29 Mart 2014 Cumartesi

Tom Ford – Noir (EDP) (2012)


Tom Ford – Noir (EDP) (2012)

Bu adamda ne var bilmiyorum. Bazı insanların “yaşam enerjileri” yüksek olur. Sanırım Tom Ford tam da böyle birisi. Proaktif, çalışma delisi, şeytan tüylü ve gözü kara. Hangi işe el atsa altından başarıyla kalkan Tom Ford, markasını her geçen gün yukarılara taşımaya devam ediyor. Onun etiketiyle piyasaya çıkardığı her ne varsa talep görüyor ve seviliyor. Anlaşılan insanların ne istediğini gayet iyi biliyor ve onlara arzu ettiklerini sunmak konusunda tereddütü yok.

Beauty biriminin altında faaliyet gösteren parfümlerin, Tom Ford markasının yükselişine büyük katkı sağladığı söylenebilir. Özellikle Black Orchid isimli kadın parfümleri, şimdiden kült kokular arasına girmiş durumda. Hatta Tom Ford markası ile ismi özdeşleşmiş durumda bu siyah orkidenin. İlerleyen yıllarda "Private Blend" olarak bir çok parfüme imza atan marka, iki farklı kulvarda ilerletiyor stratejisini. İlk grup parfümlerini "Signature" olarak isimlendiriyor. İkinci grup parfümleri de niş markalarla yarışan "Private Blend" olarak geçiyor.

Signature serisi, ana akım markalarla rekabet için tasarlanıyor. Fiyatlandırma olarak rakiplerinden bir parça yüksek olan Tom Ford parfümlerine 2012 yılında yeni üye eklendi. Noir isimli erkek parfümleri, şatafatlı reklam kampanyaları ile tanıtıldı ve her zamanki gibi ilgi çekmeyi başardı. Sadece yurt dışındaki parfüm severlerin değil ülkemizde de oldukça merak edilen ve kullanılan bir parfüm olduğunu düşünüyorum. Henüz iki yıl önce piyasaya sürülmesine rağmen, bir çok kişiden Noir hakkında övgü dolu sözler duydum. Ve sürekli bu parfümü yazmam isteniyordu. İşte o gün geldi de çattı.


Signature serisine ait  Noir'in orijinal formülasyonu EDP (Eau de Parfum) olarak tasarlandı. 2013 yılında da EDT versiyonu piyasaya sürüldü. Noir EDP, kendi sitelerinde oryantal olarak sınıflandırılmış. Noir EDP'yi üzerime ilk sıktığımda tozlu/eski turunçgiller ve menekşe ile karşılaşıyorum. Turunçgillerden kastım bergamot. Adeta bir patlama şeklinde etrafa yayılıyor bergamot ve menekşe. Üst notaları için ferah diyebilirim. Her ne kadar menekşeyle aram iyi olmasa da bergamot güzel kullanılmış. Orta bölüme geçeyim. Burada sardunya, iris (süsen), tatlı baharatlar ( karabiber, zencefil, küçük hindistan cevizi) ve civetten gelen hayvansallık mevcut. Hatta gerilerden deri bile hissediliyor. Noir'in orta bölümü için baharatlı iris ve biraz da hayvansallıktan bahsedilebilir. Orta notaları başlangıcından daha çok beğendim. Alt notalarda pudralı vanilya ve egzotik amber ile kapanışı yapıyor. Paçuliyi de unutmamak lazım. Buradaki paçuli kremsi değil daha kuru kullanılmış. Sonlarını sevdim Noir'in. Böylece tenden ayrılıyor.

Noir nasıl bir parfüm? Bence tatlı baharatlı, çiçeksi, azıcık hayvansal, pudralı, vanilyalı, amber/paçuli kokusu. Genel anlamda günümüzün modern parfümlerine benziyor. Gerek baharatların kullanımı gerek vanilya ve gerekse tatlılığın verilişi, onun yeni nesil parfümlerle rekabet etmesi için tasarlandığını düşündürtüyor. Simsiyah şişesine bakıp da çok karanlık ve koyu bir parfüm beklemeyin. Bence gayet açık ve net bir kokusu var. Kalite hissiyatı ana akım bir parfüme göre fena değil. Bariz ve rahatsız edici bir yapaylığa rastlamadım.

Noir, başlangıçta menekşenin marifetiyle fazlaca erkeksi çiçeklerin etkisinde. Sonrasındaki tatlı baharatların verilişi biraz alışıldık. Fakat yine de güzel. Parfümün vurgulanan ögelerinden olan hayvansallık yoğun değil bence. Yine de civet, arkalardan bir yerden sürekli kendisini hissettiriyor. Fakat baharatların arkasında kalıyor çoğu zaman. İris (süsen) çiçeği parfümün sevdiğim taraflarından birisi. Kimilerinin Noir'i, Dior Homme yada Dior Homme Intense'e benzetmeleri bu yüzden büyük ihtimalle. Pudralı vanilya ve amberli kısmın Shalimar'a benzetilmesiyse kısmen anlaşılabilir.


Noir, neye benziyor sorusuna cevap arayalım o zaman. Noir'in benzetildiği parfümler arasında Dior Homme, Dior Homme Intense, Shalimar, Obsession For Men ve Musc Ravageur bile var. Soğukkanlı bir bakış açısıyla Dior Homme ve Dior Homme Intense'e çok fazla benzediğini söyleyemem. Shalimar'a da çok benzemiyor. Fakat bir parça Obsession For Men'i andırdığı söylenebilir. Obsession benzerliğinde, Noir'in barındırdığı baharatların rolü var muhtemelen. Fakat ilginç olan benzetmeyse Frederic Malle'in fenomeni Musc Ravageur. Şimdi Noir, onun kadar hayvansal değil. Fakat ikisinin de orta kısımları ve sonları ufak benzerlikler taşıyor. Özellikle alt notalardaki pudralı vanilya ve amber, iki parfümü birbirine yaklaştırıyor. Başlangıçları ise hiç benzemiyor.

Kıyafet üzerinde kullandığım Noir, tendeki hali ile paralellik gösteriyordu. Fakat kumaşta daha tek düze kokuyordu. Montumun üzerinde karanlık çikolatamsı paçuli ve yeşil çiçeklerin hakimiyeti daha fazlaydı. Bu anlamda kıyafette biraz Spicebomb’un yarattığı auraya benzettim Noir’i. Ten üzerinde Obsession ve Musc Ravageur kombosunu hatırlatan Noir, kıyafet üzerinde daha tatlı ve piyasa işi yönünü gösterdi. Bu haliyle Noir’i kumaş üzerine uygulamak çok daha iyi fikir gibi görünüyor. Eğer ki amacınız karşı cinsten övgüler almak ise.  

Noir, günümüzün modern, tatlı baharatlı, pudralı/vanilyalı, hayvansal parfümleriyle rekabet etmek için piyasaya sürülmüş sanki. Tatlılık her daim var. Kokusu çok yaratıcı yada farklı değil. Onun devrimci olduğu söylenemez. Yeni bir şey vaat etmiyor bize. Kendi segmentinde ortalama bir deneme olmuş. Başlangıcı dışında parfümü beğenmemde bu tür kokuları sevmemin de payı var şüphesiz. Eğer bu tarz kokuları seviyorsanız denemeniz gereken arkadaşlardan olduğunu söylemek durumundayım.


Noir, muhteşem bir parfüm olmasa da yine de şans vermeye değer. EDP olmasına rağmen kalıcılığı çok iyi olmadı tenimde. Kimileri uniseks olarak kullanılabileceğini söylese de bence erkeksi yanı ağır basıyor. Tam bir soğuk kış mevsimi kokusu. Sıcak günlerde bıktırıcı olabilir.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/7

16 yorum:

  1. markaya yakışmayan bir parfüm olduğu kanaatindeyim. yavaş yavaş ayağa düşer gibi bi izlenimi var tom ford un. dhi ile biraz benzerliği var hatta dhi nin taklit edilmeye çalışıldığı izlenimini uyandırdı bende. neydi bi laf vardı? '' taklitler aslını yaşatır '' gibi falan filan...

    YanıtlaSil
  2. Yazı ne zaman yayınlanacak diye bekliyordum :)
    Noir'e çok acımasız davranmadığını gördüm.Davranılacak gibi de değil zaten :) Designer tayfadan kış kullanımına uygun oldukça iyi bir seçenek bence de .
    Ayırca Tom Ford'un Noir için ''Bugüne kadar ki en kişiye özel parfümüm'' gibi pazarlamaya yönelik bir cümle kurduğunu da belirtmek isterim.

    YanıtlaSil
  3. bunun edt olanı nasıl.fark varmı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EDT'yi henüz denemediğim için bir şey diyemeyeceğim.

      Sil
  4. Eğer elinize geçerse,Mont Blanc Legend ı yorumlarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  5. Murrjm bence tom ford'a zaafindan dolayi objektif olamiyorsun gibi geldi bana :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Lokman,
      TF'ye olan zaafımdan dolayı objektif olamadığım durumlarda kendim de kendime itiraf ediyorum bunu zaten :) Ama en azından Noir edp için objektif davrandığımı düşünüyorum. Baş tacım değil belki ama belli sınırlar içinde beğenimi (objektif olarak ) kazanmış bir koku :)

      Sil
  6. Daha önce pafumtutkusundada söyledim tom ford habit rouge bu

    YanıtlaSil
  7. www.decantshop.com. sitesi sanırım yabancı bi site buradan problemsiz alışveriş yapabilirmiyiz. kaç ml almak uygun olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkezi Amerika'da ama ortaklarından birisi Türk. Sitedeki mail adreslerine Türkçe mail atarsan sana ayrıntılı cevap verecektir.

      Sil
  8. Merhabalar arkadaşlar;
    Colonia Intensa Acqua Di Parma
    C.Dior Homme
    Hermes Terre
    Pour Homme Gucci
    Jil Sander Sun
    Bu parfümlerden ikisini almayı düşünüyorum.
    Karar veremiyorum,sizce hangilerini almalıyım
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Colonia ve Dior homme intense;) al bunları memnun kalirsin zaten

      Sil
  9. 1 şişe bitirdim. 2. Ye basladim. Ben boyle super bir parfum gormedim. Ilk defa bir parfumden 2. Defa kullaniyorum. Sanirim surekli parfumumu buldum..

    YanıtlaSil
  10. .noir i parfum olarak aldım edt den farkı yogun olması sanırım.parfum gayet farkedilir fakat kalıcılığı çok düşük sanırım.kıyafetime kullandıktan 2 saat gibi bi zaman zarfında ucup gidiyor sanırım yada bana oyle geliyor.

    YanıtlaSil
  11. Admin arkadaşın da belirttiği gibi kalıcı değil. Ben bu parfümü yaklaşık 2 senedir kullanıyorum. Akılda kalıcı olması dışında bir numarası yok. Yazın kullanmayın sakın. Kış ve özellikle geceleri performansı iyi...

    YanıtlaSil
  12. Tom ford black orchid bana agir geldi bnce erkekler kullanmali, violent blonde koku hic kalici degil, noir femme paranizi cope atmak istiyosaniz alin ben geri verdim kessinlikle kaliciligi yok. Pisman olursunuz. 3 kokusunu kullandim 3u de fiyasko ustelik fiyatlar da ucuk bise varmis gibi

    YanıtlaSil