1 Aralık 2013 Pazar

Gianfranco Ferre – GF Ferre Lui (2004)


Gianfranco Ferre – GF Ferre Lui (2004)

1944 yılında İtalya'nın Milano şehri yakınlarında doğmuş Gianfranco Ferre. Nasıl bir çocukluk geçirmiş bilemiyorum ama üniversitede mimarlık fakültesini tercih ettiğini biliyoruz. 1969 yılında okulunu bitirip, mimar ünvanını almış. Evet mimarlık okumuştu ama gönlü her zaman moda sektöründeydi. Tasarımcılığa ilgi duyuyordu. İlk işlerini Walter Albini için takı, Fiorucci için tişörtler tasarlayarak yapmıştı.

1978 yılında kadın koleksiyonunu çıkaran Ferre, İtalyan moda sanayisinin dikkatini çekmeyi başarmıştı. 1982 yılında ilk erkek koleksiyonunu da çıkardı. 1989 yılındaysa Ferre'nin hayatının dönüm noktalarından birisi gerçekleşecekti.

Ünlü moda evi Christian Dior, stil yöneticisi Marc Bohan'ın yerine daha iyi bir aday arıyordu bünyesinde çalıştırmak için. Bu göreve kısa süre içinde Gianfranco Ferre seçilmişti. Oysaki Fransa moda dünyasına bomba gibi düşmüştü bu haber. Christian Dior gibi önemli bir markanın koleksiyonlarının tasarımı bu İtalyan'a emanet edilecekti! Fakat Ferre, başarılı tasarımlarıyla, Dior markasına büyük katkılar yaptı. Sekiz yıl boyunca Dior markasının bünyesinde önemli işlere imza atan Ferre, 1997 yılında artık ayrılma vakti geldi dedi ve kendi markasını oluşturdu. Yine önemli başarılar kazandı ismiyle. 2007 yılındaysa ani bir şekilde hayata gözlerini yumdu.

Onun için "modanın mimarı" tanımlaması hafızalara kazınmıştır. Bir söyleşisinde bu tanımı doğrulayan şu sözleri söylemiş: "Mimarlık, biçim, şekil ve renge çözüm bulmayı araştırır. Moda da öyledir. İkisi de işe bir hikayeyle başlar." İşte Gianfranco Ferre'nin kısaca hikayesi de böyle denebilir.


Gianfranco Ferre'nin ilk parfümü 1984 yılına kadar gidiyor. Kendi ismiyle çıkardığı ilk kadın parfümünden bu yana yirmiden fazla kokuya imza atmış marka. Bugün inceleyeceğim parfümüyse çok bilinmeyen ama benim başarılı bulduğum erkek kokusu GF Ferre Lui-Him.

Fragrantica'da odunsu baharatlı olarak sınıflandırılmış GF Ferre Lui. Üzerime ilk sıktığımda biraz bergamot ve keskin odunsu notalar karşıma çıkıyor. Oldukça keskin ve yoğun odunsular, biraz ıslak ve karanlık. Hoşuma gitti başlangıcı. İlerleyen dakikalarda kokusu çok değişmiyor. O dolgun ağaç reçinesi kokusuna biraz da tatlı olmayan baharatlar ekleniyor. Kakule, küçük hindistan cevizi ve kara biber olabilir. Hala başarılı bence. Sonlarda bu baharatlı-odunsu kokuya tütsü de ekleniyor. Gayet erkeksi ve resmi. Böylece de tenden ayrılıyor.

Fragrantica'nın odunsu baharatlı tanımına tamamen katılıyorum. GF Ferre Lui'nin kokusu yoğun ağaçsılık ve kuru baharatlar ağırlığında ilerliyor. 2004 yılı çıkışlı olmasına rağmen çok az tatlılık kullanılmış. Zaman zaman evlerimizde yakılan tütsüleri hatırlattı bana.

Evet başarılı sayılabilecek bir parfümle karşı karşıyayım. Bu parfümün neden bu kadar geri planda kaldığını pek anlayamadım. Gayet güzel ve doğal sayılabilecek rahiyaya sahip. Tatlılık barındırmayan servi ağacı, çam ve tütsü güzel kullanılmış. Baharatlarda olumlu anlamda destek vermiş. Ve ortaya ana akım markaların bir şişesi alınabilecek seviyede odunsu parfüm çıkmış.

Kimi zaman yeni yağmur yağmış ormanda dolaşıyor hissi veriyor. Kimi zaman meditasyon yapılan bir stüdyo daire gibi kokuyor. Üzerinize sıktığınızda modunu değiştiren parfümler vardır. Sizi farklı hissettirir. Bende öyle bir durum oluştu diyebilirim.

Bir süredir denediğim en güzel odunsu parfümlerden diyebilirim. Yapaylığa rastlanmayan, niş parfüm kalitesinde olmayan, ortalama fiyatıyla cebinizi yakmayacak bir seçenek olarak düşünülebilir. Erkeksi, çamsı, ağır başlı, olgun ve sade bir hali var. Takım elbise giyen bir erkeğe çok yakışacağını düşünüyorum. Günlük spor kıyafetlerle kombinlemeye pek uymaz sanki.


Eminim ki bu parfümün üzerindeki Gianfranco Ferre etiketini çıkarıp, Comme des Garçons etiketi yapıştırsak, daha ses getirecek bir parfüm olacaktı. Sanırım burada biraz da insanların ana akım markalara ve onların parfümlerine ön yargıyla yaklaşmalarının etkisi var.

Biraz Lalique'in Encre Noir'ine benzettim. Encre Noir, daha kaliteli ve lüks kokarken, GF Ferre Lui, daha sevilebilir ve günlük kullanıma uyabilir. Hatta Kenzo - Tokyo'yu da andırıyor hafiften.

Biraz da beğenmediğim taraflarından bahsedeyim. İlk olarak çok değişmiyor kokusu. Oldukça tek düze. Başından sonuna kadar neredeyse aynı. Bu bence en büyük zaafı. İkinci olarak da kalıcılık ve fark edilirliği iyi olmadı bende. İlk sıktıktan yarım saat sonra pek duyulmaz oluyor. Keşke daha güçlü olabilseymiş.

Parfümü ismi pek duyulmamış burunlardan  Jean-Charles Niel tasarlamış. EDT olarak satılıyor. Erkek parfüm olarak çıkarılmış. Bence de kesinlikle doğru. Oldukça erkeksi ve modern koktuğunu hatırlatmamda fayda var. Soğuk kış günleri için daha uygun olacağını düşünüyorum.

Koku Güzelliği:10/7

8 yorum:

  1. bir parfum delisi olarak, sikici pazartesi aksaminda basima gelebilecek en guzel sey blogunuzu kesfetmek oldu!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizin gibi sıkı bir blogger'la tanıştığım için mutluyum :)

      Sil
  2. Üstadım Merhaba

    Öncelikle yorumlarınıza hayranım her gün takip ediyorum. Benim bu malesef ilk yorumum ancak 1 yılı aşkın süredir takip ediyorum. TekinAcar'ın sene sonu indiriminden 2 tane black orchid aldığımda, tester olarak 1 solo loewe 1 adet gucci guilty ve 1 adet de (chic for men & ysl de nuit edt & fahrenheit 32) vereceğini söyledi. Öncelikle 3. opsiyon için parantezdeki hangi parfümü önerirsin, bekar ve özellikle ofis ortamında kullanmak üzere? Diğer sorum ise ben 2. black orchid almak yerine tekinacardan alabileceğim niche farklı bir alternatif olabilir mi? Çünkü ellerinde serge lutens, creed tomford special series veya amouage gibi kokular satılmıyor. Genel olarak yorumlarını takip ettiğimde black orchid'in biraz abartıldığını belirtiyorsun. Hak da veriyorum kısmen ama harveynichols dışında tekin acar veya sevilden alabileceğim daha iyi bir koku var mı? Hermes'i denedim şuanda en yakın alternatif o. Ama mutlaka senin düşüncen ile alışverişimi tamamlamak istiyorum. Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar sevgili mehmet,

      Uzun bir süredir blogum üzerinden parfüm tavsiyesi veremiyorum ne yazık ki. Fakat şunu söyleyeyim ki bahsettiğin parfümlerin hiç birisi bence bir şişesi alınacak kadar başarılı değil. Ben olsam farklı seçeneklere yönelirim.

      Tekin Acar yada Sevil gibi mağazalarda niş parfümler satılmıyor. Harvey Nichols mağazalarında çok çeşidi var niş parfümlerin. Oraya bakabilirsin.

      En iyisi şöyle yapalım. Benim yazılarımın sonlarındaki notlardan 8 ve üzeri olanları not al ve onları mağazalarda dene. Mutlaka sana uygun bir kaç parfüm çıkacaktır içlerinden.

      Sil
  3. Öncelikle dönüş yaptığınız için çok sevindim, teşekkür ederim. Başarılı olmadıklarına katılıyorum ama 8 ve üzeri not verdiğiniz tekin acardan alınabilecek parfüm bulamadım. Dior intense'i sırf sizin yorumlarınıza dayanarak aldım ve bitirdim onun dışında bulamıyorum iyi koku. Ankarada tobacco vanille yi denedim harika ama 1300 lira civarında 250 liği ben 600 liraya 500 ml yi geçik parfüm alıyorum tekinacar vs.den tabi parfüm denilirse. Belki yorumlarınızdan kaçırdım oralarda satılan kokular vardır. Artık ysl de nuit ,CH ve channel gibi kokular almaktan sıkıldım. CK ve Paconun kokularına hiç bakmıyorum. İnvictusu beğenenlerin parfümden anladıklarını düşünmüyorum. Özetle sıkışmış durumdayım :)

    YanıtlaSil
  4. bvlgari black , obsession CK , angel ve havana mugler'ı , CDG to man bulacağımı zannediyorum parfümerilerde onları deneyeceğim verdiğin notlar üzerinden. Bu arada mont blanc'ı de dener misin, presence benim için çok özel bir koku. düşüncelerini merak ediyorum. Tekrar çok teşekkür ederim. Hafta sonu tekrar bilgilerimi paylaşacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak birazcık araştırınca nasıl da güzel parfümleri bulup çıkarttın. Pure Havane ve Comme des Garcons 2 Man dışında hepsi mağazalarda satılıyor :)

      Sil
  5. Armani He benim çok sevdiğim bir kokuydu ama sadece test etmiştim. 8 verdiğini görünce hemen listeme ekledim. :) muhtemelen bvlgari black ve armani he ile başlayacağım alışverişe. Zevkle takip etmeye devam edeceğim. Teşekkürler, tekrar.

    YanıtlaSil