7 Mayıs 2014 Çarşamba

Tom Ford – Oud Wood (2007)


Tom Ford – Oud Wood (2007)

Ne tik ağacı ne sedir ağacı ne servi, çam, ceviz, gürgen. Sizi bugün dünyanın en pahalı ağacıyla tanıştırmamı ister misiniz? Reçineli sınıfına giren, kokulu özütünün pek çok isim olan bir ağaç "Öd (Oud, Agarwood)". 20 kilo Agar ağacından sadece 12 ml. Öd özütü çıkabildiğini düşünürsek, neden dünyanın en pahalı esansı olduğu anlaşılabilir Öd'ün. Sadece çok az bulunması olarak da değerlendirilmemesi gerekir konunun. En iyi kalitede öd yağını elde etmenin tek yolu, yüz yaşını aşmış Agar ağaçları sayesinde olduğu düşünülürse, kolay ulaşılabilir bir esans olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir doğal Öd'ün.

Farklı kalitelerdeki tamamen doğal öd yağlarının fiyatları oldukça değişiklik gösterse de, birinci kalitedeki doğal öd esansının bir kilo fiyatının 18.000 Euro civarında  satıldığı konuşulduğuna göre, ödün, parfümlerde neden sentetik halde kullanılmak zorunda olduğu görülebilir. Ve evet bazı markalar aksini iddia etselerde sektörün neredeyse tamamı sentetik öd kullanır parfümlerini oluştururken. Belki Arabistan merkezli bazı markalar doğal içerik kullanıyorlardır. Fakat onların parfümlerinin de fiyatlarının nasıl yüksek olabileceğinin tahminlerinde bulunabiliriz.

Parfümlerinin içeriğinde öd kullandığını iddia eden ana akım markalar bile var. Mesela M7, M7 Oud Absolu, S.T. Dupont Oud Oriental, Roberto Cavalli Tiger Oud, Carven Oud Thameen, Fahrenheit Absolute, Dirty English For Men, Ermenegildo Zegna Indonesian Oud, Versace Oud Noir gibi örneklerde doğal öd esansı kullanılamayacağı, satış fiyatlarından anlaşılabilir. Hatta Maison Francis Kurkdjian, Montale, Mancera, Bond No.9 gibi üreticilerinde sentetik öd kullanımına yöneldikleri sır değil.


Niş parfümcülüğün özellikle son on yılda en sevdiği esans oluverdi Öd. Neredeyse her marka bir yada daha fazla, isminde veya içeriğinde Öd olan parfümlere yer veriyor koleksiyonlarında. Bu Öd furyasına Amerikan modasının yeni ikonu haline gelen Tom Ford markasının kayıtsız kalması düşünülemezdi. Güçlü niş rakipleriyle mücadele etmenin zor olduğunu bizden çok daha iyi biliyorlar şüphesiz. Fakat iddialı ve hırslı Tom Ford, Öd temalı parfüm yarışında geride kalmayacağını ispat etmeye çalışıyor. Hem de "Private Blend" serisinin bir üyesi ile.

Tom Ford'un niş parfümlerle kıyaslanabilecek özel serisinden Oud Wood ile birlikteyiz şimdi de. Kendi sitelerinde "zor bulunan, egzotik ve kendine özgü" olarak duyurulmuş. Fragrantica'da odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış. Üzerime sıktığımda beni tatlı öd ve tatlı yumuşak baharatlar (kakule ve biber) karşılıyor. Öd, gayet yapay ve ilaç gibi verilmiş. Baharatlar ise tatlı biberimsi ve gayet güzel. Zıtlıkları içinde barındıran açılışı var. Güzel baharatlar ve hastane gibi kokan öd. Buyurun siz karar verin başlangıcı başarılı mı yoksa kötü mü. İlerleyen dakikalarda baharatlar geride kalıyor. Tatlımsı/kremsi ödün etkinliği devam ediyor. Orta kısımda öd ağacına bu sefer yapay kremsi sedir ağacı ve vanilya eşlik ediyor. Sedir ağacının vanilyayla birleşimi en sevmediğim tarzda gerçekleşmiş. Orta notaların bana hitap etmediği açık. Alt notalarda vanilyalı, kremsi sedir ağacı devam ediyor. Bu ikiliye kremsi yapay sandal ağacı da ekleniyor. Son kısımda iç açıcı değil. Ne büyük hayal kırıklığı!

Oud Wood, gerçekten de ismi gibi kokuyor. Öd ve odunsular en belirgin elemanlar. Üçüncü olarak vanilya öne çıkıyor. Fakat burada gayet vasat ve sıkıcı. Sonlardaki sandal ağacı ise evlere şenlik. Gayet yapay sandal ağacı aynı orta notalar gibi vanilya kremsiliğine boğazına kadar batmış.


Parfümün iki farklı sektörden oluştuğu söylenebilir. İlk kısım hastane/antiseptik hissi veren öd ve yumuşak baharatlar. Bu bölüm canlı, saldırgan, biraz Arap etkili ve tuhaf. İkinci bölümde karakter tamamen değişiyor. Evet öd yine oralarda  bir yerde ama vanilya kremsiliği ve yapay sedir-vetiver-sandal ağacı işbirliği, orta ve son kısmın bel kemiğini oluşturuyor. Bu kısım daha stabil, sakin, dingin ve sıradan.

Oud Wood, genel olarak tatlı ve vanilya kremsiliğine sahip. Özellikle orta kısımdan itibaren vasat kalitedeki vanilya önemli rol oynuyor öd ve sedir ağacını dengelemekte ve yumuşatmakta. Nispeten başarılı olsa da bu durum koku güzelliği olarak değil de sinir bozucu yapaylık olarak yansıyor ana yapıya. Kokusunun genelinde tatlılığın bolca kullanıldığını söylersem yanlış olmaz. Buradaki tatlılık bal-tonka fasulyesi sayesinde verilmiş olabilir.

Başından sonuna kadar yapaylık ve uyumsuzluk hissedilen Oud Wood, şaşırtıcı derecede kalitesiz ve sıkıcı kokuyor. Başlangıcındaki güzel baharat kullanımı dışında çok sevilesi yanına rastlayamadım. Adeta günümüzün modern yapay-vasat odunsu parfümlerini hatırlatıyor. Hatta Bulgari Man'a benzettim yapay odunsu kısmını. Kimi yorumcuların Oud Wood'u, Joop Homme'a benzetmelerini anlayabiliyorum. Sentetik plastiğimsi sandal ağacı muhtemelen bu hissi veriyor. Evet zaman zaman Joop Homme'un o plastiğimsi yapısını aklınıza getirmiyor değil.


Sanırım bu soruyu sormak zorundayım. Karşımda Tom Ford'un inanılmaz yüksek fiyatlara satılan özel serisine ait bir parfüm mü var? Ciddi misin Tom Ford. Bu arkadaşın Serge Lutens, Amouage, Nasomatto'lar ile rekabet edebileceğini düşünüyor musun? Eğer öyle olduğunu düşünüyorsan parfüm biriminin tası tarağı toplayıp, dükkanı kapatmasının vakti geldi demektir.

Eau de Parfum konsantrasyonuna sahip. Kalıcılığı çok iyi. Fark edilirliği başlarda yüksek. Sonrasında tene yakın kalıyor. Tam bir sonbahar-kış kokusu. Luca Turin, Oud Wood'u, ferah odunsu olarak sınıflandırmış ve beş üzerinde üç puan vermiş.

Oud Wood, sıradan bir kompozisyondan öteye geçemeyen, öylesine ve aceleyle çıkarılmış izlenimi bıraktı bende. "Bir çok parfüm piyasa sürelim, elbet insanlar kendilerine yakın buldukları birini alır kullanır, bizde bol bol şişe satarız" düşüncesini Tom Ford abimize yakıştıramadığımı dile getireyim. Başka ne söyleyeyim bilemiyorum. Daha fazla canımı sıkmadan burada bitireyim ve Hande Yener'in bol cıstaklı şarkılarını yüksek sesle dinleyeyim de moralim yerine gelsin:

"Kim bilebilir aşkı
Aşktan ölene kadar
Sınırlarda yaşatır inan
Kendi gidene kadar"


Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/5

11 yorum:

  1. Aha...hande yener mi? :-)
    En begendiginiz oud parfumu hangisi? Bende iki ornek var; oud ispahan, ki bunun yorumunu yapmistiniz, ve en son denemeden satin aldigim al haramain attar al kaaba (boyleydi ismi galiba). Od' un gul ile karsimi cidden etkileyici. Arap parfumu bemi biraz celiskide birakti, egzotik oldugu kesin ama oud ispahan...Oww. guzel, cok guzel.
    Natali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazlaca Türkçe müzik dinlemiyorum ama Hande Yener'in ses tonunu ve bazı şarkılarını seviyorum. Kimi şarkılarına farkında olmadan eşlik ederken yakalıyorum kendimi. Şeytan tüyü var sanki bu kızda.

      Şimdiye kadar "En beğendiğiniz öd parfümü hangisi" sorusuna cevap bulabildiğimi söyleyemem. Sanırım öd temasını sevmiyorum. Kimi yurt dışı forumlarda öd parfümlerinin cazibeli ve seksi oldukları söyleniyor. Dalga mı geçiyorlar acaba? Hastane yada ilaç kokusu ne kadar seksi olabilirse, öd parfümleri de o kadar cazibeli bence.

      Oud İspahan, sonlara doğru cıvıtsa da yine de en iyi öd parfümlerinden birisi. Hele ki başlangıcı harika. Arap Attar'larına ise hiç girmeye niyetim yok şu aşamada. Hepsi aynı kokuyor sanki.

      Sil
  2. Hadi diyelim ki siz öd temasından hoşlanmıyorsunuz. Bense oldukça ilgi duyuyorum öde ama Oud Wood'u, şişesini görmeden kullanmış olsaydım, uyduruk bir markanın öd furyasından nasibini almak için piyasaya sürdüğü bayağılık sınırında bir parfüm diye geçirirdim aklımdan. Hayır öyle değil, bu Tom Ford'un özel serisindeki bir parfüm deselerdi şişeyi kendi gözlerimle görmedikçe buna inanmazdım. Gerçekten hayret!.. Bu arada ben de, başarılı kullanıldığında, öd parfümlerinin cazibeli ve seksi olduklarını düşünüyorum ama tabi Oud Wood için kesinlikle geçerli değil bu. Yazık...

    YanıtlaSil
  3. Cok eğlenceli bir inceleme olmus:) . Özellikle tom ford ve parfum birimine gondermelerin cok hostu

    YanıtlaSil
  4. Oud ispahan tende bazen, tabiri caizse, ahir kokusuna donusebiliyor. Civitmak la kasit bu degil mi? :-D o bakimdan riskli...ama iste o "hayvansallik" bir cesit cazibe katiyor sanirim (ozumuze donuyoruz!!!). Herneyse, arap parfumleri daha once denemedigim bi alandi, elime ki hastane kokulu degil ama guclu oldugu kesin. Turk lokumu gibi koktugumu soyleyenler oldu, sanirim gulsuyu etkisi...pek hayra yormadim. Natali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oud Ispahan için "ahır gibi" terimi fazla olabilir. Evet hayvansallık var ama iş ahır efektine kadar varmıyor. Hayvansallığı özümüze dönmek olarak düşünmek, evrim teorisyenleri için mutlu edici bir açıklama olabilir ama yaradılış teorisyenlerinin hiç hoşuna gitmeyebilir :) Yani o konu oldukça çetrefilli ve uzun.

      Bir çok Arap parfümünde öd ve gül esansı yoğunca kullanıyor muhtemelen. O anlamda gül suyu benzetmesi doğru olabilir.

      Sil
  5. Ne diyeyim ki. Şeriatın kestiği parmak acımaz :) Kondurmak istemesem de söylediklerine yer yer takılıyorum malesef .Zaten Oud Wood'un bir şişesini de edinmedim.Ama gariptir ki Amerika ve Avrupa pazarından TF PC serisinin en çok satılan kokularından Oud Wood.Benim de hediye gelse kabul edeceğim bir koku :)
    Merak ettiğim bir şey var. Eski den Oud Wood diğer tüm Private Collection serisi kokuları gibi koyu kahverengi şişede sunuluyordu ancak son bir yılda yapılan bir değişiklikle Oud Collection adı altında diğer 2 oud temalı koku ve oud wood yan ürünleri ile birlikte koyu gri bir şişede sunulmaya başlandı.Acaba koku formunda bir değişiklik oldu mu ? Ve Parfüm Merakı sen hangi şişedekini kokladın bilgin var mı ? Belki birinden biri daha farklı ve sevilesi olabilir :)))

    *Kim Bilebilir Aşkı'nı da Oud Wood !un aşkındna öldüğün için paylaştıgını düşünüyorum :) Bu arada Hande Yener'de şeytan tüyü olduğuna ben de takılıyorum :) Paylaştığın şarkının da içinde bulunduğu albüm Türkiye popunun çok ötesinde kaliteli bir albümdür.Onun içindir ki Avrupa'da yapılan,aralarında Madonna ve bir çok ünlü ismin de bulunduğu ''en iyi 100 pop albümü '' anketinde dünya genelinde 17. sırada yer almıştır ve editörler tarafından ''Türkiye'li bir Madonna ! '' yakıştırması yapılmıştır :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şişesi değiştiyse, belki kokuda da değişim olmuştur. Oud Wood'un reformüle olduğunu okumadım ama belki de vardır öyle bir durum. Belli olmaz bu üreticilerin sağı solu. Bana gelen koku standart Private Blend şişesinden. Sen fazla vakit kaybetme bu Oud Wood ile. Bu parfümün eski versiyonu varsa bile ondan da bir cacık olmaz :)

      Hande Yener'in o albümü gerçekten de başarılı. Evet çok popüler tarzda müzik yapıyor ama bir şekilde farklı diğerlerinden. Dünyanın 17. en iyi albümü olduğunu ise bilmiyordum. önemli bir başarı Hande Yener için.

      Gerçi onun için Modonna'dan ziyade "Yerli Lady Gaga" diyorlar. Bence haklılık payı var. Biraz Lady Gaga'ya benzetti kendisini. Muhtemelen etrafındaki imaj yapıcılar onu yanlış yönlendirdi. Bu aralar neyse ki kendi özüne dönmeye başladı :)

      Sil
    2. Tamam tamam ısmar etmicem :) Diğer PB evlatlarımla kapatıcam bu bi baltaya sap olamamış hayırsız evladımın açığını :)
      Şu benzetme olayı ezelden beridir kılım :) Aslında isimler değil tarzlar birbirine benzetiliyor.Atıyorum pop-caz sound'dunda TR'de referans kabul edilen bir iş ya da isim olmadığından hemen yurtdışından bir örnek bulunup mukayese ediliyor.Madonna-Hande Yener, Hayko Cepkin - Marilyn Manson , Jay-Z - Ege Çubukçu vb.
      Keşke TR'de yurtdışıyla kıyaslanacak parfüm evlerimiz de olsa .Gerçi onlara da Yerli Dior , Çakma Chanel yakıştırmları yapılırdı :)

      Sil
  6. Oud Ispahan'a ahir gibi kokabiliyor diyen arkadaslar birde Imaginary Authors Bulls Blood denesin :)

    YanıtlaSil