11 Ocak 2012 Çarşamba

Ralph Lauren – Polo Crest (1991)


Ralph Lauren – Polo Crest (1991) Markanın pek bilinmeyen erkeksi parfümlerinden.

Sonunda! İlk kar taneleri gökyüzünden yavaş yavaş süzülüyor. Sabah kalktığınızda camdan bakınca her yerin bembeyaz olması ne kadar garip. Beyaz örtü adeta her şeyin üzerini usulca kaplıyor. Sanki bütün çirkinliklerin üzerini örtüyor. En hoşuma gideni de dışarı çıktığınızda etrafın derin bir sessizliğe bürünmesi. Ne trafik gürültüsü, ne korna sesi… Sanki hayat durmuş gibi.

Böylesine güzel bir günde Ralph Lauren’in eskilerde kalmış bir parfümü konuğum olacak. Ne yazık ki günümüzde artık parfüm üreticilerinin peynir ekmek gibi parfüm piyasaya sürdüklerini görüyoruz. Bu kadar sanayileşen bir sektörde doğal olarak şirketlerin kar oranları ve satış rakamları daha çok öne çıkıyor. İnsanın yerini yavaş yavaş istatistik biliminin temeli olan sayılar, rakamlar ve oranlar alıyor. Bir şeyin güzel, kaliteli, ilginç olmasından ziyade satışları yada reytingine bakılıyor. İnsanların genel beğenilerine uygun ürünler çıkarılıyor. Riski az olan.

Bu ekonomik sistemden parfüm sektörü de nasibini alıyor doğal olarak. Yeni parfümler artık birbirine çok benziyor. Özellikle 2000’li yılların bu anlamda bir kırılma noktası olduğunu düşünüyorum. Artık parfümlerde tatlı, baharatlı, vanilyalı, çikolatalı kokuları bolca duyuyoruz. Bu trend daha ne kadar sürer kestirmek zor. Fakat 1980’li yıllarda durum hiç de böyle değildi.

Ara sıra “eski kafa” yada “sert erkeksi” gibi terimler kullanıyorum parfümleri incelerken. Burada anlatmak istediğim o zamanların koku karekterini ve parfüm tredleri içinde değerlendirmek doğru olacaktır. Mesela Polo Crest.

1990’ların başında üretilmesine rağmen tam bir 1980 ve daha öncesinin erkeksi parfümlerinin bir örneği. Hatta rahatlıkla söyleyebilirim ki Polo Crest tam bir şipre. Zaten şişesinin rengi bile bize ipuçu veriyor. Bu parfümü ikiye ayırabilirim. İlk bölüm, başlangıcındaki çok garip otsu notalar ve biraz da bergamot. İkinci kısım ise çam ağacı, deri ve silhat (paçuli) ile harmanlanan ana aktörler. Belirtmem gereken bir not ise zerre kadar tatlılık barındırmayan tarzda.

Polo Crest’in başlangıcı açıkçası hiç bana göre değil. Hatta deneyen bir çok kişinin çok sevebileceği gibi de değil. Keskin ve buruk otsular eskilerden fırlayıp gelmiş sinema karekterleri gibi. Başlangıcını hiç sevmediğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten bu eski parfümlerin açılışları neden bu kadar sevmesi zor olur ki. Fakat bir süre sonra orta notalardan itibaren çam ağacı, deri ve silhat başrole geçince işin rengi değişiyor. Bu kısım gayet güzel. Tam da bu noktada biryerden hatırlıyorum diye düşünüyorum burnuma gelen kokuyu. Evet markanın diğer önemli parfümü Polo Classic’e (Yeşil şişe) oldukça benzediğini fark ediyorum. Özellikle çam ağacı kısmı bana bu hissi veriyor muhtemelen. Polo Classic daha temiz, net ve yumuşak kokan bir yapıdayken Polo Crest onun biraz kirli ve eski kokan hali gibi. Eğer Polo Classic’i seviyorsanız Polo Crest’i de seversiniz.

Polo Crest üretimi durdurulmuş bir parfüm. Onun için artık bulmak çok zor. Belki ebay’den alınabilir. Orada da neredeyse niche parfüm fiyatına satılıyor çok az bulunan bir parfüm olduğu için. Yani demek istediğim Polo Crest’e böylesi yüksek fiyatlar vermeye gerek yok. Polo Classic yada Polo Modern Reserve  hem günlük kullanıma daha uygun hemde her yerde bulabilmek sorun olmayacaktır.

Polo Crest’in kalıcılığı çok iyi diyemem. Farkedilirliği ilk sıkıldığında yüksekken hemen sonra tene yakın bir hale geliyor. Pek kendisini gösteremiyor. 35 yaş ve üzerindeki erkeklere daha çok uyacaktır. Sonbahar-kış mevsiminde kullanmak fena olmayacaktır.

Artıları:
+ Eğer erkeksi ve 1980’lerin şiprelerini seviyorsanız Polo Crest tam size göre.
+ Belli bir kalitenin üzerindeki rafine kokusu.
+ Sonlara doğru gayet güzel bir hale geliyor.

Eksileri:
- Günümüze çok uzak tarzı ile herkesin sevebileceği gibi değil.
- Başlangıcı küçük çaplı bir şok yaşatabilir.
- Bulması çok zor ve çok pahalı.

Koku Güzelliği:10/6   Kalıcılık:10/6   Farkedilirlik:10/5

15 yorum:

  1. Sevgili parfüm merakı gerçekten en enteresan bulduğum yorumum bu sanırım. Çünkü bana göre Polo Crest senin anlattığından tamamen farklı bir koku. Bir kere kesinlikle Klasik yeşil şişeden kat be kat daha güzel rafine ve derin bir koku. Clasic kadar burun büken keskin bir yapısıda yok. Evet açılış benziyor ama kesinlikle bir clasic kadar buruk burun yoran bir koku değil. Hafif bir koku tabiki değil ama kesinlikle clsic'den daha kullanılabilir bir koku ve çok daha temiz bir harmanı mevcut. Hatta orta notalarda ve özellikle sona doğru koku tatlılaşmaya bile başlıyor.Bu tatlılık öyle günümüz şekerlileri gibi değil böyle daha farklı belki balımsı bir tatlılık. Ralp Lauren'ın Safari ile beraber ürettiği en kaliteli iki kokudan biri bence. Ve senin burada yorumladığın niche diye tabir ettiğin bir çok butik parfümdende kalite ve rafine bir harmana mevcut. Tabi benim kişisel tercihim Ralph Lauren'ın en iyisi tartışmasız Safari.
    Sevgili Parfüm Merakı bu arada aramızda ilginç bir telapati oluştu galiba. :)) Bir kaç gün önce başka bir yorumda kokudankokuya diye bir siteden bahsetmiş bilgi istemiştim, oarada üretimden kalkmış kokuları bulmak mümkün diyede tabir kullanmıştım. İşte orada peşinde olduğum koku Polo Crest-Safari ve Jaguar'ın o eski klasik yeşil şişesi idi. Hemen peşinden bu yorum :)) Sırada Safari veya Jaguar var dede atayım kendimi yerlere :))). Neyse işin geyiği bir tarafa o bahsettiğim sitede Crest mevcut ama dediğin gibi fiyatlar uçuk 118 ml için 400 TL civari istiyorlar. Ama ben senin gibi düşünmüyorum eğer gerçek bir parfüm severseniz Clasic'e 200 TL vermektense Crest iki katı fiyata değer. Tabi kokunun orjinalliği ve uygun koşullarda saklanmış olup olmadığı ciddi bir risk tabi. Cem

    YanıtlaSil
  2. Detaylı katkın için teşekkürler Cem.

    Polo Crest bulması çok zor bir parfüm olduğu için epey merak ediyordum. Zaten bu kokunun az çok tarzını tahmin ettiğim için pek seveceğimi düşünmüyordum. Yanıltmadı beni.

    Bende senin yorumuna katılamayacağım. Tam tersi başlangıcı pek benzemiyor Polo Classic ile Crest'in. Özellikle orta notalardaki çam ağacı kokusu bence çok bariz ikisinde de. Sadece çam değil alt notalarındaki silhat (paçuli) ve deri kullanımı oldukça benziyor Polo Classic'e. Bahsettiğin gibi bir tatlılığa rastlamadım.

    Polo Classic tarzı parfümleri pek sevmediğim halde Polo'yu oldukça sevmiştim. Bence Crest, Polo Classic'in daha eski kokan bir versiyonu. Polo çok daha sevilesi ve günlük kullanıma uyacak yapıda.

    Gerek koku güzelliği gerekse fiyat bakımından benim tercihim Polo Classic olacaktır.

    Elimde Safari'de var. İlerleyen haftalarda ona da bir göz atacağım.

    YanıtlaSil
  3. Aslında açılışları o kadarda farklı değil Clasic'de çam kokusu daha baskın sadece. Ki Crest'in üst notalarında çamda yok galiba.

    Orta ve alt notalarda dediğin gibi deri,çam ve silhat kokularıda benzeşmekte. Ama clasic'de bu üçlü özellikle çam ön planda iken crestte biraz daha geride sanki. Buda Clsic'i daha keskin ve buruk yapıyor bence.

    Crestte ise özellikle orta notaların sonuna doğru ve alt notalarda güzel bir tatlılık aldım ben buda sanki amber, misk ve silhatın daha yoğun kullanılması ile bayağı bir yumuşayıp çok değişik güzel bir tatlılık çıkıyor ortaya.

    Kokular zevke göre tabiki değişir ama bence Crest Clasice göre çok daha yumuşak ve kullanılabilir bir parfüm. Ama genede günlük kullanıma çokda uyduğu söylenemez. Biraz özel günlerin parfümü sanki. Daha çok kolleksiyoncu işi yani. Clasic ise bence çok daha ileri yaş gurubuna hitap eden bir parfüm.

    Safari yorumunu merakla beklemekteyim. Çünkü Safari bence Ralph Lauren serisinin (en azından bildiklerim içerisinde) en kaliteli ve kullanılabilir olanı. Cem

    YanıtlaSil
  4. Cem kardes yorumundan anladim ki sen lord sun gozunu seveyim su ulkede cresti senden fazla seven insan var mi?:-))Hayirli tezkereler....

    YanıtlaSil
  5. Lord ? Tezkere ? biriyle karıştırdınız sanırım. Ben askerliğimi yapalı bayağı oldu. 14 yıl kadar. :)) Ve tanıdığım hiç Lord yok, o kadar asil olamadık malesef. :))

    Valla Crest'i benden başka seven varmı bilmiyorumda 400 TL'ye alıcı buluyorsa yanılıyorsun sanırım.

    Birde ben Crest'i öle çok sevdiğimi falanda söylemedim sadece Polo Clasic'den daha iyi dedim. İkisi arasındaki tercihim Crest olur. Ama benim favorim Safari. Cem

    YanıtlaSil
  6. Tamam Cem! Tamam! Ben yanildim;-)

    YanıtlaSil
  7. Evet cem sen saklı notalar blog olan lord sun galiba:))

    YanıtlaSil
  8. Lord dedikleri saklı notalar blogunun yazarı, mygitarda da lordsparhawk(yanlış yazmadıysam) nickiyle parfüm konusunda sıkça yazan biri.
    Raşit bey ile neredeyse tamamen zıt beğenileri var. Eski, kimilerine göre hayvansılığa kaçan kokuları(kouros, dali vb) beğenir.
    Crest ve Safari de gözde kokuları arasındadır. Neyse, konuyu fazla da dağıtmayayım ben. Cem bey sizden de bir blog bekleriz ilgili gübü duruyorsunuz bu konuda. Çok fazla türlçe parfüm blogu yok malesef.

    YanıtlaSil
  9. Creed e 6 puan veriyorsan pafümden anlamıyorsun demektir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Creed değil Crest olucaktı...Gerçi bakmadım daha ama Creed G.I.T de 6 puan vermişsen yine anlamadığın sonucuna varabiliriz

      Sil
    2. mlere yanı olsada olur olmasada demişsin.Bende sana 6 veriyorum.Hemen hemen tüm yazılarını okudum.Sıklıkla 6 puan vermişsin parfümlere,bende yorumlarına 6 veriyorum...Olsa da olur olmasada.

      Sil
    3. Katkın için teşekkür ederim adsız.

      Polo Crest benim pek sevmediğim eski kafa şiprelerden. Zaten genel olarak Azzaro Pour Homme, Aramis - Tuscany gibi parfümleri sevmiyorum. Bana fazla eski kokuyorlar. Sonuçta herkesin parfüm zevki farklıdır. Kimseyi şu parfümü neden sevmiyorsun diye yargılayamayız. O zaman bende sana nasıl Polo Crest'i sevebilirsin derim. Ama bu sorumun hiçbir anlamı olmaz.

      Creed - GIT'i hiç denemeden güzel bir parfüm olduğuna nasıl karar verebildin ???

      Sil
  10. Yukarıda yorum yapan kişi ben(Lord Sparhawk) değilim arkadaşlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgilendirme için teşekkürler Özgün Demir.

      Sil
  11. ben sizler kadar kokudan anlayan biri değilim yinede pek çok koku kullandım fakat bunların arasında hem benim hemde deneyimlerime dayanarak söylüyorum hanımların aklını başından alan bir kokuya daha rastlamadım.

    YanıtlaSil