10 Eylül 2012 Pazartesi

Tom Ford – Azure Lime (2010)



Tom Ford – Azure Lime (2010)  Markanın “Private Blend” serisine mensup uniseks kullanıma uygun parfümü.

Hey gidi kocaaa yaz mevsimi. Yavaş yavaş yerini sonbahara bırakacak anlaşılan. Oysa ne güzel kemiklerimiz daha yeni ısınmıştı. Sıcacık havaların o değişmez şort-terlik ikilisi, en özleyeceğim şeyler olacak sanırım. Hiç kış mevsimi yaşanmayan, sürekli yaz mevsiminin yaşandığı bir yerde hayatımı sürdürsem keşke. Sanırım ben yaz mevsimi insanıyım.

Eylülün ikinci haftasına girdiğimiz şu günlerde neyseki havalar hala sıcak. Onun için de elimde kalan az sayıdaki yaz mevsimine uygun parfümleri yazıyorum ki, sonbahara hazırlık yapalım değil mi? Kadınlar nasıl sonbahar temizliği yaparlar yaz biterken. Bende öyle bir şey yapıyorum diyebilirim.

Zaten yaz mevsimine uygun parfümlerin yapısı genel olarak belli. Çok fazla seçenek olmuyor. Turunçgiller her zaman başrolde. Mesela portakal, greyfurt, bergamot, limon yada yabancıların lime dedikleri misket limonu/yeşil limon.


Misket limonu ise gerek ülkemizde gerekse Avrupa kıtasında çok kullanılmıyor bildiğim kadarıyla. Bu coğrafyada limon daha sık karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi ise misket limonunun ağırlıklı olarak Güney Amerika kıtasında yetişmesi olabilir. Belki de oralarda da bizim limonu çok bilmiyorlar veya kullanmıyorlar. Sonuçta her coğrafyanın kendi gerçekleri var. Nasıl ki Güney Doğu Asya’da yetişen tropikal meyveleri pek bilmiyorsak ve onların yerine bu ülkede yetişen meyveleri yiyorsak aynı durum onlar için de geçerli olacaktır.

Konuyu dağıtmadan gideyim. Misket limonu ülkemizde çok sık kullanılan bir meyve değil. İçki kokteyllerinin kenarlarını süslediğini görüyorum daha çok. Dış kabuğu yeşil renkli bir meyve. Olmamış mandalinaya benziyor. Zaten hepsi aynı aileden geliyor. Kokusu limona pek benzemiyor. Daha buruk ve sanki limon kabuğu gibi kokuyor. Limondaki o yoğun ekşimsi-asidimsi koku pek yok. Her ne kadar isminde limon geçse de bence misket limonu kokusu bergamota daha yakın duruyor.

Parfüm sektöründe çok sık kullanılmıyor anladığım kadarıyla misket limonu. Fakat onun fazla kullanılmaması, kokusunun güzel olmadığı anlamını doğurmamalı. Belki de parfüm üreticileri henüz misket limonunu tam olarak keşfedememiş olabilir. Oysaki artık hep aynı kokular üzerinde bir kısır döngü yaşayan yaz mevsimine uygun parfümler için farklı çıkış yolları bulunabilir. Misket limonu, normal limon, hindistan cevizi, kırmızı meyveler yaz parfümlerinde keşke daha çok kullanılsa. Bakalım bu dileklerimiz ilerleyen yıllarda gerçekleşecek mi?


Tom Ford abimizin artık parfüm sayısını takip etmekte zorlandığımız “Private Blend” serisi ise misket limonuna el atmış anlaşılan. Azure Lime, Tom Ford’un Black Orchid ya da Tom Ford For Men gibi normal mağaza parfümlerinden değil. Daha önce de değindiğim gibi Private Blend, markanın sadece kendi butiklerinde, çok lüks büyük mağazalarda ve özel internet sitelerinde satılan parfümlerinin genel ismi. Şişelerinin hepsi antik Roma sütunu gibi tasarlanmış. Çoğunluğu da simsiyah renkteler. Oysaki eski uygarlıkların mimari öğelerinde hiç siyah renkli sütuna rastlamadım. Her neyse.

Tom Ford’un çok yüksek fiyatlara satılan özel serisini niche parfümlere rakip olarak da görebiliriz. Zaten gerek fiyatları gerekse satış şekli bize bir niche parfüm serisi olduğunu düşündürüyor. Bildiğim kadarıyla hepsi Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonunda. Azure Lime’da bu geleneği bozmuyor. Fragrantica’da odunsu-çiçeksi-misk olarak sınıflandırılmış. Aslında doğru bir tanım. Bu üç öğede bulunuyor içeriğinde.


Azure Lime’ın açılışı ferah, doğal, canlı ve insanı mutlu eden bir limon-turunçgil ikilisi ile gerçekleşiyor. Limon derken misket limonu da diyebilirim. Üst notaları gayet güzel. İşte keyfim yerine geliyor. İyi bir parfüm olacak diye düşünürken yine orta notalar beni şaşırtıyor. O pozitif ve güzel limon-turunçgil oldukça geri çekiliyor Yerine erkeksi sayılabilecek menekşe-fesleğen geliyor. Evet orta notalar için rahatlıkla yeşil kokan çiçeksilik hakim diyebilirim. Fakat öyle kadınsı ve baygın çiçekler değil. Menekşenin etkisiyle erkesi sayılabilecek buruk çiçekler. Bu kısmı pek kendime yakın bulamadım. Son bölümde ise yine büyük bir değişim geçiriyor. Erkeksi çiçekler ortadan kayboluyor. Bu sefer karşıma yumuşak, hafif tatlı, kremsi baharatlar, misk ve odunsu notalar çıkıyor. Baharatlar ve misk ön planda. Baharat derken keskin ve rahatsız edici değil. Çok yumuşak, tatlımsı hatta ferah bile diyebilirim. Sanki kremsi turunçgiller ile özellikle harmanlanmış. Bana tuhaf bir şekilde Calvin Klein – Obsession For Men’i hatırlattı alt notaları. Bu bölümü çok sevdiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Parfümün en güzel kısmı bile diyeceğim.

Azure Lime gerek ismi gerekse konsepti ile yaz mevsimine uygun, ferah, kullanımı kolay, herkesin sevebileceği tarzda, doğal kokan bir niche parfüm olmak gibi bir yol izlemiş gördüğüm kadarıyla. Bence sınırlı da olsa başarmış. Neden sınırlı. Çünkü çok ilginç ya da yaratıcı bir tarafı yok. Parfüm sektörüne yeni bir şey katmıyor. Eskilerin modern, kaliteli ve rafine bir tekrarı adeta. Bu sözlerim hem eleştiri gibi hem de övgü gibi anlaşılmalı. Yani bir taraftan orta kısmını saymazsak çok güzel bir ferah yaz parfümü. Diğer taraftan ise sizi heyecanlandıran, “işte budur” diyerek en sevdiğiniz parfümlerden birisi olacak gibi de değil. Ahh o orta notalardaki yeşil kokan çiçekler. O bölümün yerine başka bir koku konulsaydı muhtemelen favori yaz parfümlerimden birisi olacaktı.


2010 yılında piyasaya çıktığını düşünürsek kokusu gayet modern. Genç arkadaşlara da uyacaktır. Orta yaşlılara da. Bu anlamda başarılı. Uniseks olarak piyasaya sunulsada bana erkek kullanımına daha yakın geldi. Özellikle alt notaları. Bazı kullanıcılar kokusunu Giorgio Armani – Acqua di Gio’ya benzetmişler. Başlangıcı ve orta kısımdaki ferah ekşilik insanlarda bu hissi yaratmış olabilir. Ama çok büyük benzerlikler yok aralarında.

Şimdi parfümün eleştiri konusu olan iki yönüne bakalım. Birincisi çok yüksek fiyat etiketini hak ediyor mu sorusu. Evet Private Blend serisinin fiyatları absürd denebilecek seviyede. 50 ml.’lik şişeleri yurtdışında 200 dolar civarında, ülkemizde ise sanırım 450-550 TL seviyelerinde. 50 ml.’lik parfüm için anormal sayılabilecek bir durum. Bunu Eau de Parfum olması ile dahi açıklayamaz Tom Ford. Fakat her malın bir alıcısının bulunduğunu da unutmayalım. Kimi gelir seviyesindeki bir insan için 550 TL çerez parası olabilir. Yani olaya bu açıdan bakarsak fiyatını hak ediyor mu? Kendi kıstasları içinde evet.


İkinci eleştiri konusu ise kalıcılığının az olması. Bir çok kişi madem bu kadar para veriyoruz bari kalıcılığı yüksek olsun diye düşünebilir. Fakat hiçbir marka size bunu garanti etmiyor ki. Bir markanın bazı parfümleri çok kalıcı olabiliyorken, kimileri de zayıf kalabiliyor tende. Bunu da çok yadırgamamak gerek. Benim test sürecinde Azure Lime’ın kalıcılığı çok yüksek olmadı. Ama söylendiği gibi iki saat kadar da değil. Başlangıcı biraz keskin. Sonlarında ise epey zayıflıyor kokusu. Yani o güzelim alt notalarını çok fazla hissedemiyorsunuz. Bu da en yadırgadığım yanı oldu.

Azure Lime sonuçta doğal kokan, yapaylık barındırmayan, belli bir kalitenin üzerindeki harmanı, sonlarındaki güzel sürprizi ile başarılı bir kokuya sahip. Kötü bir kokusu olduğunu söylemek en hafif tabirle ayıp olur. Fakat orta notalarındaki çiçekleri bir türlü sevemedim. Bu parfümün notunu kırmamın sebebi de ne yazık ki orta kısmı. Yazın günlük kullanımda, şort-parmak arası terlik ikilisi ile, plajda, tatil kasabalarında veya ofiste kullanmak için çok uygun.

Artıları:
+ Başlangıcı başarılı.
+ Son kısmı nefis.
+ Kaliteli kokusu memnun edici.

Eksileri:
- Orta kısmındaki menekşe-fesleğen benzeri çiçekleri sevemedim.
- Kalıcılığı ve fark edilirliği yüksek değil.
- Çok yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/7

35 yorum:

  1. Amber Absolute ve Tuscan Leather bekliyoruz Parfüm Merakı, hatta mümkünse tüm Tom Ford serisi :) Kalemine sağlık, yazı harika olmuş. O kadar parayı yazlık bir parfüme vermem açıkçası. Şöyle miskli amberli vanilyalı çikolatalı birazcık da pudralı arkadan da hafif hafif gül olursa ancak o zaman. Güzel harman ama değil mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohhooo Modern nerden bulacağım bütün Private Blend serisini. Ancak Harvey Nichols sponsor olursa :))

      Ayrıca bahsettiğin gibi bir harman harika olurdu.

      Sil
  2. Extreme versiyonuda istiyoruz:))

    YanıtlaSil
  3. evet tom ford extreme yorumunuzu sabırsızlıkla beklemekteyiz.

    YanıtlaSil
  4. Tom Ford Extreme'i bende çok fena merak etmekteyim. Ama elimde yok ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  5. Renginden güzel bir şeye benzediği belli :)

    YanıtlaSil
  6. onlarca ürün kullanmama rağmen bu beni imzam diyebileceğim,erkeksi çekici yanımdan geçenlerin sormaktan çekinemeyeceği bir parfüm bulamadığım için isyankarım....

    YanıtlaSil
  7. Tom Ford Extreme süper birşey

    YanıtlaSil
  8. Tom Ford extreme gerçekten iyi bir parfüm,sadece edt olması beni itiyor.Edinebiliyorsanız limited edition kutulusunu edinin.

    Ayrıca Parfüm Merakı Private Blend serisi ve yeni çıkan Jasmin NOir serisinden daha çok parfüm yorumlamanı bekliyorum.Olağanüstü deneyimler hepsi

    YanıtlaSil
  9. Parfüm merakı verdiğin puanlar sonradan niye düşüyor:)) bikaçparfümdede farkettim düşürmüşsün sanırım biraz daha kullanıp sıkıcı buluyosun:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Volkan.

      Bazen yüksek puan vermişim diyorum incelemeyi yazdıktan 1-2 ay sonra. O zaman küçük değişiklikler yapıyorum. Ama genel kanım değişmiyor hiç.

      Sil
  10. Tom Ford PB serisinin sample larının güvenilir edinebileceğim bir site biliyor musunuz ? denemeden almamaya karar verdim, By Kilian'ı da öyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Private Blend serisinin numunelerini satan çok fazla yere rastlamadım. En iyi kaynaklardan birisi olarak ebay.com'a bakılabilir.

      Sil
  11. TF PB serisinin yüksek fiyatından bahsediyorsun hep, çok merak ediyorum TF Men Extreme'i nasıl karşılıcaksın . Çünkü PB serisine mensup değil, EDT ve 50 ml 369tl . Neredeyse PB'e yaklaşmış.Bunun nedenin Tom Ford'un kendi ağzından dinlemek isterdim.Şu teknikler kullanıldı şu özel içerikler var diye kullanıcıyı inka etmeye çalışır tarzda bir demet verse :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. murrjm,

      Tom Ford'un genel olarak parfümleri yüksek fiyatlı. Bu anlamda rakiplerine bence mesaj veriyor. "Ben bir üst sınıfa aitim" diyor belki de. Sonuçta bu fiyat politikası, bir stratejinin sonucu.

      Sadece Tom Ford Men Extreme değil, Black Orchid'de epey yüksek fiyat etiketine sahip. EDT yada EDP olması o kadar önemli değil benim için. Ama Tom Ford "Bedelini ödeyebilecekseniz benim parfümlerime sahip olabilirsiniz" gibi de bir mesaj veriyor olabilir.

      Sil
    2. Parfümleri gerçekten diğer niche markalara göre pahalı örnek olarak harvey de Amouage ler 600 TL ,
      Creed ler 630 TL iken Tom ford ların 100 ml şişesi 750 TL gibi çok yüksek bir fiyattan satıyor ama Amouage Jubilation kullandığım günler tobacco vanille kullandığım günlere göre kendimi daha lüks bir parfüm kullanıyormuşum havasında hissediyorum.

      Sil
  12. Black Orchid'i anlarım 100 ml EDp 362 lira iken , Extreme 50 ml edt 369 lira garip. 5 yıl meşe ağacından yapılmış fıçılarda bekletilen paçuli filan kullanılıyormuş ,ama kokusu çoook iyi ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyatını yüksek buluyorsan almazsın sürekli pahalı diye eleştiri yapma. private blend seriside 50ml 550 TL , 100ml 750 TL niye hem belli bir kalitede hemde önüne gelen alamasın diye keşke fiyatı 750 değil de 1000 TL yapsalar da iyice belli bir seviyeye hitap etse bırakında bi farkımız olsun koku olarakda biz parası olanların.

      Sil
    2. Ahahhah güldürdün ... Fiyatının yüksek olması belli bir seviyeye hitap ettiğini göstermez. Ya da şöyle söyleyelim paranın olması belli bir seviyede olduğunu göstermez. Parfüm bulunalı çok oldu ama senin kafan hala o zamanda takılı kalmış. Paraya endeksli hayatında mutluluklar dilerim.

      Sil
    3. AHAHAHAHA sesli güldüm ya !

      Yorumlarım Extreme'in fiyatını yüksek bulduğum ve ''Keşke ucuz olsa da kutu kutu alsak '' yönünde değildi.

      Extreme'de Tom Ford Beauty'da Signature Fragrance sınıfında yer alıyor iken, onu bir Grey Vetiver ya da Noir'dan ayıran nokta nedir? Bunu merak ettim.Belli ki başka içerikler,başka teknikler kullanılarak hazırlanmış bir parfüm ve bunun resmi dilden açıklanmasını istediğimi belirttim.Yani bu ayrıcalığın ''HİKAYESİNİ'' merak ettim.

      Ama çok parası olup (!) körü körüne,sınıf atlamak için niche parfüm kullanma çabası içinde olan kullanıcıya da lafım olamaz,parfümünün adını söylemeden 1000 tl ye aldığını söylemeye devam edebilir ;)

      Sil
    4. Benim nasıl bir parfüm koleksiyoncusu ve meraklısı olduğumu bilmeden sırf sınıf atlamak için körü körüne niche parfüm kullandığımı söyleyemezsin.
      Keşke benim parfüm görüşümle bilgimle ilgili birşey söylemeden önce benim kokladığım sahip olduğum parfümleri bir kaç kere kullanmış olsaydın bu ifadelerinden önce ama sen sürekli sesli gülmeyi tercih edersin tabi o ayrı.

      Sil
    5. Benim söylemim direkt olarak senin şahsına değildi,genel olarak var olan bir durumun altını çizmek istedim ben.Kaliteli içerikleri olan özel parfümlere sahip olmana senin adına sevindim.Benim anlatmak istediğim ; Bu parfümleri edinme şansına sahip olamayan ama parfüm sanatına gönül vermiş ve bu konuda gerçekten kafa patlatan insanların da var olduğunun bilinmesiydi.Çok şükür ki ben de bugün istediğim bir parfümü öyle ya da böyle edinebiliyorum ama edinemeyen birine de ''Sen o parfümü bırak,benim param var,senden farkım olsun '' demem.Çünkü o kişi belki benden daha fazla bilgiye sahiptir.

      Bilgi benim için paradan çok daha önemlidir.
      Bir gecede milyoner olunabilir fakat profösör olmak bir ömür alıyor.

      Neyse hepimiz güzel kokalım ooooh :)

      Sil
    6. Doğru söylüyorsunuz tamam tartışmanın gereği yok nede olsa aynı sevdaya gönül vermiş insanlarız biz parfüm severlerin birbirimize destek olmamız lazım..

      Sil
    7. Evet aynen öyle ;) Sen de kullandığın parfümlerin yorumlarını zaman zaman buraya eklemelisin bence,kullanıcı yorumları bazen çok etkili olabiliyor .Bekliyorum ;)

      Sil
  13. Sayın PARFÜM MERAKI artık bir güzellik yapıp Tuscan Leather ya da Noir de Noir ya da Black Violet yorumlasanız ne güzel olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili murrjm,

      Ne yazık ki bahsettiğin üç parfümde elimde yok. Onun için incelemeleri gelemeyecek yakın gelecekte. Gönül ister hepsini yazmayı. Ama her parfüme ulaşmak ayrı bir problem. Sağ olsun Parfüm Merakı okuyucuları da bana hiç yardımcı olmuyorlar :))

      Sil
    2. Biliyorum biliyorum , bu direkt seninle alakalı bir durum değil.Var da incelemiyorsan zaten iki elim yakanda :) Ama yoksa yapacak bir şey yok :)

      Sil
  14. slm arkadaşlar şu TOM FORD CAFE ROSE yi deneyen varmı nasıl bi koku ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk çıktığında denemiştim tenime şu an koku beynimde ama dilime dökemiyorum.Oldukça etkileyici olduğu ise tek unutmadığım :)

      Sil
  15. Merhaba önerebileceğiniz uzun süre kalıcı, güzel kokan, yaz parfümü var mı 19 yaşındayım çokta ağır olmayacak bir parfüm arıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. chanel bleu aquatik kokular arasında kalıcılık ve de farkedilirlik olarak seni asla yarı yolda bırakmaz

      Sil
  16. Sahibinden de bi satıcı TF. tobacco vanille, white sueede, oud wood, jasmin rouge,champaca absolute. daha dogrusu tümü ve by killian serisi. Hatta niche satıyor. TF.TV 350 TL. Cafe rose alicam.. fikri olan varmı rose ile. Parfumler kutusuzmuş.Satıcı şu ; sinankptn

    YanıtlaSil
  17. Bu parfümu online alıcam, fakat parasını hakediyor mu ? Yada alternatifh var mı. Birde l artisan piment brullant denedin mi acep

    YanıtlaSil
  18. bence en güzel tom ford noir de noir gerisi hikaye

    YanıtlaSil