'nın popüler parfümlerinden birisi karşımızda. Cedrat Boise, Fragrantica'da aromatik turunçgil olarak sınıflandırılmış. Uniseks kullanıma uygun olduğu belirtilmiş. Geçelim detaylara.

Cedrat Boise’i ilk sıktığımda ferah turunçgiller (bergamot) ile bir parça limon karşıma çıkıyor. Güzel ve doğal bir karışım olduğunu söyleyebilirim. Bergamot modern kullanılmış neyseki. Limon ile bir parça yumuşatılmış. Bence hoş olmuş açılışı. Orta kısma geçildiğinde bu sefer meyveler devreye giriyor. Daha çok ananas ve metalik turunçgiller karışımı. Bana meyve sularını hatırlattı. Meyvelerde biraz metalik-yapay taraf var. Orta kısım için eh işte diyebilirim. Son kısımda odunsu notaların ağırlığı hissediliyor. Ananas benzeri meyvemsilik eşlik ediyor erkeksi odunsu notalara. Böylece de tenden ayrılıyor.

Cedrat Boise, sıcak yaz günleri için güzel sonuçlar verebilecek yapıda. Ferah, yumuşak, kullanımı kolay, basit bir formüle sahip. Turunçgiller, meyveler ve odunsu notalar. Hepsi bu. Tabiki parfümün ana öğesi meyveler. Fakat bol tatlı ve sıkıcı değil. Pürüzsüz ama neredeyse doğal kokan, marketlerde satılan ananas-elma sularına benziyor. Eğer bu tür meyveli parfümlerle aranız iyiyse denemenizde fayda var.


Hafiften metalik yapaylık hissettiğim meyveler, yüksek kaliteli değil. Yani bir Serge Lutens parfümündeki o nefis meyve kullanımı burada yok. Daha şeffaf ve tekdüze. Derin yada detaylı değil. Fakat kötü ve vasat da değil. Bence ortalama değerlerde. Eğer yüksek sayılabilecek fiyatı sizin için önemli değilse düşünülebilir. Ama uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olabilir bu basit koku. Benden söylemesi. Ayrıca başından sonuna kadar büyük değişimler geçirmiyor. Aynı çizgide ilerliyor.

Cedrat Boise, bence herkesin sevebileceği gibi. Onu kullanan kişilerin nefret etmeyeceklerini sanıyorum. Bu anlamda genel beğeniye hitap ettiği söylenebilir. Hatta bu parfümü üzerinizde koklayanlardan güzel övgüler alabilirsiniz.

Mancera, niş parfüm evi. Onun için ana akım markalardan daha başarılı işler beklemek hakkımız. Bu anlamda Cedrat Boise harikalar yaratmıyor. Çok büyük uyumsuzluk yaşanmayan kokusu belli bir seviyenin üzerinde. Ama muhteşem de değil. Yani o kadar abartılacak yanı yok.

Hatta rakiplerinden birisine şaşırtıcı derece de benziyor. Creed'in büyük ilgi gören yeni parfümlerinden Aventus'u andırdığı aşikar. Hatta özellikle bu yönünü merak etmiştim. Aventus'u çok başarılı bulmadığımı her zaman söylüyorum. Bence Cedrat Boise hem koku güzelliği ile hem de kalite anlamında Aventus'tan biraz daha başarılı. Aventus'u sevenlere rahatlıkla tavsiye ederim.


Cedrat Boise, markanın diğer parfümleri gibi Eau de Parfum (EDP) formunda. Başlangıcı oldukça dolgun ve fark edilir. İlerleyen dakikalarda tene yakın kalıyor. Kalıcılığı gayet iyi.

Parfümü markanın diğer eserlerine imza atmış Pierre Mancera tasarlamış. Uniseks olarak görünse de bence erkek kullanımına daha yakın. Genel olarak erkeksi yapıda diyebilirim. Özellikle sonlardaki odunsu vurgu bu durumun sebebi. Meyveler de oldukça erkeksi kullanılmış. Tam bir yaz parfümü. Soğuk kış günlerinde nasıl tepki verir bilemiyorum. Genç arkadaşları hedefliyor gibi. 18-30 yaş arası için uygun olabilir. Denemeden almamak gerek.

Artıları:
+ Başlangıcı güzel.
+ Kalıcılığı fena değil.
+ Genel olarak herkesin sevebileceğini düşünüyorum.

Eksileri:
- Meyveler biraz metalik/yapay gibi.
- Düz çizgide ilerliyor. Sürpriz yapmıyor.
- Fark edilirliği zayıf oldu tenimde.

Koku Güzelliği:10/6.5

22 yorum:

  1. Parfüm merakı Caron'un bayan parfümlerini yorumlama gibi bir düşünceniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Caron'un çok önemli kadın parfüm klasikleri var. Tabiki yazmak isterim ama elimde yok hiçbirisi.

      Sil
  2. Bekledgim bi yorumdu ve almakta tereddüt ettigimdi. Sizce alınırmı ? Creed aventusa benzetenler var bt kokuyu. Bu arada mancera ve montale aynı fabrika ürünleriymis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen iyice okumak lazım. Cevaplar orada bir yerlerde olabilir :)

      Alıp almamak kişisel bir tercihtir ve ben buna karışamam. Eğer imkanın varsa önce dene. Sonra karar verirsin.

      Sil
  3. Tamamıni okumadan yorum yapmıstım. Sende aventusa benzetmişsin :-)

    YanıtlaSil
  4. Aventus'dan çok daha güzel değil mi bu ya. Aventusun haketmeyen bir şanı var ama Cedra Boise daha güzel

    YanıtlaSil
  5. Raşit bey merhabalar,kusura bakmayın buraya yazıyorum ama üç tane yaz parfümü önerisi alabilir miyim?Fazla piyasa işi olmazsa güzel olur ve ayrıca tekin acar ve boyner gibi mağazalarda bulunabilecek tarzda,internetten sipariş vermeyi sevmiyorum da .Dört mevsim kullanılabilecek bir koku da olabilir,önemli olan özel,akılda kalıcı bir koku olması.Yaş 22 üniversite öğrencisi,ama olgun bir yapıya sahibim.Şimdiden teşekkür ederim,kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Parfüm Merakı blogu üzerinden artık parfüm önerisi veremiyorum. Kusura bakma :(

      Sil
    2. Yok ne kusuru önemli değil de,öneri alabileceğim imkan var mı peki mail,forum vs ?

      Sil
    3. Yeni parfüm forumumuza bakabilirsin. Orada çok farklı öneriler çıkabilir. Adresimiz şu:

      http://parfummerakiforumu.blogspot.com

      Sil
  6. Evet, kesinlikle aventusa çok benziyor ve ondan daha güzel. Aventustaki yapaylık yok. Ve o ananas çok daha hoş kullanılmış. Ama malesef edp formunun hakkını vermiyor daha çok edt formunda. Zaten en begendigimiz parfümler hep kalıcılik yada farkedilirkikte fire veriyor. Ama koku kesinlikle güzel. Begeniye açık bi tarz.

    YanıtlaSil
  7. Hani bazı kokular kişi ile özdeşleşir ve o kişinin adı söylendiğinde kokusu akla gelir ya işte ben bu tarz kokuları "imza kokusu" olarak tanımlıyorum. Yani kişi sanki kokusuyla bir imza atıyor kokusu ile akıllarda kalıyor.
    İşte Cedra Boise işte tamda öyle bir koku.

    YanıtlaSil
  8. fiyat performan olarak bakılırsa eğer harika bir parfüm bu. beğenilmeyecek bir kokusu yok, özellikle karşı cinsten gelecek geri dönüşlere önem veren biriyseniz bu parfüm size göre. ofis ortamı ya da yaz günleri için biçimliş kaftan diyebiliriz

    YanıtlaSil
  9. parfümmeraki jpg le beau male elinde mevcut mu? yakın zamanda yorumlamayı düşünüyor musun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim deneme firsatim oldug klasij jpg vanilyası. Ama çiçekler eslik ediyor. Muhtemelen lavanta birazda akuatik

      Sil
  10. güzel parfüm fakat farkedilirliği çok düşük.

    YanıtlaSil
  11. Kalıcılık çok iyi, farkedilirlik de düşük demek hasksızlık olur kullandığım günlerde hemen herkes parfümün markası ne diye sordu.

    YanıtlaSil
  12. Utku'nun gazıyla denemeden alıyordum bu parfümü...Allahtan Harvey'de denemişim...İşte İnsan güvenemiyo arkadaşlarına her zaman :))
    Parfüm EDP fakat tene çok yakın kalıyor..Farkedilirlik P.M'nin dediği gibi yerlerde...Hatta bu yönden Acqua di parma kokuları gibi desem yalan olmaz...Başlangıçtaki gibi devam etse çok genç işi kaçabilirdi..Odunsu alt yapı kokuyu çok kaliteli hale getirmiş..Resmi içerikte sandal ağacı varmış dip notalarda...Bence başta-ortada-dipte her aşamasında hissediliyor..İntense ya da extreme çıksa da alsak :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E ama be kalicı demedim ki. Aventustan daha iyi dedim :-D

      Sil
    2. Takılıyorum Utku kardeş :))
      Ben Aventus'tan iyi diyemem bence aynı değiller...Sadece içerik benziyor..Aventus daha freş ve meyveliyken, Cedrat güçlü, doğal ve odunsu alt yapısı nedeniyle daha oturaklı bir koku...Aventus'ta biraz hissedilen yapaylık fazla rahatsız edici değil..Bununla birlikte benim tenimde Aventus daha farkedilir oldu...Keşke 3-4 saat fazla kalsa müthiş bir koku cedrat...

      Sil