21 Ocak 2013 Pazartesi

Robert Piguet – Visa (2007)



Robert Piguet – Visa (2007)  Markanın kadın parfümü.

1945 neree 2007 nere... Dile kolay 62 yıl. Ortalama insan ömrünün bu yüzyılda 70 yıl civarında olduğunu düşünürsek (o da şanslıysa), 62 yıl bir nesil denilebilir. Endüstri sonrası modern dünyada, hayatın işleyişi akıl almaz şekilde hızla akıp giderken, 2-3 yılda bile köklü değişiklikler dünyayı sarsabilirken, bir parfümün 62 yıl boyunca güncel kalabilmesi mümkün mü? Sanırım pek olası değil. Bazı istisnalar dışında.

Avrupa kıtasını darmadağın eden ikinci dünya savaşı, korkunç etkilerini dünyanın farklı coğrafyalarında bile gösterirken, savaşın sona erme tarihi olan 1945 yılında bir parfümün doğuşuna tanıklık ediliyordu. Visa isimli bu parfüm ünlü modacı Robert Piquet tarafından piyasaya sürülmüştü. Orijinal versiyonundan tam 62 yıl sonra ise yeniden yorumlanarak, yeniden formüle edilerek parfüm severlerin boyunlarını süsleyecekti.


Robert Piguet'in önemli klasiklerinden olan Visa, yeni versiyonu ile karşımızda sevgili koku bağımlıları. 1945'teki ilk versiyonu Germaine Cellier ve Jean Charles tarafından tasarlanmış olan Visa, 2007 yılında Aurelien Guichard'ın imzası ile yeniden hayata dönmüş. Aurelien Guichard, Robert Piquet'in neredeyse bütün yeniden formüle edilmiş parfümlerinin tasarımını yapmış. Visa, Fragrantica'da odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış.

Parfümün açılışı sakin ve çok öne çıkmaya çalışmayan meyveler ile gerçekleşiyor. Meyveler derken şeftali, kayısı veya kuru erik gibi. Buradaki meyve kullanımı lüks, şık ve güzel. Sanki biraz pudramsılık var. Sakın akla uyduruk yapay plastiğimsi meyveler gelmesin. Tam bir niche parfüm kalitesinde üst notalar. Visa'nın başlangıcı fena değil. Bir süre sonra orta kısma geçiliyor. Burada meyveler hala kendisini hissettiriyor. Onun yanında çiçeklerde ekleniyor. Sanki gül ön planda. Biraz da yasemin. Orta notalar tatlı meyvemsi çiçekler ile gerçekleşiyor. Fakat burada tatlılık oldukça kendisini hissettiriyor. Neredeyse şekerlilik sınırında dolaşıyor. Bu tür tatlı kokuları sevmeyenler, orta kısmından hoşlanmayabilir. Son kısım ise ne başlangıca ne de orta notalara benziyor. Koku bu andan itibaren tamamen evrim geçiriyor. Ortaya kremsi Angel benzeri paçuli çıkıyor. Alt notalar bence kremsi, yumuşak paçuli bombası.


Visa benim için büyük oranda meyvelerin hakimiyetinde. Lüks ve şık meyveler. Yapaylık hissedilmiyor. Parfüm üreticileri meyveleri genellikle bol şekerli veya vasat-yapay olarak kullanıyorlar. Fakat burada çok özenilmiş. Çünkü parfümün ana aksını oluşturuyor. Son kısım ise tamamen bağımsızlığını ilan etmiş. Meyvelerden eser yok. Bu anlamda Visa'yı iki bölüme ayırabilirim rahatlıkla. Birinci bölüm meyveli çiçeksiler. İkinci kısım Angel benzeri kremsi paçuli.

Visa'yı genel olarak gayet başarılı buldum. Başından sonuna kadar eleştirilecek çok fazla yönü yok. Belki orta kısmındaki şekerli yapı herkesin hoşuna gitmeyebilir. Onun dışında rahatsız edecek yanına rastlamadım. Robert Piquet markası bu parfüm ile iyi iş çıkarmış. Eğer meyveli-çiçeksi kokuları seviyorsanız tavsiye ederim.


Visa ile ilgili diğer konu kadınlar için mi erkekler için mi olduğu. Genellikle kaynaklarda kadın parfümü olarak geçiyor. Gerçekten de meyvemsilik biraz kadınsı hava veriyor. Buna karşı çıkamam. Fakat bence o kadar iyi ayarlanmış ki erkekler de kullansa çok problem olmaz. İbre azıcık kadınlardan yana olsa da uniseks kullanıma uyacaktır.

Günlük kullanıma uyum sağlayacak, insanı mutlu eden, pozitif, modern ve neşeli bir kokuya sahip bence. Sanki ailemizden birisi gibi. Herkesin sevebileceği güvenli bir kokuya sahip diyebilirim. İyi kompoze edilmiş ve üzerinde çalışılmış olduğunu düşünüyorum. Bir çok kişi ve Luca Turin, Visa'yı geçtiğimiz haftalarda incelediğim Bond No.9 - Chinatown'a benzetmişler. Aslında haklılar. Genel olarak kokuları yakın birbirine. Zaten Visa ve Chinatown'u aynı parfümör tasarlamış. E küçük bir benzerlik olabilir tabiki. Fakat Visa çok daha lüks ve güzel. Chinatown severlere duyurulur.


Visa, ünlü bir parfüm klasiğiydi. Ve yeniden formüle edilerek günümüze taşındı. Eski yani ilk versiyonunu denemedim. Fakat yeni haline çok fazla benzemediği kimi yorumcular tarafından belirtilmiş. Küçük bir not daha ekleyeyim meraklıları için. 2011yılındaki bir söyleşisinde Sibel Can'ın da Visa kullandığı ortaya çıkmış.

Luca Turin, Visa'yı meyveli deri olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden dört yıldız vermiş. Ayrıca özetle şunları yazmış kitabında:

"1945 yılında üretilen orijinal Visa'yı bir arkadaşım sayesinde kokladığım için oldukça şanslı sayıyorum kendimi. İlk formülasyon Visa, keskin, tatlı hayvansal şipre, pudralı amber, civet ve otlardan oluşuyor. Genç parfümör Aurelien Guichard, modern parfümleri sevenler için Visa'yı yeniden uyarladı. Yeni Visa, eski Visa'dan ziyade Guichard'ın diğer tasarladığı parfüm olan Bond No.9 - Chinatown'la daha çok ortak yönü var. Visa aslında meyveli şipredir. Şekerli şeftali, ciddi ve ağırbaşlı deri-odunsu stilindedir. Bu anlamda Serge Lutens'in kayısı-süet kokusuna sahip parfümü Chene'yi andırıyor."
   

Visa, Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonunda. Bol meyveli yapısı bence 35 yaş altındaki kişileri hedeflediğini gösteriyor. Çok sıcak yaz günleri dışında her zaman kullanılabilir bence. Yazın ise dozu iyi ayarlanırsa sorun çıkartmayacaktır.

Artıları:
+ Başlangıcındaki meyve kullanımını sevdim.
+ Neşeli ve poziif yapısı etkileyici.
+ Kaliteli bir meyveli parfüm arıyorsanız Visa sizi bekliyor.

Eksileri:
- Orta kısmındaki şekerlilik soru işaretleri oluşturdu kafamda.
- Biraz yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/8

47 yorum:

  1. Parfüm Merakı, parfümeriler gibi kokan bir parfüm önerir misin? Dior'un dışında. Böyle parfümeriye girer girmez havada harika bir koku vardır ya.. Bir de senden başka bir İRİS parfüm önerisi isteyeceğim. Görüşlerini bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Parfümeri gibi kokan parfüm"

      Güzel bir kelime oyunu ve ilginç bir istek aslında. Ama parfümerilere girdiğimiz zaman burnumuza gelen koku daha çok birden çok parfümün karışması ile oluşan koku. Yani o kadar çok parfümün karışması ile oluşmuş parfüme benzer bir koku bulmak mümkün görünmüyor.

      Eğer İris ile söylemek istediğin daha "makyaj malzemesi" gibi bir koku ise Dior Homme ve Intense'den başka bir örneğe rastlamadım. Belki birazcık Kenzo - Power olabilir. Iris kokularına daha çok niche markalar yönelmiş anladığım kadarıyla. Ana akım markalarda fazla parfüm yok Iris temalı. Belki şunlar olabilir:

      Prada Infusion d'Iris
      Hermes - Hiris

      Sil
    2. Parfüm Merakı Guerlain L’Instant Extreme'e de iris parfümü diyemez miyiz? Dior Homme kadar baskın bir iris kullanımı yok ama yine de çok rahat hissedilecek şekilde diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Evet doğru. Gerek L'Instant Pour Homme gerekse Extreme versiyonu iris çiçeği hissi veren parfümler.

      Sil
  2. Teşekkürler, bir bakayım dediklerine.

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşlar görebildiniz mi bilmiiyorum ama ben bir önceki parfum denemesinin altına bir yorum düştüm güncel olan bu bölüme de yorumu yinelemeyi uygun buldum. Hepimiz parfummerakinin bu güzel bloğu sayesinde bir çok parfum ile ilgili çok şey öğreniyoruz. Birçoğumuz gene bu tavsiyeler üzerine parfumlerden beğenebileceklerimizi satın alıyor sipariş veriyoruz.

    Benim bir önerim var aslında bu yeni değil parfummeraki da benzer bir çalışma içinde olduğunu belirtmişti ama belki işimizin hızlanmasını sağlar düşüncesiyle yazıyorum.

    Site üzerinde elimizdeki parfumleri takaslayabileceğimiz bir bölüm olsa keşke. Herkes bir çok farklı parfumu deneme ve kendi kokusunu bulma şansına sahip olur. Mesela ben parfummerakinin beğenilerinin yüksek düzeyde olduğu Caron The Third Man ve Guerlain L'instant Pour homme sahibiyim. İki kokuyu da yurt dışından getirttim. İkisi de koku güzelliği olarak övgüyü hakediyor gerçekten ne var ki ben de Caron'un kalıcışığı ve hissedilirliği düşük kalırken Guerlain'ın kalıcılığı iyi olamkla birlikte hissedilirliği orta düzeyde oldu. İkisini de değişebilecek parfumler bulabilirsem farklı parfumleri denemek istiyorum. Keşke sitede böyle bir imkan bulunsa. Neyse cevaplarınızı yorumlarınızı bekliyorum Sevgiler, KADİR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada Guerlain parfum Extreme olanı düzeltilir :)

      Sil
    2. Kadir blogger sitesinin alt yapısı dediğin gibi bir forum işlevi görmekten uzak. Blogger çok kişisel bir araç. Sadece sahibinin kullanmasına izin verilen ve karşılıklı iletişimin sınırlı olduğu bir mecra. İşte okuyucular en fazla yorum yazabiliyorlar.

      Dediğin gibi bir site ancak forumlar olur. Herkesin kullanıcı adı alıp, yazıp çizdiği. Şimdi daha önce de başka arkadaşlar ellerinde takas etmek istedikleri parfümler olduğunu söylemişti. Sanırım böyle bir ihtiyaç var.

      O zaman şöyle yapalım. Benim yöneticisi olduğum küçük ve çok açıklamak istemediğim bir parfüm forumu var. Pek kullanılmıyor. Oraya üye olup, takas, satış yapıp, konulara katılabilirsiniz. Adresi şu:

      http://parfumler.forumup.com

      Sil
    3. Tamam çok teşekkür ederim Raşit Bey. Ayrıca size bir sözüm var ama yoğunluktan elim değmiyor ilk fırsatta halledeciğim. Görüşmek üzere..

      Sil
  4. Merhaba.Blogda Versace L'Homme gibi bir klasiğin bulunmaması ilginç.Acaba denediyseniz yorum yazabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Haklısınız. Versace L'Homme önemli bir klasik. Aynı Cacharel Pour Homme gibi. O kadar çok denemek istediğim parfüm var ki. Hepsine ulaşmak mümkün olmuyor.

      Ne yazık ki henüz denemedim.

      Sil
  5. Parfüm Merakı, Caron The Third Man geldi... Senin zevkine güvenmekle hata etmiyorum. Nokta atışlarım: Jaipur ve Caron... Off, MİSS gibi kokuyor. Bu kesinlikle KARİZMA bir parfüm. Esmer arkadaşlara ŞİDDETLE tavsiye ediyorum. Yarın ilk denememi gerçekleştireceğim. Teşekkürler Parfüm Merakı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir seçim yaptın Modern. The Third Men tam bir beyefendi/centilmen kokusu. Sende 20 yaşında olmadığın için sana uyar. Onu sıkıp dışarı çıkınca insan kendisini 19. yüzyılda Paris'te elinde bastonu ve fötr şapkası ile dolaşır gibi hissediyor.

      Modern, Guerlain - Jicky zamanı yaklaşıyor senin için. Artık bir üst seviyeye çıkma vakti geliyor. Eğer vanilya seviyorsan inanılmaz bir parfüm Jicky. Şık ve lüks vanilya nasıl olur ders vermiş Guerlain.

      Senin koleksiyon iyi gidiyor bu arada. Body Kouros dışında :))

      Sil
    2. Guerlain Jicky nerede bulabilirim bilmiyorum; ama yaz tatilinde inşallah Harvey Nichols mağazasına gideceğim. Tobacco Vanille'i acayip merak ediyorum. Bir üst seviyeye bulunduğum şehir nedeniyle çıkmam pek mümkün değil.

      Bu arada koku her yarım saatte bir değişim gösteriyor ya da bana öyle geliyor. Sonları müthiş. Pour Monsieur tarzı var biraz, alt notaları hafiften benziyor gibi.

      Body Kouros da fena değildir ya :) Övgü alan parfümlerimden.

      Sil
  6. http://g1301.hizliresim.com/15/q/j733x.jpg

    YanıtlaSil
  7. Caron The Third Man nerden alıyosunuz bitanede ben alıyım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam isterseniz ben size temin edebilirim..erkan 05356674303 fiyatı 100 tl..

      Sil
  8. gittigidiyor'dan aldım. Satıcı güvenilir ve ilgili. Koku sanırım 5 gibi sıktım. Hala tenimde. Kalıcılığı müthiş. Fark edilirliğini yarın deneyince anlayacağım artık. Ürün kodunu gittigidiyor'dan arat: 74695922
    Elinde bir tane hazırda var.

    YanıtlaSil
  9. parfüm merakı VİSA nasıl kalıcılık ve farkedilirlikte? puan vermemeişsin yada 8 puan hepsi anlamındamı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık kalıcılık ve farkedilirlik ile ilgili puan vermiyorum. Sadece koku güzelliği hakkında verdiğim puanlar.

      Kalıcılığı çok iyi Visa'nın. Kıyafet üzerinden uzun süre çıkmıyor.

      Sil
    2. Kalıcılık ve farkedilirlik koku güzelliği kavramını gölgelese de

      Türk insanının olmazsa olmazlarındandır.Koku güzelliği ne kadar güzel olursa olsun farkedilebilirlik önemli bir detay

      intense parfümlerin çok satma nedenlerinden birisi de bu kalıcılık ve farkedilebilirlik düzeyi

      Sil
    3. Fark edilirlik ve kalıcılık çok önemli bence. Çok harika kokuları sırf o nedenle kullanamıyorum. Mesela Burberry London... Fark edilirlik daha önemli bence. Mesela Grey Vetiver, acayip kalıcı. Yatmadan önce koluma sıkmıştım. İster inanın ister inanmayın hala kolumda. Yalnız koku dağılamıyor. Bu nedenle de kendini gösteremiyor. E ne anladım o işten??

      Sil
    4. Biz erkeklerin parfümü gün içersinde tazeleme lüksü yok bayanlar gibi.sabah bir kere sıkıyoruz ondan sonra arz-ı endam ediyoruz.

      Koku güzelliği istediği kadar güzel olsun kokuyu ben bile bir saatten sonra hissedemiyorsam ne anlamı var.

      Sil
  10. yani aynen öyle beyler kalıcılık farkedilirlik önemli detay . koku güzelliği ise zaten örnğn ben visayı sordum by parfüm merakına dediki kalıcı farkediliriğide güzel dedi diyelim ben gider denerdim bende o parfümü beğencem anlamına gelmezki beğenirsen alırsın sadece içindeki malzemeler dikkatimi çekiyo hoşuma gidebilicek şeyler gördüğüm için sordum nasıl diye şuan kullandığım 1969 ön plana şeftali geliyo visada da öyle gördüm fragrantica da bu yüzden dikkatimi çekti

    YanıtlaSil
  11. robert pıquet visa bildigim kadarıyla madonna'nın favori parfümü :)

    YanıtlaSil
  12. Peki beyler farkedirlilik çok iyi olunca burnunuz yorulmuyomu bende malisef öle oluyo sırf o yüzden bikaç parfümü bıraktım kullanmayı mesala spicebomb çok güzel kokusu ama farkedirliliği çok yüksek rahatsız ediyo belli bi süre sonra bence hepsinin ayarı tam olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. victor&rolf spicebomb nasıl memnun musun bu kokudan el bombasından
      çok bilinmeyen bir parfüm

      Sil
    2. Çok tatlı bir koku son yıllarda çoğu parfüm gibi ama kalite olarak bi tık üstünde sanki beni rahatsız eden kötü tarafı çok saldırgan cidden bomba gibi:))

      Sil
  13. Ben yatarken bile sıkıyorum :) O nedenle sorun yok. Burnum yorulmaz benim.

    YanıtlaSil
  14. Banyo sonrası bileklere yarım fıs Hypnotic Poison... Harika!

    YanıtlaSil
  15. Modern meslek öğretmenmiydi senin??

    YanıtlaSil
  16. Çok iyi parfümler kullanan öğretmenlere pek rastlamadım ve parfümlere ilgisi olan bu anlamda tebrikler gerçekten.

    YanıtlaSil
  17. :) İyi mi algılayım kötü mü bilemedim şimdi. Bakımlı öğretmenlerimiz çok ya. Öyle demeyelim şimdi :)

    YanıtlaSil
  18. sevmediğin ot burnunun dibinde biter demişler bana denk geliyo demekki:)))

    YanıtlaSil
  19. öğretmen maaşından dolayı kullanamıyorlar diyelim. ailesinde çok öğretmen bulunan biri olarak benim gözlemlediğim bu. bir yılda bir yazlık bir kışlık parfüm onlarda niche değil designer max. :)
    Modern gibi bir koleksiyon yapmak için bazı şeylerden feda edip bir maaş belki daha fazlasını parfüme yatırmak lazım, o da herkesin yapacağı iş değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmenlerimiz her anlamda daha iyisini hak ediyorlar. Bence kendisini iyi yetiştirmiş ve mesleğine aşık bir öğretmen hem başbakandan hem de cumhurbaşkanından kat kat daha değerli.

      Ayrıca binlerce atanamayan öğretmenimiz de cabası.

      Sil
    2. Diline sağlık

      Sil
    3. Üstteki yorumun sahibi olarak dediklerine katılıyorum parfüm merakı ama bunu sadece öğretmenlerle kısıtlamamak lazım. Ülkemizde hangi meslek grubu için hak ettiğini (maddi,manevi) alıyor diyebiliriz ki? Gerek çalışma koşulları olsun, gerek alınan maaş olsun millekvekilleri hariç yerlerde.
      Atanma işi de ayrı bir saçmalık, geçen yıl bunun sıkıntısını ailecek çok çektik. Neyse parfüm blogunun tadını kaçırmayayım.

      Sil
  20. parfüm merakı bazı parfümlere bakıyorum senin yorumladığın bakim o koku hakkında insanlar ne yazmış bide bi bakmışım hiç alakası olmayan şeyler garip garip konular ya o anda o koku hakkında ne düşünüyosan yada kullanmışsan onu yaz yazki yardımcı olalım birbirimize burdan bütün arkadaşlara sesleniyorum o koku hakkında merakın varsa yada bilgin varsa yorum yap havadan sudan değil lütfen parfüm merakı sizde kızın şunlara...

    YanıtlaSil
  21. Bence parfüm kullanma olayı meslekle alakası yok çok zengin biliyorum parfüm kullanmayan hatta yakınımda olan biri belki 3-5 trilyon serveti vardır 13 tl lik parfüm kullanıyo geçen sevile zor soktum bikaç parfüm gösterdim:)))

    YanıtlaSil
  22. Parfüm merakı bu markanın ve başka versiyonlarının sadece parfüm olanları var 30ml 350tl sence sadece parfüm olanlar dahamı etkili ve kalıcı oluyor edp ye göre?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ege sanırım Pure Parfum (Parfum Extrait) versiyonundan bahsediyorsun. Çünkü Visa zaten EDP.

      Bazı markalar Parfum Extrait denilen ve parfümün en fazla yoğunlukta olduğu versiyonunu üretiyorlar. Fakat bu şekilde çok az parfüm var satışta olan. Çünkü en yoğun parfüm esansına sahip oldukları için fiyatları genellikle çok yüksek. Bence EDP yeterli bir konsantrasyon. Onun bir adım ötesi Parfum Extrait'ler daha çok koleksiyonerlere göre bence.

      Mesela Nasomatto niş parfüm evi sadece Parfum Extrait olarak satıyor kokularını. Daha etkili olacağını sanmıyorum. Bir EDP veya EDT'de çok etkili olabilir. Kalıcılık anlamında da belki biraz fazla olur EDP'lerden.

      Sil
  23. Acilisi cok hoauma gitti. Sanirim bi 50 ml alicam

    YanıtlaSil
  24. visa sanki kadın kullanımına daha yakın gibi geldi...

    YanıtlaSil
  25. Visa kullanmayı çok isterdim..Denedim de..Müthiş güzel bir koku..Ancak Piuet'in Douglas Hannant ve Visa'sı benim tarzıma uygun olmayacaktır..Yani kadın parfümü olup erkek tarafından kullanılabilecek olanlar da var ama bu parfümler pek bu tarz değil..İmkan olursa denemenizi öneririm..R.Piquet fiyatına göre kaliteli bir marka..

    YanıtlaSil