24 Ağustos 2013 Cumartesi

Acqua di Parma - Fico di Amalfi (2006)


Acqua di Parma - Fico di Amalfi (2006)  Markanın Blu Mediterraneo serisine ait parfümü.

İnsanlar yüzlerce yıldır Akdenizin sularında yelken açtılar, savaşa katıldılar, avlandılar, kıyılarında evler, saraylar kurup şehirler işgal ettiler kaybettiler; denizin mavisine bakarak hayallere daldılar... Batı medeniyetlerinin beşiği, üç kıtayı bir araya getiren deniz olarak anıldı hep Akdeniz; halkların hikayesine denizin gelgitleri eşlik etti. Mısırlılardan Giritlere, Roma ve Bizans dönemine, Arap ve Türk fetihlerine kadar üzerinde hakimiyet kurmayı başaran bütün halkları dize getirdi Akdeniz. Napolyon savaşlarından Süveyş kanalının açılışına, iki dünya savaşına kadar Akdeniz yine tarih sahnesinde başrolde yer alıyordu. Eski dünyanın göbeğinde mücevher gibi uzanan denizin öyküsüdür Akdeniz; gemileri, yemekleri, kentleri, balıkları, bitkileri, efsaneleriyle... (Ernle Bradford - Akdeniz: Bir Denizin Hikayesi)

Denizci ve aynı zamanda tarihçi olan Ernle Bradford, Akdeniz'in tarihini anlatıyor bu kitabında. İyi de Akdeniz kitaplara ne kadar sığabilir? 601 sayfalık kitap, Akdenizi anlatmaya yeter mi? Daha fazlası gerekmez mi? Belki de Akdenizi orada yaşayanlara sormamız gerek. Ancak o zaman değerini ve önemini anlayabiliriz Akdenizin. Bana soracak olursanız dünyanın en güzel sahillerini barındıran bu denizin benzeri olduğunu hiç sanmıyorum. Gerek doğasıyla, gerek deniziyle, gerek havasıyla, gerek mis gibi kokan eşsiz şifalı otlarıyla...

Tabiki bir parfüm evinin Akdenizin güzelliklerini, yarattığı eserlere yansıtması olağan dışı değil. Hatta bunu Akdenize kıyısı olan bir ülkenin markasının yapması daha anlaşılabilir. İtalyanın niş parfümcülükteki gururu Acqua di Parma, Akdenizliliğin getirdiği heyecanla Blu Mediterraneo serisini hayata geçirmiş. Seride 2013 yılına kadar altı parfüm bulunuyor. Sayı daha da artar mı bilemiyorum. İlk Blu Mediterraneo parfümlerini 1999 yılında çıkarmışlar. Serinin her parfümüne İtalya'nın bir sahilinin ismini vermişler. Bugün inceleyeceğim parfüm Amalfi şehrinden esinlenmiş.


Güney İtalya'da Campania bölgesinde bir şehir Amalfi. Akdenizin kıyısındaki bu şehrin dünyaca tanınmasını sağlayan şey ise yetiştirdikleri limon. Amalfi limonu olarak bütün dünyaya ihraç edilen meyve yerine Acqua di Parma, incirden esinlenmiş Amalfi isimli parfümünde. Bakalım Amalfi'nin inciri de limonu kadar güzel mi.

Fico di Amalfi'yi üzerime ilk sıktığımda karşıma buruk turunçgiller çıktı. Canlı neşeli yada parlak değil tersine donuk. Sanki greyfurt-limon-mandalina karışımı gibi. Ağırlık greyfurt ve mandalinada. Pürüzsüz, kaliteli ama çok sevdiğimi söyleyemem. Orta notalara geçildiğinde turunçgillerin etkisi hala hissediliyor. Farklı olarak yeşil incir ile biraz da yumuşak biber ekleniyor. Hala yüksek kaliteli ve pürüzsüz. Bu kısım başlangıcına göre daha hoşuma gitti. Geçelim alt notalara. Sonlarda ortaya çıkan yumuşak odunsu notalar ve misk adeta noktayı koymuş. Tatlımsı turunçgiller de eşlik ediyor odunsu notalarla miske. En sevdiğim kısmı alt notalar oldu diyebilirim rahatlıkla. Böylece de tenden ayrılıyor.

Fico di Amalfi, Blu Mediterraneo serisinin en popüler parfümlerinden birisi. Diğerlerine göre biraz daha öne çıkıyor parfüm platformlarında. Geneli itibariyle pürüzsüz, kaliteli, uyumsuzluk yaşanmayan, yapaylık bulunmayan bir arkadaş. İsmindeki incir vurgusuna rağmen ana oyunculardan birisi turunçgiller. Muhtemelen greyfurt, portakal ve mandalina. Biraz buruk, donuk ve ekşi kullanılmış turunçgiller. Orta notalardan itibaren ortaya çıkan incir, oldukça yeşil kullanılmış. Neredeyse incir yaprağına yakın bile denilebilir. Aklıma hemen ünlü incir parfümü Diptyque - Philosykos geldi. Orada daha sütsü kullanılan incir, burada yeşil ve yaprağımsı olarak karşıma çıktı. Bu anlamda Philosykos kadar cezbedici ve güzel gelmedi bana Fico di Amalfi.

İncir parfümleri, genellikle yaz mevsimine uygun olarak düşünülüyor. Fico di Amalfi, çok ferah ve serin yapıda değil. Daha olgun, buruk ve hüzünlü sanki. Çok canlı, pozitif, neşe dolu kokmuyor. Yine de bu tür parfümleri sevenler için denenmesi gereken seçeneklerden birisi.


Masmavi şişesine bakıp da akuatik bir parfüm beklemeyin. Deneme sürecinde hiç de öyle deniz gibi kokan yanına rastlamadım. Onun tarzı için rahatlıkla meyveli diyebiliriz. Günlük kullanımda, ofiste, spordan sonra, pazar gezmelerinde, her herde kullanılabilecek basit ve hoş bir parfüm Fico di Amalfi. Ama harikalar yaratmadığını ve hayatınızın parfümü olamayacağını düşünüyorum.

Hakkını yememek lazım. Fico di Amalfi, uygun fiyatlara alınabilecek en iyi incir temalı parfümlerden birisi şimdiye kadar ki deneyimlerime göre. İncir temasına sahip Salvatore Ferragamo Pour Homme, Hermes – Un Jardin en Mediterranee ve Christian Dior – Dune Pour Homme'a göre çok daha başarılı. Bu anlamda incir kokusu sevenler muhakkak listelerine eklemeliler.

Kalitesine ise söyleyecek sözüm yok. Niş markadan beklenen kalite hissiyatını veriyor. Yapaylığa rastlamadım. Benim açımdan tek problemi, başlangıcındaki ve orta notaların bir kısmındaki turunçgil kullanımına ısınamamak oldu.

Bir de güzel haber vereyim. Acqua di Parma'nın parfümleri ülkemizde ve bir çok internet sitesinde bulunuyor. Heleki Blu Mediterraneo serisinin parfümleri gayet hesaplı fiyatlara satılıyor. Birbirinin aynısı uyduruk ana akım markalara verilecek paralar, rahatlıkla Blu Mediterraneo serisine akıtılabilir. Benden söylemesi.  

Fico di Amalfi'nin pürüzsüz mavi şişesi, Acqua di Parma dünyasının ikonik Art Deco karakterini yansıtıyormuş. Bütün Blu Mediterraneo serisi gibi o da uniseks kullanıma uygun olarak sunulmuş. Bence de hem kadınlar hem de erkekler kullanabilir.


Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Artıları:
+ Son kısmı çok güzel.
+ Yapaylık hissedilmeyen kaliteli kokusu.
+ Basit ve kullanımı kolay yapısı.

Eksileri:
- Başlangıcını çok sevemedim.
- İncir keşke yeşil değil de sütsü kullanılsaymış.

Koku Güzelliği:10/7.5

15 yorum:

  1. Acqua di Parma lar hepsi çok kaliteli. Blue Mediteriano serisi kokuları daha çok kişiye uyabilir ama kalıcılık ve farkedilirlikleri biraz daha yüksek olsa keşke

    YanıtlaSil
  2. Keşke valmond..Hele ki di panarea ve sicilya kalıcı olsa yakarız bu gezegeni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Panarea çok iyı. Ama bunun da incir kokusu çok doğal

      Sil
  3. diesel in parfümlerini neden incelemiyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimde olmadığı için inceleyemiyorum.

      Sil
    2. Mesajı aldım yakında only the brave incelemesi gelebilir:))

      Sil
  4. raşit bey armani mania yı kullanmışlığınız var mı acaba ? emporio armani he,armani mania ve gucci pour homme II arasında nasıl bir sıralama yaparsınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Armanimania'nın aftershave balsamını kullanmıştım. Parfümünü hiç kullanmadım.

      He ile Gucci Pour Homme II arasında kalsam sanırım Gucci'yi tercih ederim. Çünkü yeni Armani - He'lerin kokusu oldukça yapay.

      Sil
  5. en iyi creed kullana bileceğimparfüm hangisi.sabunsu temiz kokan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Silver Mountain Water 2011 batch. Net.

      Sil
  6. Bu seriden Fico di Amalfi ve Mirto di Panarea, ikisi de çok çok iyi kokular. Ama parfüm demek haksızlık olur, kalıcılık 2 saati zor geçiyor, fark edilirlik de çok düşük.

    YanıtlaSil
  7. Hepimiz aynı şeyleri kullanalım, hepimiz aynı kokalım.Dünya birbirinin benzerleriyle dolsun.eskiden, internet bu kadar ilerlememişken, insanlar bu kadar paylaşımda bulunamıyorken, bazı şeyler biraz daha gizemli oluyordu. Ne bu acaba diye düşünüyorduk..Hmm güzel koktu, ne hoş diyorduk. O koku o kişiye aitti, gizem katıyordu. Şimdi herkesin bilsin bilmesin parfüm dünyasına merka sardığı, elementlerin nasıl kotuğuna dair yeterli bilgiye sahip olmadan, aa bu süper, vaaay bu çok güzel diyerek sadece modalara ve tavsiyelere uyarak kokuların kendisini katlettiği bir dünyada yaşamak üzücü ne yazık ki. Parfüm aşk gibidir, emek ister ve kendini eğitmek ister, kitap okur gibi sindire sindire notaları okumak ister. Ancak vaay o güzel, bu süpermiş oğlum, o mu olsun, bu mu olsun diyerek bu iş olmaz. Hepimiz aynı şeyleri sürelim, aynı kokalım. Öncelikle en önemli şey tendir, biz ne kadar o kokuyu beğensek de tenin kimyasından ötürü, çok beğendim, ay bayıldım diye nitelendirilen koku, diğer kişide pek de hoş kokmayabilir. Tenin yağlı, kuru, orta yağlı olmasına, baharat, et v.b. yenilen şeylerin tende yarattığı kokuya, sarışın, esmer, buğday tenli olamaya bağlı olarak parfümün duruşu, kokusu değişecektir.

    YanıtlaSil
  8. Bu yabancı ünlü parfümler ülkemize uyduruk içerikle giriyorlar ve çoğu bizim ülkede dolum yapıyor dagles yok sevil gibi tanınmış parfümerilerde bunlardan alıyor, herşey kanuna uygun ancak basit ve az içerikleri var kokuların. Parfüm üreticileri bilir. Chanel5 kokusu mesela parfüm markası olarak pahalı, koku olarak elde edilmesi ise çok ucuzdur, hatta kimi sabun ve temizlik malzemelerinde aynı oranda kullanılır kokuların hammaddesi, bu büyülenmişçesine parfüm marka saplantısı çok kötü bişey.

    Yazlık hafif kokan parfüm arayan kendince klas koktuğunu düşünen insanlar ancak kokunun burna geldiği dakikayı yaşıyorlar, üstlerinde koku kalmıyor halbuki ancak kendilerini kandırıyorlar, bana göstererek bir parfümeride çalışan arkadaş bi deney gösterdi, daha emniyet kiliti bile açılmamış bi parfümü kadına koklattı, ne kadar özel bir parfüm değil mi dedi, gerçekten çok hafif hoş bir koku dedi aldı parfümü. Arkadaşlar kral çıplak aynı testi banada yapmıştı, hiçbir kokusu yok demiştim. Burda da diyorum 200tl lik o ünlü parfüm üreticileri tamamen imitasyon koku satarken orjinal marka satıyorlar. Marka satılıyor ama kokuya rağbet yok. Anlayan anlar.

    YanıtlaSil
  9. brandroom'dan aldım geçen hafta bunu, designer parfümlere göre daha kendine has bir koku olduğu için, kalıcığı uzun olmasa da çok neşeli bir parfüm bence, çocukluğumun bol incir ağaçlı bahçelerine götürüyor beni, Edirne'de incir ağacının koparında sütü akan dallarına, ayrıca brandroom'daki satış görevlileri Beymen'dekilere göre çok çok daha sempatik ve yardımsever, hatta benle bir sürü sample paylaştılar, by kilian'ın son parfümlerinden, hiç biri hakkında yorumunuzu göremedim.

    sevgiler

    elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel günlerde kullanmanızı dilerim. Çok güzel parfüm Fico di Amalfi. İyi bir seçim yapmışsınız.

      By Kilian'ın iki yeni parfümü elimde var ama havalar oldukça sıcak. Havaların biraz serinlemesini bekleyeceğim muhtemelen onları yazmak için.

      Sil