8 Mayıs 2012 Salı

Kenzo – L’eau Par Pour Homme (1999)



Kenzo – L’eau Par Pour Homme (1999) Kenzo’nun yaz mevsimine uygun erkek parfümü.

Sanırım artık yaz mevsimi geliyor. Sert sayılabilecek kışın ardından havaların birden ısınması ve güneşin o sıcacık yüzünü göstermesi hepimizin içinin kıpır kıpır olmasına sebep oluyor muhtemelen. Hatta bazı parfüm severler şimdiden tatil planları yapmaya başlamışlardır muhtemelen. Gazeteler bol bol tatil sayfaları yayınlamaya başladılar bile. Çeşit çeşit organizasyonlar. Yurtdışındaki uygun tatil seçenekleri ve güney sahillerimizdeki otellerin reklamları.

Nedenini bilmiyorum ama tatil deyince aklıma hep deniz kenarına gidip şezlonglarda yatıp yuvarlanmak geliyor. İyide böyle bir tatilde mis gibi kokarak daha da mutlu olmamızı sağlayacak parfümler neler olmalı?

Genel olarak yaz mevsimine uygun parfümler turunçgil kokuları üzerine inşa ediliyor. Fakat özellikle son yıllarda yaz mevsimine uygun kokular trendine “Akuatik (Aquatic)” parfümler egemen olmaya başladı. Bugün ise çok fazla akuatik özellikler barındırmayan bir kokuya yer vereceğim.


L’eau Par Pour Homme bana sorulan ve incelemesini istediğiniz parfümlerdendi. Artık L’eau Par’ı merak edenleri daha fazla bekletmemek istedim. Bakalım Kenzo’nun bu parfümü bende neler çağrıştıracak.

L’eau Par Pour Homme aromatik akuatik olarak sınıflandırılmış. Zaten kendi sitelerinde de su teması bolca vurgulanmış. Parfümün açılışı tam bir limon patlaması ile gerçekleşiyor. Daha ilk kokladığımda “limonataya” benzettim başlangıcı. Evet lezzetli mis gibi kokan bir limon/limonata karşımda. Çok güzel diyebilirim rahatlıkla. Hatta bence parfümün en etkileyici kısmı açılışı. Çok doğal ve parlak. Başlangıcına benden on puan.


Kısa bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Limon geri çekilirken hafif bir turunçgil ekleniyor. Doğal ve sakin. Biraz da misk. Bu bölüm için portakal ve misk egemenliğinde diyebilirim. Başlangıcı kadar güzel olmasa da hala sevilebilir. Hatta bir çok genç parfüm severin rahatlıkla hoşuna gidecek tarzda. Alt notalarda ise portakal biraz geride kalırken misk öne çıkıyor. Buradaki misk biraz sabunsu diyebilirim. Son kısmı pek hoşuma gitti diyemeyeceğim. Biraz sıkıcı hale geliyor. Böylece de tenden ayrılıyor. Yani özetle: Limon, turunçgil ve sabunsu bir misk.

L’eau Par Pour Homme görüleceği üzere çok basit bir parfüm aslında. Hatta kimi yorumcuların dediği gibi “minimal” bile denebilir. Limon ve miskten oluşan bu kokuyu giymesi çok kolay olarak nitelendirebilirim. Yani çok fazla sivri yanı olmayan, güvenli sayılabilecek, kendi halinde bir parfüm. Çok büyük şeyler vaat etmeyen, aşık olunmayacak kadar ortalama, genel olarak yapaylığa rastlamadığım bir arkadaş L’eau Par Pour Homme. Onun için parfümlere yeni yeni ilgi duyan genç arkadaşların sevebileceği bir seçenek olarak görünüyor. Ama bir parfümden daha fazlasını arıyorsanız tabiki bu çok basit kompozisyon sizi tatmin etmeyecektir.


Parfüm uzmanı Luca Turin kitabında L’eau Par Pour Homme’a beş üzerinden sadece iki yıldız vermiş. Yani çok beğenmemiş anlaşılan. Parfümün tasarımını ise ünlü burunlardan Olivier Cresp yapmış.

Çok hafif, sakin ve turunçgil temasından dolayı yaz mevsiminde kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir. 30 yaş altındaki genç arkadaşlara uygun olacaktır.

Artıları:
+ Başlangıcındaki limon kokusu çok başarılı.
+ Yapaylık barındırmayan temiz kokusu.

Eksileri:
- Alt notalarını çok başarılı bulmadım.
- Zayıf ve çekingen bir hali var.
- Çok basit ve düz bir kokuya sahip.

Koku Güzelliği:10/6.5

28 yorum:

  1. bu aralar (sıcak havalar için) happy for men kullanıyorum ancak bu yaş mevzusu kafama takılıyor çokca. genellemeye çalışasam, özelikle happy for men gibi saf turunçgil, yada açıklamasını verdiğiniz kenzo gibi kokular, zaten fresh ve hafif yapılarından dolayı genç yaşlar için daha uygun değil mi? mesela bu aralar bulgari aqva yı denemek istiyorum, ama bu yaş mevzusu kafama takılıyor dediğim gibi. sizin fikriniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onur yaş konusuna şunun için değiniyorum:

      40 yaşlarındaki birisine nasıl Rochas Men veya 212 Men yakışmayacaksa, 18 yaşındaki genç bir arkadaşa da Eau Sauvage yada Polo Crest uymayacaktır.

      Aslında parfümleri genç/yaşlı gibi kategorilere ayırmayı pek doğru bulmasam da yine de belli bir sınıflandırma yapıyorum kendime göre.

      L'eau Par Pour Homme ve Happy for Men genç arkadaşlar için uygun parfümler bana göre.

      Sil
    2. konu parfüm olunca , sevdiği kokuyu kullanmak mı, üzerine yakışanı giymek mi, kararsız kalıyorum doğrusu :)

      bu arada sizin Luca Turin benim merak ettiğim bulgari aqva'ya 2 yıldız vermiş, birden soğudum parfümden :)

      Sil
    3. Valla adama oldukça saygı duyuyorlar. Zaten bu parfüm yorum işini dünyada çok fazla kişi yapmıyor. Belki de onun için söylediklerini dinleyen çok kişi var.

      Bulgari Aqua'yı 1-2 kere denedim. Bana da çok özel bir yanı varmış gibi gelmedi. Turin'in not konusunda benden daha acımasız olduğu ortada. Bir de bana hiç bir şeyi beğenmiyorsun diyorsunuz :))

      Sil
    4. ahah, evet verdiği notlara bakıyorumda şimdi, kendimden utandım açıkcası;kullandığım, sevdiğim yada merak ettiğim kokuların not ortalaması 2 :))
      sizinde günahınızı almışım :)

      Sil
  2. Numune olarak gönderilmişti, parfüm bile denmez. Yaz için en güzel parfüm şüphesiz Higher Energy!

    YanıtlaSil
  3. Yaza uygun loud for him fena değil modern talking denedinmi??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemedim ama yazdım bir kenara, ben şu aralar Hypnotic Poison'un peşindeyim :) Yazın da ne güzel olur ama :):):):):):)

      Sil
  4. Sevgili parfüm merakı Luca Turin'in kitabını nerden bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternetten bulabilirsin. Türkiye'de satışı var mı bilemiyorum. Ama ebay.com'dan bulanabilir.

      Sil
  5. çok temiz bir koku..hatta o kadar temiz bir koku ki parfüm oldugundan suphe duyuyorsunuz en azından benim için boyle..yaz ıcın ideal ama dediğim gibi parfumun o temiz kokan yanı sabun gibi kokuyor..sabunsu parfumleri sevenler bence kacırmasın

    YanıtlaSil
  6. Parfüm Merakı, V De Vakko denedin mi, çok güzel diyorlar. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, şu üstte başını ellerine koymuş, düşünceli erkek HİÇ GİTMİŞ Mİ O AFİŞE YA!! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakko'yu geçenlerde ayak üstü mağazada denedim. Pek hoşuma gitmedi ilk izlenim olarak. Ama detatlı incelemek lazım bir şeyler söylemek için.

      O afişteki erkekte benim ilgimi çeken nokta dudakları şişmiş sanki. Dayak mı yemiş çekimlerden önce acaba :))

      Sil
  7. Duygusal bir parfüm galiba ondan olabilirmi:)))

    YanıtlaSil
  8. mrb sayın parfum merakı nasılsınız?? ufak bi sorum olucaktı bu tarz parfumler içinde işte kenzo pour homme - pour homme fresh,bvlgari aqua - aqua marine vs..bir sıralama yapsanız nasıl olurdu??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla akuatik parfüm denemediğim için aralarında bir sıralama yapamayacağım. Ama ileride neden olmasın...

      Sil
  9. 90 larda çıkan kenzo tamamen benim kokum diyebilirim . o hafif yosun ve deniz kokusu beni cezbetti , şu aralar satan leau parın ilk sıkıştaki kokusu benim tarzım değil diyebilirim ,turunç giller ve baharat içeren kokuları sevmem daha çok enerjik ve hafif , cezbedici kokular benim kokularım , leau par başta pek birşey ifade etmiyor fakat tene oturdukça zamanla hafif bir koku yayıyor bu da kanımca bayanları çok cezbeden bir koku bu . onaylıdır . lütfen kenzoyu kötülemeyin . sadece kalıcılığı eskisi gibi değil ,90 larda çıkan kenzoda da tene oturdukça gerçek kokusunu veriyordu .

    YanıtlaSil
  10. sevgili parfummeraki,

    su ana kadar parfumlere ozel bir ilgi duymadim. pahali bir parfum de alip kullanmisligim yoktur. ben kol saatlere ilgi duyarim. romanya da yasiyorum. cristian dior oval saati en onemli gozdelerimden birisi. senin blogu bulunca da parfum merakim olusuverdi. onceden cd fahrenheit ve kenzo pour homme koklamis biri olarak iki parfumude begendim.

    simdi sana sormak istedigim, ilk defa pahali bir parfum alacagim. kenzo leu`par, bvlgari aqva marine ve modern talking arkadasin yorumuyla cd higher energy arasinda kararsiz kaldim. yaz icin kullanacagim bir parfum alacagim kisin ise kesinlikle amouage jubilation alacagim.

    agva marini denedim, diger iki parfumu denemedim. senin tercihin hangisi olurdu ? birde bizlere bir parfumun dogru kullanimi ile ilgili bir kac not yazarsan sevinirim. tene mi yoksa kiyafete mi sikilmali, hangi olcude disari cikmadan ne kadar once gibi...

    basarilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Öncelikle Romanya'ya selamlar. Saydığın üç parfümde harika ve başarılı kokulara sahip değiller. Hiç birisini tavsiye edemeyeceğim. Onların yerine İssey Miyake Pour Homme ile Hermes - Un Jardin Sur Le Nil'e bakmanı tavsiye ederim.

      Eğer imkanın varsa bütün merak ettiğin parfümleri mağazalarda deneyip kararını verebilirsin. Ben dahil kimsenin tavsiyesi ile parfüm almamanı öneririm. Sonuçta kullanacak olan sensin. Senin beğenmen daha önemli.

      Kıyafet yada tende büyük fark olmuyor genellikle. Etraftaki insanları rahatsız etmemek için fazla sıkılmamalı. Onun ayarını zamanla kendin yaparsın zaten.

      Sil
    2. Sur le nil. Tam bir yaz kokusu. Ve alınabilecek en güzel yaz ürünü

      Sil
  11. selamlar ben Kenzo leupar indigo ile leupar arasında kıyaslama yaparak görüşünüzü öğrenmek istiyorum sizce man ürünlerinden hangisi daha iyi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. L eau par homme, turunçgil,akuatik temali. Indigo ise daha çok odunsu notalara hakim. Tavsiyem 2si arasında l eau par homme olur.

      Sil
    2. Tabi ben 2sinide almam :-)

      Sil
    3. hımm ben aldım ındıgoyu ama keske fikrinizi alsaydım ben beğendim ama bilemedim şimdi

      Sil
    4. Senin begenmen önemli zaten. Begendiysen sorun yok. Beğeni meselesı sonuçta. İndigoya kötü demiyorum. Sadece bana göre degil diyorum. Belkide akuatik sevdigim için homme dedhm :-)

      Sil
  12. tesekkürler kış için ne alıyım sizce tomford men düşünüyom ama nasıl olur ? 19 yasındayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış için en iyi dior homme intense tavsiye ederim. Koku vd kalicılık olarak gayet başarılı.

      Sil
    2. Onu alırsan yazın da kullanabilirsin(yani yaz akşamları fena kaçmaz) çok ağır bir yapısı yok çok abartmadan 4 mevsim kullanabilirsin...Birçok designerdan bir gömlek üstündür..

      Sil