28 Ağustos 2013 Çarşamba

Tom Ford - White Patchouli (2008)


Tom Ford - White Patchouli (2008)  Markanın kadın parfümü.

Evet evet. Kesinlikle. Tom Ford parfüm işini çok sevmiş anlaşılan. Şu performansa bakar mısınız? 2005 yılında kurulmuş Tom Ford markası, 2006 yılında ilk parfümü Black Orchid ile rakiplerine çok güçlü gözdağı vermişti. Aradan geçen yedi yılın ardından 2013 yılının Ağustos ayı itibariyle kırk üçe ulaşmış durumda Tom Ford etiketli parfümler.

Şimdi belirteyim ki Tom Ford'un parfümleri Estee Lauder lisansı altında piyasaya sürülüyor. Yani Tom Ford bizzat parfüm işi ile uğraşmıyor diğer moda evleri gibi. Zaten bu kadar saldırgan şekilde büyümeleri biraz da Estee Lauder'in dünya çapındaki pazarlama ve dağıtım gücüyle oluyor.

Tom Ford'un iki grup parfümü var. İlki normal seriye ait. Mesela Tom Ford For Men, Grey Vetiver, Violet Blonde gibi ana akım markalara rakip ve nispeten uygun fiyatlı parfümler. İkinci grup ise çok yüksek fiyatlara satılan ve heryede bulunmayan Private Blend serisi. Anlaşılacağı üzere bu seri de niche parfümlere rakip olarak tasarlanıyor. Yani Tom Ford parfüm birimi iki cephede savaşan ordu gibi adeta.

Bugünkü konuğumuz White Patchouli, markanın normal serisinin üyesi. İsminden de anlaşılacağı üzere paçuli (silhat yada tefarik) merkezli kokuya sahip. Fragrantica'da çiçeksi şipre olarak sınıflandırılmış. Resmi tanıtımı şöyle: "White Patchouli enerjik bir açılış yapar. Bergamotun ışıltılı notaları, nazik beyaz şakayık ve baharatlı kişniş ile birleşerek anında ilgi uyandırır. Çekici ve güçlü şekilde modern kalbi: Zengin rose absolute, şehvetli, gece açan yasemin ve uyarıcı ambrette tohumu. Kıymetli paçuli orpur, egzotik derinliği ile White Patchouli’ye son noktayı koyar. Uyarıcı, çekici etkisi blonde ağaçları ve tütsünün yumuşak ve doğuya özgü aroması ile karışır. Bugünün sofistike anlayışı ve bohem yaklaşımını bir araya getiren parfüm."


White Patchouli'yi ilk sıktığımda karşıma ferah sayılabilecek turunçgiller hatta limon çıkıyor. Turunçgil derken ağırlık bergamotta. Turunçgillere biraz da tozlu aromatik otlar ve kuru baharatlar eşlik ediyor. Derin, zengin ve doğal. Başlangıcı çok güzel. Orta notalara geçildiğinde ferah turunçgillerin yerini karanlık sayılabilecek yumuşak baharatlar, çiçekler ve tozlu paçuli alıyor. Çiçeksi şipre tanımının gayet yerinde olduğunu orta kısımda anlıyorum. Gerçekten de paçuli oldukça şipre havasında kullanılmış. Arada gül de gösteriyor kendisini. İlginç ve güzel orta notaları da. Geçelim son kısma. Tozlu ve karanlık sayılabilecek paçuli aynen devam ediyor. Ayrıca odunsu notalar ve amber ekleniyor. Alt notaları odunsu-amber-paçuli gibi denebilir. Kapanışı çok etkileyici gelmedi bana.

White Patchuoli, ismi ile benzer kokuya sahip. İsmindeki White muhtemelen beyaz çiçeklere gönderme. Anladığım kadarıyla beyaz çiçekler ile paçuli arasında denge kurulmaya çalışılmış. Fakat bu denge her zaman paçuli tarafına ağır basıyor. Yani parfümümüz çiçeksilikten ziyade şipremsi tozlu paçuli üzerine inşa edilmiş. Diğer öğeler sadece kokuya zenginlik katmak amacını taşıyor.

Başlangıcındaki ferah turunçgiller ve sanırım limon, oldukça şaşırttı beni. Başlangıcından itibaren karanlık ve yoğun koku beklerken güzel sürpriz oldu. Aromatik otlar da güzel kullanılmış. Hatta en çok üst notaları sevdim diyebilirim. Orta kısım asıl koku karakterinin bize sunulduğu yer. Burada başlangıçtaki ferahlık pek kalmıyor. Devreye karanlık tatlı olmayan baharatlar ve eski/tozlu paçuli giriyor. Bu anlamda hem modern hem de eskinin şiprelerini hatırlatan ilginç birlikteliğe imza atılmış. Orta notaların bu yönünü takdir ettim. Son kısım ise bana göre en sıradan yer. Standart bir odunsu-amber-paçuli kapanışa imza atılmış. Eh işte...

White Patchouli, kendi sitelerinde kadın parfümü olarak görünüyor. Fakat paçuli kokusu bende her zaman için erkeksi duygular uyandırıyor. Yani nedense paçuliyi hep erkek parfümlerine yakıştırıyorum. Paçulinin o tozlu/küflü/eski/odunsuya yakın kokusu erkek parfümlerini çağrıştırıyor zihnimde. Aklımdaki bu imgeyi kıran en başarılı paçuli parfümü ise Thierry Mugler'in kült kadın parfümü Angel olmuştu. Paçulinin bu kadar kadınsı kullanımına orada rastlamıştım. White Patchouli'de ise Angel kadar tatlı ve kremsi kullanılmamış paçuli. Daha eski dönemlere öykünmüs sanki. Zaten parfümün resmi tanıtımındaki "modernlik ile retro-klasiğin karışımı" ifadesi böylece tam yerine oturmuş oluyor. Angel gibi çikolatamsı-vanilyalı paçuli yerine burada zamansız ve bohem bir paçuli kullanılmış. Fakat Angel daha kolay sevilebilen eserken, White Patchouli herkese hitap edecek gibi değil.


Yukarıdaki paragraftan hareketle White Patchouli için rahatlıkla uniseks kullanıma uygun diyebilirim. Evet kadın parfümü olarak satılıyor ama kullanım sürecinde öyle yoğun bir feminenlik hissetmedim. Onun içindir ki paçuli seven erkekler şans verebilirler.

Günümüzün modern parfümlerinin en belirgin özelliği ciddi anlamda tatlılık barındırması. Kimi parfümde tatlılık artık bıktırıcı bir şekerlilik olarak verilirken, kimilerinde de başarılı oranda kullanılıyor. White Patchouli, az tatlılık barındıran modern ve yeni parfümlerden birisi. Hiç tatlılık yok dersem doğru olmaz. Fakat tatlılığı bu kadar az kullanarak, diğer markalara da "şekerli olmadan da iyi parfümler yapabilirsiniz" mesajı veriyor sanki. Bu anlamda yeni nesil bol tatlı kokan parfümleri sevmeyenlere hitap ettiği söylenebilir.

Parfümümüz genel olarak Tom Ford kalitesini size sunuyor. Bezdirici veya can sıkıcı düzeyde yapaylığa rastlamadım. Sadece sonları biraz ortalama olmuş. Orasına da özenilseymiş, oldukça iddialı olacağına eminim. Bu haliyle bile fena değil. Çünkü benim gibi paçuli kokusuyla çok haşır neşir olmayan birisi bile White Patchouli'yi beğendiyse, paçuli sevenlerin oldukça ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Ünlü İngiliz manken ve DJ Harley Viera Newton'ın White Patchouli kullandığını küçük bir bilgi olarak vereyim.

Markanın diğer kadın parfümleri gibi Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonuna sahip. Bu sıcak yaz günlerinde fazla sıkıldığında boğucu olacağını düşünüyorum. Hatta bir gün iki fıs uyguladığımda oldukça fazla gelmişti. Sonbahar-kış mevsimi için daha uygun olur kanımca. Fakat mutlaka yaz mevsiminde kullanacağım derseniz az sıkmanızı tavsiye ederim.


Tom Ford'un genel olarak ana akım markalardan bir parça fiyatlarının yüksek olduğunu bildirmek durumundayım. Yani marka, kendisini bu markalardan bir seviye yukarıda tanımlıyor büyük ihtimalle. Onun için denemeden almak iyi fikir değil. Hele ki paçuli gibi herkesi çok sevemeyeceği bir kokudan oluşan parfümü.

Artıları:
+ Başlangıcını sevdim.
+ Orta notaları da gayet iyi.
+ Kaliteli ve lüks parfüm hissiyatı veriyor.

Eksileri:
- Sonları biraz sıradan.
- Fark edilirliği sonlara doğru çok düşüyor. Black Orchid kadar inatçı değil.
- Rakiplerinden daha yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/7.5

30 yorum:

  1. Pm. Bu puanda murrjim'in etkisi yok değil mi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaha , Parfüm Merakı öyle bir buruna sahipki önüne servetleri de döksen sevmediğini sevmez :) White Patchouli'yi bu kadar sevmene o kadar mutlu oldum ki anlatamam :) .

      Sil
    2. Evet güzel soru :) Şimdi bu soruyu düşündüm. murrjm'in pozitif etkisi en fazla 0.5 puan olabilir. Daha da fazla olamaz :)

      İşin şakası bir yana White Patchouli kötü değil. Bence başarılı bir paçuli kokusu. Ama harika mı derseniz tabiki değil. Ben olsam bir şişesini almazdım.

      Bir de şu yönü var. Aslında sonbahar-kış mevsimine uygun parfümü yılın en sıcak günlerinde denemiş oldum. Muhtemelen serin günlerde kullanmak çok daha iyi sonuç verecektir. Belki de puanımı yükseltecek...

      Sil
    3. Parfümü yazın denemiştim, kışın denemek lazım o zaman bir de:).

      Sil
    4. :))) Parfüm Merakı emin ol serin mi serin bir sonbahar günü kullan ve keyfi yaşa puanın artsın murrjm rahatlasın :)) Cidden sıcak yaz günü beni de bayar gibi oluyor bazen .

      Sil
  2. White Patchouli'yi 2 3 kez denedim ama kokusuna bir türlü ısınamadım. Belki denedikçe fikrim değişebilir! Black Orchid daha başarılı ve atmosferi olan bir parfüm W.P'ye göre.

    YanıtlaSil
  3. Bence biraz acımasız bir yorum olmuş..En azından farkedilirlik alanındaki yorumlarınıza katılmıyorum...Black Orchid'den çok daha farkedilir bir yapısı var ve black orchid kadar bayik değil...Koku güzelliği göreceli ama bence en az 8.5 - 9 olmalıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bence değil. Black Orchid, çok saldırgan, etrafa kendisini hissettiren ve ortama hakim olan bir parfüm. Etrafa yayılması muazzam. Aynı etkiyi White Patchouli'de görmedim. İlk sıkıldığında yoğun olsa da ilerleyen saatlerde gücü oldukça düşüyor.

      İkisi arasında Black Orchid'in çok daha fark edilir olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  4. İlk denediğimde çok ısınamamıştım ama şu an erkek kullanımına uygun bayan parfümü listemde en üst sıralarda . Kalıcılık ve farkedilirlik de müthiş

    YanıtlaSil
  5. lütfen (Diesel Fuel For Life Avec Poche Edt Erkek Parfümü) Ve (Gucci Guility PourHomme)(Gucci Guility Pour Homme İntense) (Gucci Guility Black Pour Homme) İncelemesini yaparmısın lütfen.Beklenen Parfümler

    YanıtlaSil
  6. Murjim bu yazı sana gelsin :)) White Patchouli'yi ilk denediğimden beri aşık oldum ! Hatta hayatımın parfümünü bulamayacağım derken White Patchouli'ye rastladım :) Gerçekten bana çok başka duyguları hatırlattı ? Ki otuzaltı yaşındayım ve çok çeşit ve sayısızca parfüm kullandım hatta tom'un çoğu parfümü mevcut ama bu başka benim için. S Extremedeki havayı bunda da hisstettim; Zengin ve bohem bir tarzı var. Paçulli bukadar güzel kullanılabilir demiş ve olmuş bir hali sanki. Bu arada kadın için değilde erkek için daha uygun bir parfüm. Her nekadar kadın parfümü olsada !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Emin güzel paylaşımın için.Benim için de ayrı bir yeri vardır White'ın .Sana sevdiklerin ve White Pacthouli ile bir ömür mutluluklar dilerim. Bu arada S Extreme 'e de ölürüm yani. Yerinde seçimlerinden dolayı seni kutluyorum ;)

      Sil
  7. Gucci Guility Pour Homme İntense deneyen yok mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gucci Guilty Pour Homme'un daha tatlandırılmış hali diyebilirim. Ben de herhangi bir etki bırakmamıştı denediğim zaman. Ama Gucci Guilty Pour Homme'dan daha iyiydi.

      Sil
  8. Tom Ford Noir'i çok çok beğeneceğinizi düşünüyorum...Mutlaka deneyin...Belki 10 puan vereceğiniz tek parfüm olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 puani hakedecek bir baş yapıt değil noir. Zorlanırsa belki 8

      Sil
    2. Bir de benim katkı payım olursa PM 'a 8,5 :)

      Sil
  9. Tom Ford Extreme ve Noir'i de deneyip designer seri Tom Ford işini bitir...Yoksa sana rahat yok parfüm merakı :))

    YanıtlaSil
  10. Arkadaşlar white patchouli ve black orchid'in üretim yeri neresi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir arkadaşımın internet üzerinden aldığı şişenin üzerinde isviçre yazıyor ithalatçı firma olaraksa elca kozmetik . Çakma olma ihtimali ?

      Sil
    2. Elca kozmetij tamam .ama isveç.. ama white patchuliyse onu bilmiyorum. Fakat genelinde new york yazıyor

      Sil
    3. tom ford parfümlerin üretim yeri değişti yeni mamuller isviçrede üretiliyor eskileri usa

      Sil
    4. aynen yeniler isviçre...

      Sil
  11. şekerli koku arıyorsanız tam size göre

    YanıtlaSil
  12. kalıclığı ben de beklediğim gibi olmadı edp bi de üstelik. bayan kokusu iyi hoş ama erkeklerde herkese hitap edeceğini zannetmiyorum. black orhid göre kıyaslayınca beklentilerimin altında bir seçim oldu. tenimde kokuyu sadece ben hissediyormuşum gibi bir düşünce oluştu. acaba iki fıs yerine 4-5 fıs mı sıksam ne yapsam anlamadım..

    YanıtlaSil
  13. kadın milletinin kullanmasını istediğim iki parfüm varsa biri black orchid diğeri ise White patchouli dir.

    YanıtlaSil
  14. Tom Ford White Suede için de yorumuzu alabilir miyiz?

    YanıtlaSil