18 Temmuz 2013 Perşembe

Yves Saint Laurent – Y (1964)



Yves Saint Laurent – Y (1964)  Markanın ilk parfümü.

"Cüret, özgürlük ve modernlik, serbest kalan Parisli şıklık. Parfümler yolculuğa davettir. Yves Saint Laurent parfümlerinin tarihi, başarı taşları ile döşenmiştir. 1964 yılında Y'nin oluşturulmasından itibaren, Yves Saint Laurent koku ile ilgili sosyolojik bir yol meydana getirmiştir."

Yukarıdaki alıntıya katılmamak mümkün değil. Yves Saint Laurent'in genel olarak moda anlamında yapıp ettiklerini analiz edebilecek birikime sahip olamayabilirim. Fakat koku dünyası ile ilgili bir kaç kelam edebiliriz.

İyi de hangi birisini sayayım. Şu parfüm klasiklerine bakın: "Yvresse, Rive Gauche, Paris, Opium..." Hepsi de döneminin en önemli hitleri olmayı başarmış kokular. Çoğu zaman benzerleri yapılmaya hatta taklit edilmeye çalışan zamansız klasikler. Şu bir gerçek ki Yves Saint Laurent'in gerek kadın gerekse erkek parfümlerine getirdiği soluğu çok az marka başarabilmiştir. Belki Guerlain, Chanel ve biraz da Hermes.

Ünlü modacının koku serüveni ise 1964 yılında başlıyor. Hep söylenir ya herşeyin ilk olanı çok değerlidir ve unutulmazdır diye. Parfüm severlerde biliyorum ki böylesine vefalıdır ve Y isimli klasiği her zaman hatırlayacaklardır. Neyseki hala bulunabilen bir parfüm Y.


Y'nin 1964 yılında piyasaya sürülmesinin başka bir anlamı vardı aslında. Yves Saint Laurent markasının yeni bir stratejisiydi parfüm sektöründe boy göstermek. YSL'in faaliyet alanlarını çeşitlendirme hamlesinin ilk adımıydı Y isimli parfüm. Bu anlamda da önemli ilk olması.

Meyveli şipre olarak sınıflandırılan Y'nin başlangıcı yoğun pudra, yeşil çiçekler ve eski kokan bergamot ile gerçekleşiyor. Bu kısım aynı 1960'lı yıllardan kopup gelmiş ve yanımdan usulca geçmiş bir kadının kokusunu hatırlattı bana. Oldukça eski ve tozlu diyebilirim. Başlangıcını çok sevemedim. Orta kısımdan itibaren neyseki bu pudralı-sabunsu yapı geriye çekiliyor. Onun yerine daha makul beyaz çiçekler ve biraz da meyveler geliyor. Çiçekler derken gül, sümbülteber ve yasemin aklınıza gelmeli. Meyveler ise biraz daha geri planda kalmayı kabullenmiş gibi. Şeftali ve erik olabilir. Fakat öyle lezzetli ve ağız sulandıran cinsten değil. Çiçekler ile harmanlanmış meyveler. Başlangıcına göre çok daha sevilebilir orta kısım. Gelelim alt notalara. Sonlarda çok güzel sürprizler var. Her ne kadar çiçekler hafiften hissedilse de vanilya, benzoin, hayvansallık (civetten geliyor olabilir), paçuli ve amber ana oyuncu olarak boy gösteriyor. Kapanışı harika Y'nin. Fakat o kadar zayıflıyor ki sonlara doğru, o güzelim kokuyu pek hissedemiyorsunuz.

Y, anlaşılacağı üzere şipre temeline oturtulmuş. 1960'lı yılları düşündüğümüzde pek de yadırganacak durum değil. Onun için özellikle başlangıcında eski ve nostaljik koktuğunu kabul etmek lazım. Ayrıca üst notalarındaki yoğun pudramsılık onun kadınsı yönünü vurgulamış. Hiç bir kadınımız üzerine alınmasın ama açılışı yaşlı kadın parfümleri gibi diyeyim. Genç ve enerijk değil. Daha görmüş geçirmiş ve olgun. Biraz melankolik ve hüzünlü hali var sanki. Başlangıcı ile pek barışamadık anlayacağınız. Hatta bu pudramsı çiçekler orta notaların sonlarına kadar etkisini devam ettiriyor. Neyseki son kısımda epey azalıyor. Ama o zamanda parfümün gücü ve etkinliği kayboluyor. Ne şans ama!


Yukarıda da belirttiğim gibi meyveli şipre olarak sınıflandırılmış Y. Orta kısımdan itibaren devreye giren meyveler, çiçekler ve gül ile güzel denge sağlanmış. Fakat sümbülteber benzeri çiçekler veya aldehitler genel olarak daha etkili. Orta kısım fena değil bence. Alt notalarda biraz Guerlain - Jicky havası sezinledim. Muhtemelen o hayvansı benzoin böyle düşünmemi sağladı. Keşke daha fark edilir olsaymış sonları.

Bu tür eski sayılabilecek klasik parfümleri denemeyi seviyorum. Çünkü bana o yıllara yolculuk yaptığımı düşündürüyor. Zamanın kıyafetleri, eğlence anlayışı, sosyal hayatı, dinlenen şarkıları, yaşanan trajedileri, mutluluk kaynaklarını adeta içimde bir yerlerde hissediyorum. Evet 1960'lı yıllarda üretilmiş parfümün koku karakteri günümüz için biraz köhne kalmış olabilir ama o dönemin şartları içinde düşünmek lazım her olguyu. Yoksa yanlış sonuçlara varabiliriz.

Y'nin kokusu bugünün modern kadın parfümlerine benzemiyor olabilir. Fakat yer yer Fracas'ı hatırlatan çiçekleriyle kadınlar için güçlü bir seçenek olacağını düşünüyorum. Eğer sabunsu yeşil çiçekler ve meyvelerle aranız iyiyse denemenizde fayda var. Ayrıca yapaylığa rastlanmaması ve kalitesi de göz ardı edilmemeli.

Bu parfümü kimler kullanır diye düşünüyorum. Bir yorumcunun dediği gibi Y, divaların kullanabileceği eserlerden. Mesela Bülent Ersoy'un o süslü ve abartılı kıyafetleri ile bu parfümü kullandığını öğrenirsem hiç şaşırmam.


Küçük bir dedikodu vereyim. Y'nin kokusunun ilham kaynağının Guerlain'in ünlü parfümü Mitsouko olduğu söyleniyor. Özellikle orta kısımdan itibaren kullanılan meyve notaları (ağırlıklı olarak şeftali) sanırım böyle bir izlenime yol açmış.

Y safkan kadın parfümü diyebilirim. Peki erkekler kullanabilir mi? Kullanırsa ne olur? Öncelikle başlangıcı ve orta kısmı bence kadınsal çağırışımlar gönderiyor çevreye. Ama sonları neredeyse bir erkeğin kullanabileceği gibi. Bence erkek kullanımı için iyi fikir değil. Şartları o kadar da zorlamaya gerek yok. Bir erkekte, kadında verebileceği etkiyi sağlayamayacağını düşünüyorum.

Şişe tasarımını Pierre Dinand'ın yaptığı bilgisine ulaştım. Y'nin kokusunun arkasındaki isim ise sadece bir kaç işe imza atmış olan Jean Amic. Amic, 1977'de yine Yves Saint Laurent'in büyük başarı kazanacak parfümü Opium'un kadın versiyonunu tasarlamış.

Luca Turin Y'yi yeşil şipre olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden dört yıldız vererek oldukça beğenmiş.

Dört mevsimde de kullanılabilecek yapısı ilgi çekici. Benim denediğim EDT olanıydı. Birde Parfum versiyonu varmış. Genç arkadaşların kullanmalarını tavsiye etmem. 40 hatta 45 yaş ve üzerindeki kadınlara uyacağını düşünüyorum. Herkesin sevebileceği güvenli kokusu olduğunu söylemek zor. Onun için denemeden almayınz.


Artıları:
+ Son kısmı çok güzel.
+ Modern, zıpır ve birbirinin aynısı meyveli kokulardan bıkan kadınlar için kaliteli bir alternatif.

Eksileri:
- Başlangıcını sevemedim.
- Benim için fazla sabunsu ve çiçeksi.

Koku Güzelliği:10/7

21 yorum:

  1. Sen tarihleri yorumladıkça beni batırıyosun yahu :-) önce jicky aldım, obsession, bandit, daha sırada ne var :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha ilginç kadın parfümleri var sırada. Mesela Addict, Obsession (Kadın) ve White Paçuli...

      Sil
    2. Addict fenaa. Aslında ruj serisi diorun. Şişe tasarımıda kapağına kadar aynı rujlarıyla. Obsession kadı a men den daha güzel diyolar. Men mükemmelken daha güzeli nasıl kimbilir. White patchuli bana kremsi ve yoğun çiçek geldi :-) bakalim sen ne diceksin. Yine murjjm lik bi parfüm geliyor desene :-)

      Sil
    3. Gözümü açtım gördüğüme inanmadım :) Biri White Patchouli mi dedi :) Utku söylediğin gibi kremsi yoğun çiçeksilik hissettiriyor bana da ama güzeeeeel

      Geçmişe uzanan yazıların beni benden alıyor PM ;) Tom Ford'un hocalarından YSL 'nin baş yapıt bir parfümü böyle güzel bir şekilde yorumladığın için teşekkürler.

      ***
      Bir ricam olacak mümkünse sırada ki yorumlamanı White Patchouli üzerine yapar mısın lütfeeen :)

      Sil
    4. Eyvah yakalandık murrjm'e :)

      Sil
    5. Haha.. gafil avlandık :-)

      Sil
  2. Utku sanal pazardan ilanı koydum sipariş kodu 9655111
    Therry mügler pure havane 98 ml 200 tl utku vazgeçsede alak isteyenlere duyurulur ha bşde maison francis kukurkdijan apls 65 ml 150 satıyorum sipariş kodu : tel:9655183

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam kardeşim, ilgileniyorum bugün

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Mailime foto paylaşirmısın kardeşim

      utkucanik@gmail.com

      Sil
  3. Sevgili dostum P.M!Teşekkür ederim incelemen için,bizi kırmadın eyvallah..Şimdi sana sorarım ki;Y ile Aromatıcs E.arasında benzerlik buldun mu? Ve ,(cevabı bilmeme rağmen)hangisi üstün?Üstünlüğü neler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli kardeşim zett,

      Y ile Aromatics Elixir'in şipre olarak geçmelerinden başka pek benzerlik yok. Tarz olarak epey farklılar.

      Cevabı bildiğini bende biliyorum. Ama yine de söyleyeyim. Aromatics Elixir 1-2 gömlek daha güzel, farklı, gizemli, cüretkar ve tuhaf. Y, klasik "yaşlı kadın kokusu" gibi.

      Sil
    2. Eyvallah dostum..yalniz biz ona "yaşlı kadın kokusu" değilde '70 lik Rus Bağyan kokusu" diyoruz,sence de sakıncasi yoksa:)

      Sil
    3. zett, 70'lik Rusya vatandaşı teyzelerimiz yaşlı kategorisine girmiyor mu yoksa :)

      Ayrıca hiç 70 yaşında Rus teyze ile karşılaşmadığım için nasıl kokarlar bilemiyorum. Sanırım senin deneyimin var bu konuda :)

      Sil
    4. Aaa cok ayip ettin simdi,adres ;kemer antalya:) bu yaz nasipse adres yavruvatan ,bakalim orada da varlaRmi teyzeler gorces:)

      Sil
  4. Bugun dükkandayken elemanın biri geldi abi edirne gümrükten geliyorum elimde çok güzel parfümler var bitane çıkardı dolce gabbana seksy chocolate diye dolce gabbanın öle bir parfümü yok tabi bana yutturcak zorla elime 1 kaç fıs sıktı 5 dakka sonra kokudan eser yok tabi parfümden soğutuyo bole adamlar insanı yahuu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfümörü kimmiş acaba Dolce Gabbana - Sexy Chocolate'ın :)

      Sil
    2. Şişesi bildiğin the one :-) kemeraltında 5 tl ye satıyor adam. Her parfüm var. Black orchid bile. Ama fıs yerine yaldızlı bi ip baglamışlar. Gövdedeki tf rozetide sticker :-) ama o 10 tl :-D

      Sil
    3. Allah cezasını versin ya nasıl kıyar insan o Black Orchid'e nasıl bir saygısızlık bu sanata

      Sil
    4. Aynen kardeşim. Dandik bi ip ve sticker doşemişler resmen. 5 dk lık koku :-)

      Sil
  5. Bayanların parfüm anlayışı harbi sıfır. 10kadından 8i bugün resmen ya hypnotic poison ya angel yada gucci guilty kokuyodu. Abi hiç mi burun yok sizde. Secret obsesion falan. Hele black orchid kokusu aldım otobüste. Ölüyodum

    YanıtlaSil