19 Haziran 2013 Çarşamba

Versace – The Dreamer (1996)



Versace – The Dreamer (1996)  Markanın popüler erkek parfümü.

Karayipleri hatırlatan bembeyaz plajı ile South Beach, Amerika'nın en bilinen turistik yerlerinden birisi muhtemelen. 5.5 milyonu aşan nüfusu ile ABD’nin beşinci büyük metropollerinden olan Miami ve çevresi, finans, turizm, medya, eğlence, sanat ve uluslararası ticaret alanlarında da iddialı. Dünyaca ünlü bir çok ismin de bu bölgede evi var. Merhum Gianni Versace mesela.

Ünlü modacı Versace için her zamanki günlerden birisiydi belki de. Temmuz ayının on dördüydü. Yine sıcak bir Miami sabahıydı. Erkenden uyanmış sabah yürüyüşünü yapmıştı. 08.45 civarında News Cafe isimli mekandan çıkıp evine doğru yürüyordu. Üzerinde 1.200 dolarlık bir şort, koyu renk tişört ve sandaletleri vardı. Tam evinin kapısında, bir süredir onu bekleyen eşcinsel jigolo Andrew Cunanan tarafından başına iki el ateş edilerek öldürülecekti.

Gianni Versace gibi moda sektörünün en bilinen isimlerden birisinin öldürülmesi, dünyada çok büyük yankı yaratmıştı. Haftalarca yapılan yayınlarda türlü türlü teoriler üretiliyordu. İlk şaşkınlık atıldıktan sonra moda sektörünün çok büyük bir kayıp yaşadığı anlaşılmaya başlanıyordu. Sıfırdan yarattığı dev moda imparatorluğu göz kamaştırıcıydı. Tasarımlarında abartıdan uzak şıklığa yer vermesi ile biliniyordu. Aristokrat bir şıklıktı onun eserleri. Ölümünden sonra başa geçen kız kardeşi ise daha farklı tasarımlar yapacaktı ilerleyen yıllarda.


1997 yılında gerçekleşen bu trajik ölümden sadece bir sene önce Versace markası, Dreamer isimli parfümünü piyasaya sürmüştü. İlerleyen yıllarda çok başarılı olacak ve önemli satış rakamlarına ulaşacaktı. Anlaşılacağı üzere 1990'lı yılların ortalarından çıkıp gelmiş bu şöhretli arakadaşla tanışacağız bugün.

Fragrantica'da oryantal fujer olarak sınıflandırılmış Dreamer. Üzerime sıktığımda aromatik Akdeniz otları, buruk lavanta biraz da tatlımsı baharatlar karşıma çıktı. Oldukça güzel buldum açılışını. Geçeyim orta kısma. Bu bölümde kokusu oldukça değişiyor. Algıladığım kokular tatlımsı yapay erkeksi çiçekler ve tatlımsı yapay baharatlar. Sevdiğimi söyleyemem. Son kısımda orta notaların devamı gibi. Büyük değişim olmuyor. Yapay odunsu notalar ve yapay vanilya etkili alt notalarda. En sevmediğim tarafının alt notalar olduğunu söyleyebilirim. Böylece de tenden ayrılıyor.

Dreamer'ın başlangıcını çoğu kişi beğenmemiş. Fakat terslik bende mi bilemiyorum ama en başarılı kısmı olarak üst notalarını görüyorum. Bence oldukça karakterli. Orta notalardan itibaren tatlılık da yapaylık da artıyor. Ve ne yazık ki kalite hissiyatı düşüyor bu ucuz yapaylık sayesinde. Buradaki yapaylık tenimde plastiğimsilik olarak gerçekleşti. Plastiğimsi tatlı çiçekler ve plastiğimsi tatlı odunsular. Ve sonlarda vasat vanilya. İşte Dreamer'dan aklımda kalanlar.

Parfümü iki kısma ayırabilirim. Başlangıcı ile orta-alt notalar işbirliği. Bir çok kişi orta notalardan itibaren tütünden bahsetmişler. Ben öyle çok yoğun tütün hissetmedim. Varsa bile odunsu notaların ve baharatların gerisinde kalmış. Hele ki bazı yorumcuların Dolce Gabbana Pour Homme'a benzetmelerini pek anlayamadım. Öyle yakınlıkları yok iki parfümün. Le Male'ye benzeten yorumculara ise artık birşey söylemeye gerek görmüyorum. Dreamer nere Le Male nere.


Bana kalırsa bu plastiğimsi yapaylıktan dolayı Joop Homme, Fleur du Male yada Xeryus Rouge'a daha yakın duruyor. Fakat onlardan biraz daha baharatlı ve tütünsü. Özellikle ilk kullandığım günlerde Joop Homme'u çağrıştırması ilginç oldu benim için. Yapaylık kıyafet üzerinde bariz hissediliyor. Ten üzerinde daha az yapaylık hissediliyor. Orta kısımdan itibaren tatlılığın oldukça arttığına şahit oluyorsunuz. Bu tatlılık tonka fasulyesinden geliyor olabilir. Keşke biraz daha az kullanılsaymış tatlılık.

Dreamer yüksek kaliteli ve rafine değil. Zaten hedefi de sanat eseri olmak değil. Herkesin sevebileceği ve büyük satış rakamlarına ulaşılabilecek, günlük kullanıma uygun, kolay kullanılabilir bir parfüm oluşturmak istemişler. Görünen o ki başarılı olmuşlar. Fakat benim için kesinlikle yeterli değil. İstediği kadar popüler olsun hiç fark etmez. Başarısız parfüm başarısız parfümdür. Markası ve fiyat etiketi ne olursa olsun.

Dreamer'ın üretiminin bitirildiğini bir kaç yerde okudum. Kendi sitelerinde de bilgiye rastlayamadım. Eğer üretimi bitirilmişse çok üzüleceğimi sanmıyorum. Ayrıca aradan geçen on yedi yılın ardından formülasyonunda ufak tefek değişiklikler olduğunu kabul etmek lazım. Belki de ilk formülasyonunu denesem bu kadar olumsuz düşüncelere sahip olmazdım.

Anlayamadığım şeylerden birisi de ünlü parfüm yazarlarından Chandler Burr'un favori on parfümünden birisi olması. Burr acaba benim göremediğim neyi görmüş de bu kadar beğenmiş Dreamer'ı. Keşke karşımda olsa da sorabilsem.


Genç arkadaşları hedefleyen tarzı ile 17-30 yaş arasındaki erkeklere uygun olacağını düşünüyorum. Sonbahar-kış mevsiminde kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir. Sıcak yaz mevsiminde bıktırıcı olacaktır. Kimi yorumcular kadınlarında rahatlıkla kullanabileceklerini söylemiş. Bence o kadar da feminen tınılar yok. Erkek kullanımına daha yakın. Parfümün tasarımcısı ise çok bilinmeyen isimlerden Jean Pierre Bethouart.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Artıları:
+ Başlangıcını beğendim.
+ Kalıcılığı iyi.
+ Genel beğeniye uyabilecek yapısı.

Eksileri:
- Orta kısımdan itibaren ortaya çıkan yapaylığı sevmedim.
- Kalite hissiyatı düşük.
- Fark edilirliği zayıf oldu bende.

Koku Güzelliği:10/6

29 yorum:

  1. Bu kokunun farkedilirliği hiç yok. Gidip burnunu dayaman lazım kokuyu almak için.
    Bide kalitesiz sıradan bi kokusu var

    YanıtlaSil
  2. naaptın raşit hocam..bukadarda değil. bence güzel giyilebilir bir tütün parfümü kendileri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok be Erkan. O kadar da abartılacak kadar değil bence.

      Sil
    2. raşit şu senin listeyi bi güncellesen..10 değilde 20 yapsan mesela..yada nişler 10 dısıgnerlar 10 gibi bir liste oluştursan nasıl olur.hatta yazlıklar kışlıklar,yada oryantaller,aromatik fujerler gibi..önermememin sebebi parfüm inclemelerin baya fazlalaştı bu kadar incelemeden sonra 10 adet bana çok sığ geliyor..bi düşün istersen dostum..

      Sil
    3. Yahu ben o listeyi kaldırmayı düşünüyorum. Sen de daha detaylı liste yap diyorsun :)

      Zaten yazıların sonlarında puanlar var. Ayrıca detaylı olarak herşeyi de yazıyorum. E artık gerisi size kalıyor.

      Sil
    4. Listede Third Man biraz sırıtmıyor mu Parfüm Merakı? Mermer taşları arasında kalmış tuğla gibi duruyor.

      Sil
    5. Aslında The Third Men'den yana kafam biraz karışık.

      Denediğim ve kullandığım ilk The Third Men inanılmaz bir parfümdü. Çok rafine ve doğaldı. Zaten incelemeyi o parfüme göre yapmıştım.

      Fakat sonradan yurtdışından getirttiğimiz The Third Men'in kokusunun biraz değişik olduğunu farkettim. O eskisi gibi harika kokmuyor. Daha tozlu ve formülü bozulmuş gibi. Büyük ihtimalle reformülasyon kurbanı olmuş yeni versiyonu. Benim denediğim sürümünü denesen büyük ihtimalle bana hak verirdin.

      Ama hakkını vermek lazım. Güzel bir tanımlama yapmışsın.

      Sil
    6. Third Man bence o listede tam yerinde duruyor. Hatta Dior ilk sırayı hak etmeyen bir parfüm. Third Man'e tuğla demeyi şuna benzetiyorum. Bir erkek düşünün ki yüzüne 10 kat boya sürmüş dünya çirkini kadına hasta, doğal ve makyajsız dünya güzeli bir kadına ilgisiz. Caron tuğla ise o listedeki dior olsa olsa kerpiç olur.

      Sil
    7. Modern Talking bloğunda caron third man yazını okudum. Demişsinki yarım saatten sonra parfüm atak yapmıyor tazelemek gerek. Atak yapması demek ortalığı parfüm kokusuna boğmakmıdır sence? Parfümün eğer 1 metre ileriden kokusu yoğun olarak algılanabiliyorsa o parfüm iyi bir parfüm değildir zaten. Mide bulandırır ancak. Caron Third man elbise üzerinde ve tende 12 saatten fazla kalıyor. Hatta elbise üzerinde 48 saat sonra dahi kokusu algılanabiliyor. Çok kalıcı bir parfüm. Kankaları obsession man, Oscar pour lui ve diğer parfüm dünyasında yerlerini almış saygı duyulan parfümlerden bile çok daha iyi. Avrupada özelikle fransada el üstünde tutulan bir parfüm. Dünyaca ünlü burunlar bu kokuyu baş köşeye koymuşken senin beğenmemen third mani tuğla yapmaz. Bu parfümün herkese hitap etmediğide bir gerçek. Ama herkes gibi olmanında bir avantajı yok..

      Sil
    8. Dünyaca ünlü burunlar umrumda bile değil adsız. Benim için fark edilirlik önemli. Bunlar benim düşüncelerim, sana göre çok iyi bir parfüm olabilir.

      Sil
    9. Parfüm literatüründe baş köşelerde yer edinmiş bir parfüm Third man. Yabancı bir forumda şu şekilde tanımlanmış : "Cesaret bir yetenek değil bir seçimdir. Bunun adı da Caron Third Man dir" :) Ayrıca Caron Third Man son derece fark edilir bir parfüm. Bende kullanırım kışları. O sert yapısı senin burnunu etkisi altına aldığı için bir süre sonra sen çok az fark ediyorsun ama inan 12 saat sonra bile çevrendekiler algılayabiliyor ve third man bunun adı dediğinde ilk defa duydukları parfüm için ikinci kez "hani şu güzel ve gizemli kokan parfümün vardı ya" diyorlar.. Etraf dior kokusundan geçilmiyorken henüz güzel ve yalnız ülkemde keşfedilememesinden dolayı da kullanan için bir avantajı var. Pahalı olan her zaman aklitelidir mantığı da çok yanlış. Caron çıkardığı parfümler için Pariste gala düzenler çoğu kez. Youtube den 1 yıl önce çıkan Caron Yuzu Man gala gecesini izleyebilirsin. Tüm Fransız sosyetesi orada. Tekrar diyorum third man tuğla ise muhtemelen siz kerpiç bir evde yaşıyorsunuzdur..

      Parfüm merakı sen ülkemizde parfüm dünyasında yer edinmiş birisin artık. Third Man gibi bir klasiğe haksızlık etmessin umarım. Reformülasyon falan yok. Muhtemelen sizin en son aldığınız depoda fazla beklemiş olabilir.

      Sil
    10. nich parfüm demek pahalı parfüm demek değildir sadece. bir marka düşünün ki sayılı parfümler üreten, ve bunlara büyük yatırım yapan, farklı ülkelerde lansmanları olan, onlarca yılını bu işe vermiş.. İşte bu nich denilen kavram budur. Bu anlamda Caron parfümleri nich kavramı içindedir. Caron third man bir nich parfümdür. Dior gibi sadece ismim olsun anlamında parfüm üretmez. işi parfüm üretmektir başka bir şey değil..

      Sil
    11. Bunlar benim düşüncelerim, ne sen iyi dediğin için bu parfüm çok iyidir, ne de ben beğenmediğim için kötü. İlla kabul ettirmeye çalışmanın mantığı nedir anlamıyorum. Listede 3. sıradan girecek bir parfüm değil. Hatta listeye girebilecek bir parfüm bile değil. Yani değil Fransız sosyetesi, tüm ünlü burunlar bir araya gelse düşüncem değişmeyecek. Sanırım o gala gecesinde sen de ordaydın Mösyö Adsız :)

      Sil
    12. Fakat dior homme ve hermesin birkaç parfümü, çogu niche parfüme taş çıkartacak türde.

      Sil
    13. kabul ettirmek gibi bir çabada bulunmadımki. bende şahsi düşüncelerimi söyledim. burada parfümün kötü olduğunu kabul ettirmeye çalışan sensin bence. elbette zevkler ve renkler tartışılmaz. ama sen istedin diyede parfüm literatürü Third Man denilen şaheseri bulunduğu kendine özel yerinden edecek değil. sen beğenmiyorsun diye dünya mersedesi nasıl ki murat124 kabul etmeyecekse, bu parfümüde tuğla olarak görmeyecektir. söylemek istediğim bu. yoksa herkesin elbette zevki ayrı. kerpiçciler elbette anlayamaz bu tarz parfümleri.

      Sil
    14. Caron Third Men e özel, mukemmel bir niche parfum diyenin Bond New York Amber i koklamasini oneririm, iste o zaman bir niche parfumun nasil olmasi gerektigini anlayacaktir.Caron Third Men bence basit ve silik bir parfum.Soylediginiz gala gecesi filanda insanlari kandirmak icin yapilan satış stretejileridir, goruyorum ki bu strateji sizin uzerinizde etkili olmus.

      Sil
    15. adsız sana güldüm. cond new york güzel bir parfüm evet. ama third mana silik demek parfümden anlamamaktır. kim olduğunu biliyorum.. :)

      Sil
  3. burr'un dıger 9 favorı parfumu hangılerıymıs

    YanıtlaSil
  4. Parfüm merakı 10 luk parfümü bul artık:))

    YanıtlaSil
  5. Parfüm merakııı..Tom Ford Men isterüüüüzz.Şaka maka Tom Ford Men diye her açtığımda bu sayfanın karşıma çıkması beni delirtiyoorr..Çok heyecanlıyım parfüm merakı haddiii çabuk o biraz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azzz sonraaaa... (1 hafta sonra ancak gelecek Tom Ford. Ondan önce iki parfüm daha var sırada)

      Sil
  6. Yukardaki tartışma gerçekten hiç hoş olmamış. Bahsettiğiniz parfümlerin hepsi güzel parfümler. isteyen istediğini kullanır arkadaşlar. kasmanın ne anlamı var. küçük çocuklar gibisiniz. Cristian Dior , Bond New York, Caron Third Man bunların hepsi birer şaheser.

    YanıtlaSil
  7. Bu tartışmayı sen bitirirsin ancak Raşit Bey. :)

    YanıtlaSil
  8. Evet özellikle tf extremi bi yazsan kaç puan vercen çok merak ediyorum extreme:)

    YanıtlaSil
  9. çok doğal kokmasada Dreemer bence çok hoş bir parfüm. Tütün temalı parfümlerin içinden yeri ayrı benim için.

    YanıtlaSil
  10. sevgili parfümmerakı 18 yaş grubuna önerebileceğin kaliteli kokular neler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgün, blogum üzerinden artık parfüm tavsiyesi veremiyorum. Onun yerine yeni parfüm forumumuza bakmanı tavsiye ederim. Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com/

      Sil
  11. Bu parfümü birkaç sene önce denemek için sample olarak almıştım. Tek kelimeyle muhteşemdi. Özellikle de tatlımsı sıcak kokuları sevenler için kendine has, özgün bir alternatifti. Fakat büyük boyunu aldığımda hiç beğenmedim. Yani bütün ses getiren parfümler gibi bu da reformüle edilmiş bir parfümdür. Eski formül, vintage versiyonunu kutusundan ayırt edebilirsiniz.Orijinal versiyonunun kutusunun üzerinde yeni versiyonda olan bordür yok. Ayrıca kutunun köşeleri kesik kesik. 8 köşe gibi... Şimdi Ebay'de bir satıcıda buldum aldım. Umarım elime geçer, çünkü yebancı sitelerden kozmetik ürünü almak artık yasak ama forumlarda okuduğum kadarıyla kargo bazen gelebiliyormuş. Kısmet...

    YanıtlaSil