8 Ekim 2012 Pazartesi

Guerlain – Jicky (1889)



Guerlain – Jicky (1889) Markanın bir dönemin başlangıcı kabul edilen parfümü.

Dünya tarihini anlamaya ve öğrenmeye çalışanlar, kategorik olarak kolaylık olması bakımından tarihi belli bölümlere ayırmışlar. Mesela Hristiyan batı dünyası Hz. İsa’nın doğumunu miladi takvimin başı olarak yani 0 kabul etmişlerdir. Böylece günümüzde kullandığımız miladi takvim oluşmuştur. Kavimler göçü, İstanbul’un müslümanlar tarafından alınması, Fransız ihtilali gibi dönüm noktaları tarihin incelenmesi ve bölümlere ayrılmasında tarihçilerin işini oldukça kolaylaştırmaktadır.

Mesela kısaca sanat tarihine bakalım. Sanat tarihçileri geçmiş dönem araştırmalarını daha sağlıklı ve belli bir düzen içinde yapabilmek için sanatın tarihini çeşitli kısımlara ayırırlar. Benim çok ilgimi çeken Gotik döneme bakalım. O dönemin en güçlü kurumu olan kilisenin ve dinin sanat, sosyal, kültürel hayata büyük etkileri olmuş. Özellikle kilise mimarisinde insanı ezen büyüklükteki yapılar ve mimari öğeler adeta dinin insan üzerindeki mutlak hakimiyetini gösteriyordu.  Daha sonrasında Avrupa medeniyetinin uyanışı olarak kabul edilen Rönesans, müthiş bir sanatsal çeşitlilik ve coşku barındırır. Dinin ve kilisenin zayıflayan gücü sanatçının daha özgür olmasını sağlamıştır. Sonrasındaki Barok dönem ise ayrı güzeldir. Artık formlar daha oturmuş ve klasik bir hal almaya başlamıştır. Yani özetle sanatın belli başlı dönüm noktaları olmuştur.

Bir de sanayi devrimine bakalım o zaman. İlkel sayılabilecek üretim araçlarının (el emeği, eski tip tarım) yerini endüstriyel üretimin (makineleşme) alması yine dünyanın çok önemli gelişmelerinden birisi bence. Makineleşme ile birlikte kurulan dev fabrikalar müthiş bir üretim artışını simgeliyordu aynı zamanda. Yani bu durum daha eski ve geri kalmış üretim yapan ülkelerin büyük bir çöküşe doğru gitmesini sağlamıştı. En belirgin örnek ise dönemin ruhunu bir türlü anlayamayan ve kendisini yeni üretim sistemine adapte edemeyen Osmanlı Devleti’ydi. Böylece sanayi devrimi bir devrin bitişini, yeni bir devrin başlangıcını simgeliyordu.

Yahu Parfüm Merakı şimdi bunlarla ne ilgisi var parfümlerin derseniz o zaman neden böyle bir giriş yaptığımı anlatmaya başlayayım. Her alanda olduğu gibi parfüm dünyası da köklü değişimlerin ve dönüşümlerin yaşandığı bir sektör diyebiliriz. İlk kokulu sıvıların tam olarak ne zaman icat edildiğini bilmek pek mümkün görünmese de kimi rivayetler Eski Mısır’a kadar götürüyor bizi. O zamanlar şimdiki gibi aromakimya bilgisine ve teknolojisine sahip değillerdi muhtemelen. Fakat parfümlerin Avrupa kıtasında uzun yıllardır kullanıldığını biliyoruz. Bu duruma en güzel örneklerden birisi Creed parfüm evinin 250 yıldan fazla bir tarihe sahip olması.

İlk parfümler ya da kokuların şimdiki gibi birden fazla katmandan ve bileşenden oluşmadığı tahmin ediliyor. Eski dönem parfümleri için sıkça duyduğumuz tabir “tek notalı kokular”. Buradan şunu anlıyoruz. Eski parfümler tek katmanlı basit parfümlerden oluşuyordu. Mesela tek bir limon kokusu parfümün tamamını temsil ediyordu. Ya da tek bir gül esansına parfüm deniyordu. Yani şimdiki gibi “üst, orta ve alt notalar” gibi derinlik yoktu. Bu durum Avrupa kıtasında 1800’lü yılların sonlarına kadar sürdü. Ve 1889 yılında parfüm dünyasının seyrini değiştiren çok ilginç bir olay oldu. Hatta şöyle söyleyeyim. 1789 yılındaki Fransız devriminden 100 yıl sonra bu sefer parfüm dünyası yine Fransa’dan gelen bir devrim ile sarsıldı.


1864 yılında babası Pierre François Pascal Guerlain’in ölümü üzerine parfüm dükkanının başına iki oğlu geçiyorlar. Aime Guerlain koku üretim bölümünde çalışıyor. Ve bir parfümde ilk defa iki sentetik molekül olan coumarin ve vanilin’i doğal esanslarla birleştiriyor. Böylece ortaya “Jicky” isimli parfüm çıkmış oluyor. Sıkı durun çünkü en önemli kısma geldik. Bugün yazacağım Jicky “dünyanın ilk modern parfümü” olarak kabul ediliyor. Bu sonuca nereden ulaşmışlar derseniz cevabı basit. Jicky ilk defa çok katmanlı bir kokuya sahip olarak oluşturulmuş. Yani üst, orta ve alt notalara sahip diyebiliriz. Ondan önceki parfümler genellikle tek bir notaya/kokuya sahipken Jicky’nin kompleks ve karmaşık yapısı onu “dünyanın ilk modern parfümü” yapmış. Yani nasıl ki miladi takvim Hz. İsa’nın doğumuyla başlıyorsa, modern parfümlerin tarihi de Jicky ile başlıyor diyebilirim.

Tabiki böyle tarihe geçmiş bir parfümün peşinde az koşmadım. Ama sonunda ona ulaştım. Ve bir kez daha ne kadar şanslı olduğumu hissettirdi bana Jicky. Çünkü karşımda bir parfümden ziyade tarih var. Sanırım Türkiye’deki birkaç şanslı kişiden birisiyim Jicky’i denemiş olan. Bu eseri anlatmaya nereden başlayacağımı pek bilemiyorum. Çünkü ona saygısızlık etmek istemem kesinlikle. Ya da bir şeyleri yazmayı atlayıp, utanmak durumunda kalmak da var işin sonunda. Ben yine bildiğim yoldan anlatayım. Eğer eksiğim olursa affola.


Jicky odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış Fragrantica’da. Kimi yazarlar onu fujer olarak değerlendiriyor. Parfümün başlangıcı çok ferah sayılamayacak bir limon ile gerçekleşiyor. Biraz kremsi bir limon. Arkadan da hafiften aromatik otlar eşlik ediyor. Biberiye olabilir. Jicky’nin açılışını gayet başarılı buldum. Şık, kaliteli ve doğal kokuyor. Biraz da olgun.

Orta notalardan itibaren kremsi limon gerilerde kalıyor. Onun yerine sıcak sayılabilecek bir lavanta geliyor. Çok keskin bir lavanta değil. Biraz da vanilya hissediyorum bu kısımda. Vanilya çok iyi dengelemiş lavantayı. Orta notalarında az da olsa deri var. Zaten bazı yorumcuların Bulgari – Black’e benzetmeleri bu yüzden sanırım. Fakat Bulgari – Black’den daha başarılı bence. Ayrıca hafiften de süsen (iris) alıyorum. İşte bu güzel bir sürpriz. Çok şık ve ağırbaşlı diyebilirim. Benim gibi lavanta ile arası iyi olmayan birisinin bile beğenisini almayı başarıyor. Kimi yorumcular ise gül de var diyorlar orta notalarında. Fakat ben net olarak bir gül kokusu alamadım.


Son kısımda ise vanilya daha fazla öne çıkıyor. Burada aromatik ve yumuşak baharatlar da var sanki. Hatta hayvansal bir yanı da var. Bazı kullanıcılar içeriğinde Yves Saint Laurent – Kouros’da da kullanılan civet olduğunu vurgulamışlar. Evet muhtemelen hayvansallık civet’ten geliyor. Fakat vanilya her daim baskın. Harika bir kapanış yapıyor Jicky.

Jicky bence efendi, ağırbaşlı, lüks, şık, aristokratik ve biraz resmi kokuyor. Geneline baktığımda vanilyanın önemli bir yer tuttuğunu görüyorum. Vanilyadan sonra lavanta ve hayvansallık da göze çarpıyor. Evet vanilya ve lavanta ikilisi aklıma hemen Caron Pour Homme’u getiriyor. Fakat bence çok benzemiyor Caron Pour Homme’a. Caron’daki lavanta kullanımı çok daha yoğun ve keskin. Burada ise tam tersi vanilya daha baskın. Bu kokuyu nereden hatırlıyorum derken aklıma geldi sonunda. Özellikle son kısmı bana Caron’un bir başka parfümü The Third Men’i hatırlattı. Evet bire bir benzemiyorlar. Sanki Caron, Jicky’den biraz esinlenmiş The Third Men’i oluştururken.


Şimdi vanilya baskın dedim. Buradaki kullanımı çok şık ve kaliteli. Sakın günümüzün modern parfümlerindeki zıpır ve insanın içini bayan bir vanilya olarak düşünmeyin. Çok daha dengeli. Şeker oranı yüksek değil. Fakat parfümün genelinde bir tatlılık hissediliyor. Muhtemelen tonka fasulyesi kullanılmış bu tatlılığı oluşturmak için. Bazı kişiler Jicky’i seksi hatta erotik bulduklarını söylüyorlar. Bence bunun en önemli sebebi içeriğindeki hayvansallık (civet yardımı ile) ve vanilyanın güzel birleşimi diyebilirim.

Jicky bence çok güzel bir parfüm. Herhangi bir rahatsız edici yanına rastlamadım. Tam bir usta işi harmana sahip. Ve hatırlatmak isterim ki bu parfüm tam 123 yaşında! Adeta bir parfüm değil tarih kokluyorum. Ve hala böylesine modern kokuyor ki. Sanki birkaç yıl önce piyasaya sürülmüş gibi. İnanılır gibi değil. Yani o 1980’lerin eski kokan şiprelerine hiç benzemiyor. Ve hiç de eski kokmuyor.


Başka bir konu ise bu kadar eski bir parfümün birden fazla reformülasyon geçirmiş olma ihtimali. Kaç defa reformülasyon geçirdiğine dair bir bilgiye rastlamadım. Ama şunu söyleyebilirim ki 1889 yılındaki ilk formülünden biraz değişmiş olacağını düşünmek hiç de mantıksız değil. Fakat günümüze kadar gelmiş olan bu hali bile çok güzel. Ben Jicky’i çok sevdim. Ve saygı duydum. Fakat şunu da önemle belirteyim. Jicky’nin tarihsel öneminin etkisinde kalıp gözlerim kamaşmış değil. Yani tamamen objektif olmaya çalışıyorum. Ve gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki kokusunu gerçekten de çok sevdim. Ki ikonik parfümler olarak kabul edilen Christian Dior – Fahrenheit ve Eau Sauvage, Yves Saint Laurent – Kouros ve Jazz gibi parfümleri hiç çekinmeden kıyasıya eleştirdiğim biliniyordur sanırım.

Bu parfümü kullanan ünlüler arasında kimler yok ki. Fransa imparatoriçesi Eugenie, Fransız asilzadeleri ve aristokratlar. Günümüzde ise Karl Lagerfeld, Sean Connary, Jane Birkin, Peter Sellers, Brigitte Bardot, Jacqueline Kennedy Onassis bu parfümü kullanan bazı ünlüler.


Jicky’nin önemli tartışma konularından birisi ise kadın mı yoksa erkek için mi üretildiği. Bir kaynakta aslında erkekler için üretildiği yazıyorken, diğerinde ise kadın parfümü olarak tasarlandığı var. Ağırlıklı olarak ilk kadınlar için tasarlandığı bilgisi biraz daha ağır basıyor. Fakat Jicky’nin çok fazla  erkek seveni ve kullananı olduğu biliniyor. Bence uniseks kullanıma uygun. Hem kadınlar hem de erkekler rahatlıkla kullanabilir. Öyle aşırı bir kadınsılık yok.

Diğer konu ise Jicky’nin üç farklı versiyonu var. Benim denediğim EDT olanıydı. Ayrıca Eau de Parfum (EDP) ve Parfum Extrait (Pure Parfum) versiyonları da mevcut. İnşallah diğerlerini de deneme fırsatını bulurum. Bir ayrıntı daha vereyim. Jicky öyle her yerde bulanabilecek parfümlerden değil. Dünyaya yayılmış Guerlain butiklerinde veya özel internet sitelerinden bulunabilir. Onun için çok yüksek fiyatlara satılması sizi şaşırtmasın.

Şimdi birde Jicky isminin nereden geldiğine bakalım. Parfümün tasarımcısı Aime Guerlain’in yeğeni olan Jacques Guerlain’in takma ismi Jicky’miş. Ve parfümün ismi buradan geliyormuş.


Jicky, on sekiz yaşındaki genç arkadaşların kullanabileceği gibi bir eser değil. Biraz yaş, karizma, olgunluk ve hayatın bazı yönlerini anlamış kişileri hedefliyor. Belli bir fikir dünyasına sahip olabilen, entelektüel yönünü geliştirebilmiş, biraz bohem, tarz sahibi insanlara daha çok uyar diye düşünüyorum.

Parfümümüz bence tam bir sonbahar-kış kokusu. 30 yaşın altındaki arkadaşlara tavsiye edemeyeceğim. Parfüm kritikçisi Luca Turin Jicky’e beş üzerinden beş yıldız vererek çok başarılı bulmuş. İşte Luca Turin üstatla tamamen anlaştığımız bir parfüm daha. Bence de beş yıldızı rahatlıkla hak ediyor. Ve en sevdiğim parfümler listesine tereddütsüz giriyor.


123 yaşına basmış ve modern parfümlerin dönüm noktası olan Jicky’i denediğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Muhtemelen Türkiye’de 2012 yılı itibariyle bu parfümü deneme şansına erişmiş sınırlı sayıda insandan birisiyim. Mutluyum. Çünkü o bir klasik. Çünkü o bir Guerlain soylusu. Çünkü o Jicky…

Koku Güzelliği: 10/9

52 yorum:

  1. Peki kalıcılık ve fark edilirlik ne düzeyde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de çok yüksek değil. EDP olan daha iyiymiş kalıcılık konusunda.

      Başta biraz keskin ve yoğun diyebilirim. Sonrasında farkedilirlik ortalama.

      Sil
  2. Kıskandım:)Parfüm merakı 2 fısta bize yollasan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah be Volkan elimde litrelerce olsa da dağıtsam bütün blogun okuyucularına keşke. Ama bende ancak küçük bir numunesini bulabildim. Ama çok az bir şey kaldı. İstersen bir ara gönderirim sana :))

      Sil
  3. cok merak ettim, acaba nerden temin edebiliriz..? ve fiyati ne kadar..? satin alabilcegimiz bir site verirsen cok sevinirim. avrupada yasiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şanslısın Avrupa'da yaşıyorsan. Çünkü Türkiye'de bulmak mümkün değil.

      Yurt dışındaki Guerlain butiklerinden alınabilir sanırım. Eğer yaşadığın ülkede Guerlain butiği varsa oraya sorabilirsin.

      En büyük kaynak ise ebay.com Orada çeşitli boyları mevcut. Geçenlerde bakmıştım biraz.

      Decant olarak da yurt dışındaki parfüm bloglarında olabilir. Fiyatlarını araştırma işini de sana bırakıyorum artık :))

      Sil
    2. tesekkur ederim bilgilerin icin.. bir sorum daha olacakti.. tom ford noir i kullanma sansiniz oldumu, onun hakkinda bir yorum yapsaniz sevinirim.. :

      Sil
  4. temın yerlerımız hep gızlı volkan,bende ara sıra maıl vasıtasıyla sıkıstıyıorum kendısını ama nafıle sel verıyor sır vermıyor :)))

    YanıtlaSil
  5. Tom ford yeni parfüm çıkarmış bende çok merak ettim noir bi bakmak lazım:))

    YanıtlaSil
  6. aslında birbirimzle bu nadir parfümleri paylaşsak nerden temin ettiğimiz konusunda ve kullanan sayısı da artsa bence guerlain v.b. markalar buraya bu ürünleri temin eder yani pazar hesabı, aksi halde bu ürünleri bulabilenlerde artık bulamayacak durumda olacaklar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında elimdeki fazla numuneleri buradan yayınlamayı düşünüyorum önümüzdeki günlerde. Bazen elimde bir çok parfüm oluyor. Genellikle takas yapıyoruz ama buradan da yayınlamakta fayda var sanırım.

      Sil
  7. Arkadaşlar, parfümlerinizin daha kalıcı olmasını istiyorsanız size bir önerim olacak:

    Önce Avene Dexeryl Krem alıyorsunuz. 11 TL civarı, üstelik kullan kullan bitmez. Parfümümüz söz konusu olduğu için ürünün en güzel avantajı KOKUSUZ olması. SIFIR KOKU. Üstelik soğuk kış günlerinde cildinizi de koruyacak.

    Kremi ense, boyun ve bileklerimize uyguluyoruz. Cilt tarafından emilmesine yakın -ne hemen ne de geç- parfümümüzü uyguluyoruz. Bileklere, oradan kulak arkası ve boyun. En son da enseye. Gün boyu buram buram kokuyor. Bugün yağmurlu bir gündü, Body Kouros kullandım. Zaten kalıcıydı, öğlen tazelemiştim. İnanın yazarken kokusu geliyor.

    Denemekte yarar var :)

    YanıtlaSil
  8. merhaba,

    zengin bir hikayeyi degerinden kaybetmeden cok guzel ozetlemissiniz. yazinizin "tarihte kilometre taslari" basligini verebilecegimiz giris kismi ise tam bayildigim bir giris tarzi olmus. elinize, fikrinize saglik olsun.

    kucuk bir not eklemek istiyorum musaadenizle. jicky'nin bir "ilk" olma ozelligi daha var, o da ismi. ondan bir onceki (ve aslinda sentetik bir molekulu, coumarin'i ilk kez kullanan ve ilk soyut parfum diyebilecegimiz) fougére royal bile, koku profili soyut olmasina ragmen isim olarak gene dogayi referans gosteren bir isim (fougére) tasiyordu. jicky ise ismi ile de somut gostergelerden koparak soyut parfum isimlendirmelerine bir ornek olusturuyor. dogadaki kokulu maddeler disinda isimler kullanilmaya baslamasinin bugun geldigi yere ve pazarlama dunyasina sagladigi avantaja bakarsak, bu konuda da aime guerlain'in hakkini teslim etmemiz gerekiyor sanirim.

    jicky, her ne kadar bugun bir kadin parfumu olarak bilinse de, piyasaya sunuldugunda bu kadar soyut bir koku profiline hanimlarin kolay adapte olamadigi, alistiklari tek cicek (soliflore) veya cicek buketi (floral bouquet) kokularindan kopabilmelerinin zaman aldigi ve bu nedenle jicky'nin ilk bir kac yili boyunca musterilerini erkeklerin oluturmus oldugu da, gene parfumde cinsiyet ayrimciligi yapanlari sasirtacak bir baska onemli jicky gercegi.

    tekrar elinize saglik diyor ve basarilar diliyorum.

    vedat ozan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Vedat bey,

      Sizin gibi değerli bir ismin bu güzel sözleri karşısında ne diyeceğimi bilemiyorum. Bloguma her zaman katkılarını beklerim.

      Ayrıca verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli koku uzmanı/parfüm severlerden birisi olarak desteğinizi bizim gibi amatör parfüm severlerden esirgememeniz dileğiyle.

      Sil
  9. e bay de bulamadım , önerisi olan?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mustafa bulamadım diyorsun da bunlar ne :))

      http://www.ebay.co.uk/itm/JICKY-GUERLAIN-3-1-FL-oz-93-ML-Eau-De-Toilette-Spray-Refill-/120554475117?pt=fragrance&hash=item1c119b4e6d

      http://www.ebay.co.uk/itm/JICKY-BY-GUERLAIN-EAU-DE-TOILETTE-SPRAY-1-7-OZ-NEW-T-/300435830805?pt=fragrance&hash=item45f35ef815

      http://www.ebay.co.uk/itm/JICKY-by-Guerlain-for-Women-3-1-oz-Eau-de-Toilette-Spray-Refill-/180987946883?pt=fragrance&hash=item2a23b8e783

      http://www.ebay.co.uk/itm/New-JICKY-Perfume-for-Women-EDT-SPRAY-3-1-oz-Refill-/230766166505?pt=fragrance&hash=item35babc41e9

      http://www.ebay.co.uk/itm/JICKY-BY-GUERLAIN-WOMEN-PERFUME-3-1-OZ-93-ML-EDT-SPRAY-REFILL-NIB-VINTAGE-/320732361263?pt=fragrance&hash=item4aad23722f

      ebay'de arama yapmayı mı unuttun :))

      Sil
    2. Merhaba, isterseniz Jicky'nin 93 ml lik olanını satabilirim. Orijinal Guerlain Champs Eleysees mağazasından aldırdım. Paris'ten benim aldığım fiyat 113 euro dur.Eğer almak isterseniz buraya yazın lütfen iletişime geçelim. İyi günler..

      Sil
    3. Demek vazgeçilmez değil :)

      Sil
    4. Mail adresini yazar mısın adsız?

      Sil
    5. Aslında bu parfüm vazgeçilmez bence. Tabi niye satıyosun diyeceksiniz..Sebep hediyeyi aldığım kişinin varlığıyla ilgili :)) Artık gerek kalmadı bu hediyeye...En kötü koleksiyonuma ekleyeceğim bunu...

      Sil
    6. mail adresim;
      edonet@mynet.com

      Sil
  10. merhaba yeni bir parfum arıyorum ama kriterlerimde bulamadım belki siz yardımcı olabilirsiniz. odunsu baharatlı erkeksi ve seksi bir koku arıyorum farkedilirlik ve kalıcık 8-9 gibi olursada cok memnun olurum aklınıza birşey geliyor mu acaba?

    YanıtlaSil
  11. Derby'i de bekliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok isterim Derby'i. Ama elimde yok. Zaten bulması da çok zor.

      Sil
  12. Ben 13 yasindayim fakat tam bir parfum hastasiyim gece gunduz bloglari takip ediyorum 50 den fazla parfum kullandim blogunuz gercekten cok guzel bole bi turk blog gormek mutluluk verici harvey nicholsden back to black aldim fakat suan yeni bitane alcam niche olmasi lazim ama aklimda git black orchid tobacco vanille amouage jubilation ve by kilian love var tobacco vanille biraz agir mi kacar farkedilirlik ve kalicilik benim icin onemli sen bunlardan hangisini bana tavsiye edersiniz bide niche parfumlerden yasima gore kalici ve farkedilir ne onrerirsiniz

    YanıtlaSil
  13. sayin parfummeraki, bu kullandiginiz jiky hangisi acaba..? ben siparis etcegim sitede pek emin olamadim..?

    http://www.escentual.com/guerlain/fragrances-for-women/jicky/

    siparis ettigim sitede jick bulunmakta, ama hangisi oldugunu cikaramadim..? yardimci olursaniz sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Jicky'nin farklı konsantrasyonları mevcut. Benim denediğim EDT olan.

      Link'tekilerden 30 ml olan EDP. Diğer 289 Sterlin olan benim denediğim. Ama özel şişede olduğu için fiyatı çok uçuk.

      Bence ebay.com'dan bakman daha avantajlı gibi görünüyor.

      Sil
  14. Avrupadayım şu an ama bulunduğum ülkede guerlain butiği yok.
    Önceden sizin tavsiyenizle guerlain extreme almıştım,o kadar beğendim ki stokladım kenara :) Şimdi bu parfümü merak ettim ve siz bu kadar beğendiyseniz kesin bir sebebi vardır.Bu parfüm+caron 3rd man almak istiyorum.Guerlain extreme seven biri için sizce bu parfüm nasıldır?Caron için de aynı sorum geçerli tabiki ama sanki yaşıma biraz ağır olacak gibi geldi(22) ama onu beğenmezsem babama hediye diye yutturma olayım var tabiki :)Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dogy zaten sorduğun soruya cevabı vermişsin. "Beğenmezsen babana hediye et" güzel bir formül :))

      Sil
    2. Peki acaba bu parfümleri nasıl alabilirim internetten?Bildiğiniz güzel site var mı acaba?
      Bir de tabi jicky için araştırdığımda bir sürü çıktı,hangisini almam gerektiğini bilemedim :)

      Sil
    3. Ancak yurt dışından getirtebilirsin. Biraz araştır bakalım güzel siteleri...

      Benim denediğim EDT versiyonuydu. Onu tavsiye ederim. EDP'si çok pahalı.

      Sil
    4. Bulunduğum ülkede güzel bir siteden 75 liraya 50mlsini buldum,yanında bir de 130 liraya L' instant de Guerlain extreme satıldığını görünce(2 şişe stok var ama ya biterse ve bulamazsam?!) Türkiye'ye dönme planlarımı gözden geçirmeyi düşündüm :)
      Bakalım parfümü deneyeceğiz göreceğiz.

      Sil
  15. Bir sorum olacak bilen arkadaşlar varsa,yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
    Guerlain Vetiver kendi sitesinde uzun dikdörtgen bir şişe içerisinde sergileniyor(hatta habit rogue ile aynı şişe formu) .Ancak Türkiye'de ki kozmetik mağazalarında Vetiver çizgili kare bir şişe içinde satılıyor.Bunun nedeni değişen bir formulasyon mu yoksa eskilerde kalmış şişesinin yerine biraz daha modern ve ilgi çekecek bir şişe tasarımı yapmak istemeleri midir ?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç dikkat etmemişim. Daha 2 gün önce Sephora'da Guerlain - Vetiver'i denedim. Senin sorun da tesadüf olmuş.

      Aslında bahsettiğin durumların ikisi de olabilir. Zaten Vetiver'in formülü bir çok kereler değişti muhtemelen. Yada Guerlain'in sitesinde eski resim duruyor olabilir.

      Sil
    2. Sanmıyorum,Guerlain'in sitesinde form yeni bence. Hatta extreme şişeside o şekilde.Neyse Vetiver'i nasıl buldun hazır laf açılmışken :)

      Sil
    3. Hakikaten Normal Guerlain - vetiver ve vetiver extra arasındaki ufak farkı bizim için inceleyebilirmisin Raşit bey.

      Sil
  16. Koku güzel ama kalıcılık ve farkedilirlik 3/10

    YanıtlaSil
  17. Esasen, Jicky'i bulmak hele avrupada yaşayan biri için o kadar da zor değil, Türkiyeden giden biri için bile 500 euro'ya paris turu var, Türklerin favori alışveriş caddesi Boulevard Haussmann üzerindeki Galerie Lafayette veya az ilerdeki Printemps da Guerlain ve Chanel'in ''parfums exceptionnels'' veya ''parfums exculisfs'' diye adlandırdıkları parfüm standları mevcut, bunları genelde popüler parfüm standlarından uzağa (Lafayette için bir üst katta)yerleştirmişler. Standın başında işi bilen bir satıcı bulunuyor. Jicky, Jules vs... hepsi mevcut üstelik 100 euro civarına bulabilirsiniz. Sadece kendinizden emin olarak isteyin, Fransızlar biraz gariptir, Parfümü laf olsun diye soranı takmayabilirler.
    Kendim şahit oldum. Bir zıpır Amerikalı genç kötü bir telafuzla ''Chanel'e'' Cuire de Russie'yi sordu anlamamazlığa gelip ''yok dedi'' gözümün önünde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selim bey. Siz Guerlain'in merkezinde yer alıyorsunuz. Bu anlamda çok şanslısınız. Guerlain butiğinde zaten bütün modelleri bulmak mümkün. Ama Türkiye'de hiç bir eski Guerlain'e ve diğer klasiklere ulaşamıyoruz.

      Yurtdışından da parfüm getirtmek yasak. Artık nasıl bir ülkede yaşamaya çalıştığımızı tahmin edersiniz :)

      Sil
  18. Esasen, ben saat 22.00 den sonra gözü yaşlı gençlerle dolu, Anadolu bozkırında Cumhuriyet sonrası serpilmiş bir büyük kentte ikamet etmekteyim.
    Yukarıda bahsi geçen detaylar ise yaptığım yurt dışı gezilerinden aklımda kalanlar.
    Sadece Paris'i ziyaretimde Louvre'u gezmek için 1 saat ayırıp, gezerken de ''Yahu amma çok merdiven ver boşver hadi yeter '' deyip, Mona Lisa'yı 10 metreden gördükten sonra kendimi dışarı atmayı tercih etmiyorum. Bu arada yine hemen müzenin karşısındaki Rue Rivoli'ye rehber peşisıra koşturup indirimli parfüm satan mağazada One Million'u veya CK Euphoria'yı 5 euro ucuza almak için 2 saat harcayıp, Türkiyede her yerde bulanan bir parfümü, memleketinden almış olmanın zevkini anlamaktan uzağım. Ama sonuçta Paris'te bu mağazalara rağbet öyle yogun ki, bir sürü Türk satış görevlisi çalışıyor, dirsek dirseğe vatanından parfüm alıyorsunuz.. bu benim anlamadığım bir keyif. Sel de Vetiver'i, Le Labo'nun satış yerini aramak veya Dior'un yıllardır koklamadığım ama hafızamda her zaman kalan Jules'ünü arayıp bulup tekrar hatırlamak ise benim keyfim.
    ''Ne var herkes parfümden anlamak zorunda mı ??'' derseniz mesele o değil... Yüzeyel, kolaycı nerede beleş oraya yerleş tavrımız her yerde kendini gösteriyor.
    Vaktinizi almadan bu bir tercih.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  19. dilerim günün birinde Burberry in London 'ın EDP sini üretirler. tenim kabul etmedi kokuyu hâla aklımda.Custom National Scent'ten sonra..aklima Tom Ford un Siyah Orkide sinden başka koku gelmiyor.
    Siz ne önerirdiniz.Teşekkürler.
    Ad : Numan yaş 31

    YanıtlaSil
  20. 4cü resimdeki gibi metal jicky. Elimdesin artik

    YanıtlaSil
  21. Vanilya gerçekten çok iyi kullanılmış jicky de. Koklayan şanslılar arasında bende girdim. Şişesini edindrek :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun da Utku kardeş..Hediyeyi sahibinden önce Fışkırtmak oluyo mu :)
      erdm...

      Sil
    2. Dayanamadım vallahi :-) kokuttum kendimi :-)

      Sil
  22. Guerlain habit rouge men i de denemelisiniz çok ama çok güzel :)

    YanıtlaSil
  23. iyi günler parfümmerakı...
    sizi zevkle ve keyifle takip ediyorum.bende jicky'nin edt versiyonuna sahip olan şanslılardanım..:) bir ay kadar oldu elime geçeli..bende çoğu kişi ve eleştirmenden başarısını duymuştum ve denemek istedim.Aslında ne yalan söyleyim açılışı beni biraz korkuttu..evet limon vardı ama bildiğimiz gibi değil farklıydı..hatta bilinçaltım birden çocukluğumdan kalma sevmediğim bir kokuyu hatırlattı..:) ama neyse ki bu durum çok sürmedi ve çekici bir kokuya büründü...kalıcılığı ve farkedilirliği daha yüksek olsa vazgeçilmez bir tarafı var.güzel yazılarınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Çok güzel bir parfüm almışsınız. Seçiminiz için sizi tebrik ederim. Böylesine önemli bir klasiğin dolabınızda durması bile önemli bence. Güzel günlerde kullanan :)

      Sil
  24. Parfum meraki Selam
    Bu jicky istanbulda bulabilecegim bir magaza var mi acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Jicky, Türkiye'de satılmıyor bildiğim kadarıyla. Belki havaalanındaki freeshop'ta bulunabilir.

      Sil