1 Ocak 2013 Salı

Maison Francis Kurkdjian – Absolue Pour Le Soir (2010)



Maison Francis Kurkdjian – Absolue Pour Le Soir (2010)  Markanın uniseks olarak piyasaya sunulan parfümü.

Serge Lutens – Muscs Koublai Khan
Frederic Malle  - Musc Ravageur
L’Artisan Parfumeur – Dzing!
Amouage – Gold Man
Parfumerie Generale – L’Ombre Fauve
Mazzolari – Lui
Yves Saint Laurent – Kouros
Emanuel Ungaro – Ungaro II
Givenchy – Gentleman

On binlerce yıldır insanlar ile hayvanlar arasında karşılıklı bir bağ olduğunu düşünmek mümkün. İnsan ırkı zekasını kullanabilme yeteneği ile bütün doğayı ve hayvanları egemenliği altına alabilmiştir. Yakın zamanın fikirleri en çok tartışılan düşünürlerinden Charles Darwin’de insanlar ile hayvanlar arasındaki ilişkilere geniş yer ayırmış kitaplarında. Ama en ilginç değerlendirme ise Newyork Times gazetesinden gelmiş: “İnsanlar ile hayvanlar arasındaki sevgi hem karmaşık hem de değişken. Hayvanlar bizim en yakın dostlarımız ancak aynı zamanda laboratuar deneklerimiz ve akşam yemeklerimiz.”

İnsanoğlu hayvanlarla olan ilişkisini her zaman yakın tutuyor gördüğüm kadarıyla. Kedi-köpek besleyen ne kadar çok insan vardır kim bilir. Peki insanlar hayvanlara özgü kokuları severler mi? Bu tür parfümleri kullanmaya sıcak bakarlar mı?

Parfüm dünyası ile biraz yakından ilgilenenler değişik tanımlarla karşılaşacaklardır. Bu terimler kokuları daha iyi anlama ve anlatmak için gerekli kimi zaman. Mesela baharatlı parfümler, meyveli parfümler, çiçeksi parfümler yada hayvansal parfümler…

Hayvansal parfümler demek aynı zamanda hayvansal kokan parfümler demek ile eş anlamlı. Peki bir parfüm nasıl hayvansı olabilir. Değişen bir şey yok. Parfümün içine hayvanlardan alınıp da konulan bir içerik değil bahsedilen. Yine laboratuar ortamında oluşturulmuş içeriklerin hayvansal kokular vermesini sağlamak basitçe.

Hayvansallık hissi veren parfümlerde iki önemli koku kullanımı öne çıkıyor. Birisi deri diğeri de misk. Bu iki element hayvansal kokan parfümlerin en çok başvurdukları yardımcılar denebilir. Yani genellikle “pis, zaman zaman idrar kokan, hatta dışkı gibi kokan” parfümler çok sık tasarlanmıyor. Ama üreticiler seyrek de olsa bu tür uç ve marjinal parfümlere imza atıyorlar. Örnek olarak, bildiğiniz ahır gibi kokan L’Artisan Parfumeur’un Dzing’i, Yves Saint Laurent’in edepsiz kült parfümü Kouros, hayvani kokan Givenchy – Gentleman ve diğerleri… “Bir insan neden dışkı, idrar yada kirli iç çamaşırı gibi kokmak ister” dediğinizi duyar gibiyim. Ama zevk bu. Dior Homme’u da sever Kouros’u da.


Yazımın en başında ismi geçen hayvansal veya pis koktuğu düşünülen parfümlere 2010 yılında ciddi bir rakip geldi. Hem de başarılı bir parfümör olan Francis Kurkdjian’dan. Kendi niche markası ile adından oldukça söz ettiriyor Kurkdjian. Fakat şimdiye kadar denediğim farklı temalardaki parfümlerini başarılı bulmamıştım. Daha doğrusu çok yüksek fiyat etiketlerini hak edecek kadar ilgi çekici olduklarını düşünmüyorum. Bugün ise parfüm platformlarında çok daha fazla konuşulan ve tartışılan bir arkadaşa yer vereceğim. Bakalım anlaşabilecek miyiz kendsiyle?

Absolue Pour Le Soir oryantal olarak sınıflandırılmış. İlk sıktığımda burnuma gelen kokuyu çözmekte zorlanıyorum. Bir taraftan tanıdık gelirken, diğer taraftan yabancılık hissediyorum. Sanırım keskin baharatlar (tarçın, kimyon veya karabiber), otlar ve miskin sıra dışı birlikteliği denebilir. Baharatlar ve misk ön planda. Fakat büyük bir sürpriz beni karşılıyor daha başlangıçta. Yoğun bir hayvansallık. Evet neredeyse uzun zamandır yıkanmamış kirli iç çamaşırı kokusu misk sayesinde verilmiş. Çok sevdiğimi söyleyemem. Ama saygı duyuyorum.


Absolue Pour Le Soir’in ikinci kısmına geçeyim. Uzun süren hayvansal misk ilerleyen saatlerde usulca ortadan kayboluyor. Ortaya tatlı modern baharatlar, vanilyamsı amber (bu tür amber kullanımını çok seviyorum), yumuşak odunsu notalar çıkıyor. Ve böylece devam ediyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki en sevdiğim kısım ikinci bölümü. Nefis olmuş alt notalar.

Parfümün başlangıcı olan ve 2-3 saate yakın devam eden hayvansal misk algıları zorlayan, kabul etmesi ve sevmesi zor, kafa karıştırıcı, sıra dışı. Benzerine çok rastlanacak gibi değil. Oldukça rahatsız edici olduğu bir gerçek. Fakat yurt dışındaki parfüm severlerin bu tür kokulara çok ilgili olmalarını anlayamıyorum. Evet cesur bir karar böylesi parfüme imza atmak. Zaten niche markalar dışında kimsenin uğraşmayacağı aşikar. Ama yine de başlangıcı ile orta notaları benim için fazla pis ve fazla sıra dışı. Bazı yorumcuların bu kısmı kokarcaya benzettiklerini küçük bir not olarak vereyim. Kimileri de kokusunu çok erotik ve seksi bulmuş.


Daha güvenli olan son kısım ise bence harika. Çok iyi harmanlanmış yumuşak baharatlar ve vanilyamsı amber baş rolde. Hafif tatlılık hissediliyor. Bu durum bal ile sağlanmış. Ne çok şekerli ne de çok baygın. Tam olması gerektiği gibi. Genel olarak zengin ve derin bir parfüm. İlerici ve sanatsal. Soyut ve şaşırtıcı. Bu parfümü oldukça beğendiğimi söylemem lazım. Yoksa haksızlık etmiş olurum. Hatta şimdiye kadar denediğim en iyi Maison Francis Kurkdjian parfümü oluyor rahatlıkla.

Absolue Pour Le Soir ilginç bir parfüm. Başlangıcındaki yoğun hayvansallık zaman zaman 1980 öncesinin şipreleri gibi davranıyor. Eski bir parfüm kokluyormuşsunuz hissi uyandırıyor. Ama sonları ise tamamen değişiyor. Ve çok modern bir Fransız niche parfüm kokluyor izlenimi veriyor. Kibar, asil ve rafine. Francis Kurkdjian’ın diğer parfümleri gibi. Aynı parfüm 3-4 saat arayla sizi iki farklı dünyaya götürüyor. Adeta zaman yolculuğuna çıkarıyor. Boyut değiştirmenizi sağlıyor. Ah o başlardaki kısım yok mu. Ona tahammül edebilirseniz sonlarda sizi müthiş bir sürpriz bekliyor.


Absolue Pour Le Soir uniseks olarak satışa sunulmuş. Bence de hem kadınlara hem de erkeklere uyacaktır. Fakat yoğun hayvansallık, erkek kullanımına daha mı yakın olur sorusunu aklıma getiriyor. Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonunda. Başlangıcı keskin ve yoğun. Sonrasında tene yakın hale geliyor. Tam bir sonbahar-kış kokusu. Denemeden almanızı tavsiye etmem. Herkesin sevebileceği bir yapısı yok.

Artıları:
+ Sonlarında ortaya çıkan koku nefis.
+ Farklı ve sanatsal kompozisyonu etkileyici.
+ Sadece deneyim olması bakımından bile denenmeli.

Eksileri:
- Başlangıçtaki yoğun hayvansallık biraz fazla geldi bana.
- Çok yüksek fiyata sahip.

Koku Güzelliği:10/8

47 yorum:

  1. Zor koku. Çok zor hemde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum özellikle ilk 1-2 saati tahammül edilecek gibi değil.

      Sil
  2. sayın parfüm merakı clive christıan kokuları nasıldır kalıcılık ve fark edilirlik açısından hangisi uygundur acaba ? amouage jubilation xxv aklımda denicem beğenirsem alıcam bide clive christıan hakkında en kalıcı ve fark edilirlik hangisi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Clive Cristian'ın hiç bir parfümünü henüz denemedim. Onun için bir değerlendirme yapmam doğru olmaz.

      Sil
  3. Hayvansal koku bence alt notlalarda da devam ediyor, bu parfümü bir türlü sevemedim,bence en güzel yanı şimdiye kadar gördüğüm en enfes sandalağacına sahip olması ne yazık ki hiç sevemedğim animalic yönü bunu fazlasıyla bastırıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok alt notalarda fazla kalmıyor hayvansallık. Hatta şu an kolumdan alt notalarını kokluyorum. Ağırlıklı olarak deri hissi veren amber, yumuşak tatlı baharatlar hakim.

      Sil
  4. Ege yılmaz eğer yaşın genç ise jubilation ağır gelebilir bana göre orta yaşın üstüne hitap eden ve günlük kullanıma uygun olmayan bir kokusu var bence.

    YanıtlaSil
  5. adsız yaşım 26 tenim yağlı arasıra kuru oluo niche kokulardan ne önerıosun en kalıcı ve en fark edilirliğe ship by klen clive chrıstıan örneğin ? sen nedıosun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Clive Cristian'ın hiç bir parfümünü denemedim ege. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz.

      Niche parfümlerden bulabilirsen şunlara bakabilirsin:

      Histoires de Parfums - Ambre 114
      Amouage - Lyric Man
      Serge Lutens - Chergui

      Aşagıdaki arkadaşa katılıyorum. Çok abartılı bir konsepti var Clive Cristian'ların. O fiyatları hak ediyor mu şüpheliyim.

      Sil
    2. AMOUAGE 'HONOUR' al muhteşem bir parfüm

      Kalıcılık ve farkedilebilirlik diyorsan gözü kapalı al.Koku kalmıyor yapışıyor desem yeridir.

      Kendi sitesinde 200 euro HARVEY NİCHOLS FİYATI ise 600 tl.

      Sil
    3. Ege yılmaz bunları kullanabilirsin ny amber,ny for all,tom ford tabacco vanille,killian incense oud,Mona di Orio Vanille (bunu şiddetle tavsiye ediyorum)

      Sil
  6. Beyler Guerlain Homme L'Eau Boisee kullanan varmı?Varsa nasıl bir kokudur??Paylaşırmısınız biraz:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leau de boisse genel anlamda guerlain homme a benzemekle birlikte cok daha fazla bir odunsuluk hissediliyor dogal olarak.ama farkedilirlik olarak biraz ortalama kaliyor.GUerlain Homme serisinin hepsini cok begeniyorum yinede

      Sil
  7. Lumiere noire var mı elinde? Onun yorumunu bekliyorum. Adım Yunus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lumeire Noir'in hem erkek hemde kadın modeli var. Önümüzdeki haftalarda yazacağım Yunus.

      Sil
  8. ege bey,
    cliv Cristian tüm kokuları bildiğim kadarı ile edt veya edp değil direkt olarak parfüm olarak satıldığından hepsinin kalıcılıkları ve yoğunlukları üst seviyede olacaktır diye düşünüyorum. Ben şahsen NO 1'i denedim. Kokunun kalitesi tabi bariz bir şekilde yüksek, rafine ve dengeli bir koku. Nıche bir parfüm olduğunu hemen belli ediyor. Ancak çokta özel bir tarafı yok. (yani kendini diğer niche parfümlerden sıyırabilecek bir yanı yok) Genel olarak çiçek temalı unisex bir koku. herkezin beğeneceği yumuşak bir tarzı var, ancak o fiyatları verince beklentileri karşılarmı bilemiyorum. (her ne kadar uçuk paralar ödeyince beklentiler tavan yapsada sonuçta bir parfümden mucize beklemekte anlamsız.)Bence cafcaflı pazarlama ve şişe tasarımları sadece ha bide dünyanın en pahalı parfümünü kullanıyorum egosu var tabi. Benim şahsi fikrim evet kaliteli ve güzel bir koku ama parasını koyacak yer bulamayanların, yüksek egosunu tatmin isteyenlerin vede etrafa hava basmak isteyen sonradan görmelerin ilk tercihi olabilir, ama bir parfüm severin olmazsa olmazı yada öncelikli tercihi değil.

    YanıtlaSil
  9. yani şöyle söyliyim arkadaşlar vericem vara 500 arkadaşım amareicadan ucuza getirıo clv christıanı bu rakam değermi sizce o lüxe 450 tl 500 arası işte?? seçeneklerim clive christıan x clv hrıstıan v clv chrıstıan no 1 ve bond no 9 newyork amber sizce?

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Parfüm Merakı sizce Zegna İntenso nasıl bir koku, parfümerideki eleman kesinlikle bu kokuyu almalısın diyordu başka birşey demiyordu.Berke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba bende parfüm merakı RAŞİT BEYE sordum bu parfümü

      ARMANİ CODE a benzediğini söyledi.Gerçekten ARMANİ CODE a benzeyen bir parfüm ama güzel bir koku formu olduğunu söyleyebilirim.

      Sil
    2. Kokunun kalıcılığını nasıl oldu sizde?

      Sil
    3. Kokuyu satın almadım.

      -Anladığım kadarıyla kalıcılık ve de farkedilebilirlik önemli bir kriter sizin için.

      -Kokuyu 3-4 gün kullanıp test etmek gerekiyor.
      -Kalıcılık hakkında bir yorumda bulunamam çünkü düzenli kullanmadım sizi yanıltmak istemem
      -Genele hitap eden bir koku.Ermanagildo Zegna markası da sadece erkeklere tasarım yapan ünlü bir italyan markasıdır.
      -Ben bu parfümü kullanırmıyım alırmıyım derseniz evet alırdım.Nerde ikamet ediyorsunuz eğer istanbuldaysa size uygun fiyata bulacağınız adres verebilirim.

      Sil
    4. Zegno Intense'i denemediğim için bir söylemem doğru olmaz. Ama okuduklarıma göre Armani - Code For Men'e benziyormuş.

      Sil
  11. parfüm merakı..parfum.com.tr sitesi sence güvenilir bir sitemi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğin siteden hiç alış veriş yapmadım. Bilemiyorum. Hiç bir siteye orijinal yada sahte satıyor diyemem.

      Sil
    2. ucuz satan sitelerin çoğu orjinal parfümleri türkiyeye getiren distribütörlerden tedarik etmiyorlar satışa sundukları emtiaları o yüzden kılı kırk yarmak gerekiyor.

      Sil
  12. FHTYRTTS 900tl lik parfumleri 500e alcm seçeneklerim bond no 9 newyork amber, clıve chırıstian x , v ,no 1 . 600tl lıklerden 350e alma şansım var by klen love, crul ınstl, amouge sevinme xxv. Sen denedinmi bunları hangilerı kalıcı ve güzel yansıtma yapar? Amouge honour hariç?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim sana nacizane tavsiyem denemeden deneyimlemeden hiçbir parfüm alınmaz.
      -şu an by KİLİAN love denemedim.HARVEY NİCHOLSTA en çok satan WHİTE CRYSTAL modeli bir de afrodizyaklı back to black.

      -Bu saydığın parfümlerin kalıcılıkla ilgili bir sorunu yok.Dediğim gibi denemeden isterse 50 tl ye gelsin ürün almayın.

      Sil
  13. en kısa zamanda deneyip sipariş vercem sence 900tlik kokuya beğensem 500tl değermi arkadaşım ABD den gelirken getircek türkiye fiyatı 900 bond no 9 ve clive chrstian

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 900 tl. olan bir ürünü 500 tl ye almak tabiki mantıklı.Türkiye de malum vergi bindirimi durumu.

      -Anladığım kadarıyla niche parfüm kullanmak istiyorsun.Kimsede olmayan özgün parfüm arayışındasın.
      -Bence acele ve sağlıksız karar verme.DENE-GÖR-HİSSET sonra da KARAR ver.500 TL ye AMOUAGE de alabilirsin başka bir parfüm de.TERCİH ve SEÇİM meselesi.

      Sil
  14. Dior Homme'un eski sürümünü aramaktan canım çıktı ya. Ne ara toplattınız mübarek!!

    YanıtlaSil
  15. Parfüm Merakı, en sevdiğin parfümler listesinde yer alan Dior Homme'un yanına parantez içinde eski sürüm yazmanı öneririm, çünkü bilmeyen kişiler gidip 1 numaran diye yeni formülasyonu alırlar, yazık olur. Her yeri aradım, bulamadım. Bulan olursa bana mailden ulaşsın lütfen: theprestige86 at hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsun Modern. Düzelteyim listedeki ismini.

      Madem o kadar kötü, o zaman denemeyeceğim yeni sürümünü. Eski güzel versiyonu kalsın aklımda sadece.

      Sil
    2. Kesinlikle deneme, aklında güzel bir anı olarak kalsın. Aptallık benimkisi, akıl edemedim. Stok yapacaktık, geç kaldık geç...

      Sil
  16. Yada en iyisi yeni sürümünü dene bence listeden çıksın:)))

    YanıtlaSil
  17. Ege yılmaz bunları kullanabilirsin ny amber,ny for all,tom ford tabacco vanille,killian incense oud,Mona di Orio Vanille (bunu şiddetle tavsiye ediyorum)

    YanıtlaSil
  18. Blog'unu çok seviyorum ve parfüm anlayışımız neredeyse birbirini tutuyor. Tabii ki bu kadar çok parfüm denemedim ama ne zaman blog'unu okuyup gidip parfüm koklasam, "aaa haklıymış" diyorum.
    Bu yüzden Moschino'nun Forever parfümünü denemen ve yorumlarını bizimle paylaşman gerekiyor! Lütfen lütfen lütfen lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.

      Forever elimde yok ne yazık ki. Yani yazmam mümkün görünmüyor bu aralar.

      Sil
  19. adsız bana tavsiye eddiklerin arasında en kalıcı en farkedilir hangisi yazdığın tom ford taboca vanille yi kullanıorum şu an ama bitmek üzere?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. koku güzelliğinden hiç bahsetmiyorsun hep öncelik farkedilirlik ve kalıcılık :) Mona di Orio Vanille seni memnun edecektir bir artısıda herkeste olmaması.ayrıca kullandığın parfümde ultra kalıcı ve farkedilir ondan daha fazlasını bulman zor.

      Sil
  20. anladım adsız o önerdiğin Mona di Orio Vanille nerden bulabilirim acaba ?

    YanıtlaSil
  21. anca dışardan getirtebilirsin ege.

    YanıtlaSil
  22. bugün la deesse de kendisiyle tanıştım apls ile çok beğendim le matin ile kısa süre sonra almaya gitcem kendisini 8 puan yerinde bi karar parfüm merakı hedefim bu koku ve amouage jubilitıon xxv inşllh

    YanıtlaSil
  23. maison francis kurdıjan bu kokuyu yaparken sanırım espiri anlamında yapmış başlangıç iğrenç sonu müthiş bu yüzden etkilendim ve aldım memnunum ud kaşmir ud velved bunlarda güzel kokular hedeflerimdeler ...

    YanıtlaSil
  24. Parfümün sonu nefis gercekten. Bugün sıktım. Ve sonlara doyamadım. Ama parfümün geneli rahatsız etmedi beni. Kourosla ve dzing le kıyaslarsam. Hele dzing..

    YanıtlaSil
  25. Genel beğeniye uymayacağını düşündüğüm ancak , oldukça beğendiğim.Günümüzün birbirirnin aynısı olan parfümlerinden farklı bir koku...Günümüzün betonlaşmış yapısından uzaklaşmak ve kendisini çiftlikte hissetmek isteyenler için birebir...
    http://nemesissephiroth.blogspot.com.tr/2014/01/maison-francis-kurkdjian-absolue-pour.html

    YanıtlaSil
  26. raşit bey merhabalar

    az önce apls i denedim ve gerçekten de çok çok beğendim.parasını hak eden ve tamamen orjinal çok ta benzeri olmayan bir parfüm olduğunu düşünüyorum.ancak malum yaz mevsiminde pek te kullanılabilir değil.bende yazın kullanmak üzere cologne pour le soir modelini satın almak istiyorum.fakat yaz kullanımına uygunluğu kalıcılık ve farkedilirlik notlarını sizden duymak isterim.daha önce bu parfümü yorumlamışsınız galiba ancak şuan blogta bulamadım bir an evvel alıp kullanmak istiyorum yardımınıza ihtiyacım var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Haklısınız, Cologne Pour Le Soir'in incelemesi vardı ama yazısı biraz basit kaldığı için kaldırdım yayından. Oldukça da zaman oldu kullanalı. Aklımda çok fazla şey kalmamış Cologne versiyonu ile ilgili. Yurt dışı merkezli yorum sitelerine bakabilirseniz, orada detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz muhtemelen.

      Sil