19 Nisan 2013 Cuma

Viktor&Rolf – Spicebomb (2012)



Viktor&Rolf – Spicebomb (2012)  Markanın erkek parfümü.

Viktor Horsting ve Rolf Snoeren isimli iki gencin yolu, Hollanda'daki Arnhem Sanat ve Tasarım Akademisi'nde kesişmiş. Hayat da zaten çoğu zaman rastlantılarla şekillenmez mi? 1969 doğumlu bu iki genç tanışıp, arkadaş oluverirler. Arkadaşlıkları okulun bitimine kadar sürer. Ve okul bitince iş hayatına atılmaya karar verirler. Henüz yirmili yaşların başındaki iki arkadaş beraber kıyafet tasarımları yaparlar. Bakarlar ki memleketleri olan Hollanda, meslekleri için uygun yer değildir. Onlar modanın kalbi sayılan Paris'e gitmeye karar verirler. Ve ilk kreasyonlarını 1992-1993 yıllarında görücüye çıkarırlar. Bu tarihler onların markalarının da temellerinin atıldığı yıllar olur.

Viktor&Rolf, moda sektörüne hizmet veren hazır giyim markası. Hatta Hollanda'nın bu alanda gururu bile denilebilir. İki genç adam, 2005 yılında markalarına parfüm koleksiyonu da eklemeye karar verirler. İlk parfümleri kadınlara yönelik olarak çıkan Flowerbomb olur. Şimdiye kadar on sekiz kadar parfüme imza atmışlar. Anlaşılan parfüm işini fazlasıyla sevmişler. Viktor&Rolf, 2012 yılında oldukça ilgi çeken bir erkek parfümüne imza attı. Güçlü bir pazarlama kampanyasıyla satışa sunulan Spicebomb, hem ismi hem de farklı şişesiyle amaçladığı ilgiyi yakaladı. Bir süredir yurt dışındaki parfüm platformlarında en çok ismi geçen arkadaşlardan olan Spicebomb, bugünkü konuğum.

                                                              Viktor Horsting ve Rolf Snoeren.

Fragrantica'da odunsu baharatlı olarak sınıflandırılmış Spicebomb. Parfümü ilk sıktığımda modern tatlı turunçgiller (portakal yada mandalina olabilir), tatlımsı yumuşak baharatlar (tarçın, biber veya küçük hindistan cevizi) ve tatlımsı modern meyveler (kiraz, vişne veya erik) ile size merhaba diyor. Başlangıcı çok modern ve sevilesi. Fena değil üst notalar. Bir süre sonra orta kısma geçiliyor. Burada tatlımsı baharatlar daha da kendisini gösteriyor. Baharatlara yapay-yeşil tütün ve kabe samanı (vetiver) ekleniyor. Orta kısım hayal kırıklığı. Geçelim sonlara. Alt notalarda büyük değişikliğe uğramıyor kokusu. Aynı yapay-yeşil tütün ve kabe samanına bir parça deri ve odunsu notalar ekleniyor. Böylece de tenden ayrılıyor.

Spicebomb'ı uzun zamandır kullanıyorum. Gerek soğuk günlerde gerek dışarıda gerekse ten üzerinde defalarca deneme şansım oldu. Bu parfümü iki kısma ayırıyorum kendimce. İlk kısım başlangıcı. Günümüzün modern tatlı baharatlı parfümlerine çok benziyor üst notalar. Tatlı turunçgiller çok ilginç değil. Aynı şekilde tatlı baharatlar da ayrıcalıklı kokmuyor. Fakat yine de güzel bir başlangıç. Canlı, enerjik, neşeli ve pozitif. Açılışını sevdim.

Geleyim ikinci kısma. Başlangıçtaki tatlı turunçgiller burada kayboluyor. Bir tek tatlımsı modern baharatlar kalıyor. Ona çok yapay yeşil tütün-kabe samanı benzeri koku ekleniyor. Evet Spicebomb orta notalarından itibaren güçlü yeşil tonlar barındırıyor. Ama yeşil çiçekler gibi değil. Yapay kabe samanı yeşilliği gibi. Açıklanan notalarında safran görünüyor. Belki ondan geliyor bu tuhaf his. Zaten parfümden soğumamın, tahammül edilmez bulmamın sebebi de burası. Spicebomb orta kısımdan itibaren çok vasat ve yapay kokuyor. Hatta L'Artisan Parfumeur'un Tea for Two'suna biraz benziyor orta kısmı. Ama ondan daha kötü. Açıkçası şaşkınım. Bu mu böylesine hakkında konuşulan ve övgüler alan parfüm? Bu bir şaka mı? Bu kadar yapaylığa ve sinir bozucu kokuya nasıl dayanılır bilemiyorum. Belki de doktara gidip antidepresan alarak mümkün olur. Çünkü Spicebomb gerçekten de başarısız genel anlamda.


Spicebomb, ismi ile çelişkiye düşmüyor. Ciddi oranda baharatlı bir koku. Modern baharatlar kimi zaman öyle tatlanıyor ki neredeye şekerli hale geliyor. Can sıkıcı taraflarından birisi de bu şekerlilik. Benim gibi parfümlerde tatlılığı seven birisine bile aşırı geldi. Ayarı kaçırmış Olivier Polge ne yazık ki. Yeşil tütün yaprakları-çay-odunsu notalar karışımı, benim hiç de beklediğim gibi sonuçlar vermiyor anlaşılan.

Bu parfümün neden piyasaya sürüldüğü çok açık. Herkesin sevebileceği ve popüler olma ihtimali yüksek tarzda. Ortalama parfüm kullanıcısı için olabilir ama Parfüm Merakı'nın karşısına böyle bir parfümle çıkmak hiç de iyi fikir değil. Bir parça Paco Rabanne - 1 Million, bir parça Yves Saint Laurent - La Nuit de L'Homme, azıcık Gucci Pour Homme II, hatta Van Cleef&Arpels - Midnight in Paris ve diğer modern-yapay baharatlı popüler parfümlere öykünmüş. Hiç bir yaratıcı ve yenilikçi yönü yok. Bol bol satılıp, yüksek karlar sağlanması amaçlanmış. Tamamen ticari, derinlikten yoksun ve kötü bir taklitten öteye gidebilmesi zor.

Yine aynı oyun. Parfümün başlangıcını modern ve güzel baharatlar-turunçgiller ile süsle. İnsanlar mağazalarda kollarına bir kere sıkıp, başlangıcına mest olsunlar. Ve hemen parfümü alsınlar. Fakat 3-4 gün kullandıktan sonra "bu ne biçim koku yahu" diyerek ellerindeki şişeye bakakalsınlar. Ve dolaplarının ücra köşesine atsınlar. Olacak olan budur sevgili parfüm severler.


Sizlere tavsiyem bu parfümün başlangıcındaki güzelliğe aldanıp, satın alma kararı vermeyin. Yoksa pişman olabilirsiniz. Çünkü bu pazarlama oyunu can sıkıcı olmaya başladı. Bir çok marka bu işlere merak sardı. Hatta Yves Saint Laurent ve Gucci bile yeni parfümlerinde bu uyanıklığı sıkça yapar oldular. Ne yazık ki parfüm sektörünün gittiği yer kocaman bir uçurum. Umarım markalar bu yaptıkları yanlışlardan dönüp, doğru düzgün kokular tasarlama başlarlar. Çünkü artık yeni çıkan çoğu parfüm banyolarda yada odalarda havaya sıkmak için bile yeterli güzellikte değil. Mutlaka 2-3 defa farklı zamanlarda deneyin almadan önce. Sadece başlangıcındaki kokuyu değil, 1-2 saat sonra ortaya çıkan kokuyu da dikkatlice değerlendirin. Paranıza yazık etmeyin.

Spicebomb'un hedef kitlesi belli. 15-25 yaş arası fazla parfüm deneyimi olmayan gençler, ilginç şişesine ve ismine bakıp alacaklardır muhtemelen. Fakat Parfüm Merakı okuyucularının bu hataya düşmeyeceğine adım gibi eminim.

Bir başka konu ise bu parfümün Tom Ford'un nefis parfümü Tobacco Vanille ile karşılaştırılması. Yurt dışındaki bazı parfüm platformlarında Spicebomb ile Tobacco Vanille birbirine çok benzetilmiş. Hatta Tobacco Vanille'ye alternatif olarak gösterilmiş. Aslında biraz ağır konuşacaktım ama yine kendimi tutayım. Spicebomb ile Tobacco Vanille'yi karşılaştırmak en hafif tabiriyle ayıptır. Tobacco Vanille'nin o müthiş kalitesini, rafineliğini ve cazibeli yapısını, böylesine vasat, sıradan ve yapay parfümle kıyaslamak abesle iştigal değil de ne. Herkesin anlayabileceği şu örneği vererek konuyu uzatmayayım: Eğer Tobacco Vanille BMW M5 ise Spicebomb Toyota Corolla'dır. Benim açımdan durum bu kadar net ve berrak. Spicebomb için benim alternatif isim önerim şudur "Syntheticbomb".

İşin acı tarafı bu kadar sıradan bir parfümü Dior Homme gibi şahesere imza atmış Olivier Polge'nin tasarlamış olması. Sonbahar-kış mevsiminde kullanmak daha uygun. Yaz mevsiminde boğucu ve bıktırıcı olacaktır. Denemeden almayın alana da mani olun.


Spicebomb'un belki de en başarılı tarafı şişesi. El bombasına benzeyen bu ilginç şişe tam koleksiyonluk. Bu farklı şişeyi Fabien Baron tasarlamış.

Artıları:
+ Başlangıcı güzel.

Eksileri:
- Orta notalarını sevmedim.
- Son kısmı da başarısız.
- Yapaylık can sıkıcı ve sinir bozucu.
- Hiç bir yeni tarafı olmayan, piyasadaki rakiplerini taklit etmekten öte gidemeyen kokusu.

Koku Güzelliği:10/4.5

95 yorum:

  1. Anlaşılan elinde patladı Parfüm Merakı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen benim 185tl'nin elimde patladığı gibi:).

      Sil
    2. Yok Modern. Denemeden parfüm almamak gibi sevdiğim bir huyum var. Erhan sağolsun bana decant olarak gönderdi. Neyseki bir şişesi elimde yok. Büyük hayal kırıklığı Spicebomb.

      Sil
  2. luca turin kaç yıldız vermiş parfüm merakı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spicebomb 2012 çıkışlı çok yeni bir parfüm. Luca Turin ise kitabını 2010 yılında yazdı yanlış hatırlamıyorsam. Yani kitap parfümden önce yayınlanmıştı.

      Sil
    2. Parfüm merakı kitabın satıldığı biyer varmı acaba biliyormusun yoksa intenrnettemi var sadece?

      Sil
    3. Yurtdışındaki sitelerde satılıyor sanırım. Ama Türkiye'de satışı yok bildiğim kadarıyla.

      Sil
  3. Raşit Bey, incelemen de aynen dediğin gibi; Spicebomb ile Tobacco Vanille arasında bir benzeşim kurmak nasıl bir anlayış gerçekten anlamak zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tobacco Vanille'in yanında Spicebomb çocuk oyuncağı gibi kalır. Bir kere aralarında sıklet farkı var. Birisi ağır sıklet diğeri tüy sıklet.

      Sil
  4. raşit bey eleştiriyi kaldıramıyor girdiğimiz yorumları siliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlıklı ruh haline sahip birisi gibi yazılan mesajlar burada hiç bir zaman silinmiyor. Ama terbiyesizlik ve saygısızlık kabul edebileceğim şeyler değil. Bunu çok iyi biliyorsun Erdem.

      Sil
  5. Raşit bey merhaba bu parfumu nerde ve nasıl denediniz ? Yaptıgınız yorum hiç haketmiyor

    YanıtlaSil
  6. spicebomb un son yılların trendi olan tatlı gourmand kokulara göz kırpan bir tarzı olduğu doğru fakat bu kadar acımasız bir şekilde eleştirilmeside açıkçası haksızlık bana göre. kendi ligindeki en iyi parfümlerden biri olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  7. ben spicebombu severek kullanıyorum bu kadar eleştirilmesine şaşırdım

    YanıtlaSil
  8. yorumlarımız yayınlanmıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız yayınlanıyor fakat benim onayımdan geçtikten sonra.

      Sağa sola küfretmeyi alışkanlık haline getiren, özgüven eksikliği gibi psikolojik sorunları olan internet kullanıcıları yüzünden bir süre yorumlarınız benim onayımdan sonra yayınlanacak.

      Hakaret ve küfür içermeyen her yorum kısa süre içinde benim onayımdan geçip yayınlanacaktır. Bu anlamda endişeniz olmasın.

      Sil
  9. Merhaba Raşit bey, yorumlarınızı beğenerek takip ediyorum, meyve veren ağaç taşlanır, siz aldırmayın, keep up the good work :)

    YanıtlaSil
  10. Ustadim blogun harika. Hele anlatim bicimin muhtesem. Seni severek takip ediyorum. Eline burnuna saglik.

    YanıtlaSil
  11. Yapma be Sevgili dostum PARFÜM MERAKI!Öyle bir cümle kurmuşssun ki ,merak konusu olan bu parfümden buz gibi soğuttu beni:''Eğer Tobacco Vanille BMW M5 ise Spicebomb Toyota Corolla'dır.''yeni araba aldım,bil bakalım ne marka?Öldüm ben,ezildim gittim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoksa BMW'mi aldın zett :))

      Yok yok Toyota'da iyidir ama takdir edersin ki bir BMW değildir :))

      Sil
    2. yok ya Hem Corolla aldım hemde spıcebomb,çok mu ziyandayım şimdi?:))

      Sil
    3. Yahu sen esnaf adamsın. Bilmen lazımdı. Şimdi gittin Corolla aldın. 6 ay sonra yeni kasası çıktı Corolla'nın. Senin araba oldu eski kasa :) Değeri de düşecek 3-5 bin tl düştü otomatik olarak senin arabanın. Keşke kasası yenilenmiş Honda Civic alsaydın. Neredeyse aynıydı fiyatları.

      Ama Spicebomb için kesinlikle ziyanda olduğunu söyleyebilirim.

      Sil
    4. Yahu raşit ezme beni, benden aldi. Belki begenicek :'(

      Sil
  12. ParfümMerakı,yazında kendimi gördüm sanki :)
    Bu parfümü V&R markasına olan sempatim ve ''ilk denediğimdeki'' koku güzelliğini beğenerek almıştım.Belki de V&R nin parfümü bu ! elimde bir şişesi olmalı düşüncesiyle aldım.Ama kullandıkça denerken kokladığım o tatlılığı bulamadım parfüm de.Tamam kabul ben PM kadar acımasız davranamıcam Spicebomb'a karşı.Beni çok büyük hezeyanlara uğratmadı Spicebomb ama beklentimi tam karşılayamadı ne yazık ki.Yine de kendi türündeki rakiplerine göre daha iyi bir yerde durduğunu düşünüyorum.
    Kalıcılık ve Fark edilirlik konusunda puanlama yapmamışsın PM.Benim kendi fikrim fark edilirlik konusunda asla üzmüyor,kalıcılığı ise kıyafet üzerinde iyi sayılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla murrjm, Spicebomb'a bir türlü ısınamadım. Bence abartıldığı kadar yok. Biraz fazla şişirilmiş gibi geldi bana.

      Ama rakiplerinden daha iyi olduğu görüşüne katılamayacağım çünkü rakibi olan Yves Saint Laurent - La Nuit de L'Homme Le Parfum, Gucci Pour Homme II ve hatta Paco Rabanne - 1 Million bile daha başarılı Spicebomb'dan. Bence rakiplerinin gerisinde Spicebomb.

      Evet dediğin gibi fark edilirliği başlarda çok yüksek hatta bunaltıcı. Bu anlamda çok başarılı. Ama kalıcılığı tenimde yüksek olmadı. Kıyafette fena değil.

      Sil
    2. Bence koku kalitesi olarak spicebomb zaten la nuit ama özellikle gucci homme ıı( farkedilirlik sorunu olmasa gucci nin sonradan çıkardığı parfümler arasında uzak ara en iyisi) ile kesinlikle karşılaştırılamaz zaten ne süründürür ne de öyle güldürür 10/5 benim için spicebomb tatlımsı parfümler seviyorsanız kullanılabilir çünkü öyle tatlımsılığı şekerli değil de başka türlü...

      Sil
  13. sevgili parfüm merakı merak ediyorum akbilden corollaya terfi edebildin mi ki acaba böyle güzel bir benzetmeye imza atmışsın. spicebomb her ne kadar bir TV olmasa da kötü bir parfüm değil. genel beğeniye fazla hitap eder bir tarzı var tek sorunu o belki de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba eleştirmişsiniz ama bildiğim kadarıyla parfumrakı istanbulda yaşamıyor akbili siz kullann

      Sil
    2. Sevgili adsız,

      İstanbul'da yaşamadığım için Akbil kullanmıyorum doğal olarak. Kendime ait arabam olduğu olduğu halde zaman zaman toplu taşımayı kullanırım. Bunda küçümsenecek bir şey yok. Milyonlarca insan toplu taşımayı araçlarını kullanıyor. Onlara ayıp etmiş oluyorsun.

      Ayrıca çevreyi koruyalım, toplu taşımayı kullanalım ;) Bütün medeni ülkeler toplu taşımayı destekler ve kullanır.

      Sil
  14. raşit bey parfümtutkusu formunda arkanızdan çokkötü konşuyorlar iletmek istedm bengerçekten bir başka arkadaşın dediğigibi meyve veren ağaç taşlanıyr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boş ver konuşsun zavallıcıklar :)) Sadece konuşurlar yada küfür ederler zaten. Maşallah admin iyi yetiştirmiş çocukları. Seviyeyi de epey yüksek tutuyorlar anlaşılan :))

      O foruma yazmayı bırakmakla ne kadar doğru karar verdiğimi şimdi daha iyi anlıyorum. Sana da aynı yolu tavsiye ederim :))

      Sil
    2. Raşit BEy bu tip cevaplarınız sanki kıskanıyor gibi algılanıyor. Bence cevap vermeyin.

      Sil
    3. Raşit bey mum dibine ışık vermez boşverin bunları

      Sil
  15. Çok enteresan gerçekten. İnsanlar kendi beğendikleri parfümlerin "kişisel" görüş altında eleştirildiğini gördükçe çılgına dönüyorlar :) sizce de komik değil mi Allah aşkına. Ben gülüyorum resmen bunlara. Birde bazen sataşacağım diye konu parfümden çıkıp abuk saçma yerlerlere doğru gidiyor ki o zaman tadından yenmiyor. Yukarıdaki ucuz akbil- corolla saldırısı gibi :) Yapmayın, gidin ders çalışın sınavlarınıza hazırlanın. Bu tür saldırıların yaş sınırı çok bariz belli çünkü. Raşit Bey size kolay gelsin bunlarla uğraşmak zor. Bir Ekşi yazarı olarak saygılar sevgiler iyi günler olsun...

    YanıtlaSil
  16. Spicebombun beğenilmemesine şaşırdım gerçekten. Koku algınızda sorun olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamamen zevk meselesi olan bir konuda nasıl çıkıp "koku algınızda sorun var" diyebiliyorsunuz ilginç. sizin taptığınız bir kokudan başkası tiksinebilir. milyonların sevdiği bir kokudan bir başkasının nefret edebileceğini düşünmeniz için daha ne söylenmesi gerekiyor şurda. bunları yazanlar parfüm sever olamaz kanımca.

      Sil
  17. Ne yalan söyleyeyim ben de başlangıcına hayran kaldım ama sonraları çok sıradanlaştığını gördüm. İdare eder ama o kadar para etmez.

    YanıtlaSil
  18. Yorumlarinizi begeniyle okuyorum sonucta parfum yorumluyorsunuz bu sizin kisisel gorusunuz herkesin bakis acisi farklidir sizi kiskaniyorlar :) benim sizden bir ricam olacak rasit bey ben 20 yasindayim universite ogrencisiyim bana parfum onermenizi isterim fazla sekerli fresh ve agir olmamali kalici olan koku ariyorum christian dior dior homme dusunuyorum sizin tercihiniz ne olur ? Simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar umut,

      Kıskananlar çatlasınlar ne diyelim :) Ama bilgisayar başına geçip, oraya buraya küfür edebileceklerini sanıyorlarsa da onlara cevaplarını vermekten zevk alırım, mutluluk duyarım. Benim için sabah sporu gibi bir şey adeta, bu terbiyesiz çocukları eğitmek :)

      Dior Homme bence tam bahsettiğin gibi bir parfüm. Tavsiye ederim. Farklı olarak Dolce Gabbana - The One'a bakabilirsin.

      Sil
  19. Parfüm Merakı, yaz için Givenchy Insense Ultramarine almayı düşünüyorum. Ne dersin? Öyle çerezlik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern bence çerezlik bile olabilecek gibi değil Ultramarine. Oldukça başarısız. Onun benzeri olarak Azzaro - Chrome bir parça daha iyi. Yada Bulgari - Aqua'da düşünülebilir.

      Sil
  20. yani yeni denediğim için duramadım azzaro chrome kadar senetik bir parfüme rastlamadım deneyin görün... en az diesel fuel for lide kadar hatta daha vahim bence neyse evet insense çok popüler fakat seksenlerin deniz temasını çok iyi vermiş bir ürün.

    YanıtlaSil
  21. azzaro chrome sentetik bombasıdır bu yüzden chrome sport öneririm 5 gömlek daha iyi

    YanıtlaSil
  22. Teşekkürler bu güzel yorum ve bilgilendirmeler için

    YanıtlaSil
  23. Şu son dönem parfümlerinden ön çıkan Dsquared2 Potion , V&R Spicebomb'u incelediniz geriye bence en babaları Tom Ford Noir kaldı :) Resmen dışlandı zavallıcık,ona da bir el satsan parfüm merakı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur mu murrjm. Hiç bir parfümü dışlamayız. Hepsi bizim canımız :)

      Noir değil de daha popüler bir Tom Ford gelecek önümüzdeki haftalarda. Artık tahmin edersin hangisi olduğunu.

      Sil
    2. Noir'i çok merak ediyorum. Neye benziyor, nasıl bir koku? Geçtiğimiz günlerde Black Orchid denedim. İnanılmaz ağır ve bayık bir hali vardı, o fiyatı haketmiyor bence. Orta yaş ve üzeri kokoş kadınların kullandıkları nahoş kokuları andırıyor.

      Sil
    3. Daha popüler Extreme'i acaba aaaaaaa tamam sıkı duruyorum bekliyorum :)
      Adsız Black Orchid'i beğenmediysen Noir'i de başlarda beğenmeye bilirsin.Kenisini sonradan sonraya kabul ettiriyor.

      Çok teşekkürler Parfüm Merakı ;)

      Sil
  24. Yanıtlar
    1. Oud Wood olmasın mümkünse :) Noir De Noir olabilir :)

      Sil
    2. Amber absolute olsa keşke.
      Yeni incelemenizi bekliyoruz parfüm merakı

      Sil
    3. Bahsettiğimiz Niche kategorisindeki Tom Ford kokularının yabancı forumlardaki beğeni sıralamasını biraz inceledim .
      Tobacco Vanille bariz 1. sırada, 2. Noir de Noir ve 3. Oud Wood şeklinde sıralanmakta şu an için.
      Tom Ford Man ve Grey Vetiver çok sıradan parfümler bence. Etkisi ve özelliği olmayan kullan at ve bir daha alma tarzındalar. Bu basit designer parfümlere bu kadar çok para vermek bence pek akıl işi değil.

      Bu Kışı biraz Tom Ford Black Orchid, biraz Dior Homme (Intense değil) biraz da Polo classic' i ara ara kullanarak geçirdim.

      Ama ben daha Guerlain – L’Instant de Guerlain Pour Homme Extreme gibi etkili ve esintili bir parfüm daha görmedim. Niche parfüm dedikleri tanıma cuk diye oturan bir harmanı var. İnanın tek fısla harikalar yaratıyor bende.
      İnanın geçen Bond No:9 Chinatown ve Newyork sıktım her 2 koluma da tek fıs olmak kaydıyla. Yazık bu parfümler bu kadar para etmez dedim içimden. Bunu rahatlıkla geçen hafta denediğim Creed - Aventus için söyleyebilirim. Tamam biraz farklı bir koku eyvallah pek diğerlerine benzemiyor ama ilk sıktığımda hissettiğim beni benden alacak bir parfüm değil şeklinde oldu. Satıcıya bunu mu yere göğe sığdıramıyorlar yabancı forumlarda dedim. Güldüm.

      Şimdi yaz geldi Lalique - White fena değil şu an üzerimde 2 fıs var. Öğlen sıktım 4-5 saat geçti hala hissedebiliyorum kokusunu.
      Bulgari Pour Homme sıktım geçen gün bildiğin limon kolonyasının parfüm haline getirilmiş şekli gibi geldi bana. Aynı ölçüde de zayıf.Diğer parfüm bloğundaki arkadaşlar yere göğe sığdıramamış ama ben de Raşit bey gibi bir herhangi bir artısına rastlayamadım maalesef.Bulgari defteri kapandı artık benim için.

      Benzeri tarzda bir harmana sahip Armani Pour Homme'un bile ondan çok daha zengin bir harmanı var Eğer temiz tene sıktığım zaman çok hoş durdu bende mesela.

      Bir de Hermesin meşhur parfümünü deneyeceğim hani Raşit beyin şu çok beğendiği Hermes – Un Jardin Sur Le Nil .. Hoş Terre D'Hermes kazasından sonra biraz önyargılı bakıyorum Hermes markasına ama her designerin her parfümü insanın hoşuna gitmeyebilir diye kendimi teselli ediyorum.
      Bir de yaz için Disquared2 - He wood Rocky Mountain deneyeceğim.. Bayağı beğeneni var dışarılarda umarım Aventus gibi hayal kırıklığı yaşamam. Çünkü normal He Wood Man olanını kokladım beni çok etkilemedi açıkçası.

      Şimdilik bu kadar. Umarım başınızı ağrıtmadım kalın sağlıcakla..

      Sil
    4. Baş ağrıtmak olur mu Coşkun. Keşke herkes senin gibi böyle detaylı anlatsa parfüm deneyimlerini. Bir çok insan için referans kaynağı oluyor bu yorumlarınız. Paylaşımın her türlüsü güzeldir.

      Yazdıklarını okurken kendimi izliyormuş gibi hissettim. Bende bunu anlatmaya çalışıyorum. O çok abartılan parfümlerin çoğu içi boş fıçıcık. Demek ki haksız değilmişim çoğu yorumumda.

      Fakat büyük bir hata yaptın. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi parfümü olan Aventus'u beğenmedin. Nasıl beğenmezsin o şaheseri. Sen parfümden anlamıyorsun kesin :) Üç vakte kadar Aventus aşıkları çetesi gelip, seni afaroz edebilir ona göre. Hazırlık ol :))

      Sil
    5. Aventus öyle bir kaç denemeyle yargılanacak bir koku değildir.Kullanmak ve onu yaşamayı gerektirir.
      Aventus öyle bir konudur ki insanın zihninden çıkmaz kokusu tabi anlayana ve değerini bilene boş verin sizler beğenmeyin bir parfümünde herkes beğenmesin zaten ayrıcalığımız olsun.

      Sil
    6. Valla üstadım onların ne dedikleri benim için hiç ama hiç önemli değil. Bence önemli olan kokladığım kokunun önce güzelliği. Ondan sonra gelir farkedilirliği ve kalıcılığı. Luca Turin, Tanya Sanchez bile beni ilgilendirmiyor. Haa hangi parfüme kaç puan verdiklerine dikkat ediyorum ve kriter olarak neyi göz önüne aldıklarına da. Ama işin özünde yatan gerçek sizin burnunuz ve sizin beyninizdeki beğeninizle alakalı olduğu için diğer şeyler gereksiz bir teferruat olarak kalıyor..

      Kokladığım kokunun beynimde canlandırdıkları benim için çok önemli, hani nasıl tarif edeyim diye kendimi zorluyorum şimdi "cennetten gelen bir esinti" gibi bakıyorum ben güzel bir kokuya.
      Eğer benim özlediğim, gitmeyi istediğim cennetin kokularından biri olursa çok seviniyorum ve mutlu oluyorum. Ama değilse canı cehenneme deyip yol veriyorum.. Allahın selameti üzerine olsun diyerek.. :)

      Beni eleştirecek olan arkadaşlardan rica ediyorum iki elleri var ise eğer. Bileklerinden birine Aventus, diğer bileğine ise sizin daha yorumlamadığınız parfümlerden birini yani " John Varvatos - Vintage " sıksınlar ve 1-2 dk sonra koklasınlar. Eğer Aventus çok daha güzel bir koku diyecek olurlarsa ben güzel kokudan hiç ama hiç anlamıyorum arkadaş diyeceğim.
      Ve buraya artık değerlendirme de yazmayacağım. Demek ki benim burnumda bir sorun varmış.Diğer arkadaşları yanlış yönlendiriyorum deyip bu yorumlarıma artık bir son vereceğim. Bakın bu kadar iddialıyım..

      Şimdi niye bu kadar uzun yazdın diyecek olanlar için ufak bir açıklama yapayım da kafalarında soru işareti kalmasın:

      Diğer parfüm bloğu sahibi olan arkadaşları da takip ediyorum merak etmeyin. Lâkin ben sizi kendime yakın buluyorum Raşit bey. Birincisi kokuları yazarak anlatırken kullandığınız güzel ifadeler bir kitabın en güzel yerinden okunan pasajlara çok benziyor. İkincisi ise koku zevklerimiz 3 aşağı beş yukarı sizinle örtüşüyor. ( İlk zamanlar bloğunuzda sizden yardım istediğimde bana yazdığınız listeye dahil olan 'Boucheron Pour Homme' hariç ama.. :P )

      Bu sebeplerden dolayı sizin bloğunuza değerlendirme yazmayı kendime uygun buluyorum.. Başka kişisel hiç bir nedeni yok diğer arkadaşlarımda bunu bilsin istedim. Bu arada 'Yazlık Parfüm' değerlendirmelerini sizden de bekliyorum hep benden olmasın... :) Şaka şaka, okuyan arkadaşlar ukalalık olarak algılanmasınlar lütfen!

      Başarılarınızın devamını canı gönülden dilerim..Sevgiler..

      Sil
    7. Tom Ford Grey Vetiver'i kıyafetime uyguladığımda saatler sonra kokusunu kendim de alabildiğim tek parfümüm oldu.Hatta bir kaç yer de okudum bunu ; Koku burnunuza bir geliyor sonra ortadan kayboluyor tam bitti derken tekrar bi gülümsetiyor yüzünüzü :) Koku güzelliği olarak da beni benden alıyor tabiri caizse :)

      İşte parfümler böyledir ; Neden biri beğenmediğinde beğenenin zoruna gitsin ki ? Kimi çikolatalı dondurmayı sever, kimi de nefret eder limonluya bayılır.Bence bırakılsın artık ''şu kokuyu beğenmeyen parfümden anlamıyordur'' cümleleri !

      Sil
    8. CoşkunArslan, arada Bvlgari benim için bitmiştir lafına takıldım da ben :) acaba Bvlgari Man Extreme i denedin mi benim çok hoşuma gidiyor. Tabi başka Bvlgari parfüm hiç denemedim ama olsun ;)

      Sil
  25. Amber absolut artık çıkmıcak üretimden kalkmış harveyde söylediler bana eğer sevdiğiniz koku ise armani ambre prive alın aynı benziyor ben çok beğendim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Armaninin fiyatı ne kadar biliyormusun?

      Sil
    2. Armani Prive'in Harvey'de satışı var mı ki ? Ön yargımı kırıp bi bakıcam bu markaya da

      Sil
    3. murjjim evet var satışı armani prive serisinin. adsız armani ambre prive 100 ml 410 tl haberin olsun ben çok beğendim alıcam mesala .

      Sil
    4. Fiyatıda uygunmuş amber absolut e de benziyormus heralde gitigim zaman deniyecem.

      Sil
  26. Parfüm merakı acaba Ermenegildo Zegna nın parfümleri ilgini çekiyormu yakın zamanda yazmayı düşündüğün kokusu varmı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ermenegildo Zegna'nın parfümleriyle yollarım hiç kesişmedi Volkan.Elimde de yok parfümleri. Ama çok fazla öne çıkan parfümü yok gördüğüm kadarıyla. İsmi fazla duyulmayan bir marka parfüm sektöründe.

      Sil
    2. Merhaba parfum meraki diesel tattoo yaza uygun bir parfummu acaba cevap icin simdiden tesekkur ederim

      Sil
    3. Merhabalar İbrahim,

      Diesel - Tatoo'yu ne yazık ki denemedim. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz.

      Sil
  27. Erkekler için okuyucuların seçimi ödülü: Viktor & Rolf - Spicebomb
    Erkekler için halkın seçimi ödülü: Spicebomb – Viktor & Rolf
    Erkekler için en iyi yeni koku: Spicebomb – Viktor & Rolf

    Bu ödülleri aldı Spicebomb, FİFİ 2013 Awards'ta. Bilmiyorum parfummeraki biraz burnunuz için ders olur sanırsam bu kadar kötülemenize zaten çoğu kimse bir anlam veremiyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz sabırlı olursanız bütün yorumların yayınlandığını göreceksiniz. Bugün daha yeni bilgisayarın başına oturabildim.

      FIFI ödüllerinin nasıl dağıtıldığını az çok tahmin ettiğim için çok ciddiye almıyorum onları. Daha önceki yıllarda da vasat parfümlere ödül vermişler bir sürü. Onun için şaşırmadım.

      Gerçekten de bana büyük bir ders oldu bu mesajınız. Artık bende bir Spicebomb aşığı olarak hayatımın geri kalanını onu halka anlatarak geçireceğim. Bana verdiğiniz ders için teşekkür ederim.

      Sil
    2. çoğu parfümü zaten vasat,yapay bulduğunuz için garipsemedim bu yorumunuzu..tom ford noir,grey vetiver,bond no 9 brooklyn,azure lime,bleu de chanel,jasmin rouge yakın tarihte ödül almış birkaç parfüm mesela..

      Sil
  28. yorumum niye yayınlanmıyor acaba kötü birşey mi söyledim? SPicebomb'un aldığı ödülleri söyledim millette duysun bilgilensin sayın parfummeraki

    YanıtlaSil
  29. Tamam siz Fifi umursamayın Luca Turin'i örnek alın :D

    YanıtlaSil
  30. Spicebomb'un 150 ml'lik yeni bir versiyonu çıktı.Daha baharatlı daha bişey bişeymiş sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu SP angel cılarla pişti olmamak icin alternathf olabilir. Denemiştim. Fena degildi.

      Sil
  31. Parfümmerakı bence eleştiriye açık olmalısın.Armani he gibi sentetiklikten öte plastik kokan bir parfüme 7-8 puan verip böylesine güzel harmanlı orta derece sentetik bir parfüme 4 puan vererek insanları yanlış yönlendiriyorsun.Brovo size takın florınızı gidin starbucks'a Adam fa Olasılıksız veya Elif şafak aşk okuyun TF Tabocco Vanille'nizide Dior Homme'unuzu da sıkmayı unutmayın...Entellektüelsiniz ya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu adsız kesin diger 2 sayfadakiyle ayni şahıs. Begenmiyosan kullanmazsın arkadaş bu kadar basit. Bahsettgin 2 parfümün dünya üzerinde %60a yakın kullananı var

      Sil
    2. Değerli adsız,

      Eleştirilerin için teşekkür ederim. Keşke ismini de yazsaydın da adsız demeseydim sana. Eleştiriye açık olmasam senin bu yorumun ve başka arkadaşların diğer eleştirel yorumlarını yayınlamaz silerdim. Herkesin görebildiği gibi küfür ve hakaret olmadıkça her eleştiriyi kabul ediyorum. Ve yorumları yayınlıyorum.

      Benim kullandığım Armani - He muhtemelen ilk yani orjinal formülasyonuydu. Onun için çok başarılıydı. Yeni formülasyon He'ler çok metalik ve yapay kokuyor. Yani o He incelemesi vintage formülasyon üzerineydi. Ve o versiyonu sende deneseydin eminim bana hak verirdin.

      Spicebomb ile ilgili her şeyi zaten söylediğim. Görüşüm belli. Ne derseniz deyin değişeceğini sanmıyorum düşüncemin.

      Bu arada Starbucks'u fazla sevmem. Bana fazla kasıntı geliyor. Ayrıca kahveleri de fazla pahalı :) Elif Şafak'ı ise evde kitapları olmasına rağmen bir türlü okumaya elim varmıyor. Yani söylediğin gibi bir Elif Şafak hayranı değilim :) Olasılıksız ise güzel bir kitaptı. Ama sonuçta çabuk tüketilen bir roman tarzı gibime geliyor. Da Vinci'nin Şifresi başlattı sanırım bu furyayı.

      Sil
  32. merhaba ; 1 millione severek kullanıyorum spice denedim yuzde %20 basarılı :) begenmedım ve 212 VİP MEN deneyecektım testırı bıtmısdı sız ne dusunuyorsunuz 212 vıp hakında 23 yasındayım .

    YanıtlaSil
  33. selam beyler; spicebomb aklımda yoktu mağzaya dior homme intense amacı ile gitmiştim fakat oradaki satıcı 30 yas ustu ne uygun sıze daha genc 25 yas tarzı spicebomb verelım dedı .biraz dusuncem dedım yabancı formlarda arastırdım cok populer bir koku diyorlar.bende en dogru bılgılerı burdan almaya karar verdım . parfumde orta karar bır kullanıcıyım genelde ysl parfumlerı kullanırım (ysl l'homme ysl nuit ve body kouros ).görüşlerinizi rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Homme intense almaya geri git bence sen :-)

      Sil
    2. Tom Ford Noir'a da bakabilirsin...

      Sil
  34. Herkese selam;
    spicebomb,212 vip hangileri bir birine benziyor ? Hangisini tercih ederdiniz ? One million kullandim ama hediye diye iclerinde buna hangisi benzemiyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soru çok iyiymiş...Türkçe sorarsan daha başarılı olur :)

      Sil
    2. İkisi farklı. 212vip daha iyi.

      Sil
  35. Farkedilirlik ve kalicilik nasil 6-7-8 puandan hangisi 9-10 yok onlar kullandigim black orkide ait paylasmam :)

    YanıtlaSil
  36. Önceki yorumumda haksızlık yapmış.Çok abartılacak bir koku değil ama ardı ardına kötü aşırı sentetik designer parfümlerin sürekli çıktığı şu günlerde piyasaya oranla iyi bir parfüm.

    YanıtlaSil
  37. Diesel tatoo ve spicebomb arasinda kaldim ancak ikiside tam istedigim gibi parfumler degil chanel coco matmazel cok hosuma gidiyor onun karisimlarina ve kokusuna yakin bi erkek parfumu tavsiyen var mi?

    YanıtlaSil
  38. raşit bey bu parfumu her ne kadar yerden yere vursada her ne kadar son notaları kötü olsada bu kokunun açılışı tam bir cümbüş ve mutluluk kaynağı

    YanıtlaSil
  39. beyler konuyu hortlattım galiba ; kış geldi one millione ve spice birbirine çok mu benziyor ? versace eros ve kokorico kullandım gecen kıs benim için 10 uzerinden 4 alacak bir koku inanılmaz begeniliyordu. Genelde bayanlarr agırlıklı ortam oldugu ıcınde degiştirmedim kısaca katlandım. Spicebomb da eros gibi pek iyi kokmayan ama bayanlar tarafından begenilen sınıfta mı ?
    (Kızların koku beğeni duygusu nasıl çalışıyor merak ediyorum begenmediğim kokuları beğeniyorlar )

    YanıtlaSil
  40. Özellikle başlangıcını Har.bo ayıcıklı şekerlere benzettim .Orta notalar biraz daha tarçın,tütün karışımı odaklı hale geldi.Fena bir koku değil bana göre,genel beğeniye hitap edebilecek,bayanlara daha çok yakışacak 10 üzerinde 6 6.5 alır benden

    YanıtlaSil
  41. Raşit Bey'in yorumuna katılıyorum, bu vb. (Diesel, CK falan filan) farklı bir ligde. Tom Ford, Hermes, Guerlain, ADP, CDG vs. farklı bir ligde. Bir de Şampiyonlar Ligi var Amouage, MFK, Creed, Artisan, Serge Lutens, Killian vs. geliyor. Parfümün 3. ligi saydığım V&R markasını kullanmayı kişisel olarak asla tercih etmem.

    YanıtlaSil
  42. Frederic malle - musc ravageur'ün törpülenmiş hali gibi. Koku deneyimi olarak gayet doyurucu. Ayrıca ana akım parfümlerden de kolaylıkla sıyrılıp önlere geçiyor. Dior homme'dan iris notası çıkarılıp pipo tütünü notası konmuş gibi. Sofistike ve modern.

    YanıtlaSil
  43. Parfüm o kadarda kötü değil benim hoşuma gitti testerlerini kokladım Tabi Tabocco vanille ile karşılaştırmak aynı kefeye koymak saçmalığında ötesi

    YanıtlaSil
  44. Spicebomb'u sadece çok soğuk havalarda kullanabiliyorum onun haricinde vasat kalıyor. Keskin soğukta koku mükemmel geliyor burnuma. oda sıcaklığında pek birşey anlamıyorum. bu durumun nedenini bilmiyorum tabii. onun haricinde aynı markanın kadın parfümü olan bonbon'u deneme fırsatı buldum. bence erkekler de kullanabilir. benim çok hoşuma gitti karamel temalı tatlı bir parfüm. soğuk kış geceleri için çok uygun bir seçim olabilir. sayın parfüm merakı bonbon'u deneme fırsatı bulabildiniz mi?

    YanıtlaSil