24 Ekim 2011 Pazartesi

Comme des Garçons 2 (1999)


Comme des Garçons 2 (1999) Markanın unisex parfümlerinden.

Japon modacı Rei Kawakubo’nun yarattığı Comme des Garçons markasının çok sıkı takipçileri olduğunu söylesem yanlış olmaz sanırım. Alışılmışın dışındaki moda anlayışı ile çok ilgi çekici bir marka olarak yükselişini sürdürüyor bence. Bu ilginç tasarımları ürettiği parfümlerine de aynen yansıyor. Çok benzeri olmayan, bazen uçuk, bazen de “anti-parfüm” sloganıyla benim en çok ilgimi çeken markalardan birisi. CDG parfümleri “niche” olarak değerlendiriliyor. Yani her yerde bulunmayan, sadece bazı internet sitelerinde ve özel butiklerde bulunan, nispeten yüksek fiyatlara satılan. Bugünkü konuğum 2, markanın sevilen parfümlerinden. Hem unisex hem de Eau de Parfum (EDP) olmasıyla da farkını gösteriyor. Unisex EDP’lere örnek olarak iki örnek Jean Paul Gaultier2 ve Costum National Intense aklıma geliyor. Yani hem EDP hemde unisex parfümler çok sık rastlanmıyor. Artık geçelim kokumuza.

Tarz olarak fragrantica’da çiçeksi şipre olarak sınıflandırılmış. Bana göre çiçeksi, meyveli, baharatlı ve birazda odunsu. 2’nin açılışı biraz garip. Şöyle anlatmaya çalışayım. Hafiften metalik turunçgil, erkeksi çiçekler ve kırmızı meyveler (kiraz mı, vişne mi, böğürtlen mi karar veremedim). Evet gayet modern bir çiçeksi-meyvemsi başlangıcı var. Çiçek derken kadın parfümlerindeki baygın kokular akla gelmesin. Oldukça erkeksi. Bir süre sonra metalik turunçgil ortadan kayboluyor ve bolca kırmızı meyvelerle biraz da gül başrole geçiyor. Açıklanan resmi notalarında gül yok. Belki de bu hissi o hafif tatlı meyveler ve çok yumuşatılmış baharatlar veriyor. Genel olarak sanki hafif meyveli bir gül kokusu hakim sanki. Anlatması zor. Alttan hafif hafif baharatlar hissediliyor. Keskin yada rahatsz edici değil. Gayet kibar. Son kısım ise benim favorim. Hafif tatlı kırmızı meyvelere aromatik odunsu notalar ekleniyor. Bu kısım çok lezzetli. Harika diyebilirim. Yani özetle: Kırmızı meyveler, erkeksi çiçekler, yumuşak tatlı baharatlar ve odunsular.

CDG 2, nasıl kokuyor derseniz size hafif tatlı meyveler, gül ve aromatik baharatlar başrolde diyebilirim. Ama ben hep bir gül teması olduğunu hissediyorum. Diğer notalar sanki bu gül benzeri kokuyu zenginleştirmek için kullanılmış. 2, aynı markanın kendisi gibi ilginç bir parfüm. Kalite hissi olarak bir lüks parfüm evinin gereklerini yerine getiriyor. Yapaylık yada herhangi bir sorun hissedilmiyor. Eğer bana CDG 2 ne renk bir parfüm derseniz cevabım kesinlikle kırmızı olacaktır. Evet tuhaf bir şekilde bu parfüm kırmızı gibi kokuyor. Yani kırmızı meyveler ve kırmızı bir gülün karışımı sanki. 1999 yılında çıkmasına rağmen günümüzün modern parfümlerine rahatça rakip olur.

Peki 2’nin eksik yönleri neler? Karşımızda muhteşem yada kusursuz bir parfüm yok. Güzel bir parfüm var. Bence en büyük sıkıntısı düz çizgide ilerleyen bir kokusu var. Çok büyük değişimler göstermiyor. Size süprizler yapmıyor. Şaşırtmıyor. Yani “ben böyleyim ister kabul edin, ister etmeyin” der gibi. Biraz soğuk bir tarzı var diyebilirim. Biraz bohem biraz da yanlız sanki. Ayrıca başlangıcındaki garip açılışı da herkesin hoşuna gitmeyebilir. Yüksek fiyatından dolayı denemeden almanızı önermem. Ne olur ne olmaz. Unisex olarak yani hem kadınlara hemde erkeklere yönelik bir parfüm olduğunu yukarıda söylemiştim. Kadınlardan çok erkek kullanıma daha yakın gibi hissettim. Ama bir kadın da rahatlıkla kullanabilir.

Ekşi sözlükte ramostyle isimli bir arkadaşın CDG 2 ile ilgili bir yazısı var. İlgimi çekti. Muhtemelen doğrudur söyledikleri. Aynen koyayım istedim hiç dokunmadan:

“İspanyol Puig firması tarafından lisansı alınmış ve üretilen parfüm.
Rei Kawakubo pazarlama sürecine dahil olmuştur. Puig firmasının pazarlama departmanının hiçbir pazar araştırma yapmasına izin vermemiştir. Eğer pazar araştırması yapılırsa ve ürünün pazara çıkması yönünde pozitif sonuçlar çıkarsa lisans anlaşmasının bozulacağını bildirmiştir. Ne kokunun kendisi, ne marka ismi, ne şişe tasarımı (şişe, mağazalara verilen platform olmadan sergilenemez çünkü dik bıraktığınızda mutlaka düşer), ne de ürünün iletişim uygulamaları pazarlama kitaplarında gösterildiği şekildedir. Hiçbir pazarlama kuralına uyulmadığı halde çok başarılı satış rakamları elde etmiş kokudur.
"comme des garcons 2" (cdg2) den sonra "comme des garcons 2 man" uzantısı pazara sürüldüyse de cdg2 ilk çıktığı andan itibaren unisex bir ürün olarak görünmüştür tüketicinin gözünde. Satışa çıktığı ilk günden itibaren cdg2'nin tüketicilerinin yarıya yakınının erkek olduğu rapor edilmiştir.” Ayrıca şişesinin bir tasarım ödülü aldığını da belirteyim.

Kalıcılık olarak bir EDP kullandığınızı hatırlatıyor. Özellikle kıyafet üzerinde çok kalıcı. Farkedilirlik ortalama diyebilirim. Yaz-kış her zaman kullanmaya uygun bir yapısı var. Bu da olumlu bir özelliği.

Artıları:
+ Modern bir meyveli-çiçeksi-odunsu kombinasyon.
+ Genel olarak bir çok kişinin sevebileceği gibi.
+ Kalıcılığı fena değil.

Eksileri:
- Başından sonuna çok büyük değişim göstermeyen kokusu.
- Başlangıcı biraz garip.
- Fiyatı biraz yüksek. Ayrıca heryerde bulmanız zor.

Koku Güzelliği:10/7   Kalıcılık:10/8   Farkedilirlik:10/7

32 yorum:

  1. Comme des garcons wonderwood yurtdısında çok beğeniliyor sizinde yorumlarınızı en kısa zamanda bekliyorum bu koku hakkında.Ve biraz daha 80 dönemi maskülen erkek kokularına ağırlık verirseniz blogunuz dört dörtlük olucaktır gerçekten.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Wonderwood'un epey ismi geçiyor. Ama elimde yok ne yazık ki.

      Sil
  2. Merhaba.Umarım aşırı baharatlı değildir.Açık tenli olduğum için baharatlı parfümler cildim üzerinde çok çiğ kokuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Comme des Garcons 2 çok baharatlı ya da rahatsız edecek gibi değil. Yumuşak bir kokusu var 2'nin. Ama bence çok başarılı bir parfüm değil.

      Sil
  3. Bugün deneme fısatım oldu.
    açıkcası bana bayana daha yakın bir koku gibi geldi.
    commes des garcons 2 man daha güzel bir parfüm incelemesini sabırsızlıkla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Benimde cmg 2 man daha çok hoşuma gitti güzel kullanılabilir odunsu bir koku.

    YanıtlaSil
  5. Bugün deneme şansım oldu koku tende kaldıkça daha ortalama üstü bir hal alıyor,açılışında bu ne böyle dedim.

    YanıtlaSil
  6. CDG2 olsun Lalique - Encre Noire olsun başlangıçlarında her ikisininde bir Terre D'Hermes havası var. CDG2 yi Geçen birine sıktım arkasından giderken kokusunu takip ediyorum hissine kapıldım..
    Etkili bir koku ara ara kullanmak lazım. Devamlı kullanınca sıkıyor.

    YanıtlaSil
  7. CDG 2 nin yaz ayları için uygun olup olmadığı hakkında kararsız kaldım.Sizin düşünceleriniz nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dozajı iyi ayarlanırsa dört mevsim kullanılabilir. Fakat bence çok sıcak yaz aylarında kullanmak iyi sonuçlar vermez gibime geliyor.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim bende aynı fikirdeyim

      Sil
  8. Bugün denedim bu parfümü..Bence kalite olarak iyi olsa da başlangıcı dışında çok sıradan geldi..Hatta 2-3 saat sonra tende kalan kısım az baharatlı aftershave gibi.Sonu baya kötü bence..Şahsen o kadar para verip almam...

    YanıtlaSil
  9. Bu koku harika bir kokudur, benzeri yoktur. O her parfümdeki ilk sıktığınızda anda gelen yoğun alkollü aftershave kokusu alamazsınız, aldığını iddia edenlere hayretle bakıyorum nasıl bir burun ve algıdır artık anlamak mümkün değil, birde sıradan demiş ? Hayatınızda bana özel diyeceğiniz sadece bir parfüm sayın ayrıca onların ne kullandığınıda çok merak ediyorum. Bu parfüm özeldir, ne olursa olsun çok özel ve sıradışı bir kokusu var. 4 tane bu işten anlayan az çok deneyim yapmış fakat kazara denk gelmemiş arkadaşıma denettim bayıldılar. Aynı zamanda bugün AMAZINGREEN adlı modelini aldık, koku yine efsane ! AMAZINGREEN incelemesi yaparsanız çok sevineceğim. Ayrıca 888 seriside nefis, WONDERWOOD'ta çok hoş fakat karabiber kokusunun yoğunluğu biraz beni rahatsız etti. Ayrıca amazingreen ve 888 için bayan demiş bir iki site fakat bu marka genel olarak unisex ürettiği için bu iki parfümü erkeklerde rahatlıkla kullanır ki amazingreeni aldığımız arkadaş erkek, ve come deslerin tüm modellerine bayıldı.

    - Benim koku kriterimi oluşturacak en önemli şey sıradışı bir koku olması ayrıca kalıcı ve farkedilir olması. Comme des garcons 2 yi üstüme sıktı mağaza çalışanı, yaklaşık 3 gün tişörtümden çıkmadı. Aynı gün odama tamamen sindi koku, farkedilirlilik ve özellikle kalıcılığı enfes. EDP olmanın hakkını veriyor. Bıktık kardeşim birbirinin aynı kokulardan. Farklılık bulduğum için ben bu markaya odaklandım. 1-2 güne kalmaz Comme des garçons 2 yi alıyorum.

    - Ayrıca Tom ford black orchid gibi iğrenç bir kokuya tapan bir toplumun neyine comme des garçons.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum bu parfüm konusundaki fikirlerine hiç katılmıyorum.Önceki yorumu da ben yaptım. Bu koku için neredeyse başyapıt diyeceksin.Yüzlerce parfüm kullanmış birisi olarak bu parfümün ilk sıkıldığında gelen meyveli koku dışında tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyebilirim. Farkedilirlik konusunda facia olan bir parfümü öve öve bitirememişsin. Keşke parfümü "üstün"e değil de tenine sıkıp deneseydin.2 saat sonra tende kalan alt nota azcık odunsu ve bahartlı rahatsız edici bir koku. Aftershave dememin sebebi bu kalitesizlik.Sıradan ve tekdüze bence. Örneğin Creed markası da çok farkedilir ya da kalıcı parfüm üretmiyor (1-2 model hariç) Ama niche diyince aklıma bu geliyor. Hep aynı parfümleri kullanmaktan şikayet ediyorsan Clive Christian,Bond No.9,Creed Green İrish Tweed, Montale filan kullan. Ayrıca başkalarının fikirlerini eleştirirken ki üslubunu da 10 yaş gurubunun üzerine taşımanı öneririm..

      Sil
    2. şu ana kadar bundan daha güzel kokulu bir parfümle karşılaşmadım. etkisi o kadar uzun ki.

      Sil
  10. Birincisi dostun falan değilim, burada tanımadığın hiçkimsede senin ''Dostun, arkadaşın, abin ya da kardeşin'' değil. Neden biliyormusun, aklınca ergen ergen ağızlara girip kendin gibi karşındakinide ergen sanıyorsun, o yüzde adam gibi uslup sahibi olsan adam gibi konuşurdun şimdi burada ve kimse senin dostundan tostundanda rahatsız olmazdı pek. O yüzden ben senin gibi tiplerin dostluğundanda rahatsızlık duyarım.

    - Evet bu koku için ''başyapıt'' diyorum, neredeyse değil tam olarak ''başyapıt'' ya da heyecanını bastırayımda bana göre öyle diyeyim. Ayrıca 'wonderwood'un hakkını yemişim, mükemmel bir koku(mark jacobs -bang bange benziyor ama daha uç). Farkedilirlilik-kalıcılıkta mükemmel. Tamamen sofistike ve mistik bir havası var, bu markanın parfümlerinde genel olarak bir parfüm havası değilde koku gerçeği hakim, karakteristik koku. Parfüm arayanlara gelmez kısaca. CDG2 kokulu mumlar pembe-kırmızı temas. Wonderwood - taze çıta taze ağaç ve karabiber teması. Amazinggreen, turunçgilli yeşile yeşil çok ferah bir koku. 888 ise bu 3üne rağmen daha bir parfüm havasında fena değil.

    - Hereyse yüzlerce parfüm kullanan bir yığın insan var bende onlardan biriyim. O saydıklarının neredeyse hepsi elimden geçti ama sevemedim neden ? Çünkü birbirinin aynı izleri kokuları buldum, hepsi birer parfüm. Ben ise kokuya tav olan bir adamım, o yüzden sen benim gördüğüm farkı göremiyorsun, göremezsinde.

    - Bu parfümü ilk sıktığında meyveli bir koku gelmiyor bir kere, teşhisin direk yanlış bu bir. ilk sıktığında aromatik modern çiçekler var, orta kısımda ve son kısımdada hafif mentol var. Üstüme sıkmaya ne hacet direk kullanıyorum zaten bu parfümü, tendede kıyafettede, tende 24 saat kalıyor kıyafettede 4 günü geçiyor(pencereye asılmış havaladırılan kıyafetten bahsediyorum). Bu parfümde baharat yok odunsulukta yok denecek kadar az, 2. yanlış teşhis. Diğerleri neysede sen bu parfüme tekdüze ve sıradan diyorsun ya benim için bu işten zerre kadar anlamıyorsun demektir. Zaten bunun üzerine tek söz bile söylemem ziyan. Farkedilirlik facia ? Resmen kin ve art niyetin var belliki bu parfüme karşı. Öğlen dışarda bir yerde ilk kez sıktım bu parfümü eve geldim ve sabah bile odaya sinmişti kokusu. Sen farkedilirlilik facia diyorsun ? Harika.

    - Ayrıca senin gibi acınası tipleri eleştirmek için bir değer vermek gerekir. O değeri verecek bir yanını göremiyorum. Ben 32 yaşındayım ya sen kaç yaşıdasın ? 10 yaş grubu kompleksine girmene gerek yok zira 10 yaşındakinin bile senden daha fazla aklı olduğu aşikar, zaman hızlı akıp gidiyor sabret bir gün yavaş yavaşta olsa büyüyeceksin. Unutmadan, sen bond , dior (üstün ruj teknolojisi), tom ford hacı yağı ekstresi montale ile birlikte falan kullan çok farklı şeyler hem neredeyse kimse kullanmıyor. Kullananada kadınlar bayılıyor.

    - Züppelik yapacağım diye dahada komik duruma düşme sen. CDG2 senin haddin bile olamaz zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vasat bir parfümü gerçekten çok abartmışsınız.
      Nerdeyse CDG2 için bond no 9 , creed, kilian gibi parfüm markalarının parfümlerinden daha kaliteli güzel bir parfüm diyeceksinizki bu gülünç bir söylem olacak.
      Hep birbirinin aynısı kokulardan sıkıldığınızı söylüyorsunuz demekki bir amouage, by kilian, bond gibi markaların parfümlerini denememişsiniz çünkü bu markalar benzerine rastlanmayan kokular üretiyorlar.

      Sil
    2. Ben 33 yaşındayım ve adım Erdem..Geriye kalan yazdığın şeylere cevap vermeyeceğim çünkü biraz sıkıntılı bir insan olduğunu görüyorum..Züppe lafın için özür dilersen sevinirim..Parfüm yorumu mu yapıyosun kavga mı ediyosun anlamadım..Bilgisayar başında her istediğini yazabilmen güzel..Nasıl sa seni bulamam..

      Sil
    3. Amma fikrin varmış senin de DOSTUM savaş...33 yaşında ergen bir insan olarak merak ediyorum neden diğer insanlar senin gibi düşünmek zorunda? Bu benim fikrim o da senin fikrin çok beğendiysen alıp kullan arkadaşım..Burda külhanbeyi tavırlarla konuşmak güzel olur tabi..Bilgisayar başında yanında kimse yokken karşında ben yokken bir sürü hakaret yazmışsın..Ya adam gibi özür dile...Ya da senin anlayacağın dilden konuşmaya başlayım...

      Sil
    4. Parfüm beğenisi kişisel bişeydir. Senin beğendiğini bi başkası beğenmek zorunda degil. Burasi bi yorumlama blogu ise herkes istedıgı yorumu yapar. Biz cdg yi yere vururken dior homme yi göklere çıkartırız. Bu da tercih ve begeni meselesi. Haa . Cdg nin ceo suysan bilemem. Ama tavrın saçma ve gereksiz. Sen git cdg kullan, metalik, patlak ampul ve elektrik yanığı kokuları. Biz dior homme ile mutluyuz.

      Sil
  11. Yahu ne kadar dokunuyor size, tut ki diyelim vasat. Peki bu parfümü beğenmek size niye dokunuyor 3 ağızdan bu saldırının sebebi ne ? CDG2 ye kötü-vasat diyen zaten hiç birşeyden anlamayan biridir bana göre. Bu koku hakkında bay burun olacak kişilerle konuştum bu adamlar bile nedir ne değildir önüme koydular kokuyuda bayağı beğenen kişilerdi. Ki siz kalkıp burada , diğer yazan yüreksizlerden bahsediyorum ''yok farkedilirlilik yerlerde yok kalıcılık facia, bir başı güzel sonrası kötü bilmem ne'' Kardeşim. Kalıcılık ve farkedilirlilik mükemmel benim için. Bi kere fragranticada bile kriz geçirip sizin gibi delirenler yok bu parfümü beğenenlere, ki ordakiler bile kalıcılık ve farkedilirliliğin gayet iyi olduğunu dile getirmiş.

    - Bond no 9, creed , killian kullanmadığımı test etmediğimi nerden biliyorsun, hatta 5 mllik bir hediyem bile olur sana istersen masanın üstünde duruyor (killian - afrodizyak). Benim için bu saydıkların CDG2 - wonderwood - amazingreen ve 888 yanında market kokusu kalır, gülünç olan sizlersiniz. Cin olmadan adam çarpmaya kalkanda, hiçbirşeyden anlamayıp burada ahkam keserek acınası bir hal alıyorsunuz.

    Bak bu saydıkların parfümdür ve benzeride çoktur. Ama CDG kokudur parfüm havasında değildir harikadır mükemmeldir ben o saydıklarınla kıyaslamam bile, 888 biraz parfüm havasında birazda amazingreeen.

    - Amouage killian bond, ağzından bunlar düşmeyecek belli. Kardeşim parfüm gibi koku sevmiyorum, tütün tobacco tatlı vanilya tatlı-baharat vs. piyasa işi heryerde burnuna çarpan o kokuları sevmiyorum. Sizin baş tacı ettiğiniz kokuları sevemiyorum bu blogda blog sahibi tarafından tanıtılan parfümlerin neredeyse 4 te 3ünü test edip bir çoğunuda bir kaç zaman kullanmışlığım var. O saydığın markalar sana göre benzerine rastlanmayan kokular üretiyor. ''Benim için eşsiz ya da mükemmel değiller''. Anlatabildim mi ?

    - Ne çok şey biliyorsunuz da insanı bunu şunu denememiş ilan ediyorsunuz ? Bir şeyinde üzerinden büyüklük yapıp, ego pompalamamaya çalışın bir kezde yahu. Dünyada bu konuda daha 2. bir millet yok. Blog sahibi bile bu kadar deneyimle ne kadar örnek alınması gereken bir üslupla tavırla anlatıyor kokuyu-parfümü. Peki siz kimsinizde bu ahkamlar haddiniz oluyor ?

    YanıtlaSil
  12. Hacı yağı kullanmaya bayılıyorum.Yaşasın Tom Ford. Fordcuyuz Fordcuyuz hüüüüülooooğğğğ

    YanıtlaSil
  13. Beyler ; cdg 2 çok mu feminem ? gio essenza ve bunun arasında kör atış yapıp alcam ? tavisyeniz neolurdu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence degil. Gio alma derim bikere. Cdg al.ama yinede dene derim.

      Sil
    2. kıyaslanmaz bile cdg ile gio . Direk cdg 2 al tabiki

      Sil
  14. dün comme des garcons un 2,luxe patchouili ve 888 kokularını test etme şansım oldu.şu kadar söyliyim 2 ve patchouili açılışta o kadar ağırdı ki baygın arap kokularını çağrıştırdı bir anda...888 ise feminen özellikte.bu marka kime neye göre niche bilmiyorum ama denemeden sakın almayın.büyük beklentilerle giden ve çok sayıda parfüm denemiş ben hayalkırıklığıyla döndüm.hatta patchouili hayatımda kokladığım en berbat birkaç kokudan biriydi.

    YanıtlaSil
  15. Yorumlardan okudugum kadariyla savas aksu CDG nin varisi:)

    YanıtlaSil
  16. Bu ülkenin kültür düzeyi, Öngördüğü dünya , insanlık ve doğru-düzgün yaşama gerçeği ortada. Hiçbir millette yoktur ki bu millette olduğu kadar ezim ezim ezilmiş bir konuşma-uslup ve duruş (Merak edilmesin turizmde ve uzun zaman yabancı insanlarla çalışma fırsatım oldu, italyan, fransız, ingiliz, alman, amerikan,rus, koreli, japon).

    - Eleştiri dediğin belli bir çerçevede ve dikkatli cümleler kullanarak hakaret ve aşağılama içermeden sentezlemektir. Bu ülkede ise bir şey hakkında dikkatli şekilde olumlu yorumlar yaparsan ya onun satıcısı ya onun toptancısı ya da sen de bir şeyden mi anlıyorsun olursun. Facebook ve bilimum benzeri sitelerin deli gibi müptelası olan çoğu yurdum insanının duruşu her yerde ayırt edilebilir. Bu kültürün ve bu hegemonyanın tamamen bağımlısıdır. Karşısında susmaktan ya da öteye gitmekten başka seçenek yoktur. Çünkü kara cahillikten kokuşmuşluk ve iticilikten başka bulaştırabileceği bir şeyi yoktur. Olamaz da.

    - Sürü de böyledir. Sürü kolay iştir, sürüye dahil olursan sorun yoktur hır-gür yoktur. O yüzden ağzından ne çıktığından bile haberi olmayan bu ezim ezim yıkılmış ruhlar için dayanak noktası da işte tam budur. Vallahi acınacak haldesiniz, benim bu dünyada ki en büyük umutsuzluğum sizlersiniz. Keşke şu an imkanlarım el verse de kaçıp gitsem başka bir coğrafyaya ve içinizde yaşamasam. Heryerdesiniz heryerde ve kaçacak yer yok maalesef. Umarım şans yüzüme gülerde çekip giderim bu pisliğin içinden.

    YanıtlaSil
  17. Nasıl bir yemeği yerken insanların aldıkları hazlar farklılık gösteriyorsa parfum için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Bu parfum koku olarak beni en çok etkileyen parfumlerden bir tanesi. Burda yorum yapan arkadaşlar da farklı parfumleri ön plana çıkarıyor olabilirler. Saygı duyarım. Zaten hali hazırda piyasada yüzlerce parfum varken tek bir parfumun herkez tarafından beğenilmesi de beklenemez.

    YanıtlaSil
  18. Cdg nin Blue encens deneyen ve ya degerlenditebilecek birileri var mi acaba ? .ürünün küçük tester ini kullandım ama tam olarak anlayamadım .yardimci olurmusunuz ?

    YanıtlaSil
  19. parfümü bile tartışmaya çevirebilmişiz ne güzel. cd2 yi eleştirebilmenizi ise şaşarak izledim gerçekten. kalıcı değil kabul ama bu kokuya kötü diyeni Allah taş eder. yuh yani :)

    YanıtlaSil