5 Ocak 2013 Cumartesi

Bond No.9 – Chinatown (2005)



Bond No.9 – Chinatown (2005)  Markanın popüler parfümlerinden.

Şu bir gerçek ki 21. yüzyılın uyuyan devi Çin, 22. yüzyılda hiç de uyumaya niyeti olmadığını her fırsatta gösteriyor. Gerek dünyanın en büyük nüfusuna sahip olması, gerekse son yıllarda yakaladığı müthiş ekonomik gelişme hızı ile artık küresel güç diyebiliriz Çin için.

Tarihi çok eskilere giden bu önemli uygarlığın ilginç de bir özelliği var. Dünyanın birçok ülkesinde Çin mahalleleri bulunması gibi. İngiltere, Avustralya, Arjantin, Brezilya, Singapur, ABD gibi ülkelerde Çin’den göç etmiş insanların oluşturdukları mahalleler sinema dünyasının bile ilgisini çekmiş. Ünlü yönetmen Roman Polonski tarafından 1974 yılında çekilen ve baş rollerinde Jack Nicholson ve Faye Dunaway bulunan Chinatown filmi, bu ismin tüm dünyada daha da tanınmasını sağladı kuşkusuz. Buna Hollywood’un gücü de diyebiliriz.


Newyork'a turist olarak gittiğinizi düşünün. İlk defa geliyorsunuz. Önce nereleri görmek istersiniz. Soho, Central Park, Brooklyn Köprüsü, Wall Street, Özgürlük Anıtı, Empire State binası, Times Square... Peki kötü koktuğu söylenen, küçücük restoranlar, açık balık pazarları (kötü kokunun kaynağı) ve sevimli hediyelik eşya dükkanlarıyla (çoğu ürünlerin kaçak olduğu söyleniyor) dolu Chinatown ilginizi çekmez mi?

Chinatown, Manhattan’ın aşağı ve doğu kısımlarında, Canal Street çevresinde yer alıyormuş. Çin mahallesi olarak da bilinen bu semt, Çin dışındaki şehirlerde bulunan Çin mahallelerine verilen isimmiş aslında. Özellikle yoğun göç alan New York ve San Francisco gibi şehirlerde büyük Çin mahalleleri bulunuyor.


Genellikle Çin'den yeni gelen göçmenler buralara yerleşiyorlar. Fakat buradaki Çin mahallesi teriminin bir de sembolik anlamı var muhtemelen. Çin mahallesi terimi aynı zamanda etnik yerleşim bölgesi de demek olabilir. Yani bir bakıma bugün çok popüler olan “öteki” kavramının karşılığı olarak düşünüyorum.

Neredeyse bütün tabelaların Çince olduğu, hatta dükkanları işletenlerin uzun yıllardır Amerika’da yaşadıkları halde İngilizce’yi zar zor konuşabilmeleri, çok dost canlısı olmadıkları bilinen esnafı, sokak standlarında özel baharatlar, tropikal meyveler, şekerlemeler ve doğu kültürüne ait tuhaf etlerin olduğu bir dünya hayal edin. Ve oranın bir parfüme ilham vermesini…


Newyork merkezli niche parfüm evi Bond No.9’ın şehrin simgelerinden olan Çin mahallesi ismi ile bir parfüm üretmesi hiç şaşırtıcı değil. Newyork’un bir çok caddesinin hatta parklarının bile isimlerini parfümlerinde kullandı Bond No.9. Şimdi de sıra Chinatown’da.

Chinatown ilgimi çeken Bond No.9 parfümlerinden birisiydi. Zaten markanın en popüler parfümlerinden kendisi. Uzun süredir denemek istiyordum ama nedense elim bir türlü ona gitmiyordu. Sanırım artık kendimi ona hazır hissediyorum. Ve bakalım beni nerelere götürecek bu parfüm.

Chinatown oryantal çiçeksi olarak sınıflandırılmış. Açılışı tatlı meyveler ile gerçekleşiyor. Açıklanan üst notalarında şeftali çiçeği var. Muhtemelen oradan geliyor meyvemsilik. Hatta kırmızı meyveler bile diyesim var. Belki de kiraz. Üst notalar biraz kadınsı, tatlı, modern, lezzetli meyveler şeklinde. Bence kötü değil.


Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Aynı tatlımsı meyveler hala yerlerini koruyorlar. Şeftali-kiraz benzeri meyvelere biraz yumuşak çiçeklerde ve tatlı baharatlar ekleniyor. Hatta biraz pudramsılık. Sanki iris de (süsen) var. Pudramsılık zaman zaman “makyaj malzemesi” gibi algılanabiliyor. Bu andan itibaren epey kadınsı bir kokuya dönüşüyor. Son kısımda ise meyvemsi-çiçeksi his hala var. Burada yumuşak odunsu notalar, metalik amber ve biraz da misk ekleniyor. Son kısım biraz sulandırılmış/seyreltilmiş hissi veriyor nedense. Bence son kısım en vasat yeri.

Rahatlıkla söyleyebilirim ki Chinatown çiçeksi-meyveli yapıda. Meyveler oldukça tatlı. Hatta başlangıçta karamelize edilmiş gibi. Üst notalarını sevdim diyebilirim. Lezzetli ve ağız sulandıran meyveler güzel işlenmiş. Sonrasındaki çiçekler kadın parfümü hissi vermiş. Oysaki uniseks olarak piyasaya sunulmuş. Fakat parfümün şişesinin rengi bile bize ipucu veriyor içindeki koku hakkında. Bu parfümün kokusunu bir renge benzetin deseler kesinlikle ya kırmızı yada pembeyle ilişkilendirirdim.


Chinatown ilginç bir isme sahip. Koku anlamında esinlendiği Çin kültürü ile pek bir bağ kuramadım. Ama genel olarak kokusunu beğendim. Başlangıcı harika olmasa da yüksek kaliteli. Orta kısmındaki pudramsı çiçekler ve tatlı baharatlar çok ilginç bir aura katıyor kokusuna. Tek sevmediğim tarafı ise sonları. Hele ki yapay/metalik amber. Biraz baştan savma bir hali var alt notaların.

Chinatown kim ne derse desin kadın kullanımına daha yakın. Egzotik, çekici, pembe, kadınsal ve duygusal. Sakin ve baştan çıkarıcı. Eğer kaliteli çiçeksi-meyveli bir parfüm arıyorsanız ve yüksek fiyat etiketini dert etmeyecekseniz tavsiye ederim. Onun dışında “mutlaka alın” listenizde yer alacak kadar üst düzey bir parfüm değil.

Parfümün tasarımını Robert Piquet, Comme des Garcons, Versace, Nina Ricci, Kenzo, Jean Paul Gaultier, İssey Miyake, Davidoff, Azzaro gibi markalara parfümler hazırlamış olan Aurelien Guichard yapmış.


Parfüm yazarı Luca Turin, Chinatown’ı gourmand şipre olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden beş yıldız vererek en yüksek not ile ödüllendirmiş. Ve şunları söylemiş:

“Sevgili ve cesur Bond No.9 firması ilk ve açık ara ile şaheserini üretti. Jean Roure'un oğlu olan genç Aurelien Guichard tarafından oluşturulmuştur. O da şu ilk koklayışta hemencecik, karşı konulamaz şekilde harika olduğunu düşündüğünüz kokulardandır. Chinatown ilk anda çok tanıdık ve sürprizlidir. Sanki en sevdiğiniz aşk şarkısındaki bir sözün yeniden şiire dönüşmesi gibi, etkileyici ama aynı zamanda yazarı için bile planlamamış hissi verir. Bir diğer yandan da Chinatown; Cabochard, Givenchy III ve ilk Scherrer gibi mağrur yeşil şiprelere yani klasiklere geri dönmektedir. Bir diğer yandan da sıradışı hatta neredeyse ilacımsı bir nota olan kurutulmuş meyve kokusuna sahip olan Prunolu anımsatmaktadır ki bu baz şu an mevcut olmayan De Laire firması için Edmond Roudnitska tarafından ilk olarak oluşturulmuştur. Bu kombinasyon tehlikeli gibi görünse de mesafeli (soğuk) ile tatlılık arasında ikna edici bir denge kurmuştur tıpkı ilk bakışta cazibeli bir kişinin düşündürttüğü hoşluk ve onu tanımanın korkutucu olması gibi. Bazı kişiler onu çok tatlı bulur. Bana göre yaz mevsiminde küçük bir Fransız manavındaymışcasına yer cilası ile olgun şeftalillerin birleştiği bir nokta gibi. Güzel bir şişede, bir hazine.”


Chinatown diğer Bond No.9 parfümleri gibi Eau de Parfum (EDP). Bir erkeğin üzerinde nasıl durur emin değilim. Yine de denemekten zarar gelmez.

Artıları:
+ Başlangıcı fena değil.
+ Orta kısmı da başarılı.
+ Cazibeli ve seksi yapısı.

Eksileri:
- Sonlarını sevmedim.
- Çok yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/7.5

17 yorum:

  1. Parfüm merakı yeni bir sayfa açsan parfüm severler kullandıkları parfümlerini(koleksiyonlarımızı)paylaşşak tabi sende paylaşırsan parfümlerini şöle bi görsek:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında güzel olur herkesin parfüm koleksiyonlarını görmek. Ama yayın yaptığım blogger'ın öyle bir imkanı yok. Sadece tek taraflı çalışan bir sistemi var. Yani sizlerin resim yüklemelerini desteklemiyor.

      Ancak resimlerinizi bana gönderirseniz mail aracılığı ile ben de diğer blogumdan isim vererek yayınlayabilirim resimleri.

      Sil
  2. Pazartesi bir siteden haber bekliyorum bakalım. Ellerindeki ürünün, resimdeki gibi gümüş boruda olabileceğini söylediler. Depo kapalı olduğu için yarın açıp bakacaklar ve bana haber verecekler. Tek şansım...

    YanıtlaSil
  3. Parfüm Merakı, bu arada sen stokladın galiba Homme'un eski sürümlerini, gıkın çıkmıyor :) En sevdiğin parfümü mahvettiler, huuuu uyan kardeş uykucu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yahu. Hiç Dior Homme yok elimde. Intense'de zett'in gönderdiği az bir şey var. Onun yerine favorilerimden olan Caron - The Third Man aldık. Bu kış mis gibi The Third Man kokacağım anlaşılan :))

      Açıkçası biraz gerçekçi bakıyorum olaya. Sonuçta adamlar böyle bir şey yapmışlar. Geriye dönüş yok. Evet üzücü böylesi özel bir parfümün içeriğiyle oynanması. Belki de bir daha Dior Homme gibi güzel bir parfüm hiç yapılamayacak. Fakat bu durumda yeni ve başka hit'ler bulmalıyız.

      Yani durmak yok aramaya devam. Ayrıca en az üç parfüm istiyorum ona göre :))

      Sil
    2. Üç parfüm istiyorum derken?

      Sil
    3. başbakan üç çocuk istiyor ya ona gönderme yapmış :D

      Sil
    4. CARON 3'Le..Düzcenin sert havasında harika olur harika:)

      Sil
  4. arkadaşlar size bir ipucu vereyim dior homme konusunda ben 50 ml lik olanı alıyorum hep eski sürüm oluyor çünkü 50 lik şişeler fazla satılmıyor elde kalıyor.geçen ay boynerden 50 ml lik aldım 2009 üretimiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mantıklı adsız, teşekkürler.

      Sil
  5. Odun kokusu arıyorum yalnız şöyle belirtiyim odunsu koku değil demek istediğim bildiğiniz odun kokusu yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Tam anlamıyla odun kokusu bulmanız zor olabilir. Ama aklıma şunlar geliyor bahsettiğiniz gibi bir parfüm için:

      Lalique - Encre Noir (Odunsu kabe samanı ve tütsü)
      Gucci Pour Homme (2003) Ne yazık ki üretimi bitirildi.
      Ralph Lauren - Polo (Çam ağacı temalı)
      Ralph Lauren - Polo Modern Reserva

      Sil
  6. ya o gucci ph neydi öyle envy'den sonra benim favorimdi eski 60'lar havası bana göre gerçi 60larda hiç bulunmadım ama izlediğimiz filimlerden bana öyle bir çağrışım yapıyordu neyse, odunsu kehribar ağırlıklı gibi çok eski butik ürünlere taş çıkartırdı envyle beraber birde şimdiki guccilere bakın..

    YanıtlaSil
  7. İlginiz için çok teşekkür ederim poloları biliyorum ama dediğiniz gibi çam kokusu daha çok, encre noire en kısa zaman içinde bakıcam aslında aradığım kokuya oldukça benzer bir koku var bargello da abercrombie&fitch fierce ın çakması arkadaşım kullanıyor fakat bende burun alerjisi olduğundan açık parfüm kullanamıyorum ne yazık ki orjinalide Türkiyede yok, artık bir yolunu bulup yurt dışından getirticem

    YanıtlaSil
  8. Sevgili arkadaşlar, parfüm incelemelerinin altına o parfümle ilgili yorumları yazsak daha güzel olmaz mı? İncelenen Parfümle ilgili kullanıcı yorumları okumak istiyorum, ancak elma incelemesi altında kereviz yorumları var, benim adıma çok vakit kaybına neden oluyor...

    YanıtlaSil
  9. kolay gelsin.. Oud içerikli bir kacparfum önerebilir misiniz?daha önce bond no 9 oud kullandim şimdide Gucci oud u surdu piyasaya.. Ve kokular tipki ayni.. Ama fiyat çok yuksek. Daha uygun fiyata alabilcegmiz uygun bir parfüm varmidir?

    YanıtlaSil