10 Kasım 2012 Cumartesi

Amouage – Lyric Man (2008)



Amouage – Lyric Man (2008)  Markanın erkek parfümlerinden.

Beyaz renklinin anlamı: Masumiyet, saflık, sadelik.
Sarı renklinin anlamı: Neşe, memnuniyet, dostluk.
Turuncu renklinin anlamı: Büyülenmek, şevk, istek.
Eflatun renklinin anlamı: Büyük sevinç, hayranlık.
Pembe renklinin anlamı: Minnettarlık, hayranlık, taziye.
Kırmızı renkli anlamı: Aşk, şehvet, tutku.

Sanırım neden bahsettiğimi anladınız. Tarihi binlerce yıl öncesine kadar uzanan bir çiçek gül. Güzel görüntüsü ve benzersiz kokusu insanların bu çiçeğe olan tutkusunu bir nebze açıklıyor. En bilineni ise aşkı simgeleyen kırmızı gül kuşkusuz.

Böylesine bir çiçeğin parfümlerde kullanılmaması düşünülemez. Hatta ilk modern parfümler zamanında bile gül temalı kokulara yer verilmiş. Yani gül kokusu uzun yıllardır parfümlerde kullanılıyor.


Gül sadece doğu toplumlarında değil, Asya kültüründe ve Avrupa ülkelerinde de yetiştiriliyor. Ve bu durum onun evrensel yönünü de bize gösteriyor. Nedense gül kokusunun ağırlıklı olarak kadın parfümlerinde kullanılmasını hiçbir zaman anlayamamışımdır. Çünkü doğu toplumlarında (Orta doğu, Arap yarımadası ve Anadolu) gül kokusunu erkeklerin sıkça kullandığı biliniyor. En basitinden cami önlerinde satılan hacı yağlarının en tercih edileni gül yağı değil mi? Gül kolonyalarını misafirliğe gittiğimizde bize sunmazlar mı? Yaşlı amcaların camiye gitmeden önce sakallarına sürdükleri gül kokularını bilmiyor muyuz? İyi de neden gül teması kadın parfümlerinde daha çok kullanılıyor. Ve neden gül parfümleri “kadınsı” olarak nitelendiriliyor?

İşte bugün farklı bir gül kokusu yorumuna göz atacağım. Arap parfüm sanatının gururu olan bir marka Amouage. Umman kraliyet ailesinin resmi markası olması ve üretiminde yüksek kaliteli malzemelerin kullanılması takdire şayan diyebilirim. Tabiki bir Arap parfüm evinin gül merkezli kokuya imza atmaması olacak şey değil. Amouage’da bu konuda boş durmamış ve Lyric serisini piyasaya sunmuş. Lyric Man kendi sitelerinde baharatlı oryantal olarak sınıflandırılmış. Gayet doğru bir tanımlama bence de.


Lyric Man’i ilk sıktığımda burnuma yumuşak ve doğal bir gül kokusu geliyor. Yüksek sayılabilecek bir dozda safran hissediyorum. Açıklanan üst notalarında bergamot ve misket limonu var. Ben ikisine de rastlamadım. Başlangıcı fena değil. Safran gülden daha baskın bence açılışında. Fena değil. Orta notalara geçildiğinde safran etkisini kaybediyor. Aynı gül teması üzerine bu sefer yumuşak baharatlar ekleniyor. Baharatlar derin ve zengin bir his vermiş gül ile birleşince. Çok doğal kokuyor orta notalar. Bence nefis bu kısım. Alt notalarında ise baharatların hakimiyeti biraz azalıyor. Onun yerine tütsü geliyor. Biraz da misk hissediliyor. Gül çok basın haliyle. Hala çok doğal ve güzel Lyric Man.

Parfümümüz gerek şişesinin renginden gerekse resmi tanıtımlarından anlaşılacağı üzere gül merkezli. Çok doğal, yüksek kaliteli, modern, rafine, derin, romantik, gizemli ve biraz mistik. Amouage parfümlerinde rastladığım “hacı yağı” etkisine burada çok yer verilmemiş.


Lyric Man’ın ana ekseni baharatlı, safranlı gül diyebilirim. Tabiki Amouage kalitesini de unutmayayım. Ama gül parfümlerinin bir sıkıntılı yönü de birbirlerine çok benzeme olasılığı. Bilindiği gibi gülün çok baskın ve yoğun bir kokusu var. Onun için bir çok gül parfümü size aynı gelebilir başlarda. Lyric Man’i geçtiğimiz haftalarda denediğim Le Labo – Rose 31’e biraz benzettim. Ama bence Lyric çok daha başarılı ve derin. Etkileyici ve üst düzey. Adeta kraliyet ailesinin bir üyesinin taşıyabileceği gibi. Amouage bu anlamda çok başarılı bir parfüme imza atmış.

Şimdi Lyric Man’ın eleştirilen taraflarından birisi kadınsı olduğu yönünde. Bence çok kadınsı değil. Evet bir kadın kullansa ona da uyacaktır yoğun gül sayesinde. Ama bir erkek de rahatlıkla kullanabilir.


Diğer kafama takılan şey ise parfümün biraz düz çizgide kalması. Çok büyük değişimler göstermiyor. Başlangıcından sonuna kadar hemen hemen aynı aroma burnunuza geliyor. Diğer notalar adeta yardımcı oyuncu. Modern bir kokusu var. Eskilerden kalma bir hali yok. Romantik bile diyebilirim.

Test sürecinde Lyric Man’i hem kıyafetlerime hem de tenime bol bol sıktım. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki tam bir ten parfümü. Ten üzerinde çok derin, lüks, soğuk ve etkileyici oldu. Kıyafet üzerinde sulandırılmış misk ve gül karışımı bir kokuya dönüştü. Onun için mümkünse tene sıkın.


Lyric Man diğer Amouage’lar gibi Eau de Parfum (EDP). Kalıcılığı çok iyi. Fark edilirliği başlangıcında çok yüksek. Sonra normale dönüyor. Otuz yaş ve üzerindeki erkeklere tavsiye ederim. Bence sonbahar-kış mevsiminde kullanmak için daha uygun.

Parfüm yazarı Luca Turin, Lyric Man’i odunsu gül olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden dört yıldız vermiş. Ayrıca herkese tavsiye etmiş.


Artıları:
+ Orta kısmı harika.
+ Yüksek kalitesi ve rafineliği etkileyici.
+ Derin ve gizemli doğası için bile denenebilir.

Eksileri:
- Biraz düz çizgide ilerliyor.
- Çok yüksek fiyata sahip olması sebebiyle ulaşmak oldukça zor.

Koku Güzelliği: 10/8.5  

16 yorum:

  1. Ah ah:(( ÇOk pahalı :(( off

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alt tarafı 590 liraymış Volkan bir şişesi. Çok mu yani :))

      Sil
    2. Parfüm merakı bu aralar 30ml 35ml 40 ml parfümler var 59 tl 49tl 69tl felan onları takip ediyorum tabi çoğu zaman hayal kırıklığına uğruyorum örnek 212 sexy:)) 590 tl abi benim için çok şu aralar işler kesat biraz:))

      Sil
  2. Nefis bir koku.Bir gül bahçesine girdiğinizi düşünün,o ortamda aldığınız kokuyu büyük bür ustalıkla şişenin içne katmışlar.O kadar gerçek,mis gibi.Bu doğallığı sayesinde bir erkeğe uyar mı diye kafanızda bir soru oluşmasına izin vermiyor.Burnunuza her koku geldiğinde mutluluk veren pozitif bir parfüm.Eğer ellerinde kaldıysa Harvey Nichol's kampanya yapmıştı.100 ml 446 tl.Kampanya bittiyse 590 tl'ye çıkıyor fiyatı.Ama gerçekten değer.Selamlar.Bahadır..

    YanıtlaSil
  3. Raşit Bey sen herşeyi de 'Alt tarafı 590 liraymış şişesi.Çok mu yani' deme:)Herkes desin,anlarım ama sen deme.Sitenin üst sağ tarafındaki en beğendiğin on parfümden dior ve caron hariç hepsinin Türkiye'deki 100 ml'si 500 tl'nin üstü.Birde benim gibi araştırıp da bulabilene.Yok ben onları kokusunun güzelliğine göre sıraladım,fiyatı değer demedim diyorsan (ki öyle değil)daha kolay.Amouage'de hemen bu parfümün altındaki Jubilation xxv yorumuna bakalım.
    -Fiyatı 460 tl.Gerçekten değer mi? (Bu 50 ml fiyatı)
    -Bence değer.demişsin.
    Yok ben bu kokuyu sevmedim onun için 590 tl:)) diyorsan yorumun'orta notalar harika' , puanın 8,5 .
    Herkese uymaz onun için diyorsan caron sert yapısından,Jicky yumuşak yapısından dolayı herkese uymaz.Napacaz şimdi?o fiyata alalım mı kalsın mı?Şu an üzerimde kokan Jubilation xxv gösterişli evet ama o da başkasına sert ve resmi gelebilir,ama sence değer ve ben de saygı duyarım olur biter.
    Bence Lyric değer bu fiyata.Ben şöyle düşünürüm.Dior homme ve intense alıp toplam 470 tl vrip hergün sıkacağıma 450 tl verip bunu alırım,iki günde bir sıkarım.Bak aynı fiyat oldu:)Pardon 20 tl daha ucuz.
    Geçenlerde Guerlain'de çalışan bir arkadaşla konuşuyoruz Jicky hakkında.Diyor ki:Bir parfüme biri çok güzel diyorsa üç şık vardır:Ya bulması zordur,ya fiyatı uçuktur,yada limitli üretimdir zaten bitmiştir.Deneyimlerimizden dördüncü şıkka ne yazık ki ulaşamadık.Kalite olarak Jicky'den,diğer Guerlain'lerden çok farklı birşey beklemeyin.Yani illaki bir fark olacak ama gereksiz büyütmeye gerek yok.En iyi parfüm başkasının bulamadığı yada bulduğunda değersizleşen parfüm değildir.
    Gerçi aradıktan sonra (gerçekten güzelse)bulunmayan parfüm kalmadı sayılır.Sen fiyatını bize bırakırsan değerli yorumlarının devamını bekliyoruz usta.Bahadır.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli Bahadır bey, düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

      Sağ üst köşedeki "En iyiler" listesi tamamen koklamayı sevdiğim parfümler düşünülerek oluşturuldu. Hiç bir şekilde fiyatları dikkate almıyorum yorum yaparken. Sadece fiyatının yüksek mi yoksa hesaplı mı olduğunu belirtiyorum kısaca. Gerisini okuyucuya bırakıyorum zaten.

      Mesela Caron - The Third Men yurt dışındaki sitelerde çok uygun fiyatlara bulunabiliyor. (30 dolar civarı) Yani bu kadar ucuz bir parfüm en sevdiklerimden birisi olabiliyor. Demek ki her pahalı parfüm güzel kokuyor önermesi çok doğru değil. Zaten kendime böyle sınırlamalar koymuyorum.

      Türkiye'nin hali ve gelir düzeyi belli. Ülke insanının büyük çoğunluğu orta ve alt gelir kesimine mensup. Yani bir şişe Amouage'a 590 TL vermek çok mantıklı değil. Zaten espri olsun diye söyledim "o da bir şey mi" manasındaki sözü. Yoksa bende bir şişe Amouage almayı düşüneceğimi sanmıyorum uçuk fiyatından dolayı.

      Ama 590 TL'yi bir gecede eğlence kulübünde bahşiş olarak bırakan insanların olduğunu da unutmayalım. Yani o insana tabiki dokunmayacaktır bir şişe parfüme 590 TL vermek. Bu da dünyanın bir gerçeği.

      Sil
    2. Raşit Bey eleştirilerime cevap yazma zahmetinde bulunduğun için çok teşekkür ederim.
      Atalarımızın eleştiri noktasında güzel bir sözü var:Laf adamın gözüne söylenir diye.Sebebi basit,anlamı derin.Eğer gözgöze gelmeden bir eleştiri yaparsan o söz yanlış da anlaşılır,farklı yerlere de gider.Senin anlatmak istediğin farklı bir hal ve renk alır.Bir sözü dibine kadar anlatmayınca hep bir yanlış anlama oluyor.Sen bu siteyi yönettiğin için benden daha iyi biliyorsun.
      'Beni yıkmayan eleştiri beni güçlendirir'dersen sevinirim.Heleki bu eleştiriyi yapan seninle tanışmamış olsada sana karşı muhabbeti olan ve bazı eksik gördüğü noktalarda senin dikkatini o noktalara çekmeye çalışan biriyse.
      Övme noktasında da yine aynı güzellikte bir söz var(Hadis de olabilir,emin değilim): Bir kişinin beğendiğiniz yanlarını yüzüne söylemek,onun belini kırmak gibidir diyor.Çünkü bu durum 'Nefretiniz merhameti,sevginiz adaleti engellemesin' noktasında sıkıntı oluşturuyor.
      Mevzumuzdaki duruma geçersek.Benim parfüme merakım varken ama ortada parfüm merakının sitesi yokken 'en çok satanlar'listesindeki parfümlere bakıp da iki yıl boyunca kullanmak için
      aldıklarım şunlardı(2010 yılı civarında):Aqua gio 200 ml.Gucci by Gucci pour homme 100 ml.Blvgari aqua marine 100 ml ve Dolce Gabbana The One 100 ml.The One tuttu,hemde mükemmel oldu.Diğer üçü iki yıldır dolap bekçisi oldu.Zorla toplam 50 ml kullandım.Sende anca o kadar kullanırdın herhalde.Bende elimden çıkarmaya başladım.Ben itekleyerek kullandığım bu 50 ml'nin maliyetini düşünüyorum ve ona göre bir parfüme ucuz yada pahalı diyorum yani.Kastettiğim bu.Değilse benim öyle alelade bir maddi durumum yok.Sadece senin gibi bir parfümseverim.Sevgi yani.Bazen espri yapıyorsun ya 'Parfüm aşığı fedakardır'diye.Senin gibi benimki de fedakarlığıyla beraber.Yani bana birkaç yıl yetecek 5-6 tane güzel parfüm alıp kendi çapımda bir koleksiyon oluşturmuşsam bunun için diğer lükslerimden kısıp dengelerim.(2 ve 10 numaradaki Serge Lutens'lerim geliyor.Onlar gelince koleksiyon azçok tamam sayılır.)
      Verdiğin genel örnekten yola çıkarsak eğlence kulübüne hayatımda yolum bile düşmedi(Tom of Finland bana göre değil yani:)Yemek yediğim restoranda 30 tl üstü hesabım olmaz, verdiğim en yüksek bahşiş 1 tl'dir,o da berberin küçük çırağına.
      Kainatın mayası muhabbettir.Muhabbet daim olsun,gerisi gelir geçer.Selamlar,Bahadır.

      Sil
  4. harveyde yuzde kırk ındırım var bu parfumde ılgılenenlere duyrulur

    YanıtlaSil
  5. %40 mı ? hangi mağaza
    kanyon harvey nichols ta sadece 100 tl hediye çeki veriyorlar.
    -AMUAGE gibi bir markanın %40 gibi astronomik bir indirim yapacağını düşünmüyorum.
    Bugün gittim baktım.AMUAGE HONOUR için böyle bir durum geçerli değil.

    YanıtlaSil
  6. Sahibinde de biri 350e satiyor.

    Ayrıcam tom ford oud wood ve white suide ne dyorsunuz

    YanıtlaSil
  7. Türkiyd buldum ve aliyoruw :-) tom ford cafe rose a arkadas olur :-)

    YanıtlaSil
  8. An itibari ile elimde ve demiyorum. O günün güzelliği tom Ford cafe rose den daha güzel kullanılmış. 4 tanede sample göndermiş.bond NO 9new York oud, david yuman, Creep Green iris ve Tom Ford azdır lime

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harvey den mi aldınız fiyatı ne kadar?

      Sil
    2. Hayır. Başka bir tedarikçi. 380 liraya aldim. Orjinallgini tasdik ettirdim ayrıca. Gerek amouage dan gerek harveydem

      Sil
  9. Yahu yazamadım :-) Creed Green iris ve Tom Ford azzure lime, david yuman, bond no9 nw oud sample gönderilmiş ayrıca. Lyric man güzel bir koku. Safran daha bi etkili ve baskın hale getirmiş.

    YanıtlaSil