11 Ocak 2015 Pazar

Bentley – Bentley For Men (2013)


Bentley – Bentley For Men (2013)

"Hünerli, zevkli ve farklı tasarım, nefes kesici güç ve performans, zarif ve canlandırıcı sürüş deneyimi, tasarıma atfen dünyanın en saygın performans arabalarının mühendislik ve el işçiliği."

Yukarıdaki cümleler, dünyanın en lüks otomobil markalarından Bentley'in, vizyonunu ve amaçlarının küçük bir bölümünü bize anlatıyor. Son yıllarda lüks segment olarak sınıflandırılan araba markalarının arasındaki rekabet, parfümlere de sıçramış gibi görünüyor. Ferrari, Porsche, Bugatti ve son olarak Bentley, markalarını öne çıkardıkları parfümleri ile boy gösteriyorlar. Sanırım lüks segment markalar için, parfüm piyasaya sürmek adeta itibar meselesi haline gelmiş durumda. Onun içindir ki hiçbiri bu yarıştan geri kalmak istemiyor.

İşte Bentley'de diğer rakiplerinden biraz daha özenli, ciddi ve sağlam giriş yaptı parfüm sektörüne. Parfümlerini rakipleri gibi ucuz fiyatlardan satmıyor. Kokularında da ismi duyulan tasarımcılarla çalışıyor. Bentley, kendi parfümlerini şöyle tanıtıyor:


"Bentley kokuları markanın niteliklerini temsil eder: Orijinallik, zarafet, ikonik tasarım ve ölçülü incelik. Markaya miras kalan tutku ve zanaat, standart ürün gamını tamamlayan sınırlı sayıda kristal şişedeki parfümlerle vurgulanmıştır. Şişe ve ambalaj, Bentley otomobillerinin belirgin karakterini temsil eder."

Geçtiğimiz aylarda yurtdışında büyük fenomene dönüşen Bentley For Men Intense'i kullanmış ve oldukça beğenmiştim. Bu aralar ise Intense olanı değil de Bentley For Men'i kullanıyorum. Önemli bir çıkış yakalayan Intense versiyonun gölgesinde kalmış gibi görünüyor Bentley For Men. Parfümün tanıtım cümleleri şöyle:

"Yeni ve gösterişli bir deneyim yaşayın. Bentley’in erkekler için alışılmışın dışında kokusunu keşfedin. Bentley For Men, ayrıcalıklı ve gösterişli bileşenleri bir araya getiriyor. Kullanılan içerikler, Bentley’nin kalitesini ve mükemmelliğini somut hale getirmek için özenle seçildi. Bu eşsiz tasarım için Nathalie Lorson, en iyi materyalleriyle zanaatçı gibi çalıştı, onların zamansız zarafetini ve ilham veren güzelliğini yakaladı. Derinin belirgin kokusu, ahşabın sofistike zenginliği, heyecanlı baharatlarla ifade edilen gümüşün gücü... Bentley For Men'de bir araya getirilen ikonik materyaller, baştan çıkarmanın eşsiz gücüne sahip modern erkekler için tasarlandı."


Kendi sitelerinde odunsu ferah derimsi olarak sınıflandırılmış Bentley For Men. Üzerime sıktığımda ilk saniyelerde beni meyvemsi baharatlar karşılıyor. Açıklanan üst notalarındaki bergamot ve defne yaprağını alamasam kara biber ve tatlımsı meyveler daha ilk saniyelerde size merhaba diyor. Biraz tatlılık barındıran başlangıcını beğendim. Orta kısma geçildiğinde ufak bir değişim var. Meyvemsi baharatlara dumansı içki kokusu ekleniyor. Resmi tanıtımdaki rom içkisinden geliyor olabilir bu koku. Baharatlara tatlımsı tarçın ve deri de ekleniyor orta bölümde. Parfüm bu andan itibaren içki-baharat eksenine geçiş yapıyor. Orta bölüm de fena değil. Son kısımda deri hala etkili. Ona misk ve sandal ağacı ve biraz da öd ekleniyor. Son kısmı o kadar da ilginç değil ne yazık ki.

Bentley For Men, genel olarak tatlımsı meyveler, tatlı baharatlar, dumansı içki, tatlı deri ve sandal ağacı üzerine inşa edilmiş gibi görünüyor. Baharatlar-içki-sandal ağacı tenimde her zaman öne çıktı. Deri, meyveler ve öd biraz geri planda kaldı. Bu haliyle oldukça tatlı bir baharat parfümü olarak düşünülebilir. Odunsu notalar ise hiç karşınıza çıkmıyor adeta.

Bentley For Men, günümüzün modern, tatlımsı baharatlı oryantallerine yakın duruyor. İçki temasını net vermesi ve geri planda sandal ağacı-öd ikilisine yer vermesi de yine onun yeni nesil rakiplerine meydan okuma olarak düşünülebilir.


Peki Bentley For Men'i sevdim mi? Bir yorumcunun dediği gibi "iyi parfüm ama harika değil." Evet sanırım bende burada duruyorum. Bariz yapaylığa rastlanmaması, dolgun ve kaliteli kokması, usta bir elin değdiği izlenimi veriyor ona. Ucuz market parfümlerinin oldukça üzerinde bir yerde durduğu aşikar. Fakat biraz tek düze yapısı uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olacağını düşündürtüyor bana. Çok değişmiyor kokusu. Aynı düzlemde devam ediyor. Bu anlamda çok karmaşık bir eser yok karşımızda.

Yine de Bentley For Men, yeni nesil baharatlı-içki kokusuyla, denenmesi gereken arkadaşlardan birisi. Eğer bu tarzı seviyorsanız ve fazla seçeneğiniz yoksa denemeye değer. Tabii şimdi düşündüğümde anaakım markalarda bu tür parfümlere fazla rastlanmıyor. Niş rakiplerden ise bir tık aşağıda olduğu söylenebilir.

Geleyim kardeşi Intense ile olan benzerliğine. Bentley'in aynı yıl çıkan For Men ve For Men Intense parfümleri koku karakteri olarak oldukça benziyorlar. Intense'i, For Men'in biraz daha geliştirilmiş ve güçlendirilmiş hali olarak düşünebilirsiniz. Intense, çok daha dolgun, saldırgan ve sağlam bir parfüm. For Men ise Intense'e göre daha çekingen ve ten parfümü gibi görünüyor. Ha tabii Intense'in EDP For Men'in EDT olduğunu önemle belirtmeliyim.


2013 yılının bu iki başarılı parfümü, aynı kişi tarafından tasarlandı. Nathalie Lorson Bentley For Men'in de yaratıcısı. Sıcak baharatların ve içki temasının etkisiyle soğuk kış günlerinde kullanmanızı öneririm. Yaz sıcaklarında pek iyi tepki vereceğini sanmıyorum kokusunun. Kalıcılığı bir EDT için gayet yeterli. Fark edilirlik ortalamanın altında denebilir.

Koku Güzelliği:10/6.5

2 yorum:

  1. Merhabalar hocam bi bayan Arkadaşımın çok sevdiği bi erkek kokusu var fakat bana söylemiyor tekbildiğim piyasada sahtesinin bulunmadığı sizin bildiğiniz böyle bir parfüm var mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Bahsettiğiniz gibi bir parfümü tahmin etmek çok zor bir ihtimal. Yani pek mümkün değil ne yazık ki.

      Sil