8 Nisan 2013 Pazartesi

Robert Piguet – Bandit (1944)



Robert Piguet – Bandit (1944)  Markanın klasikler arasında yer alan parfümü.

“Kışkırtıcı ve tuzlu. Bu şipre, egzotik deri, odun, baharat ve çiçeksi notaların keskin kombinasyonundan oluşur. Dumansı ve deri tonlarının birleştirildiği ilk kadın şipre parfümü. Bandit, kim olduğu belirsiz ve hafiften çift cinsiyetli, haylaz ve cesur kadınlar tarafından seviliyor. O provakatörlerin parfümü."

Yıllar sonra yeniden ortaya çıkarılan hazine gibi Robert Piguet parfümleri. Asıl formüllerine büyük oranda sadık kalınarak unutulmaya yüz tutmuş eserleri adeta renove etmişler. Bandit, markanın "Klasik Koleksiyon" serisine ait. Romantik deniz yolculuklarından ve korsanlardan ilhamını almış. Kendi sitelerinde şipre olduğu vurgulanmış. Parfümün açılışı küçük bir tokat atıyor önce burnuma, saniyeler sonra da beynime. Hatta algılarıma, hayata bakışıma, eski anılarıma, yaşadığım ve dolaştığım şehirlere, mekanlara, durumlara...

Herşey bir anda allak bullak oluyor. Karnıma hafiften bir ekşimsilik yerleşiyor. Zihnim ise kontrolümden çıkıyor belki de. Uyur gezer mi oldum acaba otuz yaşımdan sonra. Bu durumun tıbbi bir karşılığı var mıdır? Keşke doktor olsaydım da cevap verebilseydim. Sahi terzi kendi söküğünü dikemezse, doktorlar da kendilerini iyileştirmekten aciz midirler? Acaba Bandit'i kokladıktan sonra karnıma yerleşen ekşimsilik psikolojik mi patalojik mi? Yoksa deliriyor muyum? Oysa kendimi normal hissediyorum. Her zamanki günlerden birisini yaşıyorum.


Yukarıdaki şeyleri bana düşündüren bir parfümün başlangıcı sevgili parfüm severler. Bandit'in o nostaljik üst notaları anlatılmaz. Sanki yüzlerce yıl öncesinden yolunu kaybedip 2013 yılına düşmüş kayıp bir ruhla karşı karşıyayım. Tozlu lavanta, aromatik otalar, karanlık bergamot, mükemmel limon. Başka söze gerek yok diyerek geçmem lazım. Ama yapamıyorum. Bandit'in başlangıcı çok çok eskilerden gelen, adeta antika değeri taşıyan bir parfümün kokması gerektiği gibi. 1980'lerin sert, keskin ve acımasız, kavgacı, ödün vermez şiprelerinden birisi olarak yüzünü gösteriyor. Soğuk, ciddi, mesafeli biraz hırçın ve bohem. Aynı zamanda çok şık, çok lüks, çok pürüzsüz, çok rafine ve çok herkesin sevemeyeceği gibi. Evet bugün kelimeleri farklı, cümleleri devrik kullanıyorum. Farkındayım. Ama elimde değil. Sanırım Bandit ruhumu ele geçirdi ve klavyeye basan parmaklarıma hükmediyor. Gözlerim yarı kapalı. Belki de ne düşeneceğimi bilmiyorum. Hayır aslında çok iyi biliyorum. Anılar, anılar anılar... Onlarcası, yüzlercesi zihnimin içinde uçuşuyor. Bunları bana sadece bir parfüm mü yapıyor. Sanırım evet.

Orta notalara geçeyim. Orta notalar mı? Geçmek mi? Hala Bandit'in ne demek istediğini anlayabilmiş değilim sanırım. Yoksa böyle basit anlatım cümlelerini nasıl kurabilirim. Bütün cesaretimi topluyorum. Saygımı kaybetmeden Bandit ile konuşmaya devam ediyorum. Daha doğrusu Bandit anlatıyor ben dinliyorum. Benim gibi zavallı bir fani Bandit'e ne anlatabilir ki. Onun nasıl ilgisini çekebilirim? Kendime gülerken yakalıyorum kendimi. Ama o bana kendisini anlatmakta kararlı. Neyseki biraz taviz veriyor. Ruhumun iplerini hafiften serbest bırakıyor. Bende biraz rahatlıyorum. Nefes alabiliyorum. Başımı kaldırıp etrafa bakabiliyorum. Bu kısım başlangıca göre daha hayata yakın. İnsan fıtratına uygun. Doğa kanunlarına paralel. Bir parça eski deri ile turunçgil-şipre birlikteliği karşımızda şimdi de. Şipremsi turunçgiller ve aromatik otlar daha baskın. Hala rafine, hala pürüzsüz, hala eski, hala aristokrat, hala derin, hala Bandit.

Alt notalar mı? O da ne? Bandit'in ruhuma vurduğu son bir kamçı darbesiyle irkiliyorum. Yok hayır sadistçe fantezilerim olmadı hiç bir zaman. Yada kendimi öyle olmadığına inandırıyorum. Ama tenimde hala Bandit varken, kendimden bahsetmeyi kesiyorum bıçak gibi. Acaba bıçaklanan bir insan ne hisseder? Ucu çok keskin, soğuk bir metalin vücudun içine yavaş yavaş girmesi, nasıl hayatın geri kalanında sürekli hatırlanacak bir duygu ise Bandit'in alt notaları da sanırım bundan sonraki hayatımda övgüyle göstereceğim bıçak yarası/gönül yarası olarak zihnimdeki yerini alıyor. Devam eden şipremsi aromatik otlar, kabe samanı, (hani pek aram yoktu vetiver ile. E niye burada çok sevdim kullanımını?) eski parfümlerin vazgeçilmez üyesi meşe yosunu ve olabilecek en iyi paçulilerden birisi.


Onu nasıl tanımlasam mutlu olurum? Onu nasıl tanımlasam ayıp etmiş olmam? Onu nasıl tanımlasam bana kızmaz? Onu nasıl tanımlasam kendime olan saygımı kaybetmem? Onu nasıl tanımlasam bir şeyleri atlamış olmanın utancını yaşamam? Onu nasıl tanımlasam girdiğim bu işin içinden sıyrılabilirim? Artık çok geç. Ok yaydan çıktı. Ve ben bir şeyler söylemek zorundayım. Peki buraya kadar söylediklerim "bir şey" değil mi? Yoksa Mevlana'nın o enfes şiirinde dediği gibi "Ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım."    

Peki ne söyleyeyim yeniye dair. Çünkü karşımda yeni yok. Eski var. Ama kime göre. 2013 yılındaki dünyayı ve hayatı algılamamıza göre evet Bandit nostaljik kokan ve tarihin sayfalarında eskimeye mahkum olan satırlardan birisi. İyi de bu parfümün ilk çıkarıldığı yıl olan 1944'teki Paris'i düşündüğümüzde ne diyeceğiz. O zaman için belki de devrim niteliğindeydi Bandit. Yada İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında üretilmiş bu parfüm, acaba Avrupa kıtasının geneline hakim olan karamsarlığı mı yansıtıyordu. Neden olmasın. Bu tozlu yeşil, şipre-deri-meşe yosunu-paçuli işbirliği bir toplumun hislerine tercüman mı oluyordu? Belki de...

Bandit kadın parfümü olarak görünse de bir erkek rahatlıkla kullanabilir. Hatta bu parfümde çok güçlü erkeksilik mesajları alıyorum. Buradan her gün spora giden ve aklını kolundaki kasları geliştirmekle bozmuş şişme erkeklerden bahsetmiyorum. Gerçek bir beyefendiden. Kadınına saygı duyan. Kadınını destekleyen. Kadınına aşık olan. Kadınına hayran olan erkeklerden. Yoksa erkekliğin kitabını yazdığını iddia eden, çakma kabadayı, hafiften maganda, kendilerini çok delikanlı sanan, kirli sakallı türkücü kardeşlerimizden dem vurmadığım çok açık.


Bandit'in Eau de Parfum (EDP) olduğunu bilmenin kısa veya uzun vadede sizlere nasıl bir katkısı olacağını bilemiyorum ama yine de yazayım. Bir de "Parfum" versiyonu var. Muhtemelen en yoğun konsantrasyon olan "Pure Parfum" versiyonu. Parfümün arkasındaki burun ise  Germaine Cellier.

Luca Turin, Bandit'e beş üzerinden beş yıldız vermiş. Kim takar yıldızları. Aslolan aşk değil midir?

Derin, karanlık, gotik, eski ve sert tarzıyla sonbahar-kış aylarında en güzel dostunuz olabilir. Yada size hükmedebilir. Orası sizin ile Bandit'in arasındaki ilişkiye bağlı. Eğer 35 yaş civarındaysanız ve yolun yarısına geldiğinizi düşünüyorsanız Bandit sizi bekliyor. Alt yaş grupları ise diğer parfümler ile oyalanabilir. Çünkü henüz Bandit yaşınız gelmemiş. Üzgünüm…

Koku Güzelliği:10/8

57 yorum:

  1. okurken suratıma tokatlar yemiş, 10 kişinin arasında kalmış gibi hissettim kendimi. bu nasıl anlatımdır dostum. bir yerden kopya falan mı yoksa :) acilen listeme ekliyorum umarım bir gün kullanma fırsatı bulabilirim. üstat bir de yazlık parfüm tavsiyesi istesem senden. ayağa düşmemiş, kaliteli,yeni ergenlerle pişti olmayacağım,30 yaşıma uygun bir parfüm ne olabilir? bir de naarciso rodriguez hakkında ki fikirlerini öğrenmek isterim ya da bir inceleme mevzu bahis mi? farkındayım çok kafanı şişirdim biliyorum ama bu üçünün cevabını istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadir bu yaptığın çok ayıp.

      Ben o kadar emek verip bu yazıları sağdan soldan kopyalayıp kendi yazılarım diye insanları kandırıyorum. Sende herkese buradan ilan ediyorsun yaptığım hırsızlıkları. Ne var aramızda kalsa yani. Herşeyi söylemek zorunda mısın? Bırak bir kere de dürüst olma. Vurma hırsızlığımı yüzüme.

      Sil
    2. Tamam söz bundan sonra aramızda:) Ama benim sorularıda arada kaynatmışsın.Dan Brownun kitaplarından sonra bu kadar heyecanla okuduğum ender yazılardan biri. gerçekten okurken başım döndü. eline yüreğine sağlık. ama cevaplarımı bekliyorum bilesin:)

      Sil
    3. Kadir zaten amaç senin soruları arada kaynatmaktı. Başarmışım işte. Niye devam ettiriyorsun ısrarını :)

      Bahsettiğin gibi bir yaz parfümü Penhaligon's - Blenheim Bouquet olabilir. Onu da nerede bulabilirsin artık senin görevin.

      Narciso Rodriguez'i ise henüz denemedim.

      Sil
  2. Zaman geçtikçe daha iyi betimlemeler yapıyorsun. Nerden bulurum bu parfümü... Dekantı var mıdır bir yerlerde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nişantaşındaki La Deesse mağazasında satılıyor. Oradan deneyebilirsin.

      Sil
    2. Ankara'da yaşıyorum malesef ama İstanbul'a gittiğimde denerim. Sağol...

      Sil
  3. Raşit Bey, Bandit'i öyle bir tasvir etmişsin ki hem anlatımına hem de parfüme hayran kalmamak elde değil. Sanki aşık olduğum kızın görselliğini, parfümü koklamadım ama yazınsal olarak irdelediğim zaman çok derin bir şekilde yanı başımda gördüm ve hissettim.

    YanıtlaSil
  4. Bu arada, kadının olduğu resim nasıl bir şeydir ya; Vardır ya çok nadide, paha biçilmez tarihi değer taşıyan antikalar, işte bu tablo ayrıntısal olarak bakıldığı zaman o paha biçilmez antikaların insan şekline bürünüp resime aksettirlmiş şekli resmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erhan o kadın resmini bilinçli olarak koydum. Hem Bandit'in yansıttığı ruhu vermek istedim hem de dikkat edersen orada iki şişe var yan yana. Biri büyük biri küçük. Onlardan küçük olan muhtemelen Bandit.

      Sil
  5. fragrantica gözüme çarptı çok güldüm direk kopyala yapıştır yapıyorum.. :))

    "I bought it blind this one,and had to throw it away a full bottle of this nasty perfume, it's a serial killer's fume, freddy krueger wears this!

    bu yorumu bi kenara bırakırsak P.M betimlemeniz nefis.. imkan olursa bi' kere bile denenmeyi hak ediyor sizin sözlerinizden sonra..

    YanıtlaSil
  6. Kokusu ile ilgili fikrim yok ama şişesi itici :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şişeye değil kokuya odaklanalım :) Emin ol Wood&Spices'dan çok daha güzel.

      Sil
  7. iyi günler parfüm merakı. sana bi sorum olacak. yaklaşık bir ay lumiere noire kullandım ve açıkcası genel düşüncelerim olumsuz oldu ve parfümü geçen hafta elden çıkardım. kokusu güzeldi, gül ve meyve suyuna benzer bi koku aldım lumiere noire den. ancak sıkıcıydı, ve tek sesliydi.o fiyatı hakettiğini düşünmüyorum. senin eski yazılarında mfk parfümleriyle ilgili çamaşır yumuşatıcısı kokusu benzetmen vardı. aynı altlığı bunda da hissettim ve hiç hoşuma gitmedi. sen diyceksin ki arkadaş madem aldın, beğenmedin ve elden çıkardın benden ne istiyosun :) haklısın. sen parfümleri çevreden gelen yorumlara göre değil sadece kendi algılarına göre kimseden etkilenmeden yorumluyorsun dolayısıyla bu parfüm hakkındaki düşüncelerini merak ediyorum acaba kokuda kaçırdığım bişeyler oldu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba adsız..Sorun bana değil amma yorumunu okudyunca kayıtsız kalamadım yazıyorun:Bende MFK ın en bilinen kokularının sampleları var,ve L.n dekant olarak var ve kullnıyorum.Sözüm şudur ki;BENCE L.N diğerlerinden çok çok daha iyi,bana çok daha hitap eden ve çevremdeki insanlarında en çok beğeendiği koku..Bir çok niş kokularıda kullanmış birisi olarak tam şişesini almayı planladığım koku L.N..Haberim olsaydı senden almayı da düşünebilirdim,en kötü La Deesse den alıcaz artık:)

      Sil
    2. Lumeire Noir'i henüz denemediğim için bir şey söylemem yanlış olabilir. Elimde mevcut. Önümüzdeki haftalarda yazacağım.

      Ama MFK'nın parfümlerinde genel olarak bir "steril" olma durumu var. Bu sterillik kimi zaman iyi sonuçlar verirken, kimi zamanda sıkıcı olabiliyor.

      Kolonyalı mendil/çamaşır deterjanı efektini daha çok Aqua Universalis'de hissedebilirsin.

      Sil
  8. merhaba zett. kesinlikle yazdıklarına hak veriyorum. l.n çok sevilen bir koku ve sanırım satmadan önce bilseydin benden alırdın. ama bende şu izlenimi uyandırdı. bazı insanlar olur çok sosyaldir hemen herkesle arkadaş olur çabucak l.n. o insanlara benziyor. koklar koklamaz bayılmıştım kokusuna. çok çabuk cezbediyor ve maalesef çok çabuk da sıkıyor. tabi ki zevkler göreceli olmasaydı bu kadar çok parfüm olmazdı. belki bi başkasının beş para etmez dediği bi parfümüde ben çok beğeniyor olabilirim. :)

    YanıtlaSil
  9. Haklısın komşu..Sen yinede özellikle böyle niş kokulardan beğenmediğin satmayı düşündüğün olursa bi sinyal çak:)Bendekilerden de senin merak ettiklerin yada istediklerinden olabilir,paylaşırım:)

    YanıtlaSil
  10. Araştırdım ama Türkiye'de satışı yok bu parfümün :(

    YanıtlaSil
  11. Bence her farklı ve özgün parfüm diğerlerinden farklı ve kendine has, ismine, rengine, dönemine ait bir şişeyi, formu hakediyor yani bana göre bu zorunlu hatta tabi günümüzde bunu özellikle butik ürünlerde göremiyoruz. Bir incelik gerekiyor.. Böyle olmayınca benim için merak konusu bile olamıyor.

    YanıtlaSil
  12. merhaba Raşit bey,yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.Narciso Rodriguez ve Tommy Hilfiger Freedom u da yorumlar mısınız lütfen :)) ikisinin değerlendirmesini çok merak ediyorum,başarılarınızın devamını dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Ne yazık ki bahsettiğin iki parfüm de elimde yok. Onun için önümüzdeki aylarda pek mümkün görünmüyor.

      Sil
  13. Tom Ford'un Sahara Noir ile ilgili bilgisi olan var mı arkadaşlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an sadece Orta Doğu ülkelerinde satılıyor.Dubai Free Shop'un da var Sahara Noir.İçinde orta doğuya özgü olan buhur ve bir çok yeni kombinasyon kullanılmış.Markaların orta doğu ve arab merakına Tom Ford'da uymuş oldu.Emini yine mükemmel bir parfüm çıkarmıştır.
      Haziran ayında Türkiye ve Avrupa ülkelerinde satışa sunulacakmış

      Sil
    2. Yabancı Forumlardan okuduğum kadarıyla pek beğenilen bir koku değilmiş.

      Sil
    3. Evet çok fazla genel beğeniye hitap eden parfümler üretmiyor.

      Sil
  14. Formunuzu uzun zamandan beri sessiz bir şekilde takip ediyordum ki takii bu banditi yorumladığınız ana kadar sessiz kalmayı yeğliyordum..Yorum harika üstad.

    Bu banditi körlemesine alsam mı? almasam mı? diye sürekli düşünür oldum...Aslında eski kokuları çok seven biri değilim..Nitekim greay flannel aldım ve aldığımla hediye etmem arasında çok çok kısa zaman geçti.Tamam bu bandit ona benzemiyor olabilir..Ben özellikle içeriğindeki deri akorunun kokuya neler kattığındayım.Çünkü deri temalı parfümelri oldum olası çok sevmişimdir..Bu arada çok tatlı olmayan ama kendini iyi gösteren deri akorlu parfüm öneriniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hiç bir parfümü körlemesine almayın. Yoksa pişman olabilirsiniz. Ki genellikle öyle olur.

      Bende deri severim parfümlerde. Ama şu an için aklıma çok fazla örnek gelmiyor. Parfum d'Empire - Cuir Ottoman önerebilirim ilk etapta.

      Sil
    2. aslında bende şüpheliyim ama kendisi kesinlikle bulacağını söyledi..Şimdi sen böyle dedinya benim iyice ümidim kalmadı...:(

      Sil
    3. Montale aoud leather öneririm. Deri çok güzel bu parfümde

      Sil
  15. üstad dediğin Parfum d'Empire - Cuir Ottoman isimli parfümü nerden bulacağız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasin sana yolu gösteriyorum. Artık o yoldan yürümek sana kalıyor.

      Sil
    2. Raşit üatad Küba ya giden bir arkadaşa söyledim bakalım bu cuir ottoman ı ..İnşallah getirir..

      Sil
    3. Yasin, Küba'da nereden bulacak Parfum d'Empire'ın parfümünü. Sanırım yanlış arkadaşa vermişsin siparişi :)

      Sil
  16. la deesse internet mağazasında bu parfüm erkek parfümleri arasında satışta. kadın parfümlerinede baktım orada görünmüyo..ben yanılıyomuyum acaba . bandit erkek parfümü mü ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bandit aslında kadın parfümü olarak çıkarıldı ilk defa. Bazı kaynaklar uniseks de diyor. Ama erkek parfümü değil. Belki atlamışlardır internet sitesine koyarken. Bunlar küçük ayrıntılar sonuçta.

      Fakat bu tanımlara çok takılma bence. Bandit bir erkeğin rahatlıkla kullanabileceği kadın parfümlerinden birisi.

      Sil
  17. La deese dan sipariş verdim. Okuyarak. Dogrumu ettim acaba :-) 100 ml eau de parfum 240 tl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Visa mı baghari mi :-) bandit aldım. C.tesi elimde inş. Bunun dısında ikisinden hangisi. Yada güzel piguet parfümü başka:-)

      Sil
    2. Baghari elimde var ama henüz denemedim. Visa fena parfüm değil. Piquet'lerden gayet iyi parfümler çıkıyor. Bandit on numara seçim bana göre. İnşallah beğenirsin. Daha önce deneseydin keşke.

      Sil
    3. Turunçgiller konusunda yanıltmadın beni hiç. O yüzden güvendim. Zaten izmirde yok. La deese söyledim, visa, baghari, oud ve kurkdijan dan samplelar yollayacaklar. Absolue nin biri çok hoşuma gitmişti ama unuttum. Miller harris parfümleri hakkında ne dúşünüyorsun

      Sil
    4. Sadece iki tane Miller Haris parfümü denedim. Onun için marka ile ilgili genel bir yorumda bulunmam zor. Ama 3 tane daha Miller Harris var elimde. Önümüzdeki günlerde de bir Miller Haris yazacağım zaten.

      Sil
    5. Banditte bi sıkıntımı var yoksa ben çok koklamaktan psikojik olarak almıyomuyum kokuyu :-) başlangıçtan sonra sanki yarım saatte uçtu alamıyorum. Ama diğer bilegimdki baghariyi alıyorum halen :-)

      Sil
    6. Yoksa orta notada çok mu hafifliyor koku

      Sil
  18. La deese den siparis verdim bugün geldi. Resmen dükkandaki tüm sampleleri vermişler :-) 100ml bandit ve 1 er adet

    Robert Piguet; Notes,oud,baghari,casbah,boir noir,visa

    Maison Francis Kurkdijian; Absolue Pour le Soir, Apom pour homme,aqua universalis, lumiere noire ph.

    History; 1725,1969,1828,1740, Ambrd 114, Noir Patchouli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vaaayy kardeş parfümleri deneyip küçük bi bilgilendirme yap artık bize..Servet yapmışın dostum sample sayesinde.Satıp bi iş kuracak kıvama gelmişin :)) Güle güle kullan...

      Sil
  19. O açilış nedir öyle.dedem geldi aklıma .açılış baya acı. Sanırım alişamadim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl utku kullanmissin sen sanırım memnun musun? yolum düşerse bugün bakacağım nişantaşına

      Sil
    2. İnsan kendini tozlu tarih sayfalarında sanıyor. Tam bir şipre. Tam sana uygun bence :-)

      Sil
  20. 90'larda popüler bir parfüm vardı: viva cappio... Bandit'in açılışı bana onu hatırlattı. Ama daha yoğun, pürüzsüz ve kaliteli. Acaba bir tek bana mı öyle geldi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Viva Cappio'yu ve onun yuvarlak şişesini hatırlıyorum ama kokusunu hatırlayamadım. Onun için değerlendirme yapmak zor.

      Sil
  21. Bu güzel yazıyı tekrar okudum...Sanırım 35 yaş üzeri biraz az olmuş..Bence 40 üstü ancak anlar bu parfümü..Öyle her zaman kullanılması da mümkün değil sanki..Soğuk bir hava ve sert bir yüz ifadesi olsa fena olmaz :))

    YanıtlaSil
  22. Geçen gün kendisini parfüm sever diye tanımlayan bir arkadaşım benden bandit numunesi istedi. Ben de dekant şişesine bölüp verdim. ertesi gün parfümü sürmüş. Nasıl dedim. Biraz hacı yağı gibi dedi. Az kalsın dalacaktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemiz insanı beğenmediği her kokuyu hacı yağına benzetir zaten. Demek Amouage'ları deneseler atarlar şişeyi çöpe :)

      Sil
    2. Selamlar o arkadaşa, pek parfumsevermiş :)))

      Sil
  23. Parfüm incelemesi dediğin işte böyle olur dedirten türden bir yazı olmuş. Bu olağanüstü, zamansız başyapıta da böyle bir yazı yakışırdı. Tebrikler. Yazıda, bu parfümle ilgili söylenmesi gereken her şey eksiksiz olarak ifade edilmiş. O yüzden sadece tamamen aynı fikirdeyim diyerek kısa keseyim. Olumlu anlamda başıma balyoz gibi inen parfümlerden. Zor bir parfüm olduğu düşünülebilir ama Bandit, kesinlikle bir parfümseverin elinde bulundurması gereken bir hazine. Ve kesinlikle cinsiyeti yok. Bir erkek olarak benim en sevdiklerim arasında.

    YanıtlaSil
  24. selam arkadaslar..eight&bob hakkinda yorumu olan var mi ?? bu kokuyu cok merak ediyorum.sanirim alicam..

    YanıtlaSil