17 Kasım 2014 Pazartesi

Rochas - Rochas Man (1999)


Rochas - Rochas Man (1999)

İçerisinde bulunduğumuz 21. yüzyılın belki de en ilgi çekici yanlarından birisi insanların yemek kültürüne eskisinden daha fazla önem vermesidir bence. İlk çağlardan itibaren yaşamak için ne bulursa yemeğe mecbur olan insanoğlu, bugün marketlerde önünde duran yüzlerce çeşit hazır yiyeceği çoğu zaman beğenmez. Çünkü artık binlerce seçenek var ve Mc Donalds, Burger King ya da Sbarro size kendi endüstriyel ürünlerini satmak için hazır bekliyorlar.

Yeme-içme kültürünün gelişmesi, gastronomi isimli bilim dalının bile oluşmasını sağladı son yıllarda. Bugün üniversitelerde ders olarak okutulan gastronomi, bu yüzyılın en talep görecek alanlarından birisi olacağa benziyor. Mutfak kültürünün profesyonelleşmesi, beraberinde gurme denilen yeme-içme uzmanlarını hayatımıza soktu. Fransızca "gourmand" olarak ortaya çıkan kelimenin anlamı sözlüklerde aşağı yukarı şöyle veriliyor: "lezzeti keşfetmiş, damak tadına sahip kişi".

Ülkemizde de Vedat Milor'un başını çektiği (gerçi kendisi her fırsatta gurme olmadığını söyler) yeme-içme uzmanları çok çok yeni bir kavram bizler için. Çoğumuz bundan 1-2 yıl önce ne Vedat Milor'u tanırdık ne de Michelin Yıldızlı lokantanın ne anlama geldiğini bilirdik. Artık Türkçe'ye de girmiş bulunan gurme kelimesi, bugünkü yazı konuma fazlasıyla isabet ediyor.


Özellikle tatlı-şeker tüketiminin tehlikeli şekilde arttığı bu yüzyılda, parfüm üreticileri de dünyanın bu yükselen kültürel trendine çabucak uyum sağladılar. 1990'lı yıllarda "gourmand" isimli bir parfüm kategorisi çoktan konuşulur olmuştu. Hatta bu yönde parfümlerde çıkarılmaya başlandı. Parfümler için kullanılan gourmand tanımı genel olarak "tatlı türevleri, şeker, kakao, kahve türevleri, karamel, çikolata, vanilya" kokan parfümleri belirtmek için kullanılıyor. Gourmand parfümlerinin atasının ise hangisi olduğunun sınırını çizmek zor ama Thierry Mugler'in müthiş parfümü Angel (kadın versiyonu) için kimileri "ilk gourmand parfüm" diyebiliyorlar.

Tabii bu tartışmaya girmek çok anlamlı değil. Fakat 1999 yılında Rochas öyle bir parfüme imza attı ki, herkesin gözlerini kendisine çevirmeyi başardı. Daha önce hiç yapılmamış bir koku formuydu Rochas Man. Karamelli lavanta kokusuyla, muhtemelen gourmand denilen parfümlerin en iyi ve erken örneklerinden birisini ortaya çıkardı Rochas. Ve tabii piyasaya çıkar çıkmaz müthiş bir başarı yakaladı Rochas Man. Bugün bile aradan on beş yıl geçmesine rağmen hala en çok satan erkek parfümlerinden birisi olarak raflarda duruyor. Onun için "kült gourmand" demek sanırım yanlış olmayacaktır. Uzun zaman önce bir şişesini severek kullandığım Rochas Man'i, aradan geçen yılların ardından tekrar ve daha detaylı olarak incelemek istedim.

Rochas Man, kendi sitelerinde "klasik fujer" olarak sınıflandırılmış. Ayrıca parfümün gourmand karakterine de vurgu yapılmış. Üzerime ilk sıktığımda beni erkeksi lavanta karşılıyor. Hafif tatlımsı keskin lavanta, biraz eski klasikleri hatırlattı bana. Caron Pour Homme'u andırıyor ilk saniyelerdeki lavanta. Her ne kadar lavanta ile aram iyi olmasa da yine de fena değil açılışı. Orta bölümde lavanta hala etkili. Fakat parfümün ana teması  olan kahve, karamel ve vanilya yavaş yavaş dengeyi sağlıyor. Biraz da anason-meyan kökü hissediyorum. Orta bölüm gayet güzel. Sonlarda artık lavanta iyice geriye çekiliyor. Lezzetli, mis gibi bir beyaz çikolata, kapuçino ve vanilya kombosu yönetimi ele geçiriyor. Ve tenden ayrılana kadar böylece devam ediyor.


Rochas Man'in bende uyandırdığı izlenim şu: "Karamel, kahve, yanmış şeker, lavanta ve vanilya. Başlangıçtaki sert sayılabilecek lavanta çoğu kişi için alışıldık olmayabilir. Üst notalar lavanta marifetiyle oldukça erkeksi karakterde. İlerleyen dakikalarda tatlılığın artmasıyla ve yanık şeker-kahve aromasının devreye girmesiyle yumuşama oluyor kokuda. Ve böylece genel beğeniye daha uygun hale geliyor. Yani Rochas Man'in o çok sevilen kokusu orta bölümden itibaren ortaya çıkmaya başlıyor. Kapanışa kadar da kademe kademe lavantanın geri plana geçtiğini görüyoruz.

Kabul etmek gerekir ki lezzetli, cazibeli ve ilginç yaratım diline sahip. Kimi zaman gerçekten de parfümü tutup içesiniz geliyor. Gayet sevimli, sokulgan, sıcakkanlı, dinamik kokuyor. İnsan ister istemez kendisini kaptırıveriyor bir andan sonra. Tabii kokusunun ciddi oranda tatlılık barındırdığını söylememe gerek yok sanırım. Eğer bu tür şekerli kokuları sevmiyorsanız belki de denemeseniz daha iyi olur.

Evet biliyorum değerli arkadaşlar. Türkiye'nin muhtemelen en bilinen, en popüler, en çok etrafta duyulan ve en çok açık/doldurması kullanılan parfümüdür Rochas Man. Aradan geçen on beş yılda popülaritesi hala yüksek ve seveni çok. Tabii bu durum onun fazlaca "piyasa işi" olduğunu düşündürtüyor. Bu görüşe kısmen de olsa katılıyorum. Rochas Man, girilen çoğu ortamda karşımıza çıkıyor. Ve bu da kullandığımız parfümün "bize özel olma" durumunu bitiriyor. Zaten Rochas Man’i ilk kullandığım zamanlardaki tadı bir türlü alamadım. Belki formülasyonu değişti belki de ben, eski ben değilim. Yüksek kaliteli olduğunu söylemek mümkün değil. Tekdüze kokması ve derinliğinin olmaması can sıkıcı yanı olarak görülebilir.


Rochas Man'in böylesine ilgi görmesinin sebeplerinden birisi de kadınların bu parfümü çok sevmeleri olabilir. Bir istatistik çıkarılmış değil tabii ki fakat Rochas Man, "kadınların en sevdiği erkek parfümü" olarak listenin en üst sıralarında kendisine rahatlıkla yer bulacaktır. İçeriğindeki kahve notası mı yoksa vanilya mı buna sebep oluyor bilemiyorum ama sadece Türkiye'de değil dünyada da Rochas Man'i kullanan çok sayıda kadın olduğunu okuyoruz. Onda bir çeşit şeytan tüyü olduğunu düşünüyorum artık.

Soğuk kış günlerinde, lapa lapa kar yağarken, bir alışveriş merkezinin büyük pencerelerinden dışarıyı seyrederken, sıcacık ve mis gibi kokan kapuçinonuzu içerken aklıma geliyor Rochas Man. Ya da Ankara'da Tunalı Hilmi'deki D&R'ı dolaşıp, yeni kitaplara bakınırken, rahat bir koltuğa oturup, merak ettiğiniz kitabı incelerken burnunuza alt kattan gelen sıcak çikolata kokusunu hatırlatıyor bana Rochas Man. Dışarıda Ankara'nın insanın adeta yüzünü kesen ayazı varken, Tunalı'dan geçen arabaları seyredip, en sevdiğiniz kitabı okumak... Hayat aslında sandığımız kadar kötü değil belki de.

Rochas Man, kendisinden dört yıl sonra piyasa sürülen ünlü niş parfümevi Bond No.9'ın popüler kokusu New Haarlem'e de çok benziyor. New Haarlem, çok daha acı kahvemsi kokuyor. Anlaşılacağı üzere Bond No.9, New Haarlem'inde Rochas Man'den fazlasıyla esinlenmiş gibi görünüyor.

Parfüm eleştirmeni Luca Turin, Rochas Man'i ferah baharatlı olarak sınıflandırmış. Beş üzerinden üç puan vermiş. Yorumunda Yohji Yamamato'nun ünlü parfümü Yohji Homme'a benzetmiş. “Eğer Yohji Homme'u hiçbir yerde bulamazsanız Rochas Man'i alın” diye de öğüt vermiş.


Parfümün tasarımını tanınmış burunlardan Maurice Roucel yapmış. İlginç ve sıradışı şişesi için kimileri cinsel çağrışımlar yaptığını söylüyor. Silindir şeklindeki ters duran şişesi, tasarım anlamında da gayet başarılı.

EDT olan Rochas Man, kalıcılık olarak ortalama değerleri tutturuyor. Farkedilirliği başlarda yüksek. Sonrasında normale dönüyor. Tam bir sonbahar-kış kokusu. Yaş olarak 30 ve altındaki arkadaşlara önerebilirim. Biraz "genç işi" koktuğu söylenebilir. Hemen her yerde gayet uygun fiyatlara satılan Rochas Man, parfümlere fazla para harcamak istemeyen ortalama ve genç erkek arkadaşlar için iyi bir seçenek olarak düşünülebilir.

Koku Güzelliği:10/6.5

21 yorum:

  1. Merhabalar, Temmuz ayından beri yani artık benimde sevdiğim ve sürekli kullandığım bir koku olmalı dediğimden beri bloğunuzu takip ediyorum.

    Temmuz ayında yorumlarınızı okuyarak ve seviceğimi düşünerek(kış aylarında kullanmak için) Burberry London For Men aldım gerçekten koku olarak çok hoşuma gitti ama kalıcılığı bu kalitede ve güzellikte bir parfüme yakışmıcak derecede düşük. Henüz daha kullanmaya başlayalı 2 ay olmazken 2 30ml şişesi bitti. İnternette gezinirken Givenchy Pi yi gördüm yorumlar olumlu hoşuma gidiceğini düşünüyorum kalıcılığının iyi olduğu yazıyordu. Vel hasılı kelam size sorum Burberry LFM den sonra Pi nasıl olur ? Kalıcılığı nasıl ? Çok farklılıkları var mı ? Kış aylarında kullanıma uygun mu ? Bu arada yaşım 20 ve esmer tenliyim belki fikir belirtmenizde yardımcı olur. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Givenchy - Pi'yi uzun süreli kullanmadığım için kalıcılığı konusunda bir şey söylemem doğru olmaz. Fakat hatırladığım kadarıyla Pi ve London For Men farklı karakterde kokulara sahipler. Eğer imkanınız varsa mağazalarda Pi'yi deneyip kararınızı verebilirsiniz.

      Sil
  2. Şu an üniversite sebebiyle Aydın/Söke de bulunduğum için deneme fırsatım yok. Ama İzmire dönünce ilk işim gidip denemek olucak. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Bu tür gourmand kokuların ideali Thierry mugler Pure Havana ve Tom Ford Tobacco Vanille. PURE HAVANA benim için bir adım önde.

    YanıtlaSil
  4. Parfum merakı mıchael kors men costum natıonal homme dior homme intense ve edt olanı armanı he tekrar yorumlaman lazım buyuk ihtimal bu parfumlerin de puanı duşecektır. rochas ta olduğu gıbı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten yorumu eskimiş parfümleri yeniden yazıyorum. İlerleyen haftalarda yine böyle yapmaya devam edeceğim. Özellikle The One ve La Nuit de L'Homme'u yeniden yazmayı düşünüyorum.

      Bahsettiğin parfümler elime geçtikçe onları da yeniden yazabilirim.

      Sil
  5. Okul ortamı için bu kokuyu önerir misiniz?

    YanıtlaSil
  6. Abi bi sorum olucaktı yeri değil belki ama 17 yaş için önerebileceğin fresh bir koku varmı blogu takip ediyorum fakat bir türlü karar veremedim açık ve hafif buğday tenliyim avmdeki parfümcülere pek güvenemiyorum fiyat farketmez uzamından bi tavsiye istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki artık parfüm öneri veremiyorum. Onun yerine parfüm forumumuza üye olup, oradaki Parfüm Önerisi İsteyenler başlığına isteğini yazabilirsin.

      Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com.tr

      Sil
    2. Formu telefondan göremiyorum

      Sil
  7. puan düşmüş neden acaba? 8.5'du ve beğendiğinizi yazmıştınız eskiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık eskisi kadar ilginç gelmiyor kokusu Rochas Man'in.

      Sil
    2. Koku mu değişti yoksa siz mi sıkıldınız?

      Sil
    3. Eski versiyonunu severek kullanmıştım ama yeni hali başarılı değil.

      Sil
  8. Admin nasıl yani eski rochas la şimdiki rochas la fark ne arasındaki
    Şahsen ben rochasda vanilyadan cok karamel kokusu alıyorum birde ricam nicos sculpture yorumunu hiç bir yerde göremedim yltumlarmısın benim için sentetik diyorlar dogrumu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski Rochas Man, çok daha dolgun ve çikolatamsıydı. Yenisi seyreltilmiş gibi ve karamelli.

      Sculpture elimde bulunmuyor ne yazık ki.

      Sil
  9. merhaba tek takip ettiğim yer sizsiniz ve fikirleriniz benim icin önemli 20 yasındayım bugday tenliyim gece icin ne önerirsiniz karsı cinsin hosuna giden

    YanıtlaSil