9 Ekim 2013 Çarşamba

Chanel – Platinum Egoiste (1994)


Chanel – Platinum Egoiste (1994)

Parfüm dünyasının önemli klasiklerinden olan Egoiste'i, Chanel, erkeklerin beğenisine sunmuştu 1990 yılında. Aslında doğru isim Jacques Polge'du. Chanel'in baş parfümörü olarak 30 yıldan fazla görevinin başında Polge. İlk önemli erkek parfümü olan Antaeus, bugün hala en çok saygı duyulan klasiklerden birisi olarak yanıbaşımızda. Antaeus’tan dokuz yıl sonra Chanel yine iddialı bir parfüme imza attı. Egoiste, enteresan ismiyle, büyük pazarlama kampanyalarıyla piyasaya sürülmüştü. Fakat özellikle Amerika pazarında beklenen başarıyı yakalayamamıştı. Egoiste'ten dört yıl sonra Platinum Egoiste geldi. Neyseki Platinum, oldukça başarılı satış rakamları yakalamıştı. Baş parfümör Polge bu durumu şöyle anlatıyor bir söyleşisinde:

"Büyük pazarlama faaliyetlerine rağmen Egoiste, Amerika'da başarılı satış rakamlarına ulaşamadı. Biz ondan daha büyük başarılar bekliyorduk. Bu yüzden 1994 yılında Platinum Egoiste'i piyasaya sürdük. Ve o, büyük bir hit oldu. Fakat klasik Egoiste'i meydana getirdiğimiz için hala çok mutluyum."

Söyleşinin bu kısmından anladığım kadarıyla, Egoiste'in bazı pazarlarda beklenen ilgiyi görmemesi üzerine Platinum versiyonu çıkarılmış. Yine Polge tarafından oluşturulmuş Platinum Egoiste. Kendi sitelerinde ferah-yeşil-odunsu olarak sınıflandırılmış. Kısaca şöyle tanıtılmış: "Egzotik ağaçların sıcaklığıyla ışıltılı ve erkeksi, enerjik, parlak bir kompozisyon."


Parfümü üzerime ilk sıktığımda karşıma sıradan turunçgiller çıktı. Ona ciddi anlamda aromatik ferah lavanta eşlik ediyor. Zaten kimi yorumcuların açılışını Cool Water'a benzetmesinin sebebi bu sanırım. Neredeyse akutik-ferah bir açılışı var. Çok sevdiğimi söyleyemem. İlerleyen dakikalarda parfümün ana karakteri ortaya çıkmaya başlıyor. Bir çok aromatik fujerda karşımıza çıkan o tuhaf buruk meyveler burada da etkili. Ona biraz eğrelti otu, yumuşak baharatlar ve ciddi oranda sardunya ekleniyor. Biraz Calvin Klein - Eternity For Men havası var sanki. Son kısma geçeyim. Alt notalarda keskin ve yapay odunsu notalar sizi karşılıyor. Oldukça yapay odunsu notalar muhtemelen sedir ağacından oluşmakta. Fakat parlak, yapay ve Iso E Super bombası şeklinde. Sardunya ve o buruk meyvelerde hala hissediliyor geri planda. Böylece tenden ayrılıyor.

Platinum Egoiste, tam bir aromatik fujer diyebilirim. O buruk tuhaf meyveler ve sardunya ana ekseni oluşturuyor bence. Zaman zaman yeşillikler (aromatik otlar) zaman zaman da yapay-parlak odunsular kendisini hissetiriyor. Tuhaf ve kendi içinde tutarlı bir dengede ilerliyor kokusu. Kendi türünün tipik bir örneği.

Platinum Egoiste, ne yazık ki en sevmediğim tarza mensup. Burberry For Men'deki o nefretlik buruk fujer meyvelerini andıran kokusuyla hiç bir zaman ilgimi çekemeyeceği konusunda herkesle iddiaya girmeye hazırım. Evet bu parfüm ünlü abisinin ismini kullanan ukala kardeşini hatırlatsa da bana, onu özellikle kadınların oldukça seveceğini düşünüyorum. Tabiki heteroseksüel olduğum için memnunum ama kadınların da artık böyle burnu havada fujerlara değil de kırmızı meyveli tütün kokularına hayran oldukları bir dünyanın hayalini kuruyorum. Evet Martin Luther King değilim. Onun gibi bir "dava" adamı olmak için çok fırın ekmek yemem lazım ama yine de söylemeden edemeyeceğim: "I Have A Dream..."


Kimisi onu Cool Water'a benzetmiş (başlangıcı sebebiyle olabilir), kimisi Eternity For Men ve Paco Rabanne XS'e benzetmiş (tuhaf meyveler ve sardunya bu işin sorumlusu), kimisi de abisi Egoiste'e (Bunu nasıl becermişler anlayamadım). Neye benzetilirse benzetilsin, hiç bir yaratıcı tarafı olmayan, "ticari bir deneyden" öteye gidemeyen, karakteri olan (ama benim sinirimi bozan!), muhtemelen geçirdiği reformülasyon sonrası iyice dengesi bozulmuş, şirazesi kaymış yapaylığıyla ona Demet Akalın şarkısı hoppalığı ve sığlığıyla şöyle sesleneceğim: "Sen kendi yoluna, ben kendi yoluma."

Değerli, dünyaca ünlü Chanel.Stop. Ne zaman gerçekten doğru düzgün bir erkek parfümü yapacaksın merakla beklemekteyim.Stop. Hep şöhretli kadın parfümlerinin mirasını mı yiyeceksin.Stop. Hazıra dağ dayanmaz diye ünlü bir Türk atasözü vardır hatırlatmak isterim.Stop. Hala Pour Monsieur'undan büyük ümidim var.Stop. Eğer o da fos çıkarsa mahalleden adam toplayıp oraya geleceğim.Stop. Gözlerinizden öperim.Stop.   Adres: Chanel CEO'su (her kimse) - Paris.

Parfüm yazarı Luca Turin, Platinum Egoiste'i iç karartıcı fujer olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden iki yıldız vermiş. Kesinlikle çok güzel puan. Bir de Luca Turin'i beğenmezler. Cesaretinden dolayı helal olsun sana Turin! Kahrolsun korkaklar ve popülistler!


Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/5

32 yorum:

  1. Beni şaşırtmadın bu yorumla. Sana tamamen katılıyorum egoist platinium konusunda. En azından başka bir isimle çıkarsalardı. Sıradan metalik, hafif buruk meyve kokusu . Ortalama altı bir parfüm.

    YanıtlaSil
  2. Nedense niteliksiz parfümler nicelik olarak önemli başarılar yakalıyor. Zaten son zamanlarda çıkan çoğu parfum öyle. Hepsi birbirinin benzeri, kopyası, tıpkısı vs. Ya millet kokudan anlamıyor ya da bu firmalar parfüm yapmaya bilmiyorlar.. Ya da her ikisi..

    YanıtlaSil
  3. harbiden adındaki platiniumu hakediyor. metalik kokusu ile

    YanıtlaSil
  4. Bir zamanlar Fendi Theorama diye bir koku vadı.Bulabiliyorsanız koklamanızı şiddetle tavsiye ediyorum çünkü üretimden kaldırıldı.İlk 10a girecek çok ama çok güzel bir koku.

    YanıtlaSil
  5. raşit ilk kez %100 katılıyorum sana..tamamen sentetik vasat 5 para etmez bir koku...

    YanıtlaSil
  6. bence sentetikliğin s si yok yazınızı sesli gülerek okudum çok şaşırdım hala da şaşkınım üzerinde çalışılmış çok kaliteli bi parfüm ki bana göre en başarılı erkek parfümlerinden biri ve şunu biliyorum kadınların oldukça beğendiği bi parfüm yurt dışında da çok beğenilen bi parfüm her zaman zirveyi zorlayan bi parfüm olmuştur..ama ne yazık ki özelikle bizim gençlerimiz çoğunlukla piyasa parfümlerine yöneldiği için parfüm koku tecrübesi gelişmiyor ülkemizde rochas armani code vb.. parfümlerin bu kadar popüler olmasının önemli sebeblerinden biri de budur..kalite olarak bu parfümler ortalama parfümler ama bu tarz parfümleri bi antaeus m7 gucci rush dior homme gibi sanat eseri parfümlerle kıyaslamak çok yanlış olur işte bu bahsettiğim parfümlerin aralarında ki kalite farkını anlamak için biraz burun tecrübesi gerekiyor ama bu hep dediğim gibi piyasa parfümlerine yönelerek gelişemez!!!

    Not: bu kadar bilgiyi nerden biliyorum şurdan ; tam 7 yıl sephora da çalıştım saygılarımla hoşçakalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi parfümün üzerinde çalişılmış olması onu mükemmel kılmaz. Platinium egoiste tamamem metalik ve sentetik. Adeta egoiste tutmayınca çıkarılmış gibi.

      Sil
    2. Bence de sentetiklik hissediliyor..

      Sil
    3. Haklısınız RAHJAH,

      7 sene Sephora'da çalışmış bir insana karşı ne desek az. Evet Platinum Egoiste hiç yapay değil ve dünyanın en muhteşem parfümü. Haklısınız... Çok haklısınız...

      Sil
  7. :D:D:D.....................!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede :-D :-D:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

      Sil
    2. Sephora da çalışıyor olmanız iyi burun sahibi olduğunuz anlamına gelmez . Biraz amuage, Serge Lutens, Hobigant, Eski guerlian ve YSL ( hani şimdi kimsenin eski kafa diye beğenmedikleri) gibi parfümleri kokla ondan sonra insanlara sentetik, metalik koku dersi ver.

      Sil
    3. Bu sefer de görüntülü gülmüşsünüz :))

      Sil
    4. Ben kimseye ders vermiyorum öyle bi amacım da yok sadece görüşlerimi bildirdim katılırsınız katılmazsınız ama en azından saygılı olun..bunun dışında ben platinum egoiste en iyisidir şöyledir böyledir demedim sadece bana göre olan kendimce görüşlerimi söyledim yeterince koku tecrübem var ayrıca nostaljik parfüm koleksiyonum var saygılarımla hoşçakalın

      Sil
    5. Platinium egoiste sizin en sevdiğiniz parfüm bile olabilir o ayrı. Şimdi görüş bildirirken gülme efektleri , '' yok çok güldüm'', '' 7 sene sephorada çalıştım'' denince bu tavırlara karşı haliyle bizde bir iki laf söyledik. Olur öyle atışmalar.

      Sil
  8. Çok vasat bir parfüm. Hatta Egoiste dahil hiç beğenmedim. Okadar övgüye merak sarıp denemştim şaştım kaldım açıkçası. Abercrombie fierce varken tercih konusu bile olamaz. Üstelik çok daha doğal ve kalıcı.

    YanıtlaSil
  9. Rasid Bey koku notalarını tek tek algılama noktasında burnumu nasıl geliştirebilirm.Bazı kokular bana baştan sona aynı gibi geliyor yada 10 çeşit notadan 2 notayı zor ayırt ediyorum.Yada mesela lotus çiçeğinin kokusunu alsam bile lotusun nasıl koktuğunu bimediğm için mi bana öyle geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bol bol parfüm denemeniz en iyi yol bence. Yada tek tek notaların satıldığı sitelerden kokuları alıp, her notayı deneyip, bu şekilde hafızanıza kazıyabilirsiniz.

      Sil
  10. Platinum benim için vasat buruk odunsu bir kokudan öteye geçemedi ne yazık ki. Ama Pour Monsieur'u beğeneceğini tahmin ediyorum, limon kullanımını beğenmiştim. Ama o da abartılacak kadar güzel bir koku değil, basit bir yapıda ilerliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15 parfüm sever bu parfüme vasat diyor ama sephorada çalışan övüyor. Sanırım biz anlamıyoruz. Sephorada çalışıp burun olunuyo demek ki.sen bi niş tayfa kokla sonra ben platinium u begen

      Sil
    2. böyle durumlarda susmak en iyisidir Mevlana'nın dediği gibi ''cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol'' ben yine de sizlere saygı duyuyorum sizde farklı görüşten insanların görüşlerine saygı duymalısınız ya da hoşgörü çerçevesinde tartışabilirsiniz...bunun dışında ben yalnızca kendimce olan görüşlerimi söyledim asla ama asla bu kesinlikle böyledir siz yanlışsınız demedim sizin aksine!! saygılarımla hoşçakalın

      Sil
    3. Ağzımızın payını verdi valla bravo..Yanlız tam bu Mevlana atfının altına sizden iki alıntı ekleyim;
      "kalite farkını anlamak için biraz burun tecrübesi gerekiyor "
      "Not: bu kadar bilgiyi nerden biliyorum şurdan ; tam 7 yıl sephora da çalıştım"

      Şimdi şunu söylemek lazım amaç sizi rencide etmek değil RAHJAH..Sadece ukala tavırları sevmeyen ve 7 yıldan çok daha uzun süredir parfüm ilgisi olan bir çok arkadaş var bu blogda..Yani açıkçası biraz gülmek için sizi espriyle eleştiriyorum kendi adıma..Ben Yaklaşık 15 yıldır parfümlerle ilgiliyim..Yanlız bu kimsenin yorumuna "sesli gülme" hakkını bana vermiyor..Sanırım ne demek istediğim anlaşılmıştır..Yoksa sizin koleksiyonunuz yada parfüm bilginiz eminim çok iyidir..Ha bu arada sanırım "cahil" kelimesi için de sizi uyarmaya gerek yok..

      Sil
    4. Bence pour monsieur hakikaten çok çok kaliteli. Bence basit değil komplike bir koku. Tam anlamıyla tende deneyemedim . Bazen dede parfümü havası veriyor . Kullanıcı yaşı grubu yüksek. Ama çok kaliteli bir parfüm.

      Sil
    5. ben kesinlikle ukala bi tavır sergilemedim aklımın ucundan bile geçmedi ama sanırım sözümden öyle anlaşılmış yani bi yanlış anlama söz konusu bunun dışında sesli güldüm derken ben kötü niyetle söylemedim sadece eğlenceli buldum..herşeyi geçtim sanırım raşit bey blog yazarı fakat onun bu yazısı eleştirinin dışında bazı sözleri ukala tavırlar içermekte özellikle sonuç bölümlerinde bu ve benzeri cümlelerle ''şirazesi kaymış yapaylığıyla ona Demet Akalın şarkısı hoppalığı ve sığlığıyla şöyle sesleneceğim: "Sen kendi yoluna, ben kendi yoluma"
      bir söz daha vardır '' O bambaşkadır çünkü başı onu kusturacak kadar ağrırken yazmak istediklerini kafasından atamaz bir türlü'' inanıyorum ki neyi anlatmaya çalıştığımı anlamışsınızdır ...saygılarımla

      Sil
    6. valla hocam senin sephoradaki sattığın koku kadar kolleksiyonum var benim.ama kalkıpta burda dangalakça "ben 10 senedir parfüm kolleksiyonu yapıyorum 100-150 koku kokladım,buradan biliyorum " demiyorum..hülasa parfüm satışı yapan sevil,sephora tekin acar gibi firmaların personelinide hepimiz biliyoruz.her gittiğimizde "one million,kokorico,code" koklatıp size hayatınızın parfümünü koklatıyorum edasıyla dolaştıklarınıda biliyoruz..ukalalık olarak algılanmasın ama belki bu işi bilinçli yapan minik bir azınlığı saymazsak ben onların alayından daha bilgiliyim.en azından 50 yaşında bir adama kalkıpta one million tavsiye etmiyecek kadar hemde..

      Sil
    7. Neyse uzatmaya gerek yok gibi..Birbirini medenice eleştiren insanlar olarak kapatabiliriz konuyu..Esprisini de yaptık karşılığını da aldık..Tek bir konu dışında eyvallah diyorum..O da bu blog yazarının neyi nasıl yazacağına karışmanız..Yok artık kardeşim o kadar uzun boylu değil..Hem adamın blog sayfasına yorum yazıp takip edeceksin.Bir de keyfine göre yazdığı yazılara kulp takacaksın..Bence Raşit Bey bu sözleriyle sadece Blog sayfasını eğlenceli hale getirmek istemiş..Parfüme yaptığı eleştiriyi üzerinize alınıp bir de kendi sayfasında onu beğenmemeniz ukalalıkla suçlamanız enteresan...

      Sil
  11. Utku bence bu parfümün içinde platin var..Evet evet kırık kemiklere takılan platinden..Bu kadar bilgiyi nereden mi biliyorum?Nasıl mükemmel yorumlar yaptığımı paylaşayım senle de... Ben tam 7 yıl Platinum Card sattım yapı kredi bankasında..Benden iyi mi bilecen Utku...Bak sesli yazıyorum hala cevap yok..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bilegime platin taktırmıştım axnı o koku. Bu metalik kokular bide cdg lerde var ama onlarin özü bu :-) rahjah. 7 sene parfümeride çalışmak bi anlam ifade etmiyor. Daha geçen tekın acarda, 10 yıllık elemana., tütün temalı, kaliteli bi koku arıyorum dedim. Bana ck encounter çıkardı. O kokuda ne tütün var ne de kaliteli. Vasat ül vasat bi koku. Şimdi cahil olan kim ?

      Sil
  12. Bu versiyonu denemedim ama egoiste bence güzel farkedilir bir koku çoğu yeni parfümleri ezer bence.

    YanıtlaSil
  13. kusura bakmayın ama bu parfümü kadınlar seviyor. Kendiniz için parfüm alıyorsanız başka kapıya ben kadınlar için alıyorum.

    YanıtlaSil
  14. Bu kokuyu begenmemek nasıl bir zevki temsil edebilir onun muhakemesini yapiyorum su an. Acaba ben cok mu zevksizim diye dusundum yazilanları gorunce. O kadar özel bir koku ki, yarın bir gun uretilmez diye hep yedek tutuyorum elimin altında. Beklentiler ve yaşanmışlıklarla alakalıdır koku begeni konusu tabi bir şey demek mantıklı olmaz lakin şunu belirtmek istiyorum, amatör olarak parfüm üreten biri ve cok fazla parfüm deneyen biri olarak bu kokunun çok özel oldugunu dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  15. süper bir kokudur

    YanıtlaSil