12 Eylül 2013 Perşembe

Bond No.9 – Madison Square Park (2011)


Bond No.9 – Madison Square Park (2011)

İsmini Amerika’nın dördüncü başkanı ve Amerikan anayasasının baş yazarlarından James Madison’dan almış bir park. Madison Square (meydanı) olarak bilinen park, Fifth Avenue (5.Cadde) ve Broadway'in kesiştiği, şehir merkezini gösterdiği kavşakta yer alır. Bu caddeler sadece 23. Cadde'deki Flatiron Binasının pruva tarafında birbirinden ayrılırlar. 19. yüzyılın ortalarında kapitalizmin altın çağlarına doğru ilerlerken, bu çevredeki caddeler hızlı bir şekilde konut olarak gelişti. Bol bol Beaux Arts ve Rokoko stilinde büyük oteller ve perakende mağazaları ortaya çıktı. Burası Theodore Roosevelt ve Edith Wharton bölgeleriydi. Herman Melville, Billy Budd'ı Doğu 26. Caddede yazdı. Madison Square Park civarındaki caddeler Manhattan'ın popüler noktaları haline geldi.

New York’un göbeğindeki bu parkın tarihi 1686 yılına kadar gidiyormuş. 300 yıldan fazla zamandır park olan ve hala park kalan bir kara parçası. New York merkezli niş parfüm evi Bond No.9, içinden çıktığı şehre yine sadakatini göstermiş. 2011 yılında çıkardığı parfümüne Madison Square Park’ın ismini vermiş. Kendi sitelerinde şöyle tanıtılmış:

“Kapitalizmin altın çağında, Madison Square Park, modanın zirvesiydi. Bugün tekrar o hip&cool moduna dönmüş durumda. Bu parfüme komşuluk için tam zamanı. Çarpıcı neon pembesi ve yeşili şişesinin çimen yeşili ve gül çiçeğine benzer kapağı, aynı zamanda çıkarılıp, kolye yada broş olarak da kullanılabiliyor. Kolyeye dönüşebilen kapağı, vintage tarzı bir gül aksesuvarı gibi kullanabilirsiniz. Parfümler ve takılar. Bu kombinasyonu seviyoruz!”


Markanın Downtown serisine mensup Madison Square Park. Parfümü üzerime ilk sıktığımda karşıma ekşimsi, modern kırmızı meyveler çıkıyor. Kiraz, çilek, böğürtlen, yaban mersini. Hangisini beğenirseniz. Lezzetli ve ekşimsi canlı meyvelerle yapılan açılış bir yerlerden tanıdık geliyor. Kadınsı, lezzetli ve hafif metalik. Yine de fena değil. Orta kısma geldiğimizde tatlımsı modern meyvelere modern, egzotik, yeşil çiçekler ekleniyor. Gül bu noktada öne çıkıyor. Ekşimsi meyvelerle harmanlanmış bir gül diyebilirim. Ve tabiî ki yeşil çiçekler. Hala biraz kadınsı ama cazibeli. Son kısımlar en erkeksi bulduğum tarafı. Misk, tatlımsı meyveler ve odunsu notalar etkili. Böylece de tenden ayrılıyor.

Madison Square Park, yeni parfümlerden. Henüz iki yaşını bile doldurmadı. Bu durumun etkilerini görebiliyorum. Canlı, ekşimsi meyveler ana rolde. Günümüzün modern kadın parfümlerine benziyor. İsmini bilemediğimiz ve sokakta yanınızdan geçen bir kadından etrafa yayılan o meyveli-çiçeksi parfümler vardır. İşte onlar gibi adeta.

Benzersiz kokusu yok. Çok yaratıcı da değil. Ama zaten öyle bir iddiası da yok anladığım kadarıyla. Onun amacı, rahat, günlük kullanıma uygun, spor giyime yakın, eğlenceli, pozitif bir etki bırakmak. Ve bunu da başarıyor. Evet bu parfüm kesinlikle pozitif ve neşeli. Depresif günlerinizde sizi iyi hissettirecek iksir olabilir.


Madison kardeşimiz yüksek kaliteli bir parfüm gibi davranmıyor. Bıçak sırtı hissedilen yapaylık, doğal harman arayan burunlar için uygun olmayabilir. Çok rafine kokmuyor. Zaman zaman metalik kokusu, şöyle bir etrafta dolaşıyor genel aura içinde. Nedense Bond No.9’ın denediğim hiçbir parfümü yüksek kalite tatmini veremiyor. Bilemiyorum bilinçli olarak mı yapılıyor bu durum.

Madison Square Park, basit bir fomül gibi görünüyor. Ekşimsi kırmızı meyveler, egzotik yeşil çiçekler, misk ve odunsu notalardan oluşuyor gördüğüm kadarıyla. Başından sonuna kadar neredeyse hiç değişmiyor. Düz çizgide ilerliyor. Zaman zaman ucuz kadın deodorantlarına da benzettim.

Bazı olumsuz yanlarına rağmen, özellikle genç kadınların severek kullanacağı bir kokuya benziyor. Otuz yaşın altındaki kadınlara tavsiye edebilirim. Gerek şişesi gerekse kokusu kadın parfümü olduğunu düşündürüyor. Deneme sürecinde günlük kullanımda o kadar da kadınsı gelmedi. Erkekler kullansa da olur ama sanki kadınlarda daha iyi sonuçlar verir.

İlkbahar-yaz döneminde kullanmak için daha uygun bence. Kokusunun tasarımını Bond No.9’ın bir çok işine imza atmış Laurent le Guernec yapmış. Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonunda.


Artıları:
+ Sonları fena değil.
+ Genel olarak herkesin sevebileceği tarzı.

Eksileri:
- Hafiften hissedilen yapaylık, kalite hissiyatını düşürüyor.
- Düz çizgide ilerleyen kokusu, uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olabilir.
- Fiyatı çok yüksek.

Koku Güzelliği:10/6.5     

12 yorum:

  1. Sen bu bondlara ısınamadın bir türlü :-) zira bende öyle. NX Oud hariç

    YanıtlaSil
  2. parfüm merakı; farfüm yorumlarını büyük zevkle takip ediyorum, diesel farfüm yorumlarını merakla bekliyorum...fuel for life, spirit, only the brave tattoo, loverdose... görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç biri burun yormaya değmez. Tattoo, black xs kopyası.. spirit yerine tarçınlı çay koklarım daha iyi. Hele fuel.

      Sil
    2. Toplasan bir Dior Homme Intense etmez.Net.

      Sil
  3. Raşit bey en beğendiğiniz top 10 parfüm listenizde bir tane bile yazlık parfüm olmaması,yazlık parfümlerden umudumu kessem mi dedirtiyor.Blogunuzdakiler dahil denemediğim yazlık parfüm kalmadı, hep bir kusur hep bir tatminsizlik.Umarım yakında top 10 a giren en az 9 puanlık doğru düzgün heryerde bulunabilen bir designer parfüm bulur ve bizleri sevindirirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel olarak yaz mevsimine uygun parfümler, biraz basit ve bilinen kokulara sahip oluyor. Onun için çoğu parfüm sever için yeterince derinlikli olamıyor yaz parfümleri.

      Kış mevsimine uygun parfümlerse daha farklı kombinasyonlara sahip olabiliyor. Onun için kış parfümleri daha enteresan şekillerde karşımıza çıkabiliyor.

      En sevdiğim yaz parfümleri zaten blogumdaki notlardan belli oluyordur. Ama bence beklentiyi çok yüksek tutmadan ve ümidi de tamamen kesmeden aramaya devam edebilirsiniz.

      Sil
  4. Utku diesel markasına bir gıcığın var sanırım okadarda kötü değiller yani tamam bir dior homme intense gibi muhteşem değiller ama yinede ortalama kokulara sahip bence.

    YanıtlaSil
  5. arkadaşlar , baldessarini ambre kullanan varmı ? eğer varsa fikirlerini söyleyebilirler mi ?

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar Bond No 9 NY Amber' i herkese tavsiye ederim. Kalıcılık ve farkedilirlik konusunda beni tatmin etti, arkadaşlarım da çok beğendi. İstanbul Harvey Nichols' ten aldım pazar günü, ancak 100 ml fiyatı 990 TL' dir, haberiniz ola.

    YanıtlaSil