2 Temmuz 2014 Çarşamba

Narciso Rodriguez – Essence (2009)




Narciso Rodriguez – Essence (2009)

Birbiri ardına denediğim ve kullandığım erkek parfümleri, Testosteron oranımı yükseltiyor mu emin değilim. Sürekli erkeksi ve erkek gücüne vurgu yapan parfümler kullanmak bir süre sonra pek zevkli olmamaya başlıyor. Tabii durum benim açımdan böyle. Yoksa maço çağrışımlar yapan parfümleriyle mutlu mesut yaşayan kardeşlerimizle alıp veremediğimiz yok.

Erkek parfümlerinden bıkıp, zaman zaman kadın parfümleri deryasında küçük kulaçlar attığımı dikkatli okurlarım fark edecektir. Kötü ve kabaca bir tahminle on bin civarında parfüm olduğunu düşünürsek, bunların yarıya yakını belki de daha fazlası kadın kullanımına ait. Bu da demek oluyor ki daha fazla kadın parfümüne yer vermem gerekiyor. Fakat elime de çok kadın parfümü geçmiyor açıkçası. Yoksa kadınlarımız için her zaman pozitif ayrımcılık yapmaya hazırım.

Ünlü modacı Narciso Rodriguez, parfüm işini ciddiye alan modacılardan birisi. Özellikle son yıllarda daha bir ağırlık vermiş gibi görünüyor kokuların dünyasına. 2009 yılında piyasaya sürdüğü Essence isimli parfümün, 2014 yılı itibariyle dört farklı varyasyonu da raflarda yerini almış durumda. Şu haliyle artık beş parfümden oluşan, "Essence Serisi" haline gelmiş diyebilirim. Serinin ilk parfümü Essence, hem oldukça ilgi gördü hem de diğer varyasyonlara göre daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Parfüm Merakı'nda sahnede bu sefer Narciso Rodriguez'in Essence isimli yeni sayılabilecek (2009) kadın parfümü var.


Essence'in tanıtımı şöyle yapılmış: "Yoğun ve ruhani, basit ve karmaşık Essence, modern, tutkularının peşinden giden ve enerjisini dışa vuran kadını anlatır. Essence yoğun bir çekiciliği ve dişiliği temsil eder. Bu modern misk, gül yaprakları, iris ve amber notaları ile tamamlanır, çiçeksi, pudramsı bir misk kokusu ortaya çıkar. Saf, çekici ve aydınlık bir öz…"

Essence'i üzerime sıktığımda beni çiçekler karşıladı. Tatlımsı meyvelerin geriden destek verdiği çiçeksilik bir çok kadın parfümünde karşımıza çıkabilecek türde. Çok ilgi çekici değil başlangıç. İlerleyen dakikalarda büyük değişim gösteriyor kokusu. Çiçeksilik, yerini miske bırakıyor. Kremsi, ferah beyaz misk orta kısımdan itibaren parfümün baş rolüne geçiyor. Hafiften tatlılık barındıran miski sütsü olarak nitelendirirsek yanlış olmaz. Kremsi misk sonlarda da aynen devam ediyor değişmeden. Böylece de tenden ayrılıyor.

Essence'i iki kısma ayırmak gerekiyor. Başlangıçtaki sıradan çiçeksilik ve orta kısımdan itibaren kendisini gösteren kremsi misk. İlk kısmı başarılı bulmadım. Günümüzün bir çok vasat kadın parfümündeki çiçeksiliği andırıyor ve yüksek kaliteli değil. Orta bölümden itibaren çiçeksiliğin yerini alan misk ise gayet güzel. Vanilyamsı kremsiliğe sahip misk yumuşak ve sakin. Saldırgan olmayan barışçıl miske biraz da benzoin eşlik ediyor olabilir. Genel olarak bu kadar denebilir Essence.


Çok fazla notadan oluşmayan, basit, ferah, temiz, derinliği olmayan, farklı mesajlar vermeyi düşünmeyen, ne koktuğu belli, yaramazlık yapmayı sevmeyen evin uslu kız çocuğu gibi. “Basit olan iyidir” felsefesi ilginizi çekiyorsa, yumuşacık ve hoş bir misk parfümüyle kavuşmuş durumdasınız. Gerisi sizin onunla kurabileceğiniz iletişime kalıyor.

Narciso Rodriguez'in başarılı kadın ve erkek parfümlerinden sonra yeni nesili temsil eden Essence, kadın parfümü olarak piyasaya sürülmüş. Aslında kadın kullanıma daha uygun. Fakat başlangıçtaki çiçeksiliği atlattıktan sonra erkek kullanımı için bile düşünülebilir. Zaten misk fazlaca kadınsı değil. Hoş ve doğal sayılabilecek kokusunda rahatsız edecek kadar bariz yapaylığa rastlamadım. Ortalama bir ana akım marka parfümü olarak düşünülebilir.

Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonundaki Essence, başlangıçta fark edilir iken, ilerleyen saatlerde tene yakın kalıyor. Etrafa güçlüce yayılan bir kokusu yok. Kendi halinde ve ten parfümü olduğu söylenirse yanlış olmaz. Kalıcılığı ortalama seviyelerde. Soğuk kış günleri dışında her zaman kullanılabilir. Bol bol sıktığınızda bile boğucu olmayan yapısı memnun edici.


Parfümün koku tasarımını ünlü burunlardan Alberto Morillas yapmış. Şişesine ise Ross Lovegarden isimli ünlü tasarımcının imza attığı söyleniyor. Umarım doğrudur.

Koku Güzelliği:10/6.5

6 yorum:

  1. Çok beğendiğim bir parfüm.
    Esas yorumlamanızı istediğim, bu parfümdeki listesinde görülmeyen fakat nedense herzaman algıladığım aldehit notası.
    Örneğin Essence ve White Linen (white linen çok daha katmanlı ve iz bırakan bir parfüm olsa da) arasında benim açından birbirlerini çağrıştıran birşeyler vardır.
    ortak nota olarak, fragantica'da iris, gül ve benzoin gözükse de..sanki bunlardan daha fazla birşeyler var gibi çözemediğim.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aldehitten ziyade pudramsı bir çiçeksilik var başlangıçta. Kimisi gül diyor kimisi iris. İkisi de olabilir.

      Sil
    2. Ben de acilisinda aldehit olduğunu dusunmustum ama raşit beyin yorumundan sonra vazgeçmek zorunda kaldim :) Elinize saglik inceleme icin

      Sil
  2. Narciso Rodriguez tüm parfümlerinde kalp notası misktir. Tüm parfümlerini bir zamanlar çok sevdiği kadına ithaf edip ondan ilham alıyormuş. Misk kokusunu çok sevdiğinden dolayı her parfümünde misk mevcut mutlaka

    YanıtlaSil
  3. Merhaba sizin zevkinize çok güveniyorum acaba kadın parfümleri arasından favorileriniz hangileri?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, çok fazla kadın parfümü deneyimim yok henüz. Onun için sizi yanlış yönlendirmek istemem. Şöyle yapabilirsiniz. Bizim bir parfüm forumumuz var. Orada çok çeşitli konular ve başlıklar mevcut. Oraya göz gezdirirseniz, oldukça iyi seçeneklere ulaşabilirsiniz.

      Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com.tr/

      Sil