21 Ağustos 2013 Çarşamba

Bulgari – Aqua Pour Homme Marine (2008)



Bulgari – Aqua Pour Homme Marine (2008) (Güncellenmiş inceleme)

2000'li yılların yaz mevsimine uygun parfüm trendlerinde, hiç kuşkusuz akuatik denilen deniz-su temalı kokuya sahip oyuncuların yeri yadsınamaz. Tuzlu deniz suyu, yosun ve sahilde dolaşırken burnunuza gelen o harika kokular neden parfümlerin ana nesnesi olmasın ki? Zaten parfüm üreticileri çoktan bu konuya el atmış durumda. Hatta bence geç bile kalmışlardı.

Ünlü mücevher markası Bulgari'de yükselen popülariteye karşı koyamamış gibi görünüyor. Deniz temalı parfümü Aqua Pour Homme'un büyük ticari başarısından sonra, hemen yeni parfümler piyasaya sürülmeye başlandı. 2013 yılı itibariyle beşe yükselmiş durumda Aqua isimli Bulgari parfümleri. Sanırım artık Bulgari Aqua serisinden bahsedebiliriz.    

Bugünkü konuğum için küçük kardeş dersem yanılmış olmam. Aqua Pour Homme'un yeterli olmadığından mıdır yoksa daha farklı bir pazar payına oynadığından mıdır 2008 yılında Aqua’nın Marine isimli versiyonu piyasaya sürüldü. Aqua Marine aromatik akuatik olarak sınıflandırılmış.


İlk sıkıldığında hafif tatlı limonla turunçgiller sizi karşılıyor. Turunçgil derken greyfurt-bergamot ikilisini algılıyorum. Gayet ferah, modern ve canlı başlangıcı var. Orta notalara geçildiğinde tatlı aromatik turunçgillere deniz yosunu benzeri tuzluluk ve azıcık aromatik otlar ekleniyor. Bu andan itibaren parfümümüz gerçek akuatik karakterine bürünüyor. Orta kısımda ciddi anlamda ozonik his veren Calone kimyasalı kullanılmış. Parfüme deniz hissiyatını veren bu öğe denilebilir. Başlangıcına göre daha sıradan orta notaları. Son olarak da hafif aromatik odunsu notalar ile son buluyor. Hala tuzlu kokuyor diyebilirim alt notaları. Kapanışı fena değil. Yani özetle: Tatlı turunçgiller, limon, deniz esintileri ve odunsular.

Aqua Marine, abisi Aqua Pour Homme’u özellikle orta notalarından itibaren oldukça andırıyor. Marine versiyonu daha ferah, daha limonsu, daha deniz tuzu-yosunu hissi veren yapıya sahip. Çok sıcak yaz günlerinde çoğumuz parfüm kullanmak istemeyiz. İşte Aqua Marine tam da bu günler için tasarlanmış büyük ihtimalle. Sıcak, rutubetli, tropikal mevsime sahip yerler için iyi bir seçenek olabilir. Deniz kenarındaki kafede otururken yada plajda kullanımı rahatsızlık vermeyecektir.

İster istemez abisi Aqua ile kıyaslıyorum zihnimde kokusunu. Gördüğüm kadarıyla Aqua Marine, daha canlı, neşeli, basit, ferah, serin ve tuzlu. Aqua Pour Homme ise daha karanlık, baharatlı, tatlı, yapay ve odunsu. Ana hatlarıyla birbirlerine benzeselerde küçük nüanslar göze çarpıyor.

Aqua Marine, abisi Aqua Pour Homme'dan çok daha akuatik diyebilirim. Tam deniz kenarı parfümü. Hani sahilde yürürken, denizden gelen hafif bir esinti ile burnunuza tuzlu-yosunlu deniz kokusu gelir. Aynen öyle işte Aqua Marine. Bu anlamda Aqua Pour Homme'dan çok daha tuzlu.


Aqua Pour Homme'un büyük şöhreti ve hayran kitlesi var. Bunun farkındayım. Fakat ikisi arasında seçim yapacak olsam Aqua Marine bir adım daha önde olacaktır benim için. Nedenlerini kısaca anlatayım.

Öncelikle Aqua Marine, abisi kadar yoğun yapaylık barındırmıyor. Aqua Pour Homme bende bu anlamda büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. İkinci olarak Aqua'daki çok tatlı odunsu notalar, Marine'de yok. Onun yerine daha tuzlu odunsu notalar kullanılmış. İyiki de öyle yapılmış. Üçüncü olarak Aqua Pour Homme'un ismi deniz temasını çağrıştırıyorsa da bana pek o hissi verememişti. Fakat Marine, tam bir deniz kokusu. Ayrıca Aqua Marine, notaların kullanımı anlamında da abisinden bir adım önde. Aqua Pour Homme'u kullanırken zaman zaman baş ağrısı yaparken, Marine'de öyle bir duruma rastlamadım neyseki. Kabul etmem gerekir ki, deniz kokusu hissiyatını en gerçekçi veren parfümlerden birisi Aqua Marine oldu benim için. Tabiki denediklerim içinde.

Gelelim Aqua Marine’nin can sıkan yönlerine. Orta notalarından itibaren alttan alta Calone kullanımı hissettim. Bu da parfümün hafiften yapay kokmasını sağlamış. Evet günümüzün bir çok akuatik parfümünde Calone kullanılıyor. Ama parfümörün biraz daha saklayabilmesi lazımdı bence Calone'in o statik, ozonsu, yapay kokusunu. Başka eksi yönü de çok düz çizgide ilerliyor. Başından sonuna kadar neredeyse aynı kokuyor. Oldukça basit yapısı var.

Aqua Marine’nin tasarımını ünlü burunlardan Jacques Cavallier yapmış. Ustaya tabiki saygım var ama şahesere imza atmış hissi uyandırmadı bende. Kalite anlamında göz dolduramıyor. Eğer bu tür hafif, ferah, serin, deniz esintileri olan parfüm arıyorsanız seçeneklerden birisi de Aqua Marine olabilir.

Parfümlerle ilgili kitapları bulunan yazar Chandler Burr, Aqua Marine'ye beş üzerinden iki yıldız vermiş.


Kalıcılığı kıyafet üzerinde iyi oldu. Farkedilirliği böylesine hafif ve ferah bir parfüm için normal düzeyde. Otuz yaşın altındaki arkadaşlara daha çok uyacaktır. Genel olarak “genç ve enerjik” havası var. Tam yaz parfümü. Siz yine de denemeden almayın. Ne olur ne olmaz.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Artıları:
+ Başlangıcındaki limon-turunçgil kombinasyonu gayet güzel.
+ Parfüm kullanımının eziyet haline gelebildiği çok sıcak günler için alternatiflerden birisi.

Eksileri:
- Özellikle orta notalara doğru yapaylık hissi veriyor.
- Çok basit yapısı var. Düz çizgide ilerliyor.
- Kalite anlamında beklediğinizi veremeyebilir.

Koku Güzelliği:10/6.5

14 yorum:

  1. Denemek lazım :)Ama sizin gibi bende beğeneceği mi sanmıyorum pek.

    YanıtlaSil
  2. Chandler Burr diğer parfumlere verdiği notları nereden ogrene biliriz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Chandler Burr, çok az parfümün kritiğini yapmış. Belki 20-30 tane. Luca Turin gibi değil. Burr'un kitapları parfüm endüstrisinin geneli hakkında.

      Sil
  3. Bende senin gibi marineye ikinci şans verdim. Şişesi duruyordu. Ve orta notalarını sevmeye başladım. Ve yazlık parfümlerimde şimdilik ilk 5 te :-)

    Un jardin sur le ni
    Tf azure limd
    Cedrat boise
    Declaration d un soir
    Aqva pour homme

    YanıtlaSil
  4. Aqua Pour Homme bende de baş ağrısı yapmıştı. Aqua Marine'i ise uzun zaman oldu koklayalı ama aklımda kalacak özel bir yan oluşturmamıştı, tek sefer denediğimden olabilir. Tekrar deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  5. parfüm merakı 2 sorum olacak 1.si fragrantica sitesinde parfüm notaları kısmı var biz o siteye üye olarak nota ekliyebiliyormuyuz.Çünkü aklımda inanılmaz güzel notalar var 2.si hepimizin bildiği yelken çiçeği (barış zambayı)Spathiphyllum diye çok güzel kokulu çoğumuzun bildiği bir bitki var bunun gibi kokan bir parfüme rastladınız mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Siteye üye olanlar notaları değiştiremiyorlar bildiğim kadarıyla. Sadece site yöneticileri ekleyebiliyor yeni nota. Yine de tam emin değilim. Bakmak lazım.

      İkinci olarak da bahsettiğiniz çiçeği daha önce duymadım. Kokusunu da bilemiyorum. İngilizce ismini biliyorsanız belki gözüme çarpmış olabilir bir yerlerden.

      Sil
  6. Bence piyasadaki en iyi aquatic.Fazla deterjan etkisi yaratamadan,gayet başarılı,özelikle biber kullanımı pek güzel.

    YanıtlaSil
  7. Bu parfümü diğer bütün parfümlerden ayıran bir yönü var.Tam teşhisi yapmışın ama önemini biraz es geçmişsin.Olay aynen şu: 'Çok sıcak yaz günlerinde çoğumuz parfüm kullanmak istemeyiz. İşte Aqua Marine tam da bu günler için tasarlanmış büyük ihtimalle. Sıcak, rutubetli, tropikal mevsime sahip yerler için iyi bir seçenek olabilir.'.İşte bu kulvarda önünde pek bir rakip kalmıyor.Yani benim gibi gölgesi 40 derecenin üstü bir yerde yaşayan ve kokular konusunda alerjik reaksiyonları olan biri için en iyi seçenek haline geliyor.Maalesef olay bu.Selamlar.Bahadır..

    YanıtlaSil
  8. Pour homme mu yoksa marine mi hangisi daha güzel

    YanıtlaSil
  9. Merabalar..kız arkadaşım bana bulgari aqua pour homme almış ama ben koku hakkında bilgiye sahip değilim bu kadar kötümü bu parfüm :/ 22 yaşındayım ben acaba bana gidermi? umarım güzeldir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Parfümü ben beğenmedim ama belki siz beğenirsiniz. Yaşınıza da uygun denebilir. Bence biraz kullanın ve kararınızı öyle verin.

      Sil
  10. Merhabalar,
    Geçenlerde bulgari man in black adlı parfümü aldım. Parfüm oldukça hoşuma gitti fakat kokusu biraz ağır ve günlük kullanım için fazla kaçıyor gibime geldi. Bu parfüm hakkında inceleme yapmanızı merakla bekliyorum. Armani Code havasında önerebileceğiniz bir koku var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Man in Black'i henüz denemedim ne yazık ki. Elimde de bulunmuyor. Eğer elime geçerse tabii ki incelerim.

      Parfüm önerisi ise uzun süredir veremiyorum. Onun yerine parfüm forumumuza üye olup, oradan sorunuzu iletirseniz memnun olurum.

      Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com

      Sil