18 Haziran 2012 Pazartesi

Maison Francis Kurkdjian – Aqua Universalis (2009)



Maison Francis Kurkdjian – Aqua Universalis (2009)  Markanın unisex kullanıma uygun parfümü.

1969 yılında doğmuş Francis Kurkdjian. Ailesinin kökeni İstanbul’a kadar uzanıyormuş. Dedesi İstanbul’un önemli kürk tüccarlarından birisiymiş. Soy adları da muhtemelen (Kürkçüyan/Kurkdjian) buradan geliyor. Aile 1900’lü yıllarda Fransa’ya göç ediyor. İşte o ailenin çocuğu Francis Kurkdjian çocukluğunda Paris’de dans okuluna gidiyor. Fakat hiçbir zaman hayali bu değildi.

Henüz 16 yaşında parfüm tasarımcısı olmayı hedeflemişti. 21 yaşında ise dünyanın en önemli parfüm akademisi olan ISIPCA’da eğitim görmeye başladı. Ve ne olduysa 1995 yılında oldu.

                                                          Markanın kurucusu Francis Kurkdjian.

Sadece 26 yaşındaydı. Jean Paul Gaultier markası için bir parfüm tasarlaması istenmişti. İsmi Le Male olacak bu koku parfüm endüstrisinin en önemli oyuncularından birisi oldu. Hala en çok satan erkek parfümlerinden. Böylece Kurkdjian genç yaşında dünyaya ismini duyurmayı başardı.

2009 yılında ise artık yeterince “piştiğine” kanaat getirmiş olacak ki, kendi markasını oluşturdu. İsminin başına “Maison” ekleyip, bir niche parfüm evi yaratmıştı. Yani çok yeni bir marka Maison Francis Kurkdjian.


Kurkdjian’ın numunelerinden hangisini deneyeyim diye düşünürken elim nedense Acqua Universalis’e gitti. Sanırım “Aqua” kelimesi beni çekti. Daha çok deniz veya su tabanlı kokularda kullanılan “Aqua (Su)” kelimesi, Francis Kurkdjian’ın zihninde biraz farklı bir hal almış. Aqua Universalis’in Türkçe anlamı olarak “Evrensel Su” karşıma çıktı. Umarım doğrudur.

Kendi sitelerinde “Basit ve parlak bir parfüm. Nefis bir tazelik barındıran misk ve çiçek.” anlamında kısa bir açıklama var. İlk sıkıldığında çok yumuşak ve saf çiçeklere biraz da bergamot-limon eşlik ediyor. Pürüzsüz, sakin ve kusursuz. Orta notalara geçildiğinde çiçekler iyice öne çıkıyor. Fakat öyle Frederick Malle – Carnal Flower’daki gibi yoğun ve kadınsı değil. Daha meyvemsi ve sabunsu. Sanki portakal çiçeği. Bir yorumcunun dediği gibi Cartier – Eau de Cartier’e benziyor bu kısım. Fakat ondan çok daha rafine ve kaliteli. Alt notalarında ise çok zayıflıyor kokusu ne yazık ki. Belli belirsiz aldığım koku misk ve odunsu notalar. Ortalama bir kapanış yapıyor. Çok çarpıcı değil.


Aqua Universalis’in ismine bakıp da akuatik (deniz yada su merkezli) bir parfüm beklemeyin. Çünkü bu parfüm genel olarak beyaz, sakin, masum ve barışçıl kokan çiçekler üzerine inşa edilmiş. Pürüzsüz yapısı bana Jean Claude Ellena’yı hatırlattı. Yüksek kaliteli bir çiçeksi-meyveli kombinasyon diyebiliriz. Biraz da sabunsuluk. Açıklanan notalarında yazmasa da bence portakal çiçeği oldukça önemli bir yer tutuyor bu parfümde.

Şimdi efenim bazı yorumcular kokusunu “çamaşır deterjanlarına veya yumuşatıcılarına” benzetmiş. Hatta “yeni yıkanmış yatak çarşaflarına” bile benzetilmiş. Eleştirilerin bir kısmı bu yönde. Evet biraz haklılık payı var. Fakat bazı çiçeksi yada akuatik parfümlerde kullanılan elementler insanlara bu hissi verebiliyor. Tabi burada parfüm tasarımcısının sihirli dokunuşlarının devreye girmesi gerek. Ve o deterjan kokusunu, müthiş bir hale getirmeli. Bu da çok kolay bir iş değil takdir edersiniz ki. Francis Kurkdjian gibi bir ustanın ise böyle nasihatlere pek ihtiyacı yok tabiki. Ben ise bu parfümü kadın deodorantlarına benzettim ilginç bir şekilde.


Eğer üst düzey çiçeksi, hafif tatlı meyveli ve sabunsu (daha çok portakal çiçeği gibi) bir parfüm arıyorsanız çok beğenebilirsiniz. Fakat genel olarak benim sevdiğim bir tarzda değil. Onun için bir şişesini alıp da kullanacağımı sanmıyorum. Yine de denemeye değer.

Aqua Universalis, Eau de Parfum (EDP) olarak satışta. Fakat fark edilirliği bir EDP’ye göre düşük. Her yaş grubuna uyabilecek yapısıyla ismindeki “evrensel” temasını doğruluyor. Unisex olarak piyasaya sürülsede bence kadın kullanımına daha yakın. Tam bir ilkbahar-yaz parfümü.


Artıları:
+ Başlangıcını çok başarılı buldum.
+ Yüksek kalitesi ve rafineliği ilgi çekici.
+ Saf, doğal, masum ve pürüzsüz hali etkileyici.

Eksileri:
- Sonlarını biraz sıradan buldum.
- Bu kadar çiçeksilik benim için fazla.
- Çok yüksek fiyatı. Aman almadan önce deneyin.

Koku Güzelliği:10/7

9 yorum:

  1. Forte versiyonu gayet guzel ama yinede fiyatini haketmez diye dusunuyorum..
    Bendede uyandirdigi his yeni yikanmis nevresim kokusu,kim 600 tl gibi bir rakam odeyip boyle kokmak ister tartisilir.

    YanıtlaSil
  2. Forte versiyonunu denemedim ama bunu denedim gayet güzel kokusu var. Ancak şunu da eklemeden geçemem koku her ne kadar güzel ve kaliteli olduğunu belli etse ve kalıcılığı iyi olmasına rağmen birazcık bana açık parfüm satılan dükkanlarda ki çakma parfüm kokusunu hissettirdi yani birazcık o tip kokulara benziyor gibi ama daha güzel kokuyor.

    YanıtlaSil
  3. Bu parfüm M.F.Kurkdjian tarzına uygun ve yine hafif pudralı bir beyaz çiçek parfümü.Çok az bir odunsuluk aldım ben. Kaliteli bir malzemeyle yemek yapmak demek şef olmak demek değilmiş..Koku çok taze ancak fazla basit. Uyku getiren bir dinginlik ve sıkıcı bir çiçek kombinasyonu var..Rahmetlik ninem çok beğenirdi bunu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbula gittin galiba :-)

      Sil
    2. Yok kardeş Gamze hanım sağolsun dayadı 12-13 sample :)

      Sil
    3. Neler verdi :-) kargo parası verdin tabbi bide

      Sil
    4. M.F.K, HİSTOİRES,ROBERT P.,UZAC, 4tl :)) 1828 harika..kalıcılık problemi var ama almayı düşünüyorum...

      Sil
    5. Kuzene kullandırmıştım bilgisayarı onun hesap çıkmış..Yağan benim :))

      Sil
  4. Isminde aqua olan parfumlerden uzak duruyorum , bircogu deterjan yada dus jeli gibi kokuyo, ayni travmayi bulgari aqua marinede de yasamistim

    YanıtlaSil