1 Kasım 2014 Cumartesi

Paco Rabanne – Invictus (2013)


Paco Rabanne – Invictus (2013)

"Fark etmez kapının ne kadar dar olduğu
Nasıl cezalarla dolu olduğu kitabın
Kaderimin efendisi benim:
Ruhumun dümeni benim ellerimde."

Yukarıdaki dizeler, İngiliz şair William Ernest Henley'in muhtemelen en sevilen ve bilinen şiirine ait. İsmi Türkçeye "Yenilmez" olarak çevrilebilecek şiirin, İngiliz edebiyat dünyasında yerinin büyük olduğunu söylememe gerek yok sanırım. 1875 yılından itibaren etkileri süren, insanların kendilerinden birşeyler bulmalarını sağlayan, hatta Nelson Mandela'nın uzun hapis hayatı sırasında da sık sık bu şiiri okuduğunu söyleyen kaynaklar mevcut. Zamansız olarak nitelenen bu şiirin isminin "Invictus" olması ve kararlı bir duruşu anlatması benim için yeterince ilgi çekici.

Ve günlerden bir gün, elime 100 ml.lik şişesinde Paco Rabanne'in Invictus isimli parfümünün geçmesi, bu şiiri hatırlamama sebep oldu. Güçlü olmayı, vazgeçmemeyi ve korkusuz olmayı öğütleyen İngiliz şairi William Ernest Henley'in Invictus şiiri, 2013 yılında daha çok gündeme gelir oldu. Çünkü aynı isimle, dünya parfüm pazarının en popüler oyuncularından birisinin lansmanı vardı. Paco Rabanne hazır giyim markası, Black XS ve 1 Million gibi çok satan hitlere imza atmıştı. Şimdi ise hedef onların bir basamak üzerine çıkmaktı başarı olarak. Invictus isimli parfümün "modern kahramanların kokusu" olduğunun vurgulanması tesadüf olmasa gerek.

Puig firması tarafından üretilen Invictus için iddialı hedefler konmuş. Puig'in uzun sayılabilecek basın bülteninde bunun ipuçlarını görebiliyoruz. Parfümün tanıtımı için "yerel pazarlara güçlü medya yatırımı yapmayı ve çok yaratıcı şekilde sosyal medya kullanımını" hedeflediklerinden bahsetmişler. Ayrıca 1 Million'un parfüm endüstrisindeki büyük başarısını hatırlatıp şöyle söylemişler: "Biz 1 Million'ın iş planını koruyacağız. Invictus ile çok farklı bir hikaye anlatacağız".


Zaten Paco Rabanne'in pazarlama birimi de Puig'in bu iddiasını doğruluyor: "Invictus çok farklı bir parfüm. 1 Million'dan farklı bir evrene ait. Invictus, 1 Million'dan daha az materyalist ve daha kendine özgü".

Invictus'un resmi tanıtımında yapılan bir konuşmada ise şu cümleler dikkatimi çekti: "Bizim için herşey bir rüya ile başladı. İlk rüyamız bir rock yıldızı haline gelen Black XS'ti. İkinci rüyamız zengin ve ünlü olan 1 Million'dı. Bugünkü rüyamız ise her erkeğin hayali olan bir şey: Şampiyon olmak".

Invictus'un resmi tanıtımında parfümün isminin nereden geldiği de kısaca açıklanmış: "Güçlü erkeksilik ve Latin kimliği". Son yıllarda, adeta stadyumların tanrıları haline gelmiş başarılı erkek sporculardan güçlü referanslar alındığı saklanmıyor pazarlama kampanyasında. "Kahramanlık ve şampiyonluk" övgüsü ve vurgusu da en çok karşılaştığım yönüydü Invictus'un tanıtımında.

Parfümün kokusu hakkında ise şöyle söylenmiş: "Parfümör Véronique Nyberg'in çözmesi gereken sorun, Paco Rabanne'in kendine özgü ferahlık kavramını yeniden ele alıp değiştirmesiydi. Biz Paco Rabanne olarak ondan, geleneksel koku piramidine bağlı kalmayan, tamamen yeni bir yapı tasarlamasını istedik. Sonuç olarak çift kutuplu bir formül ortaya çıktı: Farklı tarafları olan ama aynı zamanda bütünleyici".


2013 yılında, ana akım markalar arasında ses getiren lansmanlardan birisi olan Invictus'un geri planı hakkında bu kadar bilgi yeterli olur sanırım. Konuyu daha fazla uzatmadan parfümün bana hissettirdiklerine geçeyim. Invictus'un ferah odunsular ve baharatlar üzerine inşa edildiğini söyleyeyim ilk olarak.

Parfümü ilk sıktığımda karşıma ferah turunçgiller çıkıyor. Günümüzün modern ve yeni parfümlerinin birçoğunda rastlayabileceğimiz tarzdaki ferah-akuatik turunçgiller portakal-greyfurt ikilisine daha yakın. Başlangıcı sıra dışı değil ama deneyen çoğu kişinin beğenebileceği tarzda. Üst notaları için vasat denebilir. Orta kısma geçildiğinde ferah turunçgiller geri çekilirken, tatlımsı ve yine ferah baharatlar sizi karşılıyor. Kakule ve biber tabii ki başrolde. Baharatlara akuatik hissi veren denizsel notalar hala destek veriyor. Başlangıçtaki vasatlık ve yapaylık burada da devam ediyor. Son kısım ise bu tür parfümlerin kitabına uygun olarak odunsu karakterde. Yapay sedir ağacı (belki de Iso E Super), ve diğer bilumum yapay ağaçsılar. İşte size Invictus.

Bu parfümü kullanan herkesin "bu kokuyu bir yerden tanıyorum" hissine kapılması kuvvetle muhtemel. Çünkü o günümüzün yeni nesil yapay-ferah-akuatik-meyveli-odunsu-baharatlı parfümlerinin tekrarı olmaktan öteye geçemiyor. Yani ne varsa içine doldurmuşlar. Ne başlangıcındaki akuatiklere yaklaşan turunçgiller ne orta kısımdaki sıkıcı baharatlar ne de sonlardaki burun tırmalayan yapay odunsular onu özgün ve farklı kılmıyor. Onlarca örneğine rastlanan ve moda halini alan bu segmentten pay kapmaya yönelik piyasa işi bir arkadaş gibi görünüyor Invictus.


Şimdi efendim, Invictus, bence akuatik olarak tasarlanmış. Daha sonra biraz baharatlar eklenmiş. Son noktada da odunsular monte edilmiş. Yani ortaya standart erkeksi-tatlı piyasa kokusu çıkmış. 15-25 yaş arası erkeklerin mağazaya gidip, ısrarlı görevlilere dayanamayıp, üzerlerine sıkmalarına izin verdikleri andan itibaren, ferah ve genel beğeniye uygun üst ve orta notaları sayesinde hemencecik beğenip, alacakları bir parfüme benziyor. Kokuların dünyasıyla fazla haşır neşir olmayan genç ve deneyimsiz arkadaşlarımızın, ilk heyecanla ve başlangıcının verdiği enerjiyle alacakları Invictus'u muhtemelen severek kullanacaklardır. Sözümüz yok, kim istediği parfümü kullanıyorsa ona saygı duyarız.

Amma parfümler konusunda biraz daha derinlere inmiş, burnu belli deneyimler yaşamış ve koku kültürüne sahip "parfumista"ların Invictus'a pek meyil etmeyecekleri ortada. Çünkü bu parfüm, örneğine milyonlarca defa rastlanabilecek yapısıyla, hiç bir yenilik vaat etmeyen vizyonuyla, "oltaya kim takılırsa kardır" zihniyetiyle, "aman herkes sevsin de bol bol şişe alsın" kafasıyla, yapaylığı ve sıradanlığı tekrar eden tavrıyla koku bağımlılarını hiç de mutlu etmeyecektir.

İyi de Invictus kötü bir parfüm mü? İyiliğin ve kötülüğün olabildiğince sübjektif olduğu parfüm işinde mutlak iyi-kötü yaftası bizi doğru yola götürmeyebilir. Kullanım sürecinde bol bol üzerime boca ettiğim Invictus, zaman zaman "o kadar da başarısız değil sanki" diye kendimi sorgulamama bile sebep oldu. Hani bazı parfümlerde şeytan tüyü vardır. Parfümün yapay ve başarısız olduğunu bilirsiniz. Ama aynı zamanda da bir taraftan sizi yakalar. İşte Invictus'un böyle bir etkisi var. Oysaki bir şişesini aldığınızda kısa süre sonra sıkılacaksınız. Varın gerisini siz değerlendirin artık.

Şaşırtıcı olan ise resmi tanıtımda parfümün dört adet tasarımcısının olduğunun belirtilmesi. Bir parfümü nasıl dört parfümör tasarlar pek anlayamadım ama böyle söylediklerine göre muhakkak doğrudur. Veronique Nyberg, Anne Flipo, Olivier Polge ve Dominique Ropion gibi şöhretli isimler bir araya gelip, kokusuna imza atmışlar.


Şampiyonluk kupası şeklindeki şişesinin Cedric Ragot tarafından tasarlandığına dair bilgi var umarım doğrudur. Gerçi şişesini de beğenmedim. Kapak ve üst bölümdeki ucuz plastikten yapılmış kısım, gayet basit ve çocukça duruyor.

EDT formülasyonuna sahip. Dört mevsimde de kullanılabilir bence. Genç erkek arkadaşlarımıza tavsiye ederim. Üst yaş grupları için fazlasıyla "delikanlı işi" kaçabilir. Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalama seviyelerde.

Koku Güzelliği:10/4.5

16 yorum:

  1. Bi arkadaş almış bende denedim,nasıl bi parfüm, iyi gibi.. baharatın ayarını fazla kaçırmışlar,ekşimsi güzel baharatlar ama dedigim gibi biraz fazla,Aaa ne guzel bi parfüm diyeceğiniz bişey degil.ben o kadar Para vernem şahsen denemeden almayın derim

    YanıtlaSil
  2. Oliver Polge demeseydin iyi olacaktı.. onun hayranı olarak bu kadar yapay piyasa parfümü diyebileceğimiz bir kokuya ortakta olsa imza atmış olmasına üzüldüm... Kim bilir belkide sana 'acaba güzel mi' dedirten kısmı yapmış olabilir.. :) bu parfümü bende almıştım malesef.. yorumuna da aynen katılıyorum.. kesinlikle beğenmedim kokusunu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi Olivier Polge, piyasa işi parfümlerle adını duyuruyor daha çok. Ya Dominique Ropion'a ne demeli. Bas istifayı bu parfümden Dominique abi :)

      Sil
  3. Yazinin basinda bir an korktum...yoksa parfum merakini da mi kaybettik diye! :-) ama yok....degilmis.
    Ayrica, hayatimda gordugum en itici reklam filmine sahip kendisi. Bilmiyorum, ama benim sinirime dokunuyor zaten bu futbolcu muhabbeti, bu dunyada bu kadar ilgiyi ve parayi haketmediklerini dusunuyorum . Eh...doktum icimi. ;)
    Natali (bir patculi parfumunden bahsetmistiniz...? Ben bu aralar Shalimar parfum initial ve amber sultan kullaniyorum.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzün dünyasında futbolun böyle gereksizce abartılması ve peşinden koşulması, doğal olarak futbolcuların da lüzumsuz olarak abartılmasını beraberinde getiriyor. Yoksa dediğiniz gibi hiç bir futbolcu o anormal rakamları haketmiyor. Hatta buna yılda 4 Milyon Euro kazanan milli takım teknik direktörü "İmparatorlar" da dahil.

      Futbol tamamen bir saçmalık ve erkek kitlelerin gazını almaya yarayan bir araç sadece. Belki de böyle olması kadınlar açısından daha iyi. Öfkesini ve enerjisini stadyumda bağırıp çağırıp gideren bir erkek, evinde eşine ve sevgilisine daha iyi davranır. Karısını dövmeye veya öldürmeye kalkmaz.

      Bahsettiğim paçuli parfümü Türkiye'de bulunmayan ama Fransa'da meşhur bir marka olan Molinard'ın Patchouli Intense'i. Fragrantica'da kadın parfümü olarak geçse de uniseks kullanıma yakın. Eğer yurtdışından getirtme şansınız varsa, çok uygun fiyata harika bir paçuli parfümüne sahip olabilirsiniz.

      Ambre Sultan ise gayet bir seçim. Shalimar parfum initial'i ise bende merak etmekteyim. Dior Homme Intense'e fazlasıyla benzediği söyleniyor.

      Sil
  4. ya birşey sormak istiyorum allah aşkına dünyanın en iyi parfüm tasarımcıları bir araya geliyor en ünlü burunlar en güzel kombinasyonları oluşturmaya çalışarak bir parfüm üretiyorlar, fakat hangi (en iyiler kategorisinde sayılabilecek) parfümlerin yorumlarını okusam hepsine "vasat, berbat, ucuz, başarısız, 5 para etmez" gibi şeyler yazıyosunuz! siz bu adamlardan daha fazla bilgiye sahip daha profesyonel olarak bu işle uğraşan biri misiniz? bize bu adamları ve parfümleri VASAT diyebilecek kadar kendi yaptığınız referansları gösterir misiniz? yani bu işi dünyanın en büyük parfüm şirketleri ve tasarlayıcılarından daha iyi bildiğinize dair bir referans istiyorum?? insanların kafasını karıştırıyosunuz bence. sizden bir isteğim olacak madem bukadar güzel parfümlere berbat diyebiliyorsunuz bana 3 tane çok iyi diyebileceğiniz parfüm ismi yazar mısınız? bukadar kötü parfüm varken hangilerinin iyi olduğunu çok merak ediyorum çünkü. cevabınızı bekliyor olacağım.. (parfümlerin yanlarına kullanılabilecek yaş aralığınıda yazarsanız sevinirim)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. helal aynı şeyleri ben de düşünüyordum, parfüme olumlu eleştiri yaptığını görünce üyeler burayı da kaybettik gibi yorumlar yapacak kıvama gelmişler anladığım kadarıyla :)

      Sil
    2. Kesinlikle size katiliyorum.

      Sil
    3. Kesinlikle bu soylediginize katiliyorum. Bende bu parfumu kullaniyorum ve gayet memnunum. Zevkler ve renkler kesinlikle tartisilmamalidir. Invictus kesinlikle mukemmel bir parfum. Fiyatinin ise abartilanin aksine gayet uygun oldugunu dusunuyorum.

      Sil
  5. Hocam 10 üzerinden 4.5 puan vermişsin ama ben senin gercek anlamda parfümden anladığını ve bu yorumları yapabilecek kapasitede olduğunu düşünmüyorum :)) bu parfüm bildiğin hatun mıknatısıdır. Ayrıcada sıktıgım zamanlarda çevremdeki insanlardan bi kişinin dahi kötü koku dediğini görmedim hep olumlu yorumladılar herkes begeniyor parfümün ismini soruyor. Özelliklede kızlar çok beğeniyor.

    YanıtlaSil
  6. 2 ay geçmesine rağmen cevap gelmediğine göre sonuç ortada. başka sözüm yok..

    YanıtlaSil
  7. Bende hocamın yorumunun çok acımasızca olduğunu düşünüyor ve katılmıyorum. Güzel kokmayı seven ve bir çok parfüm denemiş birisi olarak 10 üzerinden 4.5 puan çok az olmuş bence de. Kalıcılık olsun notaları olsun en az 7 puanı hak eder diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Herkesin kriteri farklı tabi. Kimi için koku önemli değil karşı cins beğense yeterli. Kimi için o nota geçişleri, kokunun verdiği haz daha önemli ve başka sebepler... Ben 1 yıldır bu sayfayı takip ediyorum parfümlerle ilgileniyorum ve burda yazan yorumlara katılmadığım çok az olmuştur. Eleştirmek kolay eleştiriyi hazmetmek zor. Araştırmak ise en zoru. Bir insan sırf kendi kullandığı parfüme düşük puan verdi diye eleştirilmez. Girersin fragranticaya bu parfüme 5 üzerinden 2.9 verildiğini yerden yere vurulduğunu görürsün rahatlıkla. Bu işin sadece etraftakilerden övgü almak olmadığını bir sanat olduğunu anlamak için çok denemek lazım çoook...

    YanıtlaSil
  9. Herkesin kriteri farklı tabi. Kimi için koku önemli değil karşı cins beğense yeterli. Kimi için o nota geçişleri, kokunun verdiği haz daha önemli ve başka sebepler... Ben 1 yıldır bu sayfayı takip ediyorum parfümlerle ilgileniyorum ve burda yazan yorumlara katılmadığım çok az olmuştur. Eleştirmek kolay eleştiriyi hazmetmek zor. Araştırmak ise en zoru. Bir insan sırf kendi kullandığı parfüme düşük puan verdi diye eleştirilmez. Girersin fragranticaya bu parfüme 5 üzerinden 2.9 verildiğini yerden yere vurulduğunu görürsün rahatlıkla. Bu işin sadece etraftakilerden övgü almak olmadığını bir sanat olduğunu anlamak için çok denemek lazım çoook...

    YanıtlaSil
  10. İnviktus çok baba parfüm çok yerde baktım yorumların hepsi olumlu bu kötülüyen arkadaşlar parfümü eyfelden almışlar sanırım

    YanıtlaSil
  11. Rochas gibi , Jill Sander Sun gibi parfümü bile beğenmeyen adminden ne beklersin :) Ben parfüm delisi biriyim kışın Rochas , yazın ise Jill Sander Sun kullanıyorum gayette güzel parfümler , etraftada begeniliyor. Ama bi değişiklik olsun istedim gittiğim yerde İnvictusu önerdiler yeni bi parfüm vs. Şeyler dediler sıktım pek isinamadim çok şekerli kadınsı bi parfüm diye. Hermes aldım sonra icime sinmedi Rochasa tam da geri doncektim ki İnvictus hala peşini bırakmamış onu deneyeyim dedim aldım bugün bakalım :) Karisik bi parfüm arkadaşlar şekilden şekile giriyor gözlemlediğim kadarıyla alt nota pek hoşuma gitmedi benim ama kalıcı. Yaz mi kış parfümü olduğunu bilmiyorum. Ama yerden yere vurulacak bi parfüm değil.

    YanıtlaSil