5 Haziran 2013 Çarşamba

Versace – Blue Jeans (1994)



Versace – Blue Jeans (1994)  Markanın popüler erkek parfümü.

1990'ların ortaları. Yaş olarak 14-15 civarındaydım. Kafamın bugünkünden daha az karışık olduğu zamanlar. Hayat daha kolay. Amerikan sinemasının belki de en gösterişli yılları. The Shawshank Redemption gibi hala IMDB'nin en yüksek puanına sahip çarpıcı filmi beyaz perdedeydi. Quentin Tarantino'nun harika filmi Pulp Fiction'da 1994 yılında sinema severlerin beğenisine sunuldu. Tom Hanks'in Forrest Gump’ını, Luc Besson'un Leon'unu unutmamak lazım.

Dönemin müzisyenleri de hiç fena değildi bir kaçı hariç. Boys II Men gibi temiz çocuklardan oluşan bir boyband kızların gönlünü kazanırken, Aerosmith gibi pop rock grupları da kendisini gösteriyordu. Bugün pek isimleri duyulmayan Celine Dion, Bon Jovi, Bryan Adams, Rod Stewart gibi popüler kültürün şarkıcılarını zevkle dinliyorduk. Fakat hepsinden de önemlisi 1994 yılında duyduğumuz bir haber hepimizde anlatılmaz duygular uyandırmıştı.

Dünya müzik tarihine Nevermind isimli albümüyle geçmiş nefis grup Nirvana'nın karizmatik ve gencecik solisti Kurt Cobain'in intihar ettiğini önce kabul edemedi kalbimiz. Bugün bile dinlemekten en zevk aldığım albümlerden birisinin yaratıcısı, bohem ve bunalımlı adam Cobain, o yaşlarda belki de ölümle ilk defa bu kadar yakından tanışmamızı sağlamıştı. Müzik tarihi için ne kadar büyük kayıp olduğunu şimdi çok daha iyi anlıyorum.


Parfüm dünyası ise 1990'ların başlarından itibaren erkeksi şiprelerin ve aromatik fujerların etkisindeydi hala. Ama değişim başlamıştı denilebilir. Daha yumuşak, tatlılığın kullanılmaya başladığı parfümler gelecekti. Bana göre Blue Jeans tam da bu dönemde gelmiş ve bir anlamda öncü olmuştu. Yani geçiş dönemi parfümlerinden diyebilirim onun için. Versace'ın üçüncü erkek parfümü olarak görünüyor. Markanın "Jeans" serisinin ilk örneği. Fragrantica'da odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış. Bence aromatik fujera yakın kokusu. Resmi tanıtımı şöyle: “Bu parfümde doğrudan bir ferahlık vardır. O, temiz, berrak, sportif ve genç.”

Parfümü ilk sıktığımda karşıma tatlı turunçgiller, aromatik otlar ve tatlı lavanta çıkıyor. Kimi yorumcular limondan bahsetmişler ama bana hiç de öyle gelmedi. Ortalama tatlı turunçgiller diyebilirim üst notalar için. Fena değil. Geçelim orta kısma. Burada tatlımsı lavanta daha belirgin hale geliyor. Turunçgiller geriye çekiliyor. Tatlı galbanum ve sardunya da hissediliyor. Erkeksi çiçekler hakim daha çok. Lavanta, menekşe ve yasemin. Hepsinden bir parça var sanki. Son kısımda ise tatlımsı yapay misk, yapay odunsu notalar ve vanilya ile kapanışı yapıyor.

Görüleceği üzere Blue Jeans, detaylı sayılabilecek yapıda. Fakat insanda düz çizgide ilerlediği hissi veriyor. Başlangıcı bugün için bize sıradan gelebilir. Çünkü bir çok modern parfüm bu tip tatlımsı turunçgili kullanıyor. Ama üst notalara ustaca serpilmiş aromatik otlar gayet ilgi çekici. Orta kısımda ise yapay erkeksi çiçekler baş role geçiyor. Lavanta ve menekşe algılıyorum. Lavanta çok daha baskın. Başlangıçtaki tatlılık biraz daha artıyor orta kısımda. Yok, sevmedim orta kısmı. Sonlarda ise yine tatlılık dikkat çekiyor. Misk, yapay vanilya ve yapay odunsu notalar harikalar yaratamıyor. Özellikle kıyafet üzerinde yapay vanilya, en uzun süre dayanan alt nota olarak öne çıkıyor.

Blue Jeans, parfüm endüstrisinin en bilinen oyuncularından birisi. Sadece ülkemizde değil, yurt dışında da büyük bir kullanıcı kitlesi olduğu anlaşılıyor. Zaten Versace'ın geçen on dokuz yılın ardından üretimini devam ettirmesi bize büyük bir ticari başarı olduğunu anlatıyor. Hatta görünen o ki Versace'ın en başarılı erkek parfümlerinden birisi. Fakat güzel koktuğu anlamında söylemiyorum. Yani bu parfüm, çok satan geç dönem klasiklerden birisi dersem yanlış olmaz. İyi de neden böylesine başarılı oldu Blue Jeans?


Muhtemelen döneminin daha önce denenmemiş koku formunu kullanmasıydı başarısının sırrı. O döneme kadar böylesine tatlımsı parfümlere çok rastlanmıyordu. Blue Jeans, bu anlamda ilk taşı atanlardan birisiydi. Yani o dönemin koku trendlerine hiç uymuyordu. Bu da onu devrimci yapıyordu. Zaten en büyük hata onu, günümüzün modern tatlı parfümleri ile kıyaslamak olur. Eğer böyle kıyaslama yaparsak yanlış sonuçlara ulaşabiliriz.

Blue Jeans, orta kısımdan itibaren rahatsızlık edici bir yapaylığa başvurmuş. Neden böyle bir seçim yapılmış anlayamadım. Bu yapaylık, parfümün kalite hissini ciddi anlamda düşürüyor. Onu sıradan ve vasat bir ana akım parfüme dönüştürüyor ne yazık ki. Bence en büyük eksiği bu.

Genel anlamda herkesin sevebileceği gibi kompozisyona sahip. Zaten bu parfümü kadınların da oldukça beğendiğini okuyorum. Demek ki Versace bu anlamda hedefine ulaşmış. Büyük kesimler tarafından sevilerek kullanılan, rakiplerine göre çok düşük fiyatı ile ulaşması kolay arkadaşlardan. Bunlarda olumlu yanları.

Son tahlilde Blue Jeans çok başarılı bir kokuya sahip değil. Baştan sona büyük değişim göstermeyen kokusu (açılışı hariç) hayal kırıklığı yarattı bende. Çok ilginç yada yaratıcı değil. Ve en büyük şanssızlığı da bir çok güçlü rakibinin karşısında fazla şansı yokmuş gibi görünüyor. Bence bir şişesini, uygun fiyatına rağmen almak gereksiz gibi.


On dokuz yılın ardından Blue Jeans, oldukça modern kokuyor diyebilirim. Yani öyle eski yada tozlu değil. Bu anlamda ileri görüşlü parfümmüş. Sanki geçtiğimiz yıl çıkarılmış gibi günümüzün parfüm trendlerine yakın. Bu anlamda hakkını teslim etmek lazım.

Blue Jeans'in ismine ve şişesine bakıp da akuatik yada ferah, deniz temalı bir kokuya sahip sanmayın. Hiç öyle ferah değil. Gayet tatlı (zaman zaman aşırıya kaçan), ağdalı kokusu, yaz sıcakları için baygınlık verici olabilir. Bu yönüyle genç erkekleri hedeflediğini düşünüyorum. 17-30 yaş için olabilir. Bence ilkbahar-sonbahar-kış mevsimi kullanımına daha yakın.

Tabiki şişesinden kısaca bahsetmemek olmaz. Coca Cola'ya benzeyen mavi şişe çok farklı. Hatta tasarımını bizzat Gianni Versace'ın yaptığına dair bilgiye rastladım. Umarım doğrudur. Alüminyum kutusu da çok rastlanır türden değil. Fakat bu kutu fazlaca basit ve ucuz bir imaj veriyor bence. Parfümün tasarımcısı, çok bilinmeyen burunlardan Jean-Pierre Bethouart.    

Artıları:
+ Başlangıcı fena değil.
+ Kalıcılığı kıyafet üzerinde gayet iyi.
+ Fiyatı ucuz ve her yerde bulunabiliyor.

Eksileri:
- Orta kısımdan itibaren başlayan yapaylık ciddi sorun.
- Tatlılığın kullanımında ölçü biraz kaçmış. Bu tür tatlı parfümleri sevmeyenler denememeli.
- Ortalama ve vasat kokusu çok şey vaat etmiyor.

Koku Güzelliği:10/6

38 yorum:

  1. çok beğendiğim ve yıllardır kullandığım bir parfüm,analizinize katılıyorum açılışı hariç diğer notalar biraz düz çizgide ilerliyor.yine de fiyatı çok uygun,kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  2. Son zamanlarda turunçgil familyasına ait çok parfüm çıktı yada tutuldu. Fakat bana göre en iyi ikisi Hermes t d Hermes ve sur le nil. Birde kalıcılık olsaydı eğer, abone Full speed

    YanıtlaSil
  3. Sevgili parfüm merakı;
    Genel olarak söylediklerinizle katılmakla beraber farklı düşündüğüm yada eksik bulduğum bir iki şeyi belirtmek isterim
    Öncelikle bu kokuya 6 vermekle ve '' Ortalama ve vasat kokusu çok şey vaat etmiyor.'' cümlesi ile çok iyimser davranmışsınız. Bence vaad ettiği hiç birşey yok. Marketlerde satılan basit kokulara karşı tek üstünlüğü markası. bence bu site için ve sizin gibi onlarca parfümü yorumlamış bir burun için zaman kaybından başka birşey değil.
    Bence açılışı dahil hiç bir tarafı tahamul edilebilir değil. Sadece tatlılığı fazla kaçırmış değiller genel olarak bir uymsuzluk var. Tabi benim burnum sizinki kadar hassas olmadığından kokuları net olarak ifade edemiyorum ama kokuda bazen eksik bazen fazla olan burun tırmalayan bir şey var. Üstüne birde o yapaylık eklenince inanılmaz berbat bir şey bence.
    Ucuzluk meselesine gelince bence hiçde ucuz değil. Çünkü kalitesi o marketlerde satılan 30-40 tl lik (Axe-rebul-fırst clas) yada avon kokularından fazla değil. Kıyaslamayı doğru yapmak lazım diye düşünüyorum. Öyle Blvgari-Armanı-calvın kleın-hugo-Polo-Tomy vs tarzı kukularla kıyaslamak doğru olmaz bence bu kokuyu. O zamanda ucuz demek neye göre ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkıların için teşekkürler.

      Aslında bu parfümün notu için 5 ile 6 arasında kaldım. Yani ilk notum 5 idi. Fakat başlangıcının hatırına 6 verdim.

      Beğenelim yada beğenmeyelim Blue Jeans, Versace markasının parfümü. Ve değerlendirmeyi de ona göre yapmak lazım. Avon ile Versace'ı bir görmek çok anlamlı olmayacaktır.

      Blue Jeans'in, 75 ml.lik şişesi çok uygun fiyatlara satılıyor. Bu durum onun Calvin Klein yada Hugo Boss parfümlerinden aşağı olduğu anlamına gelmiyor. Sonuçta Versace'ın rakipleri Tommy Hilgiger, Bulgari ve Giorgio Armani gibi markalar. Tabiki onlarla kıyaslayacağım. Tutup da Adidas ile kıyaslamak yanlış olmaz mı?

      Sil
  4. Yine de bunun parasına alınacak daha hoş kokular var.

    YanıtlaSil
  5. Yine çok güzel bir inceleme olmuş Raşit Bey, burnunuza, kaleminize sağlık. Yukarıda yorum yazan arkadaşa katılmayıp, parfümün sevilebilinir tarafının ağır bastığını söylemek isterim. Tamam o kadar kalite hissiyatı veren bir parfüm değil fakat; Sıradan bir market kokusu demekte haksızlık olur Blue Jeans için.

    YanıtlaSil
  6. insanlar gaz bombası yiyor hala parfümdesin raşit

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç kimseye savunma yapmak durumunda değilim. Bir çok yazımda yanlış gördüğüm çoğu şeyi, ona buna bakmaksızın eleştiriyorum. Bu anlamda hiç kimseden çekincem yada korkum yok.

      Geçen hafta yazdığım Montale - Pure Gold incelemesinin başını daha dikkatli okursanız ne demek istediğimi anlarsınız.

      Sil
  7. Sizden biber gazı incelemesi de bekliyoruz :-)

    YanıtlaSil
  8. mesela romeo gigli alın hem daha ucuz hem daha klas,yada davıd beckham ınstıct yada ıntematly alın...

    YanıtlaSil
  9. Napalım bizde üzerimize biber gazı mı sıkalım alla alla

    YanıtlaSil
  10. Neyin tribindesin adsız ??

    YanıtlaSil
  11. Parfüm merakı hiç evde parfüm yapmayı denediniz mi?Ben ilk denememde inanın çok ilginç ve güzel kokan bir parfüm yaptığımı düşünüyorum çünkü dışarıdaki kız olsun erkek olsun kime koklattıysam ilk tepkileri yüzlerindeki tebessümle birlikte çok güzel olduğu yönünde tabi sonradan evde yaptığımı söyliyince kimisi hadi ordan oldukça kaliteli ve pahalı bir parfüme benziyor olduğu yönünde.Çantamdan karayel kolonyasının içindeki malzemeleri görünce ve onların da bileklerine sürüp koklattıkça ancak öyle inandırabiliyorum ve sizlere bir iyilik yapıp kullandığım malzemeleri tek tek yazıyorum 1 adet 400ml karayel kolonyası 2 dal tarçın 1 tatlı kaşığı dr oetker şekerli vanilya 1 çay kaşığı zencefil 5 yaprak defne yaprağı orta boy kırmızı gülün çiçekleri 20 adet hanımeli çiçeği 3 adet polo delikli şeker 10 yaprak taze nane 1 tatlı kaşığı nescafe gold kahve 1 tatlı kaşığı daphne marka kakoa tozu 1 çay kaşığı kişniş 2 dal taze biberiye ve kalıcılık sağlamak için yarım çay bardağı gliserin.Şimdi bunları bir güzel kolonyamızın içine koyuyoruz ve en az 48 saat boyunca bekletiyoruz ara ara çalkalıyoruz ve süzmek için süzgeçten geçiriyoruz.Kokuyunun nasıl koktuğunu merak edenler için likörlü bitter çikolata hafif de tarçın gibi kokuyor arada bir çok hoş çiçek notaları beliriyor. Koku güzelliği 8 kalıcılık 7 farkedilirlik 6.5 yüksek fiyat ödemeden güzel kokmak herkesin hakkı mottosuyla yola çıkarsanız siz de deneme yanılma yoluyla güzel bir koku elde edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam içine oetker vanilya falan katmışsın, kahve var bunlar üzerine sıktığında leke ya da yapışkanlık gibi bir durum oluşturmadımı?

      Sil
    2. Evet bunların içine özellikle tene yapışması için delikli şeker, kalıcı olması ve kolonyanın ucuz ve keskin limon kokusunu örtbas etmek için kahve kakao ve vanilya ekledim, iz bırakacağından emin olduğum için sadece siyah kıyafetime kıyafet üzerindeki kalıcılığını test etmek adına 5-6 fıs kadar sıktım ve 3.günde bile hala buram buram nefis bir koku dağılıyor etrafa. kıyafet üzerinde denemeniz kokunun leke bırakması açısından kaçınılmaz olacaktır ama piyasada satılan diğer çoğu parfümler özellikle edp olanlar kıyafet üzerine kalıcı leke bıraktığı da aşikar ki zaten parfüm asıl kalitesini insan teninde belli eder.(Not ev yapımı parfüm çalışmalarım devam etmektedir birdahaki parfümümü şarap yada viskiyle yapmayı düşünüyorum çünkü ucuz kolonya kokusunu örtbas etmek biraz zahmetli oldu benim açımdan)

      Sil
  12. Alin size mis gibi eu yapımı parfüm. Denedim. Mis oldu :-)

    3 damla sandalağacı yağı 2 damla vanilya yağı 3 damla ylang ylang yağı 15 damla bergamut yağı 2 damla gliserin 100 ml etil alkol

    Hazırlanışı

    Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.

    YanıtlaSil
  13. Kendim yaptım ve mis oldu :-)

    3 damla sandalağacı yağı 2 damla vanilya yağı 3 damla ylang ylang yağı 15 damla bergamut yağı 2 damla gliserin 100 ml etil alkol

    Hazırlanışı

    Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.

    YanıtlaSil
  14. Tom Ford Sahara Noir Parfüm erkek parfümmüdür .lütfen yorum beklıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unisex bi parfüm. Ben aldım. Kullanıyorum. Joop go baslıgında detayli anlattım parfümú. Ve tavsiye ederim

      Sil
  15. Parfüm makalelerinin altındaki yorumlar parfüm hakkında olsa daha hoş olmaz mı Parfüm merakı siz ne dersiniz?
    Acaba size genel düşünce ve isteklerin ulaşması için genel bie forummu açsanız.
    Bence Versace Blue Jeans'in her notasındaki tatlılık,hakkındaki ferah ve temiz nitelemelerini bayağı sarsıyor ayrıca kalıcılık oldukça zayıf.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirrus, Parfüm Merakı blogu sadece parfümlerin anlatıldığı bir mecra olmamalı bence. Hayatın her alanından sohbetler olmalı. Yani insanların ifade özgürlüklerine set vurmamak lazım. Kim ne istiyorsa söylesin. Tabiki saygı kuralları çerçevesinde.

      Sil
  16. Sanırım yanlış anladınız beni,Bende kimsenin fikrine,farklı alanlarda sohbetine,paylaşmak itediklerine gem vurma taraftarı değilim tabiki saygı çerçevesinde. Vurgulamak istediğim, incelediğiniz parfüm değerlendirmeleri altındaki yorumların içinde farklı parfümler hakkında sorular soruluyor ve tartışmalar açılıyor.Bunun sonucunda ister istemez okuyan okuyucularda konudan kopuyor.Bu nedenle farklı soruların başka bir platformda (Ana sayfadaki bir link olabilir) paylaşılması; Tabiki acizane bir önerimdi.

    YanıtlaSil
  17. insanlar parfum yapmaya baslamıs helal olsun.bu ısler boyle baslar kımsenın hayal edemıyecegı yerlere gıdebılır.Versace blue jeanse gelınce merak ettıgım bısey var.ornegın bu parfum 200 tl'ye satılsaydı yıne 6 puan alırmıydı? creed parfumlerıyle aynı puanı almıs.parfum merakı ıle zevklerımız ortusuyo guzel dedıgı parfumler genelde cok guzel cıkıyor.ancak blue jeans ıcın sunu soyleyebılırım bu parfumu sıkacagıma rebul kolonya alır onu sıkarım,deodarant sıkarım,yada hıcbısey sıkmam. resmen bırbırıyle savasan notalara ve oturmamıs bır harmana sahıp kotu bır koku

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfümlere fiyatlarına göre değil, koku güzelliklerine göre not veriyorum. 200 TL'ye satılsaydı yine aynı notu verirdim.

      Kolonya kadar basit ve sıradan değil Blue Jeans bence.

      Sil
    2. ben hıc sevemedım.azaro vısıt ıle beraber kokusunu duymaya tahammul edemedıgım parfumlerden.sevdıgın parfumlerın cogunu edındım yuksek puanlı parfumlerde dogru puanlamaların var ama orta puanlı kokularda bazen uymuyo zevklerımız.ornegın bu koku black xs'den yuksek puan alamaz bence.tabı bunlar sadece bence saygılar :)

      Sil
  18. Hani kim kaç para için kaç puan verirse versin acaba 20 yıl sonra bile sıkılıyor olurmuydu acaba? Sormadan edemedim kendi kendime :)

    YanıtlaSil
  19. Para verilecek parfü degil. Versacenin en başarılısı Eros

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kıllan toh ve mıller harıs rıen'ın taklıdı bır koku eros.oakmoss denılen mese yosunu agırlıklı bır maskulen koku yaratılmaya calısılmıs ama harman cok kotu

      Sil
    2. Riene çok benzedigi dogru ama harman farkı var. Versacenin en iyisi bence

      Sil
    3. versacede alacagım bır koku yok o yuzden versacenın en ıyısı olabılır.rıenı alır zevkle sıkarım ama erosu hayatta sıkmam

      Sil
    4. Ben alırım demedim ama. Sadece markanın en iyisi dedim :-)

      Sil
    5. Ben netteki yorumları gördüm ve eski ve marka olduğunu düşündüğüm için 75 cc lik şişesinden aldım. İlk sıkıldığında çok bariz bir karanfil kokusu hissediyorum ve baharatlar var ama ağır geldi bu kısmı beğenmedim. Ortalar ve bitiş hoşuma gitti, zaten hemen hemen aynı düzeyde ilerliyor başlangıçtan sonra. Sadece sonlara doğru daha tatlımsı bir hava var. Ama kokusunu çok beğendiğimi söyleyemem. Azzaro Pour Homme yi deneyeceğim ama yorumları gördükten sonra vazgeçtim, kalıcılığınn çok zayıf olduğuyla alakalı yorumlar var. Sonra Davidof düşündüm, onla da alakalı hoş yorumlar yok. Patron sen bir parfüm öner bana. Odunsu kokuların yer aldığı, vanilyanın belirgin olduğu ama yapay olmayan bir parfüm önerebilir misin, çok uçuk fiyatlarda olmayan bir parfüm. Benim düşüncem Joop Jump. Çok sevdiğim kimyon kokusu ve tonka fasülyesi var, ne önerebilirsin. Yardımcı olursan sevinirim, tecrübeli birine danışmalıyım.

      Sil
    6. Merhabalar,

      Parfüm Merakı blogu üzerinden artık öneri vermeyi azaltıyorum. Yeni açtığımız parfüm forumuna bakabilirsin. Orada aradığın gibi bir parfüme rastlayacağına eminim.

      Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com

      Sil
    7. utku versace'nin en iyi kokusu eros diyorsan sana söyleyecek bişey bulamıyorum eros tam bir piyasa kokusu ve oldukça sentetik bir koku bence.

      Sil
  20. o fikrim değişti. o yorumu parfümün ilk ve orta notaya geçerken demiştim. ama sonlara geldikçe resmen tarzından uzaklaştı ve evet dediğin gibi ''tam bir piyasa kokusu'' bunu demeden önce versace iyi iş yapmıs ilk defa demiştim. ama artık diyorum ki versace bu işi yapamıyacak.. Celvin Klein gibi. hiç değilse Ck nin obsession u var da oradan işi kurtarıyor(du).

    YanıtlaSil
  21. Almadan önce fragranticada okuyordum yorumları pek çok kişi "kola" koktuğundan bahsediyordu. İlginç geldi ve denemek istedim gerçekten kolaya benziyor :) Niş parfümler kullananların veya belirli bir yaşı geçenlerin bunu sevmesini mümkün görmüyorum. Ben standart bir kullanıcı olarak bayılmasam da arada kullanabileceğim bir parfüm olarak aldım.

    YanıtlaSil
  22. Arkadas baslik versace blue jeans yani bu parfumu kullananlar anlatsin parfumu. Bizlere parfum onermeyin. Kardesim kimi zaman cikioz maca gidioz kahveye gidioz meyhaneye gidioz napalim chanel mi sıkalım armani mi sıkalım ne gerek var. Yani kokusu milleti rahatsiz etmesin kafi. Yoksa hatunla mekana giderken zaten sıkılmaz bunlar.

    YanıtlaSil