18 Mayıs 2014 Pazar

Giorgio Armani – Acqua di Gio Essenza (2012)




Giorgio Armani – Acqua di Gio Essenza (2012)

1996 yılında hiç şüphesiz ki modern zamanların en kült parfümlerinden birisi piyasaya sürüldü Giorgio Armani tarafından. "Gio'nun Suyu" isimli parfüm, ekşimsi meyveli kokusuyla garip şekilde ferah, sucul ve erkeksiydi. Giorgio Armani'nin, bu parfümün böylesine büyük hit olacağını öngörmüş olabileceği konusunda nedense şüpheliyim. Acqua di Gio, benim de sebebini pek anlayamadığım şekilde dünya üzerinde büyük bir seven kitlesi yarattı kendisine kısa zamanda. On sekizinci yaşını kutladığı 2014 yılında hala dünyanın en çok satan erkek parfümleri listesinin zirvesinde. Aradan geçen yıllar onun popülerliğinden hiç bir şey kaybettirmiş değil anlaşılan. Muhtemelen en çok taklidi yapılan parfümdür Acqua di Gio, açık parfüm üreticileri tarafından.

Metroda, sokakta, çarşıda, sporda ve aklınıza gelebilecek neresi varsa muhakkak, Acqua di Gio kullanan birisiyle karşılaşırsınız. En azından benim için öyle. Ülkemiz erkeklerinin kısaca "Armani Gio" dedikleri Acqua di Gio, müthiş bir ticari başarı hikayesi. Bu anlamda Giorgio Armani markasına oldukça büyük gelir sağladığı söylenebilir tek başına. Bu kadar başarılı (ticari anlamda) bir parfümün, farklı varyasyonlarının çıkması hiç kimseyi şaşırtmamalı. İşte karşımızda, şöhretli abisinin ismini kullanan "Essenza" versiyonu.

Acqua di Gio Essenza, abisi ile aynı şişe tasarımına sahip. Bu da ilk bakışta kokularının benzer olabileceğini düşündürtüyor. Zaten parfümü kullandığınızda da bu yönde güçlü mesajlar alıyorsunuz Essenza'dan. Kendi sitelerinde "Acqua di Gio Essenza'nın Eau de Parfum konsantrasyonu, Acqua di Gio'nun daha yoğun hali olarak yeni bir sayfa açar" şeklinde tanıtılmış. İlginç olan ise kendi sitelerinde Essenza'da iki yeni element kullanıldığından bahsedilmiş. Bunlar; Cascalone ve Paradisone olarak isimlendirilmiş. Essenza'nın koku harmanında bu iki elementin önemli rolü olduğu vurgulanmış.


Giorgio Armani'den pek şahit olmadığımız bir duruma sahip Essenza. Erkek parfümü ve Eau de Parfum (EDP) formunda olması şaşırtıcı Giorgio Armani için. Şöyle bir düşündüğümde, markanın özel serileri dışında popüler erkek parfümlerinin hiç birisinde EDP konsantrasyonu kullanıldığına rastlamadım. Bu anlamda da yeni bir deney olmuş gibi görünüyor Essenza versiyonu.

Fragrantica'da odunsu akuatik olarak sınıflandırılmış Acqua di Gio Essenza. Parfümü üzerime sıktığımda karşıma çok tanıdık bir aroma çıkıyor. Ekşimsi meyveler (kavun) ve buruk turunçgillerden oluşan kokuyu hemen tanıyorum. Karşımda neredeyse klasik Acqua di Gio var. Essenza biraz daha sucul ve ferah diyebilirim. Başlangıcını klasik Acqua di Gio'dan daha çok sevdim. İlerleyen dakikalarda ekşimsi meyveler geri çekiliyor. Bu andan itibaren akuatik yönü ortaya çıkıyor. Serin, ferah ve tuzlu meyvemsilik bu sefer etkin. Ferah baharatlar ve erkeksi çiçekleri de unutmamak lazım. Fakat orta bölüm Calone benzeri bir serinlik hissettiriyor. Orta notaları eh işte. Geleyim kapanışa. Alt notalar, orta kısmın paralelinde devam ediyor. Büyük değişim görünmüyor. Sonlarda Calone benzeri tuhaf ve yapay serin-sucul tarafı öne çıkıyor. Daha önce bir çok örneğine rastladığım vasat akuatik yanı hiç de ilgi çekici değil. Böylece de tenden ayrılıyor.

Essenza, başlangıcında abisi Acqua di Gio'ya çok benziyor. Hatta ikiz kardeşi gibi. Farklılık orta kısımda başlıyor. Gerçi orta bölümde normal Acqua di Gio tarzında. Farklı olarak Essenza daha sucul, serin ve ferah. Neredeyse tuzlu kokusu biraz Bulgari - Aqua ve Aqua Marine'i çağrıştırıyor. Orta bölümden itibaren ortaya çıkmaya başlayan Calone'nin etkisi hissediliyor. Parfümün tanıtımındaki yeni element olarak sundukları Cascalone, bir çeşit Calone anladığım kadarıyla. Onun içindir ki Calone kokusu fazlaca etkili ten üzerinde. Orta kısmını çok sevdiğimi söyleyemem. Alt notalarında yapaylık iyice artıyor. Serin-soğuk hissi hala mevcut. Son bölüm oldukça sıradan ve tek düze. Fazlaca bir numarası yok orta kısımdan sonra diyebilirim.


 Essenza için klasik Acqua di Gio'nun daha ferah, daha tuzlu, daha serin ve daha yapay hali diyebilirim. Essenza biraz daha sucul tarafa kaymış gibi görünüyor. Abisinin genlerini taşıdığı söylenebilir. Alt notalara kadar Acqua di Gio'nun hayaleti kokunun üzerinde geziyor. Bunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Essenza'nın farklı bir karakteri yok. Kaderini abisi ile birleştirmiş ve onun gölgesinde yürüyor. Adeta sırtını sağlam yere dayamış, baba parası yiyen evlat gibi.

Klasik Acqua di Gio evet çok popüler ve seviliyor. Fakat kullandığım zamanlarda kokusunu beğenmemiş ve kendime yakın bulmamıştım. Beni iten tuhaf bir yanı vardı. Hala da fikrim değişmiş değil. Essenza ise abisinin sivri yönleri törpülenmiş ve sıradanlaştırılmış halinden başka bir şey değil benim gözümde. Acqua di Gio'nun aşırı doz Calone eklenmiş ve tuz oranı arttırılmış klonu gibi adeta. Bu anlamda Essenza ile ilgili harika şeyler söyleyemeyeceğim.

Genç arkadaşları hedefleyen, Acqua di Gio ismini kullanarak prim yapmaya çalışan, vasat, tek düze, sıkıcı, akuatik bir deneme olmuş Essenza. İlk yarım saati dışında yaratıcılık vaat etmeyen, piyasa işi, öylesine bir arkadaş olarak düşünülebilir. Eğer Acqua di Gio'yu seviyorsanız denemenizde fayda var. Fakat benim gibi mesafeliyseniz, Essenza'yı denememekle pek bir şey kaybetmezsiniz.

Ten üzerindeki Essenza’da tuzlu ve serin Calone benzeri sucul taraf öne çıktı her seferinde. Ten üzerindeki halini sevmedim. Kumaş üzerindeyse klasik Acqua di Gio formatında devam etti kokusu. O tuhaf ekşimsi meyveli bölümü kıyafet üzerinde daha iyi durdu sanki.


Eau de Parfum (EDP) formundaki Essenza'nın kalıcılığı gayet iyi oldu tenimde. Fark edilirliği ortalamanın biraz altında kaldı. Tam bir ilkbahar-yaz parfümü. 15-25 yaş arasındaki arkadaşlara tavsiye ederim. Denemeden almanızı ise tavsiye etmem.

Parfümün tasarımını ünlü isim Alberto Morillas yapmış. Bay Morillas, 1996 yılındaki Acqua di Gio'nun da tasarımcısıydı. Aradan geçen yıllardan sonra Morillas, eski parfümünün vasat bir klonuna imza atmış sanki. Kendisine yakışmayacak sıradanlıkta bu parfümü görmezden gelmek belki de en iyisi.

Koku Güzelliği:10/5.5

29 yorum:

  1. Merak ettiğim bir parfümdü.Zaten şişesinden de belliydi abisine benzediği.O halde bvulgari acqua marine ve azzaro chorme gibi freşler varken gerek yok.Malum yaz geldi ve freş parfüm arıyor insan.Raşit bey bide sizden cd eau sauvage extreme yorumu bekliyorum.Umarım kısa sürede gelir.

    YanıtlaSil
  2. enteresandır ki essenza da bana daha boğuk ve yağlı gelmişti. sanki yazlık değilde baharlık bi parfüm hissi uyandırmıştı. edp olduğunu hissettiren bi yoğunluk algılamıştım. o yüzden bi yorumda yazmıştım, 75ml essenza yerine aynı fiyata 200ml normal gio alınıp atomizerle sabah akşam bol bol kullanmak daha mantıklı diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunus bey size bi kaç parfüm sormak isterim eğer denemişseniz cevaplarsanız sevinirim.Ben biraz maskülen ve eski patfümlere meraklıyım ysl jazz , aramis tuscany ve azzaro home yi merak ediyorum.Gerçi raşit bey bu parfümleri yorumlamış okudum fakat bide başka arkadaşlardan duymak isrerim sonuçta zevk işi.Veya bunlarım dışında sizin önereceğiniz parfümler varmı?

      Sil
    2. tabiki. bu üç parfümden aramis i denemedim, diğer ikisini denemiştim. fakat hatırladığım kadarıyla ysl yi pek beğenmemiştim. daha doğrusu ysl nin denediğim hiçbir kokusunu tam olarak kaliteli ya da yenilik getiren bi koku olarak görmedim. sadece kouros yenilik getiren bi koku denilebilir. o da kendi içinde tartışılır tabi.

      azzaro ph, jazz a göre daha yakın gelmişti bana. çam temalı bi kokuydu. ama fiyatı çok uygun olmasına rağmen yine de almadım. azzaro markası da bana ysl gibi yetersiz gelen markalardan birisi.

      azzaro nun yerine çok daha iyi bi alternatif polo klasik var. maskülen denilince aklıma ilk gelen kokudur. bence her parfümseverin, özellikle maskülen severin bi köşede bulundurması gereken bi koku.

      bunun dışında loewe essencia da çok iyi bi maskülen. ama fiyatı biraz uçuk. para sorun değilse bi köşede de loewe bulundurulmalı muhakkak.

      terre yi zaten anlatmaya gerek yok. ne kadar ayağa düşerse düşsün, her köşe başında taklitleri satılsa da, vazgeçemeyeceğim sayılı kokudan biri oldu benim için.

      bir de bonus olarak dior eau sauvage parfum (edp) ü tavsiye ederim. çok klas bi maskülen. pek bilinen bi koku da değil.
      bunları yazdım ama siz yine de parfümeride denemeden almayın:)

      Sil
    3. Önerileriniz için teşşekkürler Yunus bey.

      Sil
  3. Sayin Parfum Meraki merhaba, sizin gibi iyi bir parfum bloggerinden oneri almak istiyorum. Acaba bana 4 mevsim kullanabilecegim parfumleri sayabilir misiniz? 17 yasindayim ve bir cok parfum hakkinda bilgi sahibiyim. Turkiye sartlarinda bulabilecegim parfümleri sayabilirseniz sevinirim imza parfumum olsun istiyorum 4-5 tane sayin en iyisi.
    Iyi bloglar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Uzunca süredir buradan parfüm önerisi veremiyorum ne yazık ki. Onun yerine parfüm forumumuzu takip edersen kendine uygun kokularla muhakkak tanışırsın.

      Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com.tr

      Sil
  4. Sevgili Parfum Meraki birde Nikos Sculpture nin incelemesini yapabilir misiniz? Cok konusulan bir parfum bu.İyi koklamalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sculpture elimde yok ne yazık ki. Eğer ulaşabilirsem tabii ki yazarım.

      Sil
  5. Hocam kolay gelsin
    Loewe 7 natural hakkinda ne düşünüyorsunuz
    Tskler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yükarıda sayılan tüm parfümlerden daha başarılı Loewe Natural. Loewe markası çokta pahalı fiyatlara satılan parfüm markasi değildir. Burada Bulgaristanda 80 tl e 100 ml' sini her yerde rahatça bula bilirsiniz. Çok ferah, sizi yormadan kullanabileceğiniz, tüm gün tazelemeden kokusu burnunuzu gelen arkadaş Loewe Natural. Pişman kalmazsınız çünkü kötü parfüm olsaydı 3 şişesini bitirmezdim şimdiye kadar. Saygılarla Özcan.

      Sil
    2. Henüz denemedim Loewe 7 Natural'i.

      Sil
    3. tskler özcan beyde bende bugun aldım yaklasık 200 tl

      Sil
  6. Forumun nesi var? Saatlerdir girilmiyor ? :S :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda bir sorun görünmüyor foruma girişte.

      Sil
  7. sayın parfüm merakı anladığım kadarıyla decentshop.com sponsorunuz ancak aşırı pahalı olan bir site bijan nude for men 1 ml 2,49$ decentshop.com'da bellamola da aynı parfümün 75 ml olanı 44,90 tl bu nasıl bir mantık resmen alışveriş yapamıyoruz bence yetkilisi ile görüşüp fiyatlarına güncelleme yapılması gerek
    Bunu söylememin sebebi de şudur siz tahminlerime göre %40 civarı türkiyede temini zor olan parfümleri yorumluyorsunuz bende sizin yorumlarınızdan heveslenip parfüm alan birisi olarak bunları ancak decantshop.com dan temin edilebileceğini gördüm tabi başka sitelerde de vardır ancak ben bilmiyorum bu yüzden bence bir düzenleme gerekli decantshop.com'a saygılar.

    YanıtlaSil
  8. Burberry sport u deneme şansınız oldumu

    YanıtlaSil
  9. Muhatap görmeyip yorum yapmadığınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Ethem Bey, sample olayı güzel de fiyatlar abartılı. Black Orchid varken diğerlerine gerek yok değil mi ama :)

      Sil
    2. Pardon ben anlayamadım demek istediğinizi?

      Sil
    3. Haklısınız diyorum, fiyatlar yüksek. Black Orchid, her şeyiyle beni memnun ediyor.

      Sil
  10. Öncelikle ilk yorumumu yapmanın ezikligi içerisindeyim, hakkaten bu kadar güzel özellikle parfüm noktasinda uzman bir kişinin yazılarını okumakta yada farketmekte nasıl geç kaldığım için hayiflaniyorum açıkçası.Yazılarınızi zevkle okumanın yanında yazdığınız yazılara hakkını verdiğiniz kanaatindeyim.Çok uzatmadan gelelim parfümümüze ben uzun süre Acqua di Gio kullandım ve başka parfümlerde denedim yalnız bu kokuda karar kıldım neden derseniz Acqua di Gio bilmiyorum ama bana hafif geliyor koku olarak diğer parfümlerden onu ayıran ve benim tercih nedenim herhalde bu hafif kokusuyla midemi bulandirmiyor oluşu lütfen yanlışım varsa düzeltiniz.Bu yazımızda kullandığım kokuyla yeni essenzayi karşılaştırmış olmaniz çok iyi oldu bulabilirsem hemen alıp bu parfümü denemek istiyorum yalnız kokusu ağır mi onu merak ediyorum çünkü kaç tane parfüm kullanımsa hep midemi bulandirdilar bu parfümdeki sır nedir bilmiyorum,sanırım en iyisi bilene sormak zaten burda olmamin bir sebebi de odur.Son olarak Acqua di Gio kokusunda demiyorum ağır olmayan benim için uygun parfüm önerisi varsa alabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, guzel sozleriniz icin tesekkur ederim. Essenza'nin kokusunun agir oldugunu dusunmuyorum. Size yakin bir magazada kokusunu deneyip, karar verebilirsiniz.

      Parfum onerisi ise veremiyorum ne yazik ki.

      Sil
  11. Teşekkür ederim bilgi için

    YanıtlaSil
  12. armani acqua di gio profumoyu deneme fırsatınız oldu mu acaba

    YanıtlaSil
  13. Profumo yu deneyip fikirlerinizi paylaşırmısınız

    YanıtlaSil