25 Kasım 2012 Pazar

Bond No.9 – Signature Perfume (2009)



Bond No.9 – Signature Perfume (2009)  Markanın uniseks olarak piyasaya sunulan parfümü.

Hepimiz az çok biliyoruz ki, parfüm sektörü de diğer iş kolları gibi erkeklerin egemenliği altında. Artık sanayi çağının bittiği ve bir sonraki adım olan bilişim çağında olduğumuz söyleniyor. 21. yüzyılın başlarındayız. Oysaki gelişen ve değişen ileri teknoloji bütün insanların bilinç düzeyini arttırması gerekirken, tam tersi mi oluyor ne?

Hani savaşlar bitecekti, insanlar daha bilge olacaklardı. Hani terörün, vurup kırmanın, sokakta gösteri yapma hakkını kullanan insanlara böcek ilacı sıkar gibi biber gazı sıkmanın anlamsızlığını kavrayıp dostça yaşayacaktık. Demek ki anormal derecede hızla ilerleyen teknoloji, belki de insanlığın zihni gelişiminden daha hızlı ilerlediği için bütün teoriler yanlış çıkıyor.

Newyork’un Manhattan adasındaki “Michelin üç yıldıza” sahip dünyanın en ünlü ve pahalı restoranlarından birisinde, finans dünyasının başarılı yöneticilerinden bir adam karısı ile akşam yemeği yiyor. O masayı kapmak için kaç bin dolar ödediğini ve kaç hafta sıra beklediğini tahmin edersiniz. Ya da İstanbul’un gözde semtlerinden Nişantaşı’ndaki Prada mağazasında bir el çantasına iki bin lira vermekten çekinmeyen kadınlar için paranın nasıl bir anlamı vardır ki?

Yukarıdaki örneklerle aynı saniyeler içinde paralel bir evrende neler oluyor acaba. O Manhattan’daki ünlü ve çok pahalı restoranın karşı kaldırımında bir evsiz, geleceğinin ne olacağını düşünmekten bile aciz durumda. Bırakın gelecek ya da kariyer planları yapmayı, bu gece karnımı nasıl doyururum ya da gece nerede soğuktan donmadan uyurum diye düşünmekte. Nişantaşı’ndaki  lüks Prada mağazasının kuş uçuşu on beş kilometre uzağındaki gece kondu semtinde bir kadın alkolik kocasından yine korkunç bir dayak yerken, inşallah bir tarafımı kırmaz bu sefer diye umuyor. Yoksa üç çocuğuma nasıl bakarım diye düşünerek, suratına aldığı yumrukları sayıyor. Bir, iki, üç…

İstediğiniz kadar iPhone 4 yada iPhone 5 akıllı telefon piyasaya sürün. 6 hatta 7’sini de geliştirin. Dört çekirdekli İntel bilgisayar işlemcilerinin yerine otuz iki çekirdekli işlemciler yapın. Gece görüş kamera sistemine sahip yeni Mercedes E serisi arabayı tanıtın. Dünyanın en lüks yedi yıldızlı otellerinin musluklarını altınla kaplatın. Hiçbir anlamı yok gece karnı aç olarak yatağa giren çocukların olduğu bir dünyada. Ya da ailesi içinde bile tacize uğrayan kadınlar bu kadar çok oldukça. Prada mağazasından alışveriş yapan kadın ile her gece alkolik kocasından dayak yiyen kadın nasıl eşit olabilir ki?

Acaba insanlar şanslı mı doğarlar yoksa kendi şanslarını mı yaratırlar sorusu kafamı kurcalıyor ara sıra. Evet Sabancı ailesinin bir üyesi olarak dünyaya gelmek ile Kars’ın bir dağ köyünde dünyaya gelmek tabiki aynı şeyler değil. Ama dünyanın eşit ve adil olduğunu kim söylüyor ki?

Şimdi buradan yola çıkarak bir şişe parfüme en fazla 25-30 lira verebilecek birisi ile 650 lira verebilecek insan eşit şartlardadır diyemeyiz. Ama bu durum yaşadığımız dünyanın acı bir gerçeği. Bond No.9 markasının bugün inceleyeceğim parfümünün fiyatını görünce ise ne diyeceğimi bilemedim. O zaman artık detaylara gireyim.

Bond No.9, Newyork merkezli bir niche parfüm evi. Amerika’da bizim burada 150-200 TL arasında alabildiğimiz Giorgio Armani, Versace, Bulgari gibi parfümleri 25-30 dolar civarlarında satın alabiliyorsunuz. Yani ortalama kalitedeki bir parfümün Amerika satış fiyatı 30-40 dolar diyelim. Bugün yazacağım Bond No.9’ın Signature Perfume’ü ise 100 ml.si 340 dolarlık fiyat etiketiyle Amerikan standartları için bile astronomik. Ki normal bir ana akım parfümün yaklaşık on katı fiyata sahip. Peki neden?


Dolabımda duran bir sürü hiç denenmemiş Bond No.9 parfümünden rastgele birisine el attım. Karşıma ise 2009 yılında piyasaya sürülmüş ve diğer Bond No.9 parfümlerinden bile daha pahalıya satılan Signature Perfume çıktı. Kendi internet sitelerinde neden bu kadar yüksek fiyata satıldığı şöyle açıklanmış:

“Gittiğimiz bu yolda, yüzde 20 eau de parfum oranını yenileyerek, konsantrasyonu yüzde 30 yaparak onu başka bir kategoriye ulaştırmış olduk, o da, bugünlerde çok az bulunan: saf parfüm (Pure Perfume) olmasıdır.”

Bu açıklama ne anlama geliyor hemen açıklayayım. Bond No.9’ın bütün parfümleri bir çok niche marka gibi Eau de Parfum (EDP). Fakat Signature Perfume’un yüzde yirmi olan EDP konsantrasyonu yüzde otuz gibi çok yüksek bir orana çıkarılmış. Bugün inceleyeceğim Signature Perfume neredeyse saf parfüm (Pure Perfume) formunda. Yani parfümün en güçlü ve yoğun hali. Tabiki doğal olarak fiyatı da oldukça yüksek.

Artık geçelim parfümümüze. Bugün inceleyeceğim arkadaşın ismi bile tartışmalı. Kendi sitelerinde “Signature Perfume” olarak geçiyor. Bendeki orijinal numunesinin üzerinde sadece “Bond No.9 Perfume” ibaresi var. Başka bir kaynakta “Perfume Oud” yazılmış. Ben yine de markanın resmi sitesindeki ismi kullanacağım.


Signature Perfume için Bond No.9 şöyle bir açıklama yapmış:

“Koku repertuarımızda Bond No.9'ı benzersiz yapan nedir? Tek bir şey, o kontrastlar üzerine bir çalışmadır, Doğu ile Batının karışımı, Dubai ve New York, antik ve modern, 21. yy New York'unda o uluslararası halinin ortaya çıkardığı hava. Bir diğer nokta, o çok baştan çıkarıcı, erotik.

Ve sonunda Arap geceleri NoHo'ya geldi. Bond No.9'ın yönetim butiğinin 10. yıldönümünü vurgulamak için imza kokumuz Bond No.9 Perfume Oud parfümünü göz önüne sermekten başka şansımız yoktu. Bond No.9 Perfume Oud sadece New York'a komşuluk için değil NoHo adresimiz için de duyular içerisinde sabit bir noktadır.

Dünyada pek çok öd ağacı kokusu vardır, ama buradaki öd ağacı kokusu, New York'un efsanevi eritici potasından çıkandır. Bond No.9 parfümü dört görkemli, uyumlu, doğu/batı içeriklerini kapsar. Doğu dünyasını temsilen topraksı, sıcak öd ağacı. Buna karşı onunla oynarcasına, Orta Doğu ile Batı hazinesi olarak, rafine edilmiş tatlılığın özeti olarak gül. Güney Amerikadan tonka fasulyesi bu ateşe karamel-badem tadı verirken Asya'nın misk geyiğinden ilham alınarak, öd ağacının şehevi doğasının altını çizmek için de misk kullanılmıştır.”


Bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere Signature Perfume’de ana öğe daha çok Arap parfümlerinde kullanılan öd ağacı (oud, aoud veya Agarwood). Kendi sitelerinde parfümün notaları öd ağacı, gül, tonka fasulyesi ve misk olarak sıralanmış. Fragrantica’da oryantal çiçeksi olarak sınıflandırılmış. Parfümü ilk sıktığımda beni çok yumuşak bir çiçeksi-meyveli tema karşılıyor. Kadınsı çiçekler daha baskın sanki. Ferah sayılabilecek çiçekler. Muhtemelen seyreltilmiş hissi veren yumuşak bir gül ve biraz misk. Açılışı çok basit ve sıradan bir kadın parfümü olarak düşünebilirsiniz.

İlerleyen dakikalarda parfümün diğer elementlerinin öne çıkmasını bekliyorum. Değişmesini ve dönüşmesini. Ama bu beklentim boşa çıkıyor. Çünkü başlangıçtaki yumuşak çiçeksi-meyvemsi his aynen sona kadar devam ediyor. Orta kısımlarda biraz yumuşak odunsular ekleniyor. Muhtemelen öd ağacı. Sonrasında ise biraz tatlanıyor. Bunu da tonka fasulyesi sağlıyor diyebilirim. Bond No.9’ın sitesinde yazan öd ağacı, gül, misk ve tonka fasulyesinden başka hiçbir şeye rastlayamadım.

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Signature Perfume çok çok basit bir kompozisyona sahip. Kokusu başından sonuna kadar hiç değişmiyor. Sıradan bir kadınsı-çiçeksi-misk kokusu olarak düşünebilirsiniz. Bence rahatsız edecek kadar yapaylık yok. Ama çok kaliteli bir parfüm kokladığınız izlenimine kapılmıyorsunuz. Sanki mağazalarda satılan yüzlerce birbirine benzeyen kadın parfümünden birisi. Bu yönü en şaşırdığım tarafı oldu. Çünkü çok yüksek fiyatlara satılıyor ve daha derin, ilginç bir kokusu olmasını beklemek sanırım anormal olmaz.


Signature Perfume kötü kokan bir arkadaş değil. Yumuşak, ferah, hafif, sakin ve barışçıl. Sanki Nobel Barış ödülünü kazanan bir kadın kullansa harika olabilir. Tam da bu noktada dikkatimi çeken bir detaydan bahsedeyim. Bu arkadaşın resmi pazarlama kampanyasında Arap gecelerinden bahsedilmiş. Sanırım içeriğindeki öd ağacı notasının baskın olması sebebiyle böyle yapılmış. Ama geneline baktığımızda hiç de ağır ve iç bayan Arap kokularına benzemiyor. Daha batılı ve modern koktuğunu düşünüyorum. Yani konsept ile koku birbirine uymamış.

Ortalama ve bir kadın için güvenli sayılabilecek eserlerden birisi. Ama büyük boy şişesini almaya değmez bence. Yine abartılmış ve şişirilmiş fiyatıyla hayal kırıklığı yaşadığım Bond No.9 parfümü ile karşılaştım. 18-30 yaşlarındaki kızlar için uygun olabilir. Ama bana göre olmadığına eminim. İlginç tarafı ise uniseks olarak piyasaya sunulması. Kadın kullanımına daha yakın olduğunu düşünüyorum.


Signature Perfume’ün tam bir ilkbahar-yaz kokusu. Neredeyse ferah sayılabilecek çiçekler ve yumuşak odunsu notalar sonbahar-kış kullanımı için fazla narin kaçabilir. Kalıcılığı fena değil. Farkedilirliği ortalamanın altında.

Artıları:
+ Genel olarak herkesin hoşuna gidebilecek kokusu.
+ Ferah bir öd ağacı kokusu arıyorsanız listenize alabilirsiniz.

Eksileri:
- Çok basit ve sıradan kokusu.
- Düz çizgide ilerliyor. Neredeyse hiç değişmiyor. Sizi şaşırtmıyor. Herhangi bir yenilik getirmiyor.
- Bu kadar yüksek bir fiyat etiketini hak ediyor mu şüpheliyim.

Koku Güzelliği:10/6

32 yorum:

  1. Çok basit ve sıradan kokusu=650 tl valla :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan geçtiğimiz günlerde bir yorumcu Signature Perfume'ün fiyatının 900 TL olduğunu yazdı. Senin bahsettiğin başka bir parfüm olmasın.

      Sil
    2. 650ler, 900ler, parfümden mi bahsediyorsunuz dostlar :) Cahilliğimi bağışlayın da nasıl bir parfüm 900 tl olabilir aklım almıyor

      Sil
    3. Eee dünyada okadar zengin var ken oluyo nereye harcıyacaklar paraları:))

      Sil
    4. Şişesi 1500-2000 TL olan parfümlerde var. 900 TL bizim için çok geliyor olabilir ama bazı insanların umurunda bile değil o paralar.

      Daha bugün okudum. Bir Rus milyarder çocuğuna 130 Milyon Dolar'a ev almış. Ee yani şimdi bu adama dokunur mu 2000 TL'lik parfüm.

      Sil
  2. Ben de çok merak ediyorum bu markayı fakat henüz deneme fırsatım olmadı ama bir şişeye 300 küsür dolar cidden çok,halbuki öyle güzel Chaneller Guerlain ler varken piyasada...

    YanıtlaSil
  3. Şu entel dantel parfüm açıklamaları da beni öldürecek :)

    Koku repertuarımızda Bond No.9'ı benzersiz yapan nedir? Tek bir şey, o kontrastlar üzerine bir çalışmadır, Doğu ile Batının karışımı,....
    Parfüm işte :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba parfüm merakı turunçgil ve çiçeksi kokuların hakim olduğu kalıcılığı ve farkedilirliği çok iyi olacak bir parfüm önerebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıcılık ve fark edilir örnekler artık fazla vermiyorum ne yazık ki. Çünkü bir sürü gereksiz polemik yaratılıyor.

      Şu ikisini tavsiye edebilirim genel anlamda:

      Kenzo - Power
      Vera Wang For Men

      Sil
  5. erkek parfümü bu arada :)

    YanıtlaSil
  6. parfüm merakı bon no 9 new york amber sizce nasıl çok güçlü kalıcılık ve farkedilirlik diyolar? harvey nchols da 900tl arkadaşım 500tl getircek americadan sizce değermi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. New York Amber'i denemedim ege. Onun için bir yorum yapamayacağım.

      Ama Bond No.9 parfümlerine bakıyorsan Chinatown'u deneyebilirsin. Bence gayet güzel bir parfüm olmuş.

      Sil
  7. anladım kalıcılık ve farkedilirlik nasıl Chinatown da?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar Chinatown'ı deniyorum. Önümüzdeki günlerde incelemesini yazacağım. Kalıcılığı fena değil ama fark edilirliği başlarda yüksek sonra zayıflıyor.

      Sil
  8. anladım şu anda kullandığım tom ford tabocca vanille bitmek üzere kalıcılık ve fark edilirlik güzel sizin bana önerdiğiniz Amouage – Jubilation XXV şu an kullandığım vanilleden performans olarak dahamı iyi sizce bitmek üzere vanille yeni almak istiyorum farklı koku bnm için farkedilirlik kalıcılık çok çok önemli unsur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jubilation XXV bence günlük kullanıma çok uyun değil. Daha krallara layık bir hali var sanki. Özel zamanlar için belki de.

      Tobacco Vanille günlük kullanıma daha uyan çok başarılı bir parfüm. Bence Tobacco Vanille'ye devam edebilirsin.

      Sil
  9. 30 metreden geçen kızlarımı etkiliyosun anlamadım bukadar farkedirlik hastalığı neden:))

    YanıtlaSil
  10. hayırdır bi tavsiyenmi var volkan? senin için nasıl olmalı parfüm?

    YanıtlaSil
  11. Koku güzelliği güzel olsun yeter kalıcılık olarak haklı olabilirsin bende kalıcı olmasını isterim ama farkedirliliği çokta takmıyorum önemli olan farkı farkedenlerin olması yeterli:))

    YanıtlaSil
  12. TABACCO dan memnunsan başka arayış nie.

    -

    YanıtlaSil
  13. çünki sürekli aynı kokuyu kullanamıorum özlemek lazım öyle söyliyim mesala kenzo power kullanmıştım çok beğenerek mesala özledim yazın artık mesele bu yeğen kimi insan aynı kokuyu üst üste kullanamıyo .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tom fordun özel serinin çoğu sana hitap ediyor. bende noir de noir var o da çok başarılı, tuscan leather da aynı şekilde.. tobacco vanille ile beraber favori 3lüm..

      Sil
    2. tom ford tabocca vanilleyi çok beğenıorum tende güzel kokuo tek sıkıntı kıyafette burbry londonu anımsatması buda canımı sıktı londonu sevmiyorumda ama noir de noir kalıclık ve fark edilirlik nasıl ve tuscan leather de? tom ford amber oud denedinmi denediysen nasıl? şuan commes des garçon 2 kullanıyorum vanille niche kokum bitmek üzre designer den en çok kenzo poweri beğniyorum aldımda yenidesigner kokum sabit power niche de araştırma yapıorum sadece?

      Sil
    3. Ege Kenzo Power'dan aldığın olumlu ya da olumsuz yorumlar var mı çevrenden.Ve farkedilirliği nasıl

      Sil
  14. bu parfum caldıona benzıyor,bırakın 600 tlyı 200 tl etmez. bondun tek parfumu var amber.yurudugunuz yerde ızınızı bırakan bır koku.yalnız kokuyu herkes begenmeyebılır.

    YanıtlaSil
  15. ADSIZ bond no 9 hangi amberi 2 seçenek var newyorkmu yoksa diğerimi 1 bond no 9 new york amber 2bond no 9 harrods amber hangisinden bahseddin?

    YanıtlaSil
  16. Kısaca; Niche parfüm statüsünü haketmeyen, misk ile birlikte, sabunsuluğun ön
    planda olduğu olduğu, sentetik bir temizlik hissiyatı veren, tozlu ve vasatı aşamayan bir koku.

    YanıtlaSil
  17. Bond No 9 New York Amber harveyde ne kadar bilen varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1000 tl bond amber parfum dur direk.grami gramina hakeden bir koku.

      Sil
  18. Bond Andy Warhol union square aldim cok yogun ve keskin kokuyor. Genel anlamda bond parfumleri cok keskin ve fresh tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  19. Bond Andy Warhol union square aldim cok kalici ve fresh bir koku biraz erkeksi ama cok yogun . Daha once kullandigim bir baska kokusu daha olmustu bond un ama hangisi hatirlamiyor. Genel anlamda bond parfumleri kalici,fresh ve degisik

    YanıtlaSil