19 Ağustos 2012 Pazar

Calvin Klein – Ck Be (1996)



Calvin Klein – Ck Be (1996)  Markanın unisex olarak satılan parfümü.

Obsession, Eternity, Truth, Contradiction, Escape, One.

Calvin Klein moda evinin parfüm biriminin dünyaya armağan ettiği kokular arasında yukarıdaki arkadaşlar. İlk çıktıklarında çok ilgi gören, çok satılan listelerine giren, etraftaki bir çok insanda kokusunu duyduğunuz meşhur parfümler.

Calvin Klein’in dev pazarlama ağını ve bolca para harcanmış başarılı tanıtımları da düşünürsek, bu parfümlerin zamanlarının çok tercih edilen kokuları olmasına şaşırmamak gerek. İyi de 2012 yılı itibariyle durum nasıl?

Son zamanlarda parfümler alanında düşüş çizgisinde olan bir Calvin Klein görüyorum. Hele ki son yıllarda piyasaya sürdüğü IN2U ve Free bence çok büyük başarısızlık örnekleri. Sanırım Calvin Klein, bir çok markanın düştüğü hataya düşmüş durumda. Ben kendimce bu hatayı şöyle formülüze ediyorum: “Maliyetleri azaltarak vasat ve herkesin sevebileceği parfümler yaptırmak. Böylece çok fazla satış yapıp karını olabildiğince arttırmak. Gerisi ise önemli değil.”

Ki bir marka bu çıkmaza girdiği zaman sonunun hiç iyi olmayacağı açık. Şu markalar parfümler konusunda  neden kendilerine Hermes ya da Guerlain’i örnek almazlar. Anlamış değilim.


Oysa 1990’lar Calvin Klein parfümlerinin altın çağı gibiydi diyebiliriz. Gerek Eternity gerekse Obsession erken dönem Calvin Klein’lerin önemli isimleriydi. Ardından 1990’lı yılların ortalarında çıkarılan “One ve Be” markanın şöhretine şöhret katıyordu. Özellikle 1994 çıkışlı “One” hala sevilen ve bolca etrafa duyabileceğimiz eserlerden birisi.

1994 yılının başarılı parfümü One’dan sadece iki yıl sonra aynı şişe formunda (fakat bu sefer şişesi siyah) Be piyasaya sürüldü. Hiçbir zaman One kadar başarılı olamasa da Be’nin ciddi bir seven ve kullanıcı kitlesi olduğu anlaşılıyor. Bende bugün çok popüler olan One’ı değil, onun kardeşi Be’ye bir göz atacağım. Bakalım Be bende ne gibi duygular uyandıracak.

Parfümümüz odunsu, çiçeksi misk olarak sınıflandırılmış. Hatta aromatik odunsu da denilebilir. Başlangıcında kolonyamsı bir lavanta ile size merhaba diyor. Fakat öyle keskin ve sert bir lavanta düşünmeyin. Daha aromatik ve hafif. Sanırım lavantanın keskin kokusunu azaltmak için biraz bergamot ve yeşillikler kullanılmış. Evet başlangıcı kısmen yeşil ve çiçeksi. Hatta kolonyamsı bir erkeksi çiçeksilik dersem daha doğru olur. Üst notaları gayet ferah.


Orta notalarında bu aromatik lavanta biraz geri çekilirken ortaya meyvemsi çiçekler çıkıyor. Fakat çiçekler hala kadınsı değil. Bence orta notaların en önemli oyuncusu hafif tatlı meyveler. Açıklanan notalarında ardıç meyvesi ve şeftali var. Muhtemelen onların işi bu meyvemsilik. Be’nin en sevdiğim kısmı diyebilirim burası için. Son bölümleri ise hayal kırıklığı. O güzelim meyveli-çiçeksi koku tamamen ortadan kayboluyor. Onun yerine artık alt notaların klasik öğeleri odunsu notalar, amber, biraz da misk kendisini gösteriyor. Azıcık da deri var sanki. Fakat ağırlık odunsu notalar (sedir ağacı olabilir) ve amberde. Tahmin edeceğiniz üzere son kısım oldukça yapay. Parfümün bitiş kısmına hiç özen gösterilmemiş.

Tam “işte insanlara tavsiye edebileceğim ortalama ve her yerde uygun fiyata bulunabilecek bir parfüm” diye düşünürken, son kısmı bütün işi bozdu. Lavantayı çok sevmesem de başlangıcı fena değil. Orta notalar gayet iyi. Ama alt notaları çok yapay ve vasat. Bu duruma ne yazık ki artık bir çok parfümde rastlıyoruz. Parfümün başlangıcına ve orta notalarına özen gösterip, sonrasını boş vermek bir gelenek halini alıyor sanırım.


İyi de parfüm dediğimiz şey bir bütün değil mi? Değerlendirirken başından sonuna kadar incelememiz gerekmez mi? Peki parfüm üreticileri bunu bilmiyorlar mı? Gayet iyi biliyorlar. Çünkü insanlar mağazalarda bir parfümü alma kararını genellikle ilk fıstan 2-3 dakika sonra veriyorlar. Tabiki uyanık parfüm severler bir kokunun üst notalarındaki güzelliğe kanmayacak kadar tecrübeli olmalı. Yani sadece 1-2 defa ayak üstü deneyip de aldığınız parfümlerden bir hafta sonra nefret etmeniz çok büyük bir ihtimal. Aman dikkat! Bu konuyla ilgili daha uzun ve detaylı bir yazı yazmayı düşünüyorum zaten. Şimdilik şöylece bir üzerinden geçmiş olayım konunun.

Şu bir gerçek ki Be, 1990’ların  ortaları ve sonlarının şöhretli parfümlerinden birisiydi. Muhtemelen çok satanlar listesinin üst sıralarındaydı. Bir çok kişinin severek kullandığı ikonik bir klasik idi. Fakat 2012 yılı itibariyle parfüm sektörünün geldiği yeri ve çok güçlü rakiplerini düşünürsek, “yıldızı sönmeye yüz tutmuş” bir arkadaş diyebiliriz. Belki eski bir dost Be. Ya da hatıraların canlanmasını sağlayan bir nostalji. Bu anlamda Be’yi Obsession ve Eternity’e benzetebiliriz. Belki de bir çok parfümün başına gelebilecek şeyi yaşıyor Be. Yani “zamana yenik düşmek.”


Be, Calvin Klein markasının ortalama parfümlerinden birisi bence. Harikalar yaratmıyor. Özellikle genç arkadaşların yada parfümlerle yeni tanışan insanların kullanması için tasarlandığını düşünüyorum. Şişesinin simsiyah olmasına bakmayın. Genel olaral hafif, ferah, yumuşak, saldırgan olmayan ve bir çok kişinin sevebileceği gibi bir kokusu var diyebilirim. Ama onun dışında benim için çok fazla anlam ifade edemiyor  ne yazık ki. Yani Be için beklentilerinizi çok yüksek tutmayın.


Be’yi tanınmış burunlardan Ann Gottlieb tasarlamış. Luca Turin ise Be’yi “hafif fujer” olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden üç yıldız vermiş. Be ile ilgili eleştirilerin en önemlilerinden birisi kalıcılığının çok az olması. Kimi kullanıcılar kokusunun 1-2 saat sonra uçtuğunu söylemişler. Benim denemelerimde hiç de o kadar az olmadı kalıcılığı. 5-6 saate yakın hafif hafif hissettirdi kendisini. Ha belki fark edilirliğinin az olması ve genel yapısının hafif oluşu, insanlarda kalıcılığının az olduğu yargısını oluşturmuş olabilir. Ya da ten seçen bir parfüm de olabilir. Ama benim tenimde kalıcılık sorunu yaşamadım.

Be bence dört mevsim kullanılabilecek yapıda. Ferah ve hafif yapısından dolayı ilkbahar-yaz mevsimine yakışacaktır. İçeriğindeki lavanta, tatlı meyveler, odunsu notalar ve amber sayesinde kışın da kullanılabilir. Ama bence ilkbahar-yaz mevsimine daha yakın duruyor. Günlük kullanıma ve spor giyime rahatlıkla uyacaktır.

Bir başka konu ise parfümün uniseks olarak satılması. Bence erkek kullanımına daha yakın Be. Yani bir kadında nasıl sonuçlar verir pek emin değilim. Zaten parfümü deneyen kadın yorumcular da erkeklere uygun olduğunu vurgulamışlar. Her zaman yaptığım uyarımı yenileyeyim: “Lütfen denemeden almayınız.”

Artıları:
+ Başlangıcı fena değil.
+ Orta notaları bence en güzel yeri.
+ Bir çok internet sitesinde uygun fiyata bulabilirsiniz.

Eksileri:
- Sonlarını hiç sevmedim.
- Bir şişesini alacak kadar özel bir yanı olduğunu düşünmüyorum.

Koku Güzelliği:10/6

27 yorum:

  1. Parfüm Merakı ben doğru mu okudum, ya da sen başka parfümü anlattın da resmini mi yanlış koydun? Dostum, bu parfüme 6,5 Black Orchid'e 7 verirsen kendimi bir gökdelenin en üst katından atıveririm ya. Ya bu parfüm sinek ilacı resmen, DETERJAN YAHU DETERJAN! Başlangıcı fena değil mi? :) Neyse ben bir şey demiyorum, bu berbat sıvı, sayfanda aşağılara kayıncaya kadar bana eyvallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla Modern şu yazdığın satırları başka birisi yazmış olsaydı, ciddiye almaz gülüp geçerdim. Ama senin gibi parfümler konusunda tecrübesi olan birisi Ck Be'ye sinek ilacı yada deterjan derse bende bir şey söylemeyeyim :))

      Biraz abartmışsın gibi Ck Be hakkındaki tepkini. Evet çok başarılı bir parfüm değil Be ama sinek ilacı olacak kadar da kötü değil. Bende bir türlü Black Orchid'in neden bu kadar abartıldığını anlayamıyorum.

      Yani gördüğün üzere hayat anlaşılmazlıklarla dolu :))

      Sil
    2. Valla ben inatla deterjan tabirini kullanmaya devam edeceğim. Hatırlarım küçükken annem, ariel deterjanı eski bir kaba koyardı. İçinde yeşil, kırmızı, mavi küçük tanecikleri olurdu. Keskin bir koku gelirdi burnuma. İşte bu da aynen böyle kokuyor. Yani yorumunu okuyunca şok geçirdim desem abartılı olmaz. Dur bakalım, kullanan başkaları ne yorumlar yazacak, merakla bekliyorum. Black Orchid, bence lüks kelimesinin karşılığı. Bu parfümü özel günlerde kullanıyorum. İsmini sormayan kalmadı. İmzam oldu diyebilirim. Düşünüyorum da bir insan bu parfümü neden beğenmez? Tamam kişisel beğeniler çok önemli ama Be'ye "kişisel" kelimesini yakıştıramıyorum. Ona bu hakkı kesinlikle vermiyorum. Calvin Klein'dan onca parfüm denedim. Kokladığım an aldığım tek parfümü var: Obsession. Az önce yine kokladım. Yani bu markadan alınabilecek tek parfüm kesinlikle Obsession'dır. Eternity bile abartılmış.


      Grey Vetiver yorumun için teşekkürler. Yerinde bir yorum olmuş. Ben almak gibi bir hata ettim. Kokladığım an elden çıkardım hemen. Hiçbir özelliği yok. Limon kolonyasının gelişmiş bir formu diyebiliriz hatta. Onca parayı ona vermek hiç akıllı işi değil.


      Benim alacak listemin başında iki parfüm var: 1. Costume National 21 EDP ve 2. Dior Addict EDP.

      Daha önce de belirtmiştim, Costume National 21 gerçekten mükemmel bir koku. Hele dinlenince harka oluyor. Bu derece fark edilir bir parfüm kullanmadım henüz. Resmen tütsü gibi sürekli yayılıyor. Denemelisin. Ama senin tabirinde düz çizgide ilerliyor. Pek bir değişim yok. Buradan puan kıracağına eminim.

      Sil
    3. Obsession For Men konusunda sana katılıyorum. Amma güzel bir parfüm yapmış Calvin Klein. Hayret gerçekten.

      Costum National 21'i de merak etmekteyim. Ama elimde yok ne yazık ki. İnşallah Costum National Homme kadar başarılıdır. Yoksa Scent serisine benziyorsa hayal kırıklığı olmuştur.

      Sil
    4. Şöyle diyeyim, süt tozu gibi kokuyor. Hatta gibisi fazla. Ama ben çok beğendim gerçekten. Hele sonbahar, yaz akşamı... Harika gider.
      Evet Obsession güzel, elimi uzattım... Kokladım ve aldım :)

      Sil
    5. Modern Talking tamamen sana katılıyorum parfümü kokladığım anda dierk deterjan kokusu geldi aklıma.

      Sil
    6. Allahım çok şükür, yalnız değilmişim. Hem de ne deterjan kokusu. Tahammül edilemez....

      Sil
  2. Bende ck parfümlerinde en çok hoşuma giden crave olmuştu ama üretimden kalktı sanırım değişik bir havası vardı ya..Sadece encounter denemedim oda daha gelmedi ülkemize sanırım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Crave'in üretimi bitti. Epey seveni vardı Crave'in.

      Sil
  3. Parfüm merakı, bu da benim parfüm koleksiyoncuğum :)

    http://f1208.hizliresim.com/10/q/c4vm3.jpg

    Dikkat edersen, Dior Homme yeni versiyonu elimde şu an. Sprey borusunun çevresi siyah renkte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel parfümlere sahipsin Modern,. İşte bilnçli bir parfüm sever :))

      Hele o Hypnotic Poison bana nazire yapar gibi durmuyor mu :))

      Sil
    2. Çok zalım kokular fotoğraftakiler :)

      Sil
    3. pardon bu Hypnotic Poison kadın kokusu değil mi?

      Sil
    4. Evet bayan kokusu.Türkiye'de her 3 kadından 1 i bu kokuyu kullanır.

      Sil
    5. Fatih, çok doğru bir gözlem =). Kadınlar arasında kullanımı yaygın, oldukça popüler bir koku. Gerçi Dior'un tüm parfümleri popülerdir. Jadore kullanan bir arkadaşım bana aslında pek sevmediğini, eşinin hediyesi ve tercihi olduğunu söylemişti (Parfüm seçimleri ile ilgili sevmediğim durumlardan biri de budur)

      Edit:Parfüm ile ilgili görüşlerimi de bir kadın gözüyle/burnuyla ilgili başlığın altına yazarım sonra =)

      Sil
  4. Küçük bir servet sanki:))

    YanıtlaSil
  5. sevinç hanım16 Kasım 2012 13:51

    nişanlıma hediye için bunu da denemiştim.... hiç kalıcı değil.. ayrıca çok etkileyici de değil... diesel only brave gibi bir koku dururken diğer parfümler çöpe atılmalı :) resmen tahrik edici.......

    YanıtlaSil
  6. Bugüne kadar düzenli olarak kullandığım parfümler sırasıyla;
    - Kenzo
    - Joop!
    - Acqua di Gio
    - Jean Paul Gaultier - Le Male
    - CK be
    - Dolce & Gabbana The One
    - Gucci Guilty
    - 212

    Hepsinin içinde kesinlikle en iyisi bence CK be. Kokusu gerçekten çok heyecan verici fakat tek sıkıntısı kalıcı olmaması. Yani birinin kokunuzun farkına varması için 30cm kadar yakınınıza girmesi veya 10-15 dk önce sıkmanız lazım. Ama bunu o kadar da kötü bir şey olmadığının farkına vardım. Çünkü günün erken saatlerinde iş, okul...vb ortamlarda parfüm kokuları itici olur. Fakat CK be o saatlerde güzel bir etki bırakıyor. Yani parfümden ne beklendiği de önemli.

    Son olarak; bu kokuya "sinek ilacı" veya "deterjan" diyen kesinlikle bu parfümden bahsediyor olamaz.

    YanıtlaSil
  7. Parfüm merakı:
    Bana beğendiğin ferah parfümleri ve kakaolu yada baharatlı parfümleri söyler misin ? Fiyatları 100 tl civarında olursa sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ferah, kakaolu ve baharatlı parfümler... Furkan geriye başka bir şey kalmıyor ki odunsu parfümleri de saymazsak :)) Her birini nasıl yazayım tek tek. Yazılarımı biraz daha dikkatli okursan oradan epey parfüm çıkarabilirsin istediğine yakın.

      Sil
  8. Arkadaşlar, şu Obsession'un reklamını bir izleyin Allah aşkına, krize girdik burada :) Kadın tam bir akıl hastası :)

    http://www.youtube.com/watch?v=PjH9YsKZTp0

    YanıtlaSil
  9. Bugün okulda tandığım bir arkadaşım, abartmıyorum kokusuyla bütün koridoru kaplamıştı ve kesinlikle çok güzel kokuyordu koridor, tanımlamam gerekirse hafif sabunumsu ve johson's baby şampuan gibi bir kokusu vardı. Direk sordum CK be dedi. Bugün denedim parfümü arkadaşımda duyduğum gibi bir olumluluk hissedemedim, alıp almamakta çok kararsızım.

    YanıtlaSil
  10. Parfüm Merakı; bu parfüme en benzer ama daha kalıcı (intense, au de parfum...vs) olan koku nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Be'ye benzeyen bir parfüm aklıma gelmiyor ne yazık ki.

      Sil
  11. kokusu en az 2 metreye kadar uzanan bi kalıcı parfüm varmı

    YanıtlaSil
  12. Ben bir arkadasimda ck Be denedim tenimde fahrenayt one million vc one kullandim cok hafif ve etjusiz kaldilar.ck Be kesinlikle jullanmak istitiyorum fakat alisveris sitelerinde orjinali mi dedil mi gibi tartismalar yuzunden almaktan vaz gectim simdilik. Ama ilk denedigimde haz aldigim bir koku oldugunu soyleyebilirim.su an 80 liraya veren siteler var

    YanıtlaSil