2 Nisan 2013 Salı

M. Micallef – Note Vanillee (2007)



M. Micallef – Note Vanillee (2007)  Markanın başarılı kadın parfümü.

"Ben Martine Micallef. Kocam Geoffrey Nejman ile birlikte Grasse'de (Fransa) yaşıyoruz. 1961 yılında Nice'de doğdum. Bundan on yedi yıl önce güzellik salonları işletiyordum. En büyük hayalim ise parfümler yapıp üretmekti. O zamanlar sanatçıydım. İşyerimde çalışırken aklıma bazı fikirler geldi. Kocam ve ben yeni bir iş yapmaya karar verdik. İşe evimizde başladık. Orası çok küçüktü ve şişe boyama-tasarlamaya karar verdik. Konseptimiz sanat ve parfümdü. Ve tamamen el yapımıydı. Öncelikle evimizin bodrumunda boyamaya başladık. Daha sonrasında ise sergi haline getirdik. Kocam benden daha yetenekliydi. Ve yaptığımız işleri şirkete dönüştürdük. Bu aşamalarda kocam hep işin başındaydı. Şu anda dünya parfüm endüstrisinin başkenti sayılan Grasse'de fabrikamız var.

Bizim parfümlerimizde daima bir parça vanilya dokunuşu vardır. Vanilya kullanımı adeta Micallef'in imzasıdır. Vanilya normalde çok sıradan ve ucuz kokar. Ayrıca şık da değildir. Bazı farklı elementlerle karışımlar yapıyoruz. Vanilyanın çok zarif ve sofistike kokabileceğini müşterilerimize göstermek istiyoruz.

Bizim parfümlerimiz bir aşk hikayesidir. Başarımızın sırrı buraya dayanıyor. Parfümlerimizde mutlaka bir parça yaratıcılık vardır. Kocam ve ben parfüm yapmaya tutku ve aşkla bağlıyız."

                                                                       Martine Micallef.

Anlaşılacağı üzere bir söyleşiden alınmış kesit yukarıdaki cümleler. 1997 yılında Fransa'da kurulmuş niş parfüm evi M. Micallef'in kısa hikayesi belki de. 2002 yılında ilk eserlerini vermeye başlıyorlar. Elliden fazla parfüme imza atmışlar on bir yılda. Markanın ismi, kurucu Martine Micallef'den geliyor. Parfümleri her yerde bulunmayan ve çok yüksek fiyatlara satılan bir marka. Aslına bakılırsa tam bir niş parfüm evi diyebilirim.

Martine hanımında belirttiği gibi Micallef, parfümlerinde vanilya kullanımını seviyor ve önem veriyor. Vanilya temalı epey parfümleri var. Bugün de vanilya merkezli bir parfüme göz atacağım. Micallef’in kuruluşunun onuncu yılı şerefine, 2007 yılında çıkardıkları "Note" serisine ait üç parfüm bulunuyor. İnceleyeceğim Vanillee, Note serisinin en beğenilen modeli olmasına rağmen kısa sürede üretimi bitirilmiş. Yani artık bulması çok zor bir parfüm. Şanslıyım ki ulaşabildim böyle çok az kişinin koklayabildiği bir esere.

Fragrantica'da oryantal vanilya olarak sınıflandırılmış. Başlangıcında tatlı, kremsi meyveler (muhtemelen portakal-mandalina) ile size merhaba diyor. Tatlı ve lezzetli meyvelere yumuşak tatlı baharatlar da eşlik ediyor. Üst notaları için rahatlıkla nefis diyebilirim. Orta notalarından itibaren parfüme ismini veren vanilya bütün ağırlığını ortaya koyuyor. Güzel ve doğal vanilyaya biraz erkesi çiçekler (yasemin olabilir) ve bir parça da içkimsi-dumansı his ekleniyor. Hatta azıcık da deri var sanki. Orta kısmını da sevdim. Alt notalarında ise vanilya etkisi sürüyor. Vanilyaya egzotik amber eşlik ediyor. İyiki de böyle oluyor. Son kısımda geçer not alıyor.


Note Vanillee, yeni sayılabilecek bir parfüm. Fakat hemen de üretimi bitirilmiş. Onun için kokusu modern ve günümüzün parfüm trendlerine yakın. Vanilya başlangıç kısmında pek etkili değil. Açılışı neşeli ve canlı meyveler-baharatlar sayesinde harika olmuş. Çok zengin bir açılışı var.  Orta kısmında ise çikolatamsı vanilya kokuyor. Buradaki vanilya kullanımı kimi zaman Le Male'yi kimi zaman da Tobacco Vanille'yi hatırlatıyor bana. Hatta Montale - Sweet Oriental Dream'e bile yakın. Artık gerisini siz hayal edin.

Note Vanillee, üst-orta-alt notalar ayırımlarını ve geçişlerini güzel yapıyor. Her katman kendi içinde bağımsız. Düz çizgide ilerleyen kokulardan değil. Nota geçişlerini hissedebiliyorsunuz. Teknik anlamda başarılı diyebilirim. Başlangıcından itibaren ortaya çıkan tatlılık, hiç bir zaman baygın yada rahatsız edici değil. Fakat belirtmeliyim ki hatırı sayılır derece de tatlılık barındırıyor.

Şimdi diyeceksiniz ki "Yahu Parfüm Merakı, sen zaten vanilya parfümlerini seviyorsun. Onun için objektif davranamaz, tabiki övgüler yağdırırsın." Orhan Gencebay gibi "Haklısınız" diyemeyeceğim. Çünkü gerçekten de güzel bir vanilya parfümü olmuş. Kötü kullanılmış vanilyayı nasıl rahatlıkla eleştirebiliyorsam, güzel kullanıldığında da hakkını vermeliyiz. Genel olarak kaliteli sayılabilecek tatlımsı meyvemsi, baharatlı bir vanilya. Son kısımda ise Ambre Sultan tarzındaki amber gayet güzel.

Bu aralar şansıma içeriğinde içki notaları olan parfümler denk geliyor. Note Vanillee'nin alt notalarında konyak ve rom görünüyor. Kabul etmek gerekir ki içki teması oldukça hissedilir durumda. Bu içki teması daha çok dumansı ve gizemli bir hava veriyor vanilyaya. Bu anlamda güzel ve yumuşak kullanılmış içki teması.


Fakaaat. Note Vanillee mükemmel bir parfüm değil ne yazık ki. Bir kere kullanılan malzeme yeterince rafine olmayınca kusursuz bir sonuç çıkmamış ortaya. Mesela bir Masion Francis Kurkdjian'lardaki pürüzsüzlük yok kokusunda. Sanki biraz basit kurgulanmış. Çok yaratıcı olmayan kokusu var. Fakat unutmamak lazım ki bir çok vanilya ve gül parfümünü çoğu kişi birbirine benzetebilir. Bu da gayet normal. Bu iki element baskın kokulara sahipler biraz da.

Zaman zaman vanilyalı mumlara benziyor. Zaman zaman çikolatalı sütlere benziyor. Zaman zaman kakaolu el kremlerine benziyor. Kalite hissiyatı harika değil. Ama yine de güzel bir vanilya kokusu olarak hafızamdaki yerini alıyor. Herkesin beğenebileceği güvenli kokusu ilgi çekici. Keşke üretimi bitirilmeseymiş. Yazık olmuş güzelim parfüme.

Note Vanillee kadın parfümü olarak çıkarılmış. Bence hem erkekler hem de kadınlar kullanabilir. Eau de Parfum (EDP) olarak oluşturulmuş. 30 yaşın altındaki kişileri hedefliyor sanki. Sonbahar-kış mevsimi için uygun olacaktır. Parfümün tasarımcısı ise Micallef'in bütün parfümlerine imza atmış Jean-Claude Astier.

Artıları:
+ Başlangıcı çok güzel.
+ Orta kısmını da sevdim.
+ Herkesin sevebileceği kokusu.

Eksileri:
- Sonları daha iyi olabilirmiş.
- Üretimi bitirildiği için bulmak çok zor. 

Koku Güzelliği:10/8

24 yorum:

  1. merhaba, önümüzdeki sıcak günlerde ofis ortamında kullanabileceğimiz çok fazla kişinin kullanmadığı kolayca bulabileceğimiz kokular nelerdir ilk aklınıza gelen?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi tavsiyeniz varmı arkadaşlar?

      Sil
    2. Hermes - Jardin Sur Le Nil
      Guerlain - Homme (serinin bir versionu)
      Kenzo - L'Eau Par Indigo Homme EDT Concentrate
      Chanel - Allure Homme Edition Blanche

      Bunlara bir bak istersen

      Sil
    3. Chanel - Allure Homme Edition Blanche yerine kolonya sür, aynı şey.

      Sil
    4. Guerlain Homme Hermes Jardin Sur Le Nil ile birlikte yazın vazgeçilmezim benim ♥

      Sil
    5. Guerlain homme değilde intense versiyonu daha güzel
      murjim guerlain homme intense kullanıyordun sen yanılmıyorsam farkedilirliği nasıldı

      Sil
    6. intense biraz "burun yakıcı".
      geçen yazı guerlain homme ve allure homme blanche ile geçirmiştim.
      ikiside kullanması keyifli, sıkıcılıktan uzak ve güzel kokular ancak guerlain aşırı sıcaklarda fena bayar bence.

      Sil
    7. FATİH, Kesinlikle intense'i daha güzel ama Guerlain Homme temmuz ortasında daha uygun gibi.Hatta Homme l'eau var daha su bazlı direk kavurucu sıcakta sık serinle :) Bu yaz onuda denemeyi düşünüyorum. Guerlain Homme İntense'in fark edilirliği başlarda çok iyi özellikle iç mekanlarda, kokuyu duyanın suratında bir huzur,bir mutluluk oluşuyor :) Tabi haliyle zamanla azalıyor ama yanına gelen yine alıyor(muş) kokuyu bana söylenenler bu yönde.

      Sil
    8. guerlain ofis ortamında falan yorar adamı bence, zalimlik olur karşıdakine.

      Sil
    9. Homme serisinin yormayacağı kanaatindeyim.Bir heritage bir habit rogue dediğin gibi yorucu olabilir

      Sil
  2. Arkadaşlar şu postayla yurt dışından parfüm alımını yasaklayan mevzuatı inceledim. Kanun ve Bakanlar Kurulu kararıyla posta yoluyla alınması ticaret amacı güdülmememek kaydıyla yılda bir kişi 4-5 seferle ve her seferde 150 Euro ile sınırlandırarak kozmetik alımına izin veriyor.Sorun şu Gümrük Bakanlığı yayınladığı genelge ile kozmetik ürünlerinin hepsini posta yoluyla getirtilemez diye genelge yayınlamış. Genelge hukuka aykırıdır çünkü kanunun verdiği bir hakkı kurumların yayınladığı genelge ile ortadan kaldırılamaz . Genelgeler idari kaynaklardır sadece yönetlemeklerin daha kolay anlaşılması için açıklama amacıyla daha çok neyin nasıl uygulanacağına ilişkin idari bildirimlerdir. Genelgeye dayanarak gümrük memurları da buna izin vermiyor. Yapılacak iş idari dava açılabilir dava kolaylıkla kazanılacaktır. Veya arkadaşlar Gümrük Bakanlğına bir dilekçe yazın benim bu yazdıklarımı dilekçeye yazın sonuna gereğinin yapılması ibaresini ekleyin genelge nin linkini buraya kopyalarım.Şu forumu okuyan kişilerden 100 kişi dilekçe yazsa Gümrük Bakanlğına , 1 tane de başbakanlığa iş hallolur oradaki hukukçular göz göre göre Bakanlığın kendi kafasından uydurduğu bu hukuka aykırılığı seyirci kalamaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olayı güzel anlamışsın valmond. Burada hatayı Gümrük Bakanlığı yapmış. Ama bir dilekçe ile olacak iş gibi görünmüyor genelgenin geri çekilmesi yada iptal edilmesi. Tabiki hukuksal yada siyasal düzenlemeler nasıl olur bilemiyorum.

      Bildiğim kadarıyla bazı tüketicilerin açtığı davalar var aynen senin de dediğin gibi. O davaların sonucunda muhtemelen iptal kararı çıkacak.

      Bu ülkede öyle hukuksuzluklara göz yumuluyor ki adalet tarafında, artık güvenimiz kalmadı çoğu şeye.

      Sil
    2. Ya gerçekten açılmış dava var mı bilmiyorum . Bu davayı herkes açabilir. Ama gerçekten açılır mı bilmiyorum. Ama bir dilekçe yazmak zor olmasa gerek. Başbakanlığa ve Gümrük Bakanlığına ... Hadi dilekçeyi geçtim bari şu blog u takip edenlerden 100 kişi e-mail. atsa yine etkisi olur baskı her zaman etkilidir. Burada sana biraz organizasyon işi düşüyor bununla ilgili bir başlık açsan ben kanun maddelerini ve şu genelgenin linkini gönderirim. İnsanları dilekçe veya mail atmaya yönelik bir başlık açmanın çok faydası olur.

      Sil
    3. Bir yerde rastlamıştım. Açılan davalardan bahsediyorlardı. Ama malum, davalar çok uzun sürüyor.

      Başlık açmak sorun değil. Dilekçe yazmak da 1 dakikamızı almaz. Ama burada sorun mevcut iktidarın olaylara yaklaşım tarzı. Bir arızayı görüp dostça, itiraz edip "Yahu bakın şu konuda yanlış yapıyorsunuz" dediğin zaman bunu kendilerine tehdit olarak algılayıp, tam tersini yapıyorlar. İşi inada bindiriyorlar.

      Zaten bu genelgenin büyük kozmetik şirketlerinin lobi çalışmaları sonrasında ortaya çıktığını düşünüyorum. Yani iş bir dilekçeyle çözülecek gibi görünmüyor.

      Sil
    4. Dilekçe sadece baskı yaratmak için genelgenin iptali için idari dava açmak gerekecek.Yurt dışından parfüm sipariş etmiş ancak gümrükte takılmış ya da gönderimi yapılmamış her hangi bir kişi'' menfaati zarara uğramış kişi sıfatıyla'' bu davayı açmaya hakkı var.Ha bu arada Türkiye'nin en çok okunan parfüm blogunda herkesin uzun zamandır şikayet ettiği durumun aslında bir dava ile düzeleceğini yazıyorum site yöneticisi dışında kimse tınmamış.

      Sil
    5. Bizim halkımız öyle netameli konularla uğraşmayı sevmez :))

      Sil
  3. Raşit Bey sizce www.checkcosmetic.net parfümlerin hangi yıl üretildiğini ve ne kadar raf ömrünü gösteren bu tarz sitelerin doğruluk payı var mı ?

    Elimde dior homme intense var ocak 2010 üretim tarihi gözüküyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih, o site için kimisi güvenilir kimisi güvenilmez diyor. Ben çok inanmıyorum oradaki sonuçlara. Doğru olmayabilir.

      Eğer Ocak 2010 ise eski yani ilk sürümüdür. O zaman şanslısın.

      Sil
    2. Site zaten tamamen doğrudur demiyor.Sorumluluk kabul etmem diyor.
      Zümrüt parfümeriden aldığım dior homme intense ile sevil parfümeriden aldığım D.H.İ kod numaları aynı bu da gayet doğal Türkiye resmi distribütörü ARCON KOZMETİK tarafından tedarik ediliyor.
      ARCON stickeri görmediğim DİOR,HERMES,PACO RABANNE,CARTİER,İSSEY MİYAKE ye orjinalliğine her zaman şüpheyle bakarım

      Sil
  4. Fatih kardeş elinde ki Dior Homme intense' i nerden aldın acaba öğrenebilirmiyim?






    YanıtlaSil
  5. Raşit Bey sıradaki parfüm incelemesi hangisi
    Dsquared Potion incelemesi ne zaman yayınlanır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırada Potion var Fatih. Bugün bir sorun olmazsa yayınlayacağım.

      Sil
  6. Sevgili Erhan bu yazıyı sabırsızlıkla bekliyordu.Farkedilirlik kısmına fazlaca değinirseniz çok sevinirim:-)

    YanıtlaSil
  7. Aynen Fatih, bakalım Raşit Bey'den nasıl bir değerlendirme gelecek Potion hakkında:).

    YanıtlaSil