1 Ağustos 2012 Çarşamba

Giorgio Armani – Armani Eau Pour Homme (1984)



Giorgio Armani – Armani Eau Pour Homme (1984) Markanın ilk erkek parfümü.

Klasikler. İyi de nereden geliyor bu klasik sevdası. Eskiye özlem mi? Yoksa yeniye karşı duyulan tepki mi? Eskiler her zaman daha mı iyi olur? Yoksa yeni hiçbir zaman eskinin yerini alamaz mı?

Klasikler deyince aklıma önce sinema sonra da müzik dünyası geliyor. Sinemanın klasikleri neler olabilir? Yok Sergey Eisenstein’ın Potemkin Zırlısına kadar gitmeyeyim. Daha yeni sayılabilecek sinema klasiklerini bir hatırlayalım. Michael Curtiz’in Cazablanca’sı, Alfred Hitchcock’un Psycho’su, Orson Welles’in Citizen Kane’i. Biraz daha günümüze gelelim. Artık bir efsane olmuş The Godfather serisi, Frank Darabont’un etkileyici eseri The Shawshank Redemption, Quentin Tarantino’nun nefis filmi Pulp Fiction, şimdiden kült filmler kategorisinde sayılan David Fincher’in Fight Club’ı.


Müzik dünyasında durum nedir acaba? Beni her dinlediğimde hala etkileyen Depeche Mode’un Enjoy The Silence şarkısı ilk aklıma gelen. Queen’in nefis albümleri. Nirvana’nın eşi benzeri olmayan Nevermind eseri. Prodigy’nin spekülatif albümü Fat of Land.  Metallica, The Beatles, Rolling Stones ve diğerleri. Hala yukarıdaki eserleri izledikçe ve dinledikçe aldığım keyfi çok az yeni eserden alabiliyorum. Evet o malum “Ne varsa eskilerde var” klişesi belki de doğrudur. Bu yeniliklere kapalı olalım, hep eskileri sayıklayalım anlamına gelmiyor tabiki. Fakat eski eserlere de gereken saygı göstermeliyiz bence.


Parfüm dünyasının da aynı müzik ve sinema alanları gibi klasikleri var kuşkusuz. İşte bugün o klasiklerden birisine göz atacağım. Artık şuna eminim ki 1980’li yıllar parfüm dünyasının en ilginç dönemlerinden birisiymiş. Arka arkaya öylesine parfümler piyasaya sürülmüş ki insan hangi birisine bakacağını şaşırıyor. Sanırım 1980’lerin erkek parfümleri için “Şiprenin Yükselişi” demek pek yanlış olmaz. Bu tür bol limonsu, turunçgilli aromatik otsu şiprelerin en önemli mihenk taşlarından birisi Christian Dior – Eau Sauvage. Bu herkesçe kabul ediliyor artık. Hatta bence sonrasındaki bir çok parfüm, Eau Sauvage’dan esintiler taşıyarak var olabildiler. Yani bir anlamda yeni bir kapı açmıştı Eau Sauvage parfüm endüstrisine.

Giorgio Armani’nin ülkemizde pek bilinmeyen ilk erkek parfümü Armani Eau Pour Homme’da Eau Sauvage’ın açtığı kapıdan girmiş diyebiliriz. Giorgio Armani’nin bizzat kendisinin de kullandığı bir parfümmüş Eau Pour Homme. Bazı yerlerde Armani Pour Homme olarak da karşınıza çıkabilir. İkisi aynı parfümdür. Şaşırmayasınız.


Giorgio Armani’nin ülkemizde Code, Acqua di Gio, He gibi popüler ve modern parfümleri daha revaçta. Hatta Code ve Acqua di Gio bildiğim kadarıyla dünyanın en çok satan on parfümü listesinin her zaman üst sıralarında. Armani Eau Pour Homme bu çok popüler kardeşlerinin etkisiyle biraz geri planda kalmış gibi. Fakat parfüm meraklılarının çok iyi bildiği klasiklerden birisi.

Giorgio Armani’nin kendi sitelerinde Eau Pour Homme için rafine, elegant ve erkeksi kelimelerine vurgu yapılmış. Fragrantica’da aromatik turunçgil olarak sınıflandırılmış. Parfümümüzün açılışı keskin bir limon ile gerçekleşiyor. Biraz eski kokan limon desem sanırım daha doğru olur. Limona aromatik otlar da eşlik ediyor hafiften. Fakat ağırlık limonda. Hatta bir çok kişi için limon kolonyası tadında bir başlangıcı var. Bence idare eder. Daha sonrasında keskin limon biraz geri plana geçiyor. Bu sefer ortaya yumuşak aromatik baharatlar geçiyor. Baharat derken karanfil olabilir. Öyle yoğun ve keskin değil. Turunçgil-limon ile gayet güzel harmanlanmış. Orta notalarını sevdim. Çok rafine ve erkeksi. Son kısımlarda çok büyük değişim göstermiyor. Yumuşak baharatlara biraz odunsu notalar ekleniyor. Böylece de tenden ayrılıyor.


Şimdi efendim bu parfüm 1980’lerin eski kokan turunçgil-limon tarzının bir devamı gibi. Yani pek modern bir kokusu yok. Daha eski kokan bir hali var. Bunu önemle belirteyim. Buradan anlaşılacağı üzere genç erkeklere pek uymaz. Daha bir yaş ve olgunluk istiyor. Mesela 35 hatta 40 yaş üzeri erkeklerin kullanacağı gibi. Yani Giorgio Armani markasını görüp de Code yada Acqua di Gio gibi bir parfüm beklemeyin. Eskinin centilmenleri için tasarlanmış bir arkadaş. Bu çok açık.

Başlangıcındaki limon kolonyası efekti bir çok eski parfümde karşımıza çıkıyor. Armani’de bu koku çok başarılı kullanılmış diyemem. Yani açılışı çok etkileyici değil. Daha iyileri ile karşılaştığımı söylemeliyim. Fakat orta notalardan itibaren devreye giren aromatik baharatlar çok ayrı bir hava vermiş. Bu kısıma tam not verdim. Günümüzün modern parfümlerinde pek karşılaşılmayacak bir kalite hissi var. Şık ve biraz aristokrat. Sanki bu parfüm bir İtalyan beyefendisinin kullanması için düşünülmüş. Şık bir takım elbise ile.


Armani Eau Pour Homme artık bir çok parfümün kaderi haline gelmiş olan yeniden formüle edilmiş. Anladığım kadarıyla benim kullandığım yeni formül olanı. Fakat bir çok yorumcu eski versiyonunu daha çok beğenmiş. Yeni versiyonu için çok övgü dolu şeyler söylenmemiş. Keşke eski formülünü bulup onu deneyebilseymişim. Belki ileride.

Sıcak yaz günleri için böylesine bir limon-turunçgil kokusunu kullanmak iyi fikir. Bence soğuk kış mevsimi dışında her zaman kullanılabilir. Tam bir erkek parfümü olduğunu hatırlatayım. Bu tür erkeksi parfümleri sevmeyenlerin hoşuna gitmeyebilir. Parfümün tasarımını ise ismi pek bilinmeyen bir burun olan Roger Pelligrino yapmış. Luca Turin ise Armani Eau Pour Homme’a beş üzerinden üç yıldız vermiş ve odunsu turunçgil olarak sınıflandırmış.

Artıları:
+ Orta notalarından itibaren ortaya çıkan aromatik ferah baharatlar gayet güzel.
+ Günümüzün zıpır modern parfümlerinden haz etmeyen orta yaşlı erkekler için sığınılacak bir liman.

Eksileri:
- Başlangıcı çok ilginç gelmedi bana.
- Tarz olarak daha başarılı örnekleri var.

Koku Güzelliği:10/7

18 yorum:

  1. Tam bir beyfendi kokusu, takım elbise ile harika gidecektir. Parfüm Merakı, kalıcılık ve fark edilirlik ne alemde?

    YanıtlaSil
  2. Parfüm Merakı, TARZ OLARAK DAHA BAŞARILI BULDUKLARIN HANGİLERİ? BÖYLE TAKIM ELBİSE KOKUSU OLARAK???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern kalıcılık ve farkedilirlik çok iyi olmadı bende. Bir tek açılışı biraz keskin. Hafiften burnu yakıyor adeta. Sonrasında tene yakın kalıyor.

      Bu tür beyefendi ve takım elbise parfümleri olarak şunlar düşünülebilir:

      Gucci Pour Homme (Ne yazık ki üretimi sonlandırıldı)
      Lorenzo Villoresi - Uomo
      Yves Saint Laurent Pour Homme
      Christian Dior - Eau Sauvage olabilir.

      Denemedim ama şu iki parfüm de epey konuşuluyor:

      Chanel Pour Monsieur
      Monsieur de Givenchy.

      Sil
    2. Sayım pm birde eau sauvage extreme var bu tip kokulardan umarım en kısa zamanda yorumlarsınız.Bu kokuyla ilgili yorumunuzu çok merak ediyorum.

      Sil
    3. Eau Sauvage Extreme elimde yok ne yazık ki. Elime geçerse tabii ki yazarım.

      Sil
  3. modern talkıng senın tom ford black orkıdın ustune parfummu var,sen ondan baskasını kabul etmezsınkı.takım elbıse,spor,gunduz,aksam,ambıyans,yaz kış forever black orkıd senın ıcın :)))))

    YanıtlaSil
  4. O benim gözdem, onun yeri ayrı. Diğer parfümler sadece beğeni olarak kalır. Özellikle kışın sadece Black Orchid!!

    YanıtlaSil
  5. black orchid gerçekten hoş bir parfüm listeme yazdıgım parfumlerden.ama oncelıgım hermes.gecen gordum bır yorumda sanırım sen pek begenmemıssın edt versıyonunu denemelısın parfum versıyonunu bende begenmedım cok portakallı kokuyor ama tende 1 saat dursun oda fena patlıyo.edt versıyonundakı o karmakarısık bırbırıne karısmayan kokular cok enterasan ve cok guzel

    YanıtlaSil
  6. sizler Prince Blank (beyaz olan) parfumunu denenyinparfum neyiymis gorun.kokusu muhtesem.esl erkek parfumu

    YanıtlaSil
  7. Hermes'e beş kuruş vermem açıkçası. Ne versiyonu olursa olsun. Adsız, bu Prince Blanc de neyin nesi :)

    YanıtlaSil
  8. kokusu supeeeerrr.Marina De Bourbon Prince Blanc tam adi

    YanıtlaSil
  9. bu parfümü denedim bana özellikle acılısında kolonya hissi verdi..ama kaliteli bir parfüm bunu da belirtmek isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, açılış kolonya gibi. Ancak sonrası gerçekten müthiş.

      Sil
  10. Parfüm Merakı, bugün Dior Addict denedim. Bilmiyorum denemiş miydin, ama müthiş bir şey gerçekten. Hele biraz sakinleşince inanılmaz oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok Dior Addict'i denemedim. Fakat Dior'un bazı kadın parfümleri de fena güzel.

      Bir sürü Dior parfümü denemek istiyorummm :))

      Sil
    2. Dior'un kadın parfümlerinden baya denedim. Ancak Miss Dior falan sıradan kokular. İki koku gerçekten müthiş:

      1. Hypnotic Poison: Çok farklı bir koku. Ağır, yoğun. Bu parfümü, koyu kırmızı boğazlı kazak giydiğimde kullanıyorum. Gerçekten müthiş. Çok sıkmamak hele ki aynı yere sıkmamak çok önemli.

      2. Dior Addict: Ben notaları bilmiyorum. O nedenle şu kokuyor bu kokuyor diyemem. Başlangıcının sert, baharatlı, insanı parfüm konusunda yanıltıcı bir hali var. Hatta bu erkek parfümü mü bile diyebilirsiniz. Bu ne ya dedim ilk, ancak biraz bekle dedi içimden bir ses. Birkaç dakika sonra bileğimi bir kokladım ki... Sanırım vanilya ama böyle bir vanilya kullanımını ilk kez tecrübe ettim. O kadar doğal ki vanilyanın o yoğun ve bir müddet sonra mide bulandırıcı etkisi kesinlikle yok. Başlangıçtaki o keskin koku yerini olamayacağı kadar yumuşaklığa bıraktı. Fark edilirliği konusunda bir şey demeyeyim, çünkü deneme amaçlı sıkmıştım sadece sol bileğime. O nedenle çok yayılmadı. Boyna ve enseye hele ki kamuda çalışanlar için yünlü bir cekete sıkılsa sanırım gün boyu hissedilir. Sırada alacağım iki parfümüm var: Birincisi Dior Addict, ikincisi Costume National 21. Geçende denemiş miydin diye sormuştum. Gerçekten çok ama çok hoş bir koku. Şuna inan, sağ koluma sıkmıştım. Duştan sonra bile gitmedi. Kendisini fark edilirliği en yüksek parfüm olarak ilan ederim. Resmen dağılıyor ortalığa. Hele ki boyna sıksam neler olacak kim bilir. Pier Cardin Pour Monsieur ve Grey Vetiver sırada mı Parfüm Merakı?

      Sil
  11. Tavsiyeniz üzerine bu ürünü bugün aldım. Koku söylediğiniz gibi nostaljik, maskülen genel olarak sadece açılışı beğendim. Normal olarak orta yaş ve üstü erkeklere hitap ediyor. Açılışındaki limon ve turunçgiller bayağı keyifliydi.Tam beni alıp götürecek derken bundan sonrası tam bir rezalet, farkedilirlik ve kalıcılık yerlerde sürünüyor. Sahte parfüm mü aldım acaba diye faturaya ve seri numarasına bakıp bakıp kendi kendime hayıflandım. Farkedilirlik ve kalıcılıkta -Eski parfümlerimden olduğu için onunla kıyasladım- Brüt 33' ün yanından bile geçmiyor o kadar kötü. Gerisini varın siz düşünün..Turunçlarla bezenmiş iyi bir limon kolonyası olabilir belki, ama parfüm; ı-ıh bu kesinlikle bir parfüm değil..

    YanıtlaSil
  12. Kaliteli bir parfüm armani bu parfümü piyasaya sürmekle iyi yapmış. Belki şu tatlımsı parfüm üretme modası yavaşlar böylece... Ama bu parfüm nihayetinde Chanel Pour Monsenior'un daha basit daha alt kalite bir kopyası bence

    YanıtlaSil