13 Kasım 2012 Salı

Serge Lutens – Gris Clair (2006)



Serge Lutens – Gris Clair (2006)  Markanın lavanta temalı parfümü.

Renklerin insan hayatındaki önemi ile ilgili bir sürü çalışma ve araştırma yapıldığına eminim. Dünya çapındaki bilim insanları aklımıza bile gelmeyecek yada “ne gerek var şimdi bunu araştırmaya” diyebileceğimiz şeylerin peşinden gidiyorlar. Belki de batı uygarlığının, doğu uygarlığına teknolojik olarak bu kadar fark atmasının sebebi budur. Her şeyi araştırmak.

Gri renginin sizin üzerinizde nasıl bir etki yaptığını düşünün. Bana sorarsanız sisli, puslu, hüzünlü, karamsar, donuk ve sıkıcı bir renk. Nedense aklıma hep hapishaneler geliyor gri deyince. Ya da devlet daireleri. Griyi bir ülkeye benzetmek istesem kesinlikle İngiltere derdim. Belki havanın çoğunlukla kapalı veya gri olduğu Almanya.

Açık kül renginin adı olan gri Fransızca’dan Türkçeye yerleşmiş muhtemelen. Gerçi ingilzcesi de Grey. Gri’nin Fransızcası ise gris’miş. Bugün yazacağım parfüm olan Gris Clair’in anlamının “açık gri” olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Zaten şişesinin içindeki sıvının da gri olması tesadüf değil.


Serge Lutens’in çok ünlü veya öne çıkabilmiş bir parfümü değil Gris Clair. Fakat böyle olması onun başarısız olduğuna kanıt olamayacaktır tabiki. Bakalım Gris Clair bana neler hissettirecek.

Parfümümüz odunsu çiçeksi misk olarak sınıflandırılmış. Başlangıcı bana çok tanıdık geldi. Keskin, baskın ve erkeksi lavanta hemen ilk saniyelerde burnunuza hücum ediyor. Yapaylık yok diyebilirim. Lavantayı çok sevmediğim için kendime yakın bulamadım üst notalarını.

İlerleyen dakikalarda lavanta biraz geri çekiliyor gibi olsa da hala ana öğe. Bu kısımda lavantanın o keskin aroması yerini odunsu notalara bırakmaya çalışıyor. Sanki biraz da tütsü var. Dikkati çeken şey ise orta notalardan itibaren kokusu oldukça tatlılık barındırıyor. Başlangıcı daha kuru diyebilirim. Orta notalarını beğendim. Son kısımda ise tatlılık biraz daha artıyor. Neredeyse şekerli bir hale geliyor Gris Clair. Sanki vanilyamsı bir tatlılık. Muhtemelen tonka fasulyesi. Biraz da amber. Alt notaları da güzel diyebilirim.


Şimdi efendim Gris Clair aslında basit bir arkadaş. Markanın diğer derin ve ilginç parfümlerinin yanında çok öne çıkmamasını anlıyorum. Lavanta, odunsu notalar ve tonka fasulyesinden ibaret desem yanlış olmaz. Başlangıcındaki keskin erkeksi lavanta pek bana göre değil. Neyseki orta kısımdan itibaren daha farklı bir karaktere bürünüyor. Zaten orta notalardan sonra da hiç değişmiyor. Yani kokusunu ikiye ayırmak mümkün. İlk kısım gerçekçi bir lavanta, ikinci kısım ise odunsu notalar ve vanilya benzeri tonka fasulyesi.

Parfümün açılışı bana ünlü klasiklerden Caron Pour Homme’u anımsattı. Hatta bire bir aynı diyesim geliyor. Fakat Caron Pour Homme çok fazla değişmiyor genel olarak. Gris Clair ise Caron Pour Homme’un daha giyilebilir ve modern hali diyebilirim. Başlangıçtaki lavanta daha sonra geri plana geçiyor. Aralarındaki farkı böyle anlatabilirim.

Gris Clair güzel ve modern bir lavanta-tonka fasulyesi yorumu desem yanlış olmaz. Harika mı? Tabiki değil. Ama benim gibi lavanta ile arası hoş olmayan birisinin bile hoşuna gitmesi yeterli. Diğer harika Serge Lutens’ler kadar etkileyici olmasa da başarılı bir kokuya sahip. Eğer oldukça tatlı bir lavanta parfümü arıyorsanız buyurunuz buraya.


Lavanta merkezli parfümler bence kullanması ve sevmesi zor arkadaşlar. Çünkü çok keskin ve baskın bir kokusu var lavantanın. Ayrıca herkesin sevebileceği gibi de olmuyor lavanta kokuları. Daha çok erkek parfümlerinde kullanılıyor. Lavanta merkezli parfümlerin en büyük sorunu erkeklerin kullandığı “traş köpüklerine” benzeme olasılığı. Mesela Caron Pour Homme bana o hissi vermişti. Gris Clair’in de başları biraz traş köpüğünü andırıyor. Neyseki sonrasında lavantanın etkisi kademeli olarak azalıyor. Daha dumanlı odunsu notalar ortaya çıkıyor. Bu anlamda başarılı diyebilirim. Fakat bir şişesini alır mıyım? Sanmıyorum.

Gris Clair, Eau de Parfum konsantrasyonunda. Bu durum kalıcılığına olumlu yansımış. Teninizde bir günden fazla rahatlıkla hissediyorsunuz. Sonbahar-kış döneminde kullanmak için uygun. Bence baskın lavanta yüzünden erkek kullanımına yakın. Bir kadında nasıl duracağını pek kestiremiyorum. Serge Lutens’in neredeyse bütün parfümlerine imza atmış önemli burunlardan Christopher Sheldrake tasarlamış Gris Clair'i.

Artıları:
+ Orta notalarından itibaren gayet güzelleşiyor.
+ Serge Lutens kalitesi hissediliyor.
+ Kalıcılığı gayet iyi.

Eksileri:
- Başlangıcını pek sevemedim.
- Yüksek fiyatı. Ayrıca Türkiye’de bulmak mümkün değil.

Koku Güzelliği:10/7

18 yorum:

  1. Gris Clair'i 50 ml'lik şişesinden kullanma fırsatım olmuştu.Şişeyi elimden bırakmak istememiştim.Ama mecburen vedalaştım :) Çünkü parfüm benim değildi :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba parfüm merakı Dsquared Potion parfümünü denediniz mi?

    YanıtlaSil
  3. Parfüm merakı kokorico yazsan artık havalar soğudu sayılır merak içersindeyim:))(elinde vardı sanırım)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan sanırım Kokorico'yu yazamayacağım.

      Elimdeki orjinal numunesinin içi görünmüyor. Meğer çok az bir şey kalmış. O kadar az parfümle bir şey anlamak zor. Bende epey heves etmiştim ama kısmet değilmiş.

      Başka bir yerden elime geçerse öyle yazabilirim ancak. Zaten biraz niche parfümlere ağırlık vereceğim. Elimde epey niche birikti.

      Sil
  4. Merhaba Raşit bey, önerinizle Dior Homme aldım.Daha önce denemiştim ama ilk kez şişe olarak aldım.Gerçekten inanılmaz bir koku.Öneriniz için teşekkür ederim.Sizden bir ricam olacak, bana dior homme'un yanında bir parfüm daha önermenizi rica ediyorum.Dior homme gibi farklı ve güzel bir şey olursa sevinirim.. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba cengiz,

      Dior Homme gibi bir parfüm nerdeee :))

      Yorumların sonunda verdiğim puanlardan 8 ve üzerinde olanları deneyebilirsin.

      Sil
    2. Teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Merhaba Parfummeraki. Size güvenerek bir soru sormak istiyorum, Türkiye'de parfüm satış siteleri adeta patlamış vaziyette ve birçok internet üzerinden satış yapan site var bunların güvenilirlikleri ile ilgili hiçbir bilginiz var mı? Mesela mizu adlı bir site çok uygun fiyata parfüm satıyor neredeyse yurtdışı site fiyatı hatta daha bile ucuz olanlar var. Ama site ile ilgili sahte parfümler gibi iddialar da dolanıyor ortalıkta. gene bir dizi misspera parfumya balerin pakky vs. gibi siteler var. Bunlara nasıl güvenebiliriz. Piyasada orjinaline çok benzer üretimler yapılıyor mudur yada bir parfümün orjinal olup olmadığını anlayabileceğimiz bir işaret yada simge vs var mıdır? Yardım ederseniz çok sevinirim.. iyi geceler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Valla sahte parfüm sektörü çok büyük boyutlara ulaştı. Artık eskisi gibi kötü taklitlerde yapmıyorlar. Özellikle şişesinden ayırt etmek zor. Ancak içindeki sıvının kokusundan anlaşılabilir.

      Dediğin gibi bir çok site var. Hiç bir siteye kötü bir ithamda bulunmak istemem. Ama dikkatli olmak lazım. Çok ucuz satan sitelerden uzak durun diyebilirim. Bilinen ve büyük siteleri tercih etmeli. Tester ya da kutusuz diyen sitelerden hemen uzaklaşın.

      Sil
  6. Parfum meraki D&G the one sport yorumu yapabilirmisin acaba??

    YanıtlaSil
  7. hocam merhabalar ufak bir sorum olucaktı siz bir parfümde en çok hangi notaları seviyosunuz?? yani mesela ben en çok patchouli - Iris - tobacco.. notalarını seviyorum yani bir parfümde bu notaların yogun olmasına dikkat ediyorum..ya siz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Benim favori notam tütün. Özellikle puro tütünü tarzındaki parfümlere merakım var. Son zamanlarda ise deri temalı parfümleri de oldukça sevmeye başladım. İkinci olarak deri diyeceğim. Sonrasında ayarı kaçmamış hayvansal vanilya da ilginç oluyor. Tabiki çok şekerli bir vanilya değil.

      Yani bir kokuya takıntım yok. Karşıma ne çıkarsa ön yargılı olmamaya çalışıyorum.

      Sil
    2. anlıyorum sizde beni gibi tütün kokusunu seviyosunuz..bir parfüme bence inanılmaz bir sıcaklık katıyo tütün notasi ve sexy lik katıyo..örneğim tom ford tobacco vanille parfümü tütün agırlıklı bir parfüm veya dolce & gabbana the one yine tütün agırlıklı bir parfüm ikisi de cok sıcak ve sexy kokuyor yanılıyor muyum?? birde bence siz benim gibi iris çiçeğini de seviyor olmalısınız çunku dior homme ve intense modellerinde yogun olarak iris cıceği kullanılmıs bu yuzden cok elegant ve ruj gibi kokuyor benzetmelerinin yapılması bu yüzden..saygılarımla hoscakalın..

      Sil
    3. Tütün gerçekten ilginç bir kokuya sahip. Eğer tütün severseniz mutlaka Jacques Bogart - Bogart Pour Homme'a bakın. Oldukça hoşunuza gidecektir.

      İris çok sevdiğim bir element olmasa da Dior Homme'da inanılmaz güzel kullanılmış. Sırf onun için alınır.

      The One bence harika bir koku değil. Tobacco Vanille'nin yanında esamesi bile okunmaz bence.

      Sil
  8. Yeni ütülenmiş gömlek havası uyandırdı bende :-D öyle kuru bir koku

    YanıtlaSil