3 Ağustos 2014 Pazar

Rochas – Eau de Rochas Homme (1993)


Rochas – Eau de Rochas Homme (1993)

Tahmin edebiliyorum parfüm bağımlısı dostlar. Rochas kelimesini duyduğunuzda, 1999 çıkışlı, sivri şişeli, karamelli kokusuyla en çok satanlar listelerinde yer alan Rochas Men aklınıza geliyor. Hiç üzülmeyin çünkü tamamen haklısınız. Bu lezzetli gourmand öylesine başarılı oldu ki, adeta markayla özdeşleşti. Onun popülerliği, Rochas'ın diğer önemli parfüm klasiklerini bir parça geri plana attı bile diyebiliriz.

1925 yılına kadar uzanan tarihini düşünürsek, Rochas'ın 40 civarında parfüme imza atması fazla olmasa gerek. Gerçi markanın kurucusu Marcel Rochas, ilk parfümünü 1936 yılında Audace ismiyle piyasaya sürmüştü. Bu anlamda aslında Rochas'ın moda dünyasında olduğu kadar parfümler konusunda da önemli bir tarihe sahip olduğu söylenebilir.

Geçtiğimiz haftalarda bahsettiğim Edmond Roudnitska'nın Rochas'a armağan ettiği iki değerli klasik Femme Rochas ve Moustache'den ibaret değil önemli parfümleri. Tocade, Monsieur Rochas, Madame Rochas, Macassar, Globe gibi döneminin başarılı parfümleri unutulmamalı. Ve tabii ki Eau de Rochas.

1970 yılında Rochas markası, Eau de Rochas ismiyle piyasaya sürdüğü kadın parfümüyle önemli bir başarı yakalamıştı. Bugün hala sevilen kadın parfüm klasiklerinden olan Eau de Rochas'ı Nicolas Mamounas tasarlamıştı. Eau de Rochas'ın bu başarısının ardından yirmi üç yıl sonra aynı isimli erkek parfümü piyasaya sürüldü. Eau de Rochas ismine sadece "Homme" eklenmişti. Kokusu da aynı düzlemdeydi: Turunçgil.


Görüntü itibariyle 1970 yılı orijinal formül Eau de Rochas'ın başarısını yakalayamamış görünüyor erkek versiyonu Eau de Rochas Homme. Tabii bu durumu çok yadırgamamak gerekir. Önemli bir parfümün, sonradan yapılmış erkek ya da kadın versiyonları her zaman büyük ses getirmeyebilir. O sözcüklerle anlatılamayan büyü çoğu zaman yakalanamaz. Zaten o "şeyi" yakalayan parfümlerin önünde de kimse duramaz.

1993 çıkışlı Eau de Rochas Homme, ismindeki "eau" teriminden anlaşılacağı üzere ferah ve hafif kokusu olduğu izlenimi veriyor. Kullanım sürecinde çok da yanlış olmadığını farkettim bu düşüncemin. Parfümü ilk sıktığınızda sizi buruk limon karşılıyor. Çok canlı ya da parlak değil limon. Eski tarz kolonyamsı aromatik limona otlar eşlik ediyor. Başlangıcı çok sevdiğim tarzda limon kullanımına sahip olmasa da beğendiğimi söyleyebilirim. Gayet doğal ve ferah. Orta kısma geçildiğinde kokusu turunçgil eksenine doğru kayıyor. Belki bergamot, mandalina, misket limonu ve mine çiçeği. Bu andan itibaren biraz sabunsu-çiçeksi yanını ortaya çıkarıyor. Başlangıcı kadar ilgi çekici değil orta notalar. Son kısımda orta notaların düzleminde devam ediyor. Farklı olarak sedir ağacı ve az da olsa plastiğimsi yapaylık hissediyorum. Son bölüm parfümün en başarısız tarafı bence.

Eau de Rochas Homme'u büyük beklenti ile kullanmaya başlamıştım. Eskinin erkeksi aromatik şiprelerine benzeyeceğini düşünmüştüm. Onda Eau Sauvage karakteri göreceğimi sanmıştım. İlk saniyelerde umudum vardı. Fakat orta notalardan itibaren sıradan bir turunçgil kokusuyla karşılaştım. Bu anlamda aradığım ruhu bulamadım.


Başlangıcında gayet güzel limon ile açılışı yapıyor. Aromatik otların eşlik ettiği limon çok doğal ve sevilesi. Hatta açık ara parfümün en beğendiğim yeri oldu başlangıcı. Fakat sonrasında tuhaf bir burukluk halini alıyor. Muhtemelen sabunsu bergamot veya mine çiçeği bu efekti veriyor. Her nereden geliyorsa gelsin orta bölüm bana göre değil. Daha doğrusu bu tür turunçgil kullanımından hiç tat alamıyorum. Başlangıçtaki kalite hissiyatı da azalıyor. Son kısımda ise küçük çaplı hayal kırıklığı beni bekliyor. Yapaylık sınırındaki odunsular gayet sıradan. Buradaki turunçgiller de bir garip. Ne bileyim beğenmedim ya mutlaka bahane bulmam gerekiyor diye düşünüyorum belki de.

Başlangıcı dışında durağan, cansız, heyecansız, iddiasız, konfora ve temiz kokmaya önem vermiş bir parfüm gibi duruyor. Evet onu tanımlamak için doğru kelime sanırım "temiz". Gayet efendi, sürpriz yapmayan, tek düze, derinliği olmayan basit bir turunçgil kolonyası ile karşı karşıyayız dersem abartmış olmam. Kendine özgü, yenilikçi, karakteristik yapıya sahip değil.

Sakin hali, muhtemelen kalıcılık ve farkedilirliğine de yansımış. Bir çok yorumcunun şikayet ettiği kadar var. Kalıcılığı ten üzerinde 2-3 saat civarında. Bu komik kalıcılık serüveninden sonra farkedilirliğe dikkat kesiliyorum. Ama ne çaba. Başlangıcı dışında çok çekingen ve kendi kabuğunda. Neredeyse hissedilmiyor bir süre sonra. Hani tamam bir parfümün hafif olması düşünülebilir. Fakat bu kadar da olmasın be Rochas. Eğer bir parfümde performans arıyorsanız, Eau de Rochas Homme'u şimdiden listenizden çıkarabilirsiniz.

Parfüm eleştirmeni Luca Turin, kitabında Eau de Rochas Homme'ı odunsu turunçgil olarak sınıflandırmış. Beş üzerinden dört puan vererek oldukça beğenmiş. Yine bay Turin'den şaşırtıcı bir not benim için. Gel senin sisteminde en fazla üç puan verelim şu parfüme bay Turin. Fazlası cidden kurtarmaz.


Parfümün tasarımcısı olarak kimi kaynaklarda Nicolas Mamounas kimi kaynaklardaysa Gilles Romey ismi görülüyor. Anladığım kadarıyla parfüm 1993 yılında Eau de Rochas Pour Homme ismiyle çıkmış. İlerleyen yıllarda "Pour" kelimesi isimden çıkarılmış ve sadece "Homme" kalmış. Muhtelemen de reformülasyon geçirmiş. Benim denediğim yeni sürümü Eau de Rochas Homme olanıydı. Eski sürümünü yani isminde "Pour" geçen şişesini bulursanız çok daha güzel bir kokuyla karşılaşacağınızı düşünüyorum. Çünkü genel olarak eski versiyonu daha çok beğenilmiş. Şişesinin tasarımını ise Serge Mansau yapmış.

Erkek parfümü olarak piyasaya sürülse de kadınlar ferahlatıcı kolonya niyetine rahatlıkla kullanabilir. Kolonya dediğime bakmayın EDT konsantrasyonuna sahip. Tam bir sıcak yaz günü parfümü. Yirmi beş yaş ve üzerindeki arkadaşlara önerelim de sonra kavga çıkmasın.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/5.5

9 yorum:

  1. Daha önce bu konuya burada değinildi ise özür dileyerek..
    Eau de rochas, caron pour homme, aqua di selva gibi parfümleri oldukça uygun fiyatlara temin edebildiğimiz bellamola parfüm satış sitesinin maalesef Türkiye'deki faaliyetleri sona erdirmiş.
    ''allbeauty.com''...dan gelen cevap şu şekilde.

    Jon (Support)
    05 Aug 11:29

    ''Dear Selim

    Thank you for your email, unfortunately the website bellamola.com has closed down so unfortunately it is not possible to order with us from Turkey

    We apologise for any inconvenience caused

    Kind regards

    Jon
    Customer Services''

    YanıtlaSil
  2. Özür dileyerek,
    Klasik web sitesi görünümünde sağ tarafta ''Etiketler'' başlığı altında markalar yer alıyor.
    Burada Costume National parfümleri için ''Costum National'' yazıyor, Costume kelimesinin sonundaki ''e'' harfi eksik yazılmış.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim özür dilemenize gerek yok. Gözümden kaçmış "e" harfi. Tabii ki önemli bir markanın yanlış yazılmış olması. Uyardığınız için teşekkürler. Gerekli düzeltmeleri yaptım biraz önce.

      Bu tür iyi niyetli yardımları her zaman için bekliyorum. Fakat bazı küfürbaz arkadaşlarımız, yazdıkları hakaretlerin ve küfürlü yorumların neden yayınlamadığını merak ediyor anladığım kadarıyla. Cevabı basit:

      "Daha çok beklersiniz."

      Bu forum sizin kişisel tatminlerinizi yapabileceğiniz yer değil. Bunun için bir sürü forum mevcut. Küfürlerinizi oraya yazmanızı tavsiye ederim. Bu platformda abuk sabuk küfürlü yorumların yayınlanmasına hiç bir zaman izin vermeyeceğim. Onun için bana küfür ederek enerjinizi boşa harcamayın. Gidin balık tutun, kitap okuyun, pul koleksiyonu falan yapın.

      Sil
    2. Sizden tavsiye alacak değiliz.

      Sil
    3. Hiçbir kelimesi birleşik yazılır.

      Sil
  3. Hocam selamlar uzun zamandir yazilarinizi takip ediyorum ve cok keyif aliyorum. Yakin zamanda bir parfum alacagim ancak ismini bilmedigim bir parfum var birkac kiside kokuyu duydum hepsi 45 yaz uzeri kisiler. Koku first class parfume bnziyor sizce ne olabilir. Maskulen bir koku lavanta ve hafif tatli gibi brut ve first class karisimi bir koku

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Bu tür bir anlatımla aradığınız parfümü bulmak pek mümkün değil. Samanlıkta iğne aramaya benzer. Onun için bilemiyorum hangi parfüm olabileceğini.

      Sil
  4. Merhabalar, böyle güzel bir blog hazırladığınız için tebrik etmek isterim önce sizi...

    Yazın kullanabileceğimiz bir kaç erkek parfümü önerisi yapabilir misiniz rica etsem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Eğer yosun kokusunu seviyorsanız Bvlgari Aqua Marine parfümünü tavsiye ederim. Yazın sıcağında teninize yakışacak en güzel parfümlerden biridir. Henüz incelemesini yazmadığım ancak çok beğendiğim Lacoste Blanc parfümünü kesinlikle öneririm. Bu tavsiyelerim 30 yaş altı içindir.

      Sil