1 Haziran 2012 Cuma

Calvin Klein – Calvin Klein Man (2007)



Calvin Klein – Calvin Klein Man (2007)  Markanın erkek parfümü.

Fransa merkezli güzellik ve moda markalarına karşı, Amerika’nın bir cevabı olarak düşünebiliriz Calvin Klein’i. Dünya moda endüstrisinin kalbi sayılabilecek Fransa’nın onlarca markası, ülkenin de tanınmasında büyük pay sahibi. Dünyanın tek süper gücü sayılan Amerika bile bu anlamda Fransa ile yarışacak gibi görünmüyor.

Calvin Klein’in ürettiği parfümleri ise “ana akım” olarak ele alıyoruz. Büyük kitlelere hitap eden, bolca pazarlaması yapılan, herkesin sevme ihtimali olabilecek parfümler piyasaya sürmeye çalışıyorlar. Amaçları sanat eserleri yaratmak değil. Tek dertleri çok satan, popüler olan ve iyi kar sağlayan ürünler meydana getirmek.

Onun içindir ki parfümleri “kızlar çok beğensin, erkekler etkilensin” gibi dar kalıplara sokan arkadaşlara hitap edebilecek kokulara imza atıyor Calvin Klein, Hugo Boss ve Giorgio Armani gibi markalar.

Fakat “kızlar parfümüme hasta olsun” gibi çocukça cümleler kurmayan ve parfümlere hevesin ötesinde amatör olarak ilgi duyan kişilerin ilgisini çekebilecek kokulara yer vermiyor “ana akım” markalar. Çünkü bir süre sonra bu birbirini tekrar eden parfümler artık tatmin etmiyor bir parfüm severi. Ve daha iyisini arıyor. Daha kalitelisini. Daha benzersizini. Daha etkileyicisini…

İnsanın sadece “en iyi parfümü arayıp bulmak” gibi bir dürtüsü yok tabiki. Hayatın her alanında sürekli bir şeylerin peşinden koşup giden insanoğlunun hikayesi ile paralel ilerliyor belki de. Kimisi en güzel parfüm ararken, kimisi en zengin kocayı arıyor. Kimisi de en kolay nasıl zengin olurumun derdinde. Kimisi makam-mevki. Yani gözü hiç doymuyor insanın denen canlının.

İnsanın beşeri zaaflarından tekrardan parfümlere dönelim. Calvin Klein Man, markanın odunsu baharatlı olarak sınıflandırılan parfümü. Coty firması Calvin Klein için üretiyormuş bu parfümü.


İlk sıkıldığında metalik ve yapay bir turunçgil ile tatlımsı biber sizi karşılıyor. Baharatlı sayılabilecek başlangıç keskin ve yoğun değil. Daha feraha yakın. İlk izlenim olarak eh işte diyebilirim sadece. Orta notalara geçildiğinde biber gerilerde kalıyor. Onun yerine yine yapay meyveler ortaya çıkıyor. Sanki kavun-karpuz gibi. Burası bana Calvin Klein’in diğer parfümü Euphoria Men’i anımsattı. Zaten genel olarak birbirlerine benziyorlar. Yine başarılı olmaktan uzak orta notalar. Son kısımda ise turunçgil-meyve destekli odunsu notalar hakimiyeti ele geçiriyor. Alt notalarda harikalar yaratmıyor. Yani özetle: Metalik turunçgil, tatlımsı biber, meyveler ve odunsu notalardan oluşuyor.

Calvin Klein Man’i kullanma sürecinde bir parfüme çok benzettim. Euphoria Men’i çağrıştırdı genel hali. Zaten Euphoria değil, bir çok sıradan ana akım markanın parfümüne benziyor kokusu. Hiçbir yenilik yok. İlginçlik yok. Yaratıcılık yok. İşin içine biraz da sanat katalım yok. Tamamen parfümlere çok aşina olmayan kişilerin beğenisine sunulacak, ortalama bir kokuya sahip.


Calvin Klein, gerek In 2U gerekse CK Free gibi birbirine benzeyen parfümleri son dönemde sıkça karşımıza çıkarıyor. Neden böyle bir uygulama içinde olduklarını açıkçası merak etmekteyim. Yani birbirinin benzeri 3-4 tane parfüm üretmenin markaya nasıl bir kazanç sağlayacağını anlamış değilim. Zaten son dönemde çıkardıkları parfümlerin bir çoğunun vasatı aşamaması sanırım gittikleri yolun yanlış olduğunu gösteriyor.

Calvin Klein Man, başından sonuna yapaylık sınırında dolaşan bir yapıda. Meyveli-odunsu kombinasyon olmasından başka söyleyecek çok da fazla şey yok diye düşünüyorum. Bir başka hayal kırıklığına daha imza atmış Calvin Klein. Paranızı bu parfüme harcamadan önce mutlaka 2-3 kere deneyin.


Markanın resmi açıklamasında parfümün 25-40 yaş arası erkekleri hedeflediği vurgulanmış. Bence 30 yaş ve altındaki arkadaşlara yönelik. Hatta parfüm kullanmaya yeni başlayanlar için bir seçenek olabilir. Calvin Klein Man, dört mevsimde de kullanılabilecek gibi. Farkedilirliği zayıf.

Artıları:
+ Eğer vasatlığı sizi rahatsız etmeyecekse, meyveli-odunsu kokusu hoşunuza gidebilir.

Eksileri:
- Yüzlerce örneğine rastlanabilecek sıradan kokusu.
- Yapaylık biraz baş ağrısı yaptı bende.

Koku Güzelliği:10/6

14 yorum:

  1. Merhaba.Acaba Acqua Di Parma Mirto Di Panarea kokusunu denedinizmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki denemedim Mirto Di Panarea'yı.

      Sil
    2. Cevapladığın için teşekkür ederim.Aslında HERMES NİL kullanıyordum,bitti.Şimdi farklı bir koku arayışındayım.

      Sil
  2. Parfüm merakı hafif bir koku aslında baş ağrısı neden oldu sende anlamadım yapaylık dan demişsin ama beni rahatsız etmedi aslında günlük kullanımda üzmedi beni:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet oldukça hafif. Farkedilirliği de zayıf kaldı.

      Başları ve ortaları yapaylık barındırıyor. Sonları ise nispeten daha kabul edilebilir. Fakat yine de bence bir daha yeni şişe alma derim :))

      Sil
  3. Parfüm merakı elinde Shiseido Zen For Men varmı.İnternette gezerken içerinde stres azaltan bir bitki okudum (lotus) ne kadar doğru bilmiyorum denemek lazım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki yok Zen.

      Fakat parfümlerin çoğunda yapay elementler kullanılıyor artık. Yani parfümün stresi azaltacağını hiç sanmıyorum.

      Sil
  4. Parfüm merakı calvin klen man i sağdaki listeye yüklemedinmi calvin klein leri tıklayınca çıkmıyo:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağdaki liste derken sanırım "Etiketler"den bahsediyorsun. Ben tıklayınca açılıyor hepsi sorun görünmüyor.

      Sil
  5. Valla bilmiyorum bende 5 tane gözüküyo içinde calvin klein man yok :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru şimdi fark ettim. Düzeltiyorum. Etiketi eklememişim.

      Sil
  6. Bayan Parfümleri kokusu daha güzel olduğunu herkez söylemekte fakat genede markanın Erkek Parfümleri de bir o kadar popülerdir.

    YanıtlaSil
  7. Bu kokuya benzer ama daha kaliteli diyebileceginiz parfüm öneriniz var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle Armani Black Code parfümünü tavsiye ederim buna yakın ama koku olarak daha kaliteli

      Sil