28 Kasım 2012 Çarşamba

Karl Lagerfeld – Photo (1990)



Karl Lagerfeld – Photo (1990)  Markanın erkek parfümlerinden.

Diğer yönlerini biliyordum ama ünlü modacı Karl Lagerfeld’in fotoğrafçı tarafına aşina değildim. Meğer Lagerfeld’in fotoğraf üzerine kitabı bile varmış. Bence insanın moda sektöründe başarılı olabilmesinin yollarından birisi de çok yönlü olması. Yani aynı anda başka şeyleri düşünerek ya da hayalini kurarak insanların beğenisine sunması. Çünkü moda sektörü sürekli değişiyor. Yeniliklere ayak uydurabilme hızınızın diğer sektörlerden belki de daha fazla olması lazım. Bunun içinde algıları açık zeki bir zihin gerekiyor.

Aklımdaki Karl Lagerfeld imajı hep siyah ceket giyen, parmaksız siyah eldiven takan ve siyah gözlüklü birisi olarak canlanıyor. Bir de tabiki son yıllarda yüzüne yaptırdığı estetikler sayesinde, dayak yemiş de dudağı şişmiş gibi duran erkek silüeti.


Bugün inceleyeceğim parfümün isminin Photo olmasının sebebini bilemiyorum. Ama kuvvetle muhtemeldir ki Karl Lagerfeld’in fotoğrafçı yanına vurgu yapılmak istenmiş. Zaten Photo parfümü 1990 yılında piyasaya sürülmüş. Markanın üçüncü erkek parfümü. Fakat ilerici bir parfüm değil de daha eski dönemlere gönderme yapılmış koku karakterine sahip. Artık geçeyim Photo’ya.

Parfümümüz Fragrantica’da baharatlı oryantal olarak sınıflandırılmış. Bence tam bir eski dönem aromatik fujer. Zaten daha ilk saniyelerde kokusu sizi geçmişe götürüyor. Buruk, kolonyamsı bergamot ve lavanta sizi karşılıyor. Eski kokan ve artık demode olmuş bir açılışı var. Aromatik ve temiz. Aynı zamanda erkeksi. Bu tür eski tarz kokularla aram pek iyi olmadığından başlangıcını beğendiğimi söyleyemem.


Orta notalarından itibaren kokusu çok değişmiyor. Bergamot geri çekilirken lavanta hala etkin. Bu arada erkeksi çiçekler ve baharatlar ekleniyor. Karanfil, kişniş, yasemin ve diğerleri. Buradaki baharatlar keskin ve baskın değiller. Başlangıçtaki kokunun altında, fazla kendilerini göstermiyorlar. Son kısmı ise en hoşuma giden bölümü. Bir parça deri, amber, meşe yosunu ve odunsu notalar. Hatta biraz da silhat.

Photo 1980’lerin ve 1990’ların başlarına ait erkeksi, kolonyamsı, bolca lavanta hissi veren, eski ya da modası geçmiş gibi kokan, maço sayılabilecek bir arkadaş. Birebir aynı olmasalar da Yves Saint Laurent – Jazz, Ralph Lauren – Safari ya da Guy Laroche – Drakkar Noir’e yakın duruyor. Hatta Yves Saint Laurent – Rive Gauche’un eski, yumuşak ve kolonyamsı hissi veren abisi gibi. Brut’e benzeten bile var.


Üst ve orta notaları çok değişmiyor. Asıl değişim son kısımda yaşanıyor. Başlangıcında bir sürü örneğine rastladığım buruk, ekşimsi ve erkeksi çiçekler bana göre değil. Orta kısmı da çok kendime yakın bulamadım. Son kısım ise aşık olunacak kadar güzel olmasa da parfümün en tahammül edebildiğim yanı. Eğer bu tür eski kokan maço, erkeksi parfümleri seviyorsanız Photo tam size göre olabilir. Ama benim için olmadığı kesin.

Artık bu tür eski tarz aromatik fujerler ve şipreler hep birbirinin aynısı gelmeye başladı bana. Yani o başlangıçtaki ekşi, garip bergamot kullanımı sıkıcı ve bıktırıcı geliyor. Biraz köşeli bir karakteri var. Genel beğeniye uyacak bir tarzı yok. Evet 1990’lı yıllar için fena bir seçenek olmayabilirmiş. Ama 2012 yılında bu parfüm başka gezegenden gelmiş gibi.


Photo ne yazık ki parfüm dünyasına çok büyük yenilik getirmeyen, diğer şöhretli eski aromatik fujerları taklit eden bir arkadaş bana göre. Aromatik otlar ve yeşil teması daha ağırlıklı gibime geldi. Kokusu tendeki geçen saatlerin ardından çok fazla değişim geçirmiyor alt notalarını saymazsak. Hiçbir zaman popüler olamamış, şöhreti yakalayamamış, öne çıkamamış bir yardımcı aktöre benzetiyorum.

Photo tam bir erkek parfümü. Kadın versiyonu çıkarılmamış. Sanırım bir kere reformülasyon geçirmiş. Onun için eski yani ilk versiyonunu bulabilirseniz denemenizde fayda var. 30 yaşın altındaki erkeklerin kullanması zor görünüyor. Belli yaşın üzerindeki arkadaşlara tavsiye ederim. Sonbahar-kış mevsimi kullanmak için en uygun zaman gibi duruyor. Aman denemeden almayın. Herkesin sevebileceği gibi değil.

Artıları:
+ Sonları fena değil.
+ Eski kokan erkesi parfümlerden hoşlananlar için seçenek olabilir.

Eksileri:
- Başlangıcını sevmedim.
- Orta notaları da bana göre değil.
- Günümüzün parfüm trendlerine çok uzak.

Koku Güzelliği:10/5.5

10 yorum:

  1. Merhaba Raşit bey, www.fragrancex.com güvenilir bir sitemidir? bu siteden alışveriş yaptınızmı daha önce? eğer bilginiz varsa beni bilgilendirmenizi rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cengiz daha önce aynı konu ile ilgili yazdığım mesajı yeniden vereyim:

      Şimdi adsız, fragrancex.com diyorsun da bu sitenin bir çok mağduru olduğunu sanırım biliyorsun. Fragrancex.com'u gayet iyi biliyorum. Evet fiyatları çok uygun. Bende bir ara alışveriş yapmayı düşünmüştüm. Bu site dünyanın her yerine ücretsiz olarak gönderiyor. Ama Amerika merkezli bir site olduğu için sanırım ucuz olması için kargoları gemi ile gönderiyorlar. Ve geliş süreleri bazen 40-60 günleri buluyor.

      Ayrıca bu siteden sipariş veren bir çok kimsenin kargosunun da ulaşmadığına dair forumlarda şikayetler var. Onun için kimseye bu siteyi önermedim. Yani siparişiniz kaybolursa hiç bir sorumluluk kabul etmiyorlar ucuz kargo ile gönderdiklerinden. Bu siteden alış veriş yapacak arkadaşların bu durumu muhakkak göz önünde bulundurmaları gerek.

      Yani bana kargonun ulaşması anlamında çok güvenilir bir site gibi gelmiyor. Orijinal sattıkları belli. Eğer bir siteyi buradan önermiyorsam veya ismini vermiyorsam bir bildiğim olduğu içindir. Bana sitem etmeden önce bunu da düşünün. Burada bir kişinin bile mağdur olmasını istemem."

      Sil
    2. teşekkür ederim, gayet güzel açıklamışsınız. sevil ve tekin acar'dan alışverişe devam :)

      Sil
  2. Yutdışından parfüm artık serbestmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmi yönetmelik bildiğim kadarıyla değişmedi. Onun için serbest değil kağıt üzerinde. Ama çok sıkı bir takip yaptıklarını sanmıyorum.

      Bence yine de risk. Kimseye alın diyemem. Kişi kararını kendisi vermeli.

      Sil
    2. parfüm delisi biri olarak ve genelde siparişlerini yurtdışından veren biri olarak şöyle yardımcı olmak isterim konuya, artık yurtdışından sipariş eskisi gibi olmuyor ben mesela ağırlıklı larak ingiltere cheapsmells den alıyodum, onlardan gelen maille terkiyede bi site açtıklarını ve artık oradan alabileceğimizi bildirdiler.sitenin adı bellamola ben sipariş vermedim ama forumlarda çok güzel şeyler okudum tr de bulamadığımız parfümler piyasanın hayli altında fiyatlarla mevcutmuş bilginize
      bu arada lagerfeld parfümleri ile ilgili araştrma yaparken buldum bloğunuzu çok kaliteli parfümleri ele alıyorsunuz başarılar

      Sil
  3. Arkadaşım ben sipariş ettim ve elime de ulaştı. Bahsi geçen siteden yani fragrancex.comdan. Ulaşması tam 21 gün aldı. Geciktiğini düşünerek yazdım mesajıma cevap verdiler. İlgilendiklerini gösterdiler. Bir takip numarası veriyorlar. U.S.P.S ile gönderimde bulunuyorlar ve Türkiye'de PTT aracılığıyla elinize ulaşıyor. Bence ulaşması derti değil zaten Amerikadan gelen hiçbir ürünün diğer satış siteleri dahil kolay kolay 2-3 haftadan önce geleceğini düşünmüyorum. Parfüm elimde. Benim ise tek şüphem ürünün orjinalliği yönünde. Acaba orjinal olmayan ürün satıyor olabilirler mi kuşkusu taşıyorum çünki benim bir ürünün orjinal olup olmadığını seçebilme yetim pek yok.

    YanıtlaSil
  4. Gerçi üründen şu an memnunum. Caron The Third Man sipariş ettim ve orjinal olduğunu düşünüyorum fakat kokunun kalıcılığı biraz düşük geldi o da herhalde benim tenimle uyuşma durumuyla ilişkilidir. Şunu da belirteyim Caron internet sitesine yazı yazdım ürünün orjinal olup olamama durumu ve sitenin güvenilir olup olmama durumunu ölçmek için. Cevap bekliyorum. Bir de ben Ankara'da ikamet etmekteyim belki o sebeple de yani başkent olması sebebiyle de ürünü daha hızlı ulaştırmış olabilirler. Eğer ki uç yerlerde iseniz belki sıkıntılı olabilir. Tavsiyem çok merkezi illerden sipariş vermeniz. Elinize ulaşır. Ayrıca ürünlerin ne ölçüde güvenilir olduğu ile ilgili size bilgi paylaşımında bulunacağım. Selamlar; Kadir.

    YanıtlaSil
  5. hocam merhabalar ufak bi sorum olucaktı affınıza sıgınarak..bu oriflame ile avon u biliyosunuz..orta şekerli parfümler yapıolar ama ben arastırdım baya bi özellikle oriflame ın parfümleri çok beğeniliyo ben avonun parfümlerini az çok biliyorum ve pek begenmiyorum ama bu oriflame ın parfümlerini hiç denemedim ama oriflame tr internet sitesinde baktım inanılmaz yorumlar var millet adeta taparcasına öve öve bitiremiyolar parfümleri..özellikle su dört parfüm çok beğeniliyo Oriflame (architect - burberry london a çok benzetiliyor) - ascendant - eclat sport - signature ben en kısa zamanda deniycem bu parfümleri ama işin ilginci sitede begenilmeyen parfüm yok!! sizin hiç deneme fırsatınız oldu mu??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Rica ederim. Affına sığınılacak bir insan değilim ki...

      Avon'un bir çok erkek parfümünü denedim. Özellikle bazı parfümlerini gayet başarılı buldum. Mesela Blue Rush, Full Speed, Simple Elements Crisp Forest, Black Suede Touch...

      Ama özellikle yeni parfümleri çok vasat. Mesela Tomorrow.

      Avon'un parfümlerinin en büyük sıkıntısı kalıcılık ve fark edilirlikleri az. Hatta bazıları 1-2 saat ancak tende kalabiliyor.

      Oriflame'in de muhakkak güzel parfümleri vardır. Ama hiç birisini denemedim. Architect'in London'a benzediğini bende okudum. Denemek lazım eğer öyleyse.

      Fakat o forumlarda yazılanlara çok önem verme. Genellikle çok fazla parfüm tecrübesi olmayan genç arkadaşlar. Biraz da heyecanla bazen abartabilirler. Almadan önce denemen en iyi öğrenme yöntemi.

      Sil