12 Ekim 2015 Pazartesi

Costume National – Soul (2015)


Costume National – Soul (2015)

"Bu koku bir kitap olsaydı? Bin bir Gece Masalları.
Bu koku bir ruh hali olsaydı? Bilinmeyen dünyaları keşfetmeyi arzulayan öncü ruh.
Bu koku bir mücevher olsaydı? Yükselen güneş tarafından aydınlatılan amber taşı.
Bu koku renk olsaydı? Tabii ki turuncu!
Bu koku bir şehir olsaydı? Siena.
Bu koku bir film olsaydı? Arabistanlı Lawrence (1962).
Bu koku bir dönem olsaydı? Osmanlı dönemi.
Bu koku bir şarkı olsaydı? Serge Gainsbourg - Sea, Sex and Sun
Bu koku bir sezon olsaydı? Sonbahar."

Genellikle çok sevmem bu tür kısa soru-cevap tarzı söyleşileri fakat yukarıdaki söyleşide cevapları veren kişinin Dominique Ropion olduğunu öğrendiğimde ister istemez sempatik geldi. Ünlü baş parfümör Dominique Ropion, 2015 yılında Costume National markası için Soul isimli parfümü tasarladı. Yukarıdaki söyleşide de Soul parfümünün bay Ropion'a neleri çağrıştırdığına bizzat kendisi cevap veriyor.

Bu kısa söyleşide bay Ropion, şunları da eklemiş: "Soul parfümü, güçlü, zengin ve soylu ham maddesi ile ruhun derinliğini ifade eder. Ham madde zenginliği ve kalitesiyle, öd gibi sıcak ve şehvetli kokar ki, Soul parfümü Ortadoğu'ya yaptığım seyahatlerden ilhamını almıştır."


Ünlü parfümörün, Soul'un ilhamını Ortadoğu'dan almasına pek şaşırmadım. Costume National'ın kurucusu Ennio Capasa'nın bir süreliğine Yohji Yamamoto'nun yanında Japonya'da çalıştığı söylenir. Japonya'da yaşadığı süre içinde, doğu kültürünün duygu dünyasındaki etkisini inkar etmez Ennio Capasa. Bu iki durumu bir araya getirince, belki de Costume National markası, bilinçli bir seçimle, Dominique Ropion'dan doğuyu çağrıştıran parfüm tasarlamasını istemiştir. Malum bu aralar öd ve doğu tarzı kokulara yöneliş var.

Parfümün isminin Soul olmasıyla, konseptin ruhanilik veya duygulara hitap etmesi sağlanmak istenmiş olabilir. Doğu kültürlerinin kaderciliği ve muhafazakarlığına, akılcı ve maddeci batı kültürünün bakış açısı olarak da düşünülebilir Soul parfümü. Belki de kendi sitelerinde söyledikleri gibi amaçları sadece Costume National markasının ruhunu ve özünü somutlaştırmak için oluşturulmuş bir parfümdür Soul.

Kendi sitelerinde parfümdeki en önemli ögenin "saf amber" olduğu güçlüce vurgulanmış. Çoğu yerde odunsu amber olarak sınıflandırılan Soul'u üzerime sıktığımda karşıma tatlı turunçgiller çıkıyor. Gayet modern verilmiş şekerli portakala baharatlar eşlik ediyor. Çok farklı ve özgün açılışa sahip değil ama yine de gayet kaliteli, modern ve sevilesi başlangıca sahip. Orta kısımda yavaş yavaş parfümün anahtar notası amber devreye giriyor. Sevdiğim gibi egzotik verilmiş ambere vanilya ve öd eşlik ediyor. Vanilya biraz pudralı veya mumsu verilmiş. Yine de gayet güzel orta kısım. Sonlarda amberin etkisi devam ediyor. Tatlı olmayan deri çok arkalardan kendisini gösteriyor. Pudralı vanilyanın hala etkili söylenebilir kapanışta. Sonları çok ilginç ya da etkileyici değil.


Soul, yeni nesil bol tatlı öd-baharat-amber-vanilya parfümü benim nazarımda. Modern parfümlerin çoğundaki tatlılık, Soul'da da mevcut. Tatlılığı veren kuvvetle muhtemel ki vanilya. Orta kısımdan itibaren devreye giren vanilya, kapanışa kadar inatla tende kalıyor. Yine orta bölümde devreye giren tatlı amber ve öd notasının birlikteliği iyi sonuç vermiş. Yapaylık yok. Başlangıçtaki baharatlar tanıdık ama sıkıcı değil.

Genel olarak zengin ve yumuşak sayılabilecek bir parfüm Soul. Sert ve algıları zorlayıcı değil. Deri, fazla kendisini göstermiyor. Turunçgiller başlangıçta rol alıyor. Öd notasının çok daha fazla öne çıkacağını sanıyordum ama kontrollü verilmiş. Gül suyu efekti veya ağır Arap-Ortadoğu esintisi yok parfümde. Çok sıra dışı değil. Her kokladığımda ya da üstümden gelen aromayı içime çektiğimde bir parfüme (ya da birden çok parfüme) benzetiyorum ama bir türlü adını koyamıyorum. Zaten Costume National gibi ana akıma hizmet veren bir markaya da çok uç bir koku olmazdı. Bu noktada Dominique Ropion orta yolu izlemiş. Fazla risk almamış ki bu konuda onu anlayabiliyorum. Neyse ki kaliteyi de düşürmemiş. Tabii son kısımdaki vasat pudralı vanilyayı saymazsam.

Soul, baş yapıt değil ama kötü de değil. Kimi parfümlerde ilacımsı verilen öd, burada kibarca tatlı baharatlara ve ambere eklemlenmiş. Baharatlar, rahatsız edici veya irkiltici değil. Dominique Ropion, aslına bakılırsa ustaca cambazlığa imza atmış. Bu güçlü ve karakteristik notaları (öd, amber, baharatlar, deri ve vanilya) bir arada ve dengede sunmaya çalışmış. Bence hiç de fena iş çıkarmamış. Zaman zaman biraz karmaşa hissedilse de son zamanların başarılı ana akım parfümlerinden birisine imza atılmış. Bu markanın, Costume National Homme'dan sonra bir başka sevdiğim eseri olarak yerini alıyor Soul. Keşke tatlılık biraz daha az olsaymış ve vanilya başarılı verilseymiş. Dominique Ropion gibi ustanın tasarladığı Soul, kullanması ve sevmesi kolay karakteriyle bence denemeye değer.


Soul, çoğu yerde uniseks kullanıma uygun olarak tanıtılmış. Erkek kullanımına daha yakın olduğunu düşünüyorum. Kadınsı nüanslar taşıdığını söylemek zor. Şöyle bir düşündüğümde tabii ki kadınlarda kullanabilir ama sonuç nasıl olur bilemiyorum.

Soul, EDP konsantrasyonuna sahip. Kalıcılığı yeterli. Fark edilirliği başlarda yüksek, sonra normale dönüyor. Sonbahar-kış kullanımı için daha uygun.

Son olarak, Tekin Acar'ın internet sitesinde Soul şöyle tanıtılmış: "İçeriğindeki bitki özleri, en son teknoloji olan ekstraksiyon yöntemi (istenmeyen safsızlıkları karışımlardan uzaklaştırmak için yapılan bir işlemdir), ile elde edilerek doğa dostu bir parfüm yaratılıyor. Bu teknik ile yabancı madde içermeyen saf bir ekstre elde edildiğinden, her bir bitki özünün doğal kokusu korunmaktadır. Bu özel kokuyu hayata geçiren, çok kıymetli içerik ve özlerin oryantal karışımı...


Kullanılan içeriklerin eşsiz kalitesi ve zenginliği en son teknolojilerle birleşerek; markanın ruhunu yansıtan tipik özellikleri ile sıcak, duyulara hitap eden, şık ve karizmatik parfümü yaratıyor."

Koku Güzelliği:10/7.5

8 yorum:

  1. Abi 19 yaşnda Üni öğrencsiyim sitede yaşıma uygun dediğn parfmler Hep eksi vermşsin Lütfn Kalıcı farkedilir ve çekici yani sexy bi parfüm öner lütfn Denick param yok sen söyle alıcam212 invictus sadece bnları Kullndım Çokteşkkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Başta şekirimsi tat hafiften rahatsız ediyor; sonrası hoş bir parfüm.

    YanıtlaSil
  3. Sürüden ayrılan, özgün bir oud kokusu olduğunu düşünüyorum. Ama özellikle ilk 1-2 saati oryantal kokulara uzak kişiler için zorlayıcı olabilir gibi geldi bana. Oldukça yoğun bir yapısı var.

    YanıtlaSil
  4. Cdg black yorumunuz olacak mı? Son yıllarda kokladığım en özgün ve şaheser olmaya en yakın koku gibi geldi bana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Black elimde bulunmuyor ne yazık ki. Sadece bir kere denemiştim. Karanlık bir koku olduğu aklımda kalmış.

      Sil
  5. Michael Kors yorumunuz nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Michael Kors For Men'i uzun zaman önce kullanmış ve oldukça beğenmiştim.

      Sil
  6. Yaş aralığı nedir parfümün?

    YanıtlaSil