27 Ağustos 2014 Çarşamba

Bentley – Bentley For Men Azure (2014)




Bentley – Bentley For Men Azure (2014)

İngiliz otomotiv sanayisine ve Birleşik Krallık mühendisliğine ait Bentley markası, lüks-üstü segmentin en güçlü isimlerinden birisi. Bu ultra lüks sınıfın temsilcisi, marka vizyonu olarak “Hünerli, zevkli, farklı tasarımı, nefes kesici güç ve performansı, zarif ve canlandırıcı sürüş deneyimini” baz aldığını söylüyor.

Böylesi bir markanın piyasaya sunduğu parfümlerinde sıradan olmasını beklemek doğru olmayabilir. Bentley parfümlerinin markanın niteliklerini temsil ettiği söylenebilir. Orijinallik, zarafet, ikonik tasarım ve ölçülü inceliğin, Bentley’in parfümlerinde de aynen yaşatılması düşünülüyor anladığım kadarıyla. Hatta şişe ve kutularının bile Bentley otomobillerinin belirgin karakterini yansıttığını iddia etmişler.

Bentley parfümlerinin sektörde konumlanması da sanırım şöyle. Creed, Serge Lutens, Parfum d’Empire gibi niş markaların bir basamak altında fakat Calvin Klein, Hugo Boss veya Givenchy gibi ana akım oyuncuların da bir basamak üstünde. Yani niş markalar ile ortalama ana akım markaların arasında konumlanıyor. Bu anlamda Hermes, Chanel, Guerlain, Costume National gibi markalarla aynı segmente sahip oldukları söylenebilir. Tabii bu demek değil ki Guerlain ile birebir rekabet içindeler. Konunun daha rahat anlaşılabilmesi için veriyorum bu örneği.


2013 yılında parfüm dünyasına güçlüce girdi Bentley. Bentley For Men ve yurt dışındaki forumlarda büyük beğeni toplayan Intense, gözlerin çevrildiği işler oldu. Özellikle Intense’i bende çok beğenmiştim. Şimdi karşımda yepyeni bir Bentley daha var. 2014 çıkışlı Azure, odunsu, ferah ve baharatların birleştiği marine-fujer tarzına yakın.

Parfümü kullandığımda başlangıcında ilginç bir meyvemsiliğe rastladım. Bildiğimiz şeftali, erik yada portakal meyvemsiliği değil. Ozonik yeşil meyveler. Açıklanan üst notalarında ananas var. Belki de odur. Fakat Aventus’daki gibi meyve suyu kıvamında ananas düşünmeyin. Kuru pudralı ozonik-yeşil bir ananas. Yada herneyse. Sonuç olarak başlangıcını sevdim. Orta kısımda büyük değişim olmuyor. Aynı yeşil ve pudralı meyveler devam ediyor. Bu andan itibaren akuatik yanı biraz daha öne çıkıyor. Bu kokuyu bir yerden hatırlıyorum derken bingo. Givenchy – Insense Ultramarine’e epey benziyor orta bölüm. Son kısımda benzer düzlemde ilerliyor. Artan oranda miskten bahsedilebilir. Yumuşak odunsular ve tatlımsı tonka fasulyesini unutmamak lazım. Her daim ferah ve tanıdık.

Azure, yeşil kokan marine-fujer tarzına yakın duruyor. Davidoff’un Cool Water’ı ve Givenchy’nin Insense Ultramarine’i birleşmiş biraz da aromatik meyveler eklenmiş ve Azure meydana çıkmış sanki. Tabii gayet kaliteli, iddialı, dolgun ve hırslı koku formuna sahip.


Ferah karakterine pudralı akuatik yönüyle vurgu yapıyor. Aromatik tarafını meyveler ile destekliyor. Hatta gerilerden ferah baharatlar size el sallıyor. İlginç bir parfüm olmuş. Kesinlikle bir turunçgil parfümü değil. Pudramsılık mevcut ama rahatsız edici değil. Yeşil karakteri çam-servi tarafına kaymıyor. Yüksek oranda odunsuluk yok. Bilin bakalım bu parfüm nedir? Gerçeği mi istiyorsunuz?

Isaac Newton’un ünlü günlüğüne düştüğü not aklıma geliyor bu anda: “Gerçek, sessizliğin ve aralıksız derin düşünmenin ürünüdür.” Uzun zamandır ara ara kullandığım Azure hakkındaki gerçekleri söyleyebilecek kadar sessiz ve aralıksız düşündüğümü sanıyorum. Bu parfüm garip şekilde güzel, etkileyici, çekici ve lüks. İnsanın kalbini kolayca çalabilecek yapısı olduğu gibi bir izlenime sahibim. Güvenli sularda yüzmeyi tercih etmiş. Kullanan birçok kişinin seveceği açık. Hatta karşı cinsten güzel övgüler alacağınızı da hesaba katabiliriz. Peki neden?

Çünkü Azure, şık ve yüksek kaliteli akutik kokusunu, lezzetli meyveler ve temizlik hissi veren sabunsu-pudramsılık ile bir araya getirmiş. Bilmiyorum ne kadar doğru benzetme olacak ama Insense Ultramarine’in niş parfümleri andıran kardeşi gibi. Büyük ihtimalle kokusunun tasarımında Insense Ultramarine’den esinlenilmiş. Fakat bence onu aşan başarılı bir sonuç çıkmış ortaya.


Gayet modern, ferah, lüks ve biraz tatlı. Günümüzün modern parfümlerine iyi bir örnek. Tatlılık her daim hissediliyor fakat mide kaldırıcı şekerliliğe evrilmiyor. Yapaylık yok denecek kadar az.

Her güzelin kusurları olabileceği gibi Azure’un da eksik yönleri mevcut. Bir kere çok yenilikçi ve yaratıcı karaktere sahip değil. Kendinden önce gelen meşhur klasiklerden öykünmüş gibi görünüyor. İkinci olarak düz çizgide ilerliyor ve neredeyse hiç değişmiyor kokusu. Bu da uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olabilir bazı kişiler için.

Bentley For Men Azure’un, çocukken en sevdiğimiz Amerikan dizisi olan Miami Vice’ın yakışıklı oyuncusu Dan Johnson’a yakışacağını düşünüyorum. Miami’nin akşam üstü serinliğinde üstü açık BMW Z4 arabanız ile dolaşırken kullanmaya çok müsait bence. Üzerinizdeki beyaz keten şort ve ipek beyaz bir gömlek ile uyumunun harika olacağını anlamak zor değil. Hatta lüks villanızın havuz başı partisine gayet yakışacaktır. Havanın serinlediği, havuzun mavi aydınlatmasının villanızın duvarlarına vurduğu, birbirinden güzel hanımların ve yakışıklı erkeklerin hafiften flört ettikleri bir parti. “Porsche’si olmayan fakirlerden” bahseden videolar çekmeyecek kadar kendini bilen kadınların bu parfümü seveceğini düşünüyorum.  

Kusurları dışında aklıma gelen bir olumlu yanından daha bahsedeyim. Kullanım sürecinde 2-3 fıs sıktığım Azure, yeterli performansı rahatlıkla sağladı. Özellikle fark edilirliği kıyafet üzerinde etkileyici. Oldukça inatçı ve güçlü yapısı var. Kalıcılık da bir EDT içi çok iyi. Bu anlamda yüzünüzü rahatlıkla güldüreceğini düşünüyorum.


Parfümün tasarımını niş markalar için de çalışmış burunlardan Mathilde Bijaoui yapmış. İlkbahar-yaz için çok daha uygun. Otuz beş yaş ve altındaki arkadaşlara öneririm.

Elimdeki 100 ml.lik şişesi adeta dev gibi. Elimin zor kavrayabildiği şişesi, Bentley’in diğer şişelerinin aynısı. Sadece içindeki sıvı mavi olduğu için mavilik dikkat çekiyor. Aynı Bentley arabaları gibi sağlam, güçlü ve lüks hissiyat uyandırıyor şişesi.

Koku Güzelliği:10/7

10 yorum:

  1. Merhaba.Peki bu parfümü nerede bulabiliceğime dair bir fikriniz varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an Türkiye'de resmi satışı yok bildiğim kadarıyla. İstanbul'da bazı parfüm mağazaları getiriyorlar özel olarak.

      Sil
  2. Raşit bey caminin göründüğü fotoğraf size mi ait ? Güzel bir kare

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben çektim. Özellikle doğru ışığı bekledim. Makine daha iyi olsa, çok daha güzel bir resim olabilirdi :)

      Sil
  3. Raşit bey carolina herrera 212 vip men yorumunuzu merakla bekliyoruz. Hergün siteyi açıp bakıyorum yazmış mısınız diye:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki elimde yok 212 Vip Men. Sizi biraz daha bekleteceğim anlaşılan :)

      Sil
  4. Merhabalar. . Ilk önce incelemelerinizdeki devasa çeşitlilik ürünlerden aldığınız izlenimlerdeki titizlik çok güzel. . Tabiki kişisel begeniler ve elestiriler herkes tarafından aynı şekilde karsilanmiyacaktir ama anlatiminizi okurken adeta kokuyu almamızi bir fikir edinmemizi sağlıyor. . Çok teşekkürler. . Benim sorum şekerli ve baharatlı kokuları pek sevmiyorum zaten yakismiyormusta. Tavsiye edeceğiniz fresh aqua tarzında kendime çok yakistirdigim odunsu ve az baharat kombinasyonları olan çarpıcı fark edilen kalıcı parfüm isimleri verebilirmisiniz. .Bentley anlatımı tarzima yatkın gibi ama karşılaştırırp seçim yapabileceğim bir liste fena olmaz .. emeklerinize sağlık . Çok teşekkürler. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Uzun zamandır hiçbir arkadaşımıza parfüm önerisi vermiyorum ne yazık ki. Onun yerine parfüm forumumuza üye olup, orada Parfüm Önerisi İsteyenler başlığına isteğinizi yazarsanız, deneyimli arkadaşlarımız yardımcı olacaklardır.

      Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com.tr

      Sil
  5. Parfümü geçtiğimiz günlerde edindim yorumunuzdaki gibi insanı çok şaşırtan nota değişiklikleri olmuyor ama bu zamana kadar denediğim tenime yakışan kalıcılığı tatmin edici nadide kokulardan biri oldu uzunca süre dolabımda bulunacak düşünen arkadaşların denemesini tavsiye edebilirim pişman olmayacaklardır.

    YanıtlaSil
  6. Günümüzün sucul parfümlerinden çokta farklı olmayan bir koku

    YanıtlaSil