15 Ocak 2014 Çarşamba

Tom Ford – Noir de Noir (2007)


Tom Ford – Noir de Noir (2007)

Kombinasyonlar, hayatımıza farklılık getirir. Kendimizi "diğerlerinden" ayırmanın yollarındandır bence. İnsan olmanın sonuçlarından birisi de kendisini başkalarından farklı görme arzusunda olmasıdır. Farklı kıyafetler, farklı arabalar, farklı arkadaşlar, farklı zevkler, farklı parfümler ve farklı kokular.

Her ne kadar bir matematik terimi gibi görünse de kombinasyonlar, hayatımızı başkalarınınkinden ayrıştıran karmaşık algoritmalardır bence. Bir modacının zihninde, tasarladığı kıyafetlerle ilgili onlarca kombinasyon geçerken, bir mimar, cephe tasarımında yüzlerce kombinasyona başvurma şansına sahiptir. Hele ki sanatçıları düşünürsek bu işin ucu bucağı olmadığı söylenebilir.

İşte parfüm tasarımcılarının da tam olarak yaptığı iş bu: kombinasyon. Dünyaca ünlü parfümörler ellerindeki koku skalası içinde değişik kombinasyonlarla yaratacakları eserlerine istikamet çizmeye çalışırlar. Uzun uğraşların sonunda kendilerine göre mükemmele en yakın formüle ulaşmayı denerler. Onlarca molekülü ve akoru karıştırırlar, başaramazlar, yeniden denerler. Tütün ile portakal çiçeği denenir, kakule ile fesleğen karıştırılır, mimoza ile amberin uyumuna bakılır, paçuli tütsünün içinde eritilir, gül ile çikolata kombinasyonu koklanır. Ve karar verilir. Nasıl ki hayatımız da ince bir dengeye oturmuşsa, parfümör de yapıtını belli dengeleri gözeterek oluşturur.

İyi de bir dakika! Son maddede gül ve çikolata mı dedim? Gül aromalı çikolata, yada çikolata parçalarının arasına eklenmiş kırmızı gül yaprağı. Sanırım iki kombinasyon da aynı noktada buluşacaktır. Şunu belirtmek gerekir ki gül ve çikolatanın işbirliği fikir olarak harika. Peki ama uygulama nasıl? İşte bu sorunun cevabını, Tom Ford'un kozmetik birimi cevaplamış. Bu yanıtın ismini de Noir de Noir koymuş.


Tom Ford'un her yerde satılmayan ve çok yüksek fiyat etiketine sahip özel parfüm serisi "Private Blend"in son yıllarda öne çıkan aktörlerinden birisi Noir de Noir. Bir çok parfüm platformunda övgüyle söz edilen ve bolca tavsiye edilen Noir de Noir, Parfüm Merakı'nın da kıskacında şu andan itibaren. Bir süredir kullandığım Noir de Noir'i elimden geldiğince sizinle tanıştırmak istiyorum.

Kendi sitelerinde "karanlık bir oryantal şipre" olarak sınıflandırılmış. Ve kısaca şöyle tanıtılmış: "Bu koku safran, siyah gül, siyah truffle ve çiçeksilikle örülmüştür. Geri planda vanilya, paçuli, öd ağacı ve ağaç yosununun keskin yumuşaklığı, şehvetli bir koku deneyimi sağlıyor."

Noir de Noir'in açılışı yoğun bir gülle gerçekleşiyor. Karanlık, sağlam, derin ve koyu. Üst notalarda çok büyük bir gül egemenliği hakim. Bu anlamda biraz Montale'lere benziyor. İlerleyen dakikalarda kokusunda büyük değişim görünmüyor. Güle safran ekleniyor. Bu durum onu biraz içkimsi-tütünsü hale getiriyor sanki. Güle azıcık öd ağacı da eşlik ediyor. Orta notalarda güle hissedilir oranda paçuli de ekleniyor. Kuru paçuli ve gülün birlikteliği etkileyici. Tabi truffle denilen bir tür tatlıyı da unutmamak lazım. Hatta burada acımsı kakao, tatlılık olmayan bitter çikolata hissi bile var. Son kısımda gülün etkinliği azalırken, ortaya çok rafine olmayan tek düze vanilya çıkıyor. Alt notaları biraz sıradan olmuş gibi. Böylece de tenden ayrılıyor.


Noir de Noir, ismi gibi siyah daha doğrusu karanlık bir parfüm. Özellikle başlangıçtaki gül suyu efekti enteresan. Buradaki gül, Oud İspahan'ın başlangıcındaki gibi ferah değil. Çok daha acımsı, sert, yoğun ve gizemli. Başarılı kullanılmış üst notalarda gül. Fakat yine de bir çok gül parfümüne benziyor doğal olarak. Mesela ucunda kıyısından Black Aoud'u andırıyor. Fakat hepsinden daha karanlık. Lyric Man'deki güle de benzettim Noir de Noir'deki kullanımı. Özellikle başlangıcını.

Orta kısımda gülün baskın yapısı devam ediyor. Fakat safran hemen kıyısına ilişiyor gülün. Safranı pek sevemiyorum parfümlerde. Burada da çok hoşuma gitmedi. Safrandan sonra ikinci yardımcı oyuncu tütün. Evet o bir tütün kokusuna sahip değil fakat zaman zaman burnunuzu ıslak/dumansı tütün yokluyor. Yada zihnim beni yanıltıyor. Orta notaların en güzel sürprizi paçuli. Gül ile harika bir uyum sağlamış. Keşke bu ikili çok daha fazla öne çıkabilseydi. Paçuli, şekerli değil gayet kuru ve erkeksi kullanılmış. Ve bir çok kişinin bahsettiği çikolata bölümü. Günümüzün yeni nesil bol şekerli parfümlerine hiç benzemiyor. Bitter çikolata veya kuru kakao gerçekten de var arka planda. Fakat lezzetliden ziyade koyu ve karmaşık bir aura yaratıyor bu durum.

Noir de Noir, düz çizgide ilerliyor gibi görünüyor. Fakat ana eksenin etrafında kümelenmiş farklı nüanslar dikkat çekici. Gül, ana aksı oluştururken, diğer notalar, konunun bütünlüğünü sağlama görevini yerine getiriyor. Adeta niteleme sıfatı yada yardımcı fiil gibiler. Amaç, gül kokusunu yükseltmek ve onu yüceltmek.


Evet farkındayım gül parfümlerinin hepsinin birbirine benzediğinin. Noir de Noir'de rakiplerini andırıyor. Bir parça Lyric Man, azıcık Black Aoud, hafiften Oud İspahan ve diğerleri. Fakat onu diğerlerinden farklı kılan dozunda bir içki teması olduğunu düşünüyorum. Evet tam olarak gül kokulu şarap mı desem, ıslak tütün yapraklarının üzerine dökülmüş gül kokusu mu desem, paçuli ağacına damlatılmış gül özütü mü desem karar veremedim. Ama kimi yorumcuların onu biraz yapay ve ilacımsı bulmasını anlıyorum ve hak veriyorum

Noir de Noir, agnostik, karamsar, çarpıcı, cinsiyetsiz, gotik, mistik, sarhoş, bohem bir parfüm. Çok rafine ve pürüzsüz değil. O, Orta Çağ Avrupa'sının karanlık dehlizlerle dolu şatolarının kokusu olabilirmiş. Yada derebeylerin veya Rönesans öncesi skolastik dönemin parfümü olsa hiç yadırgamazdım. Hatta Avrupa krallıklarında etkili Hristiyan papazların, acımasız şövalyelerin veya korkutucu cadı hikayelerinin kokusu olabilir ancak. Osmanlı devletindeki saray entrikalarını bile aklıma getiriyor Noir de Noir.

Kendi sitelerindeki karanlık oryantal şipre çok doğru bir tanım. Şipre tarafı yoğun olarak hissedilmese de kokusunda eski/tozlu bir yanı var. Yani bu parfümü on sekiz yaşındaki genç arkadaşlara öneremeyeceğim. Biraz daha yaş isteyen herkese hitap etmeyecek farklı bir deney. Benim için bir şişesi alınacak gibi değilse de eğer gül kokularını seviyorsanız muhakkak denemeniz gereken seçeneklerden birisi gibi görünüyor. Kullanması ve sevmesi zor. Bence hiç de konforlu ve güvenli değil. Bu anlamda denemeden almak, çok yüksek fiyatına istinaden iyi fikir olmayabilir.

Geleyim başka önemli konuya. Farklı kaynaklarda Noir de Noir'in uniseks olduğu görülüyor. Aslında ilginç bir dengeye oturtulmuş. Başlangıçtaki yoğun gül kadınsı mesajlar veriyor. Orta kısımdaki safran ve paçuli erkeksilik katıyor. Sonlardaki vanilya yine kadınsılığı çağrıştırıyor. Geriye çekilip düşündüğümde hem kadın hem de erkeklerin kullanabileceği bir parfüm gibi görünüyor. Ama küçük bir farkla erkeksi yönünün öne çıktığını düşünüyorum.


Kokusunun tasarımını Harry Fremont yapmış. Eau de Parfum (EDP) olarak satılıyor. Parfüm kritikçisi Luca Turin, Noir de Noir'i gül çikolatası olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden dört puan vermiş. Sonbahar-kış mevsimi için daha uygun gibi görünüyor.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/7.5

23 yorum:

  1. serge lutens chergui yi pek beğenmedim çok soft çok yumuşak gül ve bal kokusu bana göre değil noir de noirin decantını sipariş etesemmi diye düşünürken raşit bey sağolsun imdamıma yetişti..fragrantica da 678 kişinin oy kullanmasıyla 5 üzrerinde 4.5 oy almış ve benimde dikkatimi çekti fakat konu gül ağrlıklı olunca biraz şüphelendim sizce raşit bey chergui ye pek ısınamayan biri noir de noir için ne düşünür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül kokusu sana göre değilse o zaman Noir de Noir'den olabilidiğince uzak durmalısın :)

      Sil
  2. Noir de Noir sahsen sevdigim icki notali parfumlerden. Rasit Bey cok guzel yorumlamis. Atelier Cologne Gold Leather ve Noir de Noir en sevdigim icki notali parfumler bu aralar.

    @Iskender Simsek,
    Chergui'yi yumusak ve cok tatli bulduysaniz birde Borneo'yu deneyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şu andaki siparişlerim den sonra uzuncana listelerim var alevriş sepetim de oldukça dolu durumda borneonun tozlu yapısı hermes terre ye benziyorsa güzel çünkü burun büken kokuları seviyorum yani işin özeti bi merak uyandı denemeye değer :)

      Sil
  3. Oooooh içim açıldı :) En sevdiğim TF lerden birine güzel ve yerinde bir yorum gelmiş.bu koku zaman içerisinde farklı anlamların yüklendiği ve bir canlıymış gibi bağ kurulan bir koku zannımca.O nedenle dikkat edin cesaretinız yoksa aşka hiç bulaşmayın noir de noir'a

    YanıtlaSil
  4. Peki parfüm merakı bukadar yüksek fiyatlara satılan bu parfüm büyük boy şişe almayı hakediyormu senin açından 7.5 puan verdiğin populer parfümlerden ne farkı kalıyo diye insan kendine sormadan geçemiyo.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Noir de Noir'in bir şişesi alınacak kadar güzel koktuğunu düşünmüyorum. Eğer acımsı-ilacımsı gül kokusu sevmiyorsan pek yaklaşma bu arkadaşa.

      Sil
    2. Noir de Noir'in bir şişesi alınacak kadar güzel koktuğunu düşünmüyorum. Eğer acımsı-ilacımsı gül kokusu sevmiyorsan pek yaklaşma bu arkadaşa.

      Sil
  5. Merhabalar, gayet güzel yorumlamışsın benim şahsen çok beğendiğim bu kokuyu. Bana sanki biraz camii önünde satılan esansları hatırlatıyor, sana da tanıdık gelmedi koku ilk kokladığında? Yurt dışında kaldığım için deneme imkanim yok ama buna benzer bir esans bulmak isterim izine geldiğimde. Esanslar hakkındakı düşüncelerini alabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Noir de Noir'in hafiften hacı yağlarını andıran tarafı var ama bence çok da değil. O hissi almanızdaki ana etken tabiki gül. Fakat gül burada kuru kullanılmış. Yağlı bir his vermiyor.

      Burada her yerde satılan esansların kimilerinden ilginç kokular çıkabiliyor. Mesela geçen bana bir dostumuz Suudi Arabistan'dan aldığı Zehrat'ül Haliç isimli esansı gönderdi denemem için. Oldukça ilginç bir kokuyla karşılaştım. Ön yargılı olmamak lazım hiç bir kokuya karşı. O küçümsenen hacı yağı esanslarından güzel kokulara rastlanabilir.

      Sil
  6. merhaba :) bir sorum olacak acaba tom for noir ile japon noir aynı parfüm mü? elime küçük bir tester geçti tom ford japon noir yazıyor koku bana anlattığınız gibi gül kokusunu anımsattı ben çok beğendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi tamamen farklı parfümler. Tom Ford markası, içinde Noir kelimesi geçen parfüm çıkarma işini biraz abarttı :)

      Sil
  7. Merhaba.
    Noir de Noir'in orta ve alt notaları bana Boucheron Jaipur Homme ve YSL  La Nuit De L’Homme ' u andırdı katılır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok katılamayacağım. Jaipur Homme ve La Nuit de 'L'Homme'daki gibi tatlımsı-meyvemsi baharat kullanımı yok Noir de Noir'de. Oldukça farklı tarzdalar.

      Sil
  8. Raşit Bey yanlış etiketlemişsiniz.Sanırım gözünüzden kaçtı.Uyarayım dedim.Yorumu yayınlamasanız da olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısın. Bu kadar zaman yanlış etiketle durmuş. Uyarın için teşekkürler düzelttim şimdi. Blog yazanın halinden blog yazan anlıyor işte :)

      Sil
  9. Bu parfümü bahsettiğiniz siteden sipariş verebiliyor muyuz acaba?

    YanıtlaSil
  10. Bir de size bir sorum olacak efendim. Şu parfümü çok seviyorum. Türkiye’de Atelier bulunmuyor maalesef. Yurtdışından temin etmiş idim. http://www.ateliercologne.com/store/catalog/product/view/id/65/s/trefle-pur-cologne-absolue/category/3/

    Bunun gibi portakal, turunç, zencefilimsi üst notalı, sonra yeşilliğe (üstteki kokuda menekşe) evrilen fresh ve biraz çiçek yağlı kokular çok hoşuma gidiyor. Malum bahar da yaklaşıyor. Bahar ve yazın böyle kokular çok yerinde oluyor. Böyle bir koku tavsiyeniz olur mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan parfüm önerisi veremiyorum ne yazık ki. Önerileri sadece parfüm forumumuzdan veriyorum. Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com

      Sil
  11. ben bu parfümde belli notaların çok açık hissedildiği kanaatindeyim. başlangıçtaki gül ve orta noktalarındaki kakao ile tütün kendini çok açık belli ediyor. burdaki tütün kullanımını tobacco vanille ya benzettim biraz .yanılıyor da olabilirim. ama ilacımsı bir his hiç uyanmadı bende.

    YanıtlaSil
  12. Çok sevdiğim bir parfüm ve bu ilacımsı koku sanki parfümü sıkmadan vapo kısmı arka arkaya koklandığında hissedilebiliyor. (lakin her zaman değil) Forumunuzu uzun zamandır takip ediyorum üstadım; değerli emekleriniz ve yorumlarınızla harika bir blog inşaa etmişsiniz, teşekkür ediyoruz.

    YanıtlaSil