10 Temmuz 2013 Çarşamba

Thierry Mugler – Cologne (2001)



Thierry Mugler – Cologne (2001) Markanın uniseks olarak sunulan parfümü.

Bugün ilk defa yaz mevsiminin geldiğine inanmaya başlıyorum. Oturduğum yerde terlemenin, denizi ve onun kokusunu özlemenin, Ege kıyılarında tatil hayalleri kurmanın başka bir açıklaması aklıma gelmiyor.

Şöyle bir mavi tura çıksam tekneyle. Çeşme'den başlasa seyahatim. Zaman ve mekan sınırlamam olmasa. Uğradığım her koyun ve el değmemiş plajların tadını çıkartsam. Sabahları çok erken kalkıp yola koyulsam. Yelkenlimin her şeyi ile kendim ilgilensem. Rüzgar beni alıp götürse canı nereye isterse. Masmavi suları seyretsem güvertede otururken saatlerce. Öğleden sonra "Vira bismillah" deyip, küçük kayığımı suya indirip balık tutsam. Kendimi denizin cömertliğine teslim etsem. Her gün birbirlerine bağırıp çağıran, bunu da büyük bir zevkle yapan siyasetçileri bir gün duymasam ve görmesem ne kaybederim ki. Hep daha fazla kazanma hırsı ile fıtratına ters düşmenin şaşkınlığını yaşayan ve kendisine yabancılaşan insanlarla karşılaşmasam hayatımdan ne eksilir ki? Bu ucu bucağı görünmeyen masmavi deniz ile konuşsam beni dinler mi acaba? Dinleyeceğine eminim.

Çocukluğumdan itibaren yaz mevsimi demek benim için deniz kenarı demek. Fakat konumuz benim çocukluğum değil. Fransız modacı Thierry Mugler'in çocukluğunda duyduğu sabun kokusuna öykündüğü söyleniyor 2001 yılı çıkışlı Cologne parfümü. Hatta Fas'tan aldığı veya orada kokladığı bir sabunun kokusundan esinlendiği iddiasına bile rastladım Cologne için. Arkasında nasıl bir hikaye olursa olsun önemli değil. Çünkü Mugler'in bu sade ve basit parfümü yurtdışında büyük ilgi görüyor. Bakalım benim de gönlümü alabilecek mi?
   

Mugler Cologne'nın açılışı yeşil tozlu yapraklar-çimen şeklinde karşıma çıkıyor. Bu koku çok tanıdık diye düşünürken aklıma hemen incir ağaçlarının yapraklarının kokusu geliyor. Bu yanıyla Diptyque'in ünlü parfümü Philosykos'a benziyor başlangıcı. Çok ilgimi çektiğini söyleyemem üst notaların. Orta kısma geçildiğinde bu tozlu buruk yeşil yaprak kokusu geri plana geçiyor. Ortaya nötr çiçekler (mimoza, portakal çiçeği) ve sabunsu misk çıkıyor. Orta kısım başlangıcına göre daha sevilesi. Ama hala aşık olduğum söylenemez. Son kısımda da miskin etkisi hissediliyor. Ona yeşil kabe samanı ve odunsu notalarda destek veriyor. Böylece de tenden ayrılıyor.

Markanın dördüncü parfümü olan Mugler Cologne, çok basit yapıda aslında. Yeşil yapraklar, portakal çiçeği, sabunsuluk ve misk ana oyuncular. Bonus olarak da bergamot ve odunsu notalar var. Hepsi bu. Orta kısımdan itibaren devreye giren misk bana Bulgari Pour Homme'u hatırlattı. Oradaki damla sakızı efekti gibi diyebilirim. Genel olarak düz çizgide ilerliyor. Çok karmaşık yada derin değil. Mugler'in diğer parfümlerine bakarsak oldukça mütevazi gibi duruyor. Onlar kadar gösterişli ve iddialı sayılmaz. İyi ama neden?

Özellikle büyük ilgi gören limitli üretim "Pure" serisinin yoğun, baharatlı, ağdalı karmaşık karakterli parfümlerini düşündüğümde Cologne, evin, yaramaz olmayan ve annesinin sözünü her zaman dinleyen sakin çocuğu gibi. Diğer kardeşlerine ne tarz olarak ne de kuvvet anlamında benzemiyor. Hele ki Angel gibi büyük bir hit çıkarmış markanın Akdeniz sahillerinde tatile yapan üyesi gibi Cologne. Çünkü onun konsepti bu. Vermek istediği mesaj temizlik hissi veya yeni yıkanmış yatak çarşaflarının kokusu muhtemelen. Bunun içinde onu suçlayacak değiliz tabiki.


Bir çok yorumcu çok ferah kokusu olduğunu ifade etmiş. Şimdi o kadar da serinleten, sıcaklarda ağaç altındaki hamakta uyurken sizi ferahlatacak bir arkadaş gibi gelmedi bana. Evet içeriğindeki notalar yaz mevsimine uygun aromalar ama özellikle başlangıcındaki odunsuluk sınırlarında kullanışmış yeşil çimensi koku hiç de klima karşısına geçilmiş hissi vermiyor. Oldukça buruk ve bence burnu zorlayan tarafı var başlangıcının. Çoğu kişi kokusunu genel olarak Creed - Original Vetiver'e benzetmiş. Başlangıcını saymazsak, sonlara doğru gerçekten de andırıyor Original Vetiver'i.

Açıkçası ismindeki Cologne'yi gördüğümde daha limon-turunçgil ağırlık bir parfüm bekliyordum. Onun yerine neroli ve sabunsuluk buldum denilebilir. Başlangıcı dışında uyumsuz bir tarafı yok. Ama benim için fazla yeşil ve sabunsu kokuyor. Kendi adıma çok abartılacak veya özel tarafı yok diyebilirim.

Fakaaat. Ülkemizde yaz mevsimi için kullanıma uygun Bulgari - Aqua ve Aqua Marine, 212 Men gibi popüler parfümlere yönelmiş erkeklerin fazla bildikleri kokulardan değil Mugler Cologne. Oysaki yurt dışında büyük bir seven kitlesi var. Takip ettiğim forumlarda hakkında genel olarak güzel şeyler yazılıyor, tavsiye ediliyor. Ülkemizde ise o kadar ilgi çekmediği aşikar. Nedenini bende bilemiyorum.

Parfümün ilginç bir tarafından da kısaca bahsedeyim. Açıklanan notaları içinde "S" notası var. Marka bu notanın ne olduğunu veya içeriğini açıklamamış. Sanırım pazarlama kampanyasının içine biraz ilginçlik katmak istemişler. Ben yine de küçük bir tahmin yapayım. Acaba bu "S" notası "Soap" olmasın?


Dört mevsimde de kullanılabilir bence. Soğuk kış günlerinde pek iyi sonuçlar vermeyeceğini düşünüyorum. Sanki ilkbahar-sonbahar için daha uygun. Yaz mevsimi için de yeterince ferahlatıcı gelmedi bana. Belki de alışmışız yaz parfümü deyince bol bol limon-portakal kokmaya.

Bu kadar basit ve sade bir kompozisyonu bana koklatsalar büyük ihtimalle Jean Claude Ellena'nın tasarladığını düşünürdüm. Fakat Mugler Cologne'ya saygı duyulan burunlardan Alberto Morillas imza atmış. Parfüm yazarı Luca Tur, "buhar temizliği" olarak sınıflandırmış. Beş üzerinden dört yıldız vermiş ve oldukça beğenmiş.

İsminin Cologne olduğuna bakmayın. EDT konsantrasyonuna sahip. Unisek olarak satılıyor. Bence erkek kullanımına biraz daha yakın. Hatta Luca Turin'de onun "eğlenceli bir erkeksi parfüm olduğunu" söylemiş. Ama bir kadında kötü duracağını sanmıyorum. Bence denemeden almak iyi fikir değil.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.


Artıları:
+ Basit, kullanımı kolay yapısı.
+ Yapaylık hissedilmemesi memnun edici.
+ Yurt dışında çok uygun fiyatlara bulunabiliyor.

Eksileri:
- Başlangıcını sevemedim.
- Benim için fazla yeşil ve sabunsu.
- Fark edilirliği yüksek değil.

Koku Güzelliği:10/6

27 yorum:

  1. Alien dan sonra en kötü mugler parfümü. Parfüm demek yanliş olur hatta. Çok sade ve yapay. Modaya uyalım bizde yapalım diyip hiç ugraşılmamış gibi. Ha bide tuzlu fistık gibi kokan b men var tabi. Seni bilmem ama bana paul smith story ve azda olsa ck eternity i anımsattı. S note ile ilgilide semen diye bişeye rastlamıştım. Yani o kadar çok alternatif varken fiyatını haketmeyen bi yapıt. Bunun parasına bence chanel allure sport alinır daha güzel kokulur. Allure sportta başarısız. Ama bunu ezer diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. alien çok iyi parfümdür bence

      Sil
  2. Buradaki yapaylık cümlem içerik olarak degil, özensizlik olarak dedim.

    YanıtlaSil
  3. Nota hissi yok. Çok lineer. Tendeki rayiha nerdeyse hep aynı.

    YanıtlaSil
  4. raşit bu puanlamam zannımca biraz düşük gibi..en azından 7-7.5 hakediyor bence.vetiver temalı kokularda başyapıt olmasada yukarları zorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimi ne kadar zorlasam da benden daha fazla not çıkmaz Cologne için.

      Sil
  5. Katılmıyorum. Bence çok başarılı alternatifleri var

    Paul smith histor
    Chanel allure sport

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakın o Paul Smith Story olmasın:))

      Sil
    2. Mobilde yazınca oluyn :-) yoksa story diyecktim zaten

      Sil
  6. Bugün Sevil'e gittim. Sahara Noir ne yazık ki gelmemiş. Halbuki internet satışında var gözüküyor. Alien ve Angel denedim. İkisi de son derece lineer, kokuları değişmeyen baygınlık veren parfümlerdi. Hiç beğenmedim. Gençler için Kokorico By Night öneririm. Kokusunu hala alabiliyorum. Bunun dışında bir de Lanvin Arpege denedim. Tek kelimeyle ENFESTİ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekin acarda mevcut sahara noir. Çok begendim. Ve benzeri olmayan bi koku bana göre. Edinilmeli

      Sil
    2. Lanvin arpage benimde çok begendigim bir koku. Ama kokorico hiç begenmedim. Night i denemedim daha.

      Sil
    3. Benim gittiğim bütün sevil ve tekin acarlarda var sahara noir . Bir an evvel kokla :)

      Sil
    4. Tekin Acar'a da sordum Utku, ancak İzmir'e gelmemiş sanırım. Çok merak ediyorum şu Sahara'yı. Bu arada benim denediğim Arpege bayandı. Siyah şişesi olan. Bayanlara şiddetle tavsiye ederim.

      Sil
    5. Bende izmirdenim :-) forum bornova tekin acarda var. Daha alsancak sevilde , tekinde yok.

      Sil
    6. bende hem bayanı hem erkeği var..bayanı eşime almıştım açıkçası çokta
      aşık olmadım kokuya.ama erkeği için aynı şeyi söyleyemiyceem.aşığım..gift olarak stoklu bir şekilde duruyor elimde..
      kışın özel günlerde siyah kaşe ,kaşkol kot giyiminde çok beğeniyorum..

      Sil
    7. Lanvinden bahsedıyosunuz dimi

      Sil
    8. evet arpege for men ...önce elimde 50 mllik vardı.vakti zamanında çilekten almıştım.3 fısla bütün gün kokla..sonra yurtdışından kofre sini aldım 100 ml+duş jeli+after shave balsam...bayılıyorum...

      Sil
  7. ykm, boyner, sevil ve tekin acar'da bulabileceğim tatlı pipo (tercihen vişne, kakao yahut vanilya) kokulu parfümler var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. thiery mugler ın angel serilerine bir bakıver..pure malt ,pure havene,birde givenchy xeryus rogue ...

      Sil
    2. Pure havane ve malt türkiyede yok

      Sil
    3. Selam beyler yahu siz hiç parfüm merakı forumunu takip etiyormusunuz ben pure havane 98 ml satıyorum 200 tl cik tester ürün bende gitti gidiyordan aldım isteyen olursa satarım mis gbi kokuyor
      Ben önceden tom ford tabacco vanille kullanmış biriyim tenimde öyle bi tütün kaldı sanki aynı kokuyu almış hissi uyandı bende ondan satıyorum

      Sil
    4. Sahbinden e koy alalım :-)

      Sil
    5. Ok yarın uğarışırım ilana koyarım

      Sil
  8. Artık bıkkınlık geldi resmen. Adettendir dercesine her summer parfum açılışı turunçgille yapılıyor. Sırf bu yüzden yazlıklar hiç ilgi çekici gelmemeye başladı bana. Abi, dior dune ya bakın, turunç yok. Hermes nil de yok. (Adam havuç domates koymuş .d) ne bileyim mancera cedrada bakın, yok turunç ama yazlıklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ARKADASLAR UTKU CANİK İSİMLİ ŞAHİS DOLANDİRİCİ OLDUGU PİYASAYA CİKTİ KENDİNİ POLİS MEMURU OLARAK TANİTİYOR . KESİNLİKLE BİRŞEY ALİP SATMAYİN

      Sil