26 Mayıs 2014 Pazartesi

Prada – Candy (2011)




Prada – Candy (2011)

Kabul etmek gerekir ki çoğu zaman önyargılarımızın kurbanı oluruz. Aslında olmayan şeyleri varmış gibi zihnimize yerleştiririz. Kafamızda hayali planlar kurarız. Olmadık şeylere inanırız. Hatta bu uğurda sevdiğimiz insanları bile incitiriz. Ah o önyargı kuyusu yok mu? Amma derin hatta dipsizdir.

Ünlü moda evi Prada'nın Candy isimli parfüm çıkardığını duyduğumda ne yalan söyleyeyim zihnimdeki önyargı kazanı kaynamaya başladı. Sorular birbiri ardına yağıyordu. Prada neden böylesine sıradan isim seçti? Kutusunun üzerindeki genç kız figürü, kokusunun karakteri hakkında ipucu veriyor mu? Günümüzün bol tatlı gurme parfümlerine vasat bir üye daha mı ekleniyor? Prada neden böyle fazlasıyla piyasa işi pazarlama kampanyası uyguluyor parfümü için? Aklıma gelen bazı önyargı içeren sorular olarak hatırladıklarım.

Özellikle Infusion serisi ile parfümler dünyasında yer edinen Prada'nın, fazla iştahlı olmadığı anlaşılıyor kokular dünyasında. Infusion ve özel serisini saymazsak, çok sayıda parfüme imza attıkları söylenemez. Belki de bu durumu eksiklik olarak gördükleri için 2011 yılında iddialı bir parfüm piyasaya sürdüler. Şişesinin üzerindeki genç kız figürüne istinaden, büyük şehirlerde yaşayan, gezmeyi ve eğlenmeyi seven, neşeli, canlı ve hareketli kızların parfümü olarak sunulmaya çalışılmış gibi görünüyor Candy.


Parfümün isminin, son yılların en popüler tarzı olan şekerli-karamelli-vanilyalı kokulara gönderme yaptığını düşünmek olası. Belki de tatlı ve şeker kızlara küçük bir taş atıldığı düşünülebilir. Parfümün tanıtımı şu cümleler ile yapılmış: "Candy, baştan çıkarıcı bir kokudur. Saf, teşvik edici cazibesiyle sizi sarar. Pembe ve altın renge sahip Candy, Prada kadınının yeni yüzünü test etmenizi sağlar. Candy'nin sırrı, hoşgörü ve sevinçtir."

Fragrantica'da oryantal vanilya olarak sınıflandırılmış Candy. Üzerime sıktığımda karşıma oldukça tatlı ve lezzetli bir koku çıkıyor. Yumuşak ve pudralı karamel ilk saniyelerde önce burnumda sonra zihnimde güzel duyguların uyanmasını sağlıyor. Candy'nin üst notaları çok güzel bir karamel ile size merhaba diyor. Biraz da tatlı baharatlar var. Muhtemelen kakule. Yapaylık neredeyse yok başlangıçta. İlerleyen dakikalarda bu tatlımsı kokuya pudralı çiçekler ekleniyor. Muhtemelen iris (süsen) baş rolde. Tenimde orta bölümü biraz Dior Homme/Dior Homme Intense'e benzettim. Kokusu hala pudralı ve yumuşacık. Son kısımda ise koku formu büyük değişiklik göstermiyor. Biraz benzoin ve hissedilir oranda misk de yerini alıyor kapanışta. Hala tatlı ve hala vanilyamsı. Böylece tenden ayrılıyor.

Candy, ismi gibi bol tatlı, şekerli, karamelli hatta çikolatamsı kokuyor. Bu tarz parfümleri sevmeyenler için biraz can sıkıcı olacağını düşünüyorum tatlılık oranının. Bence ikinci ana öge çiçekler. İristen geldiğini düşündüğüm çiçeksilik, fazla kadınsılık katmıyor genel kompozisyona. Süet yumuşaklığındaki karamel-çiçek işbirliği gayet kabul edilebilir sınırlarda diyebilirim. Parfümün sonu ise en sıradan yeri. Ortalama bir misk ile yapılan kapanış, dillere destan yada unutulmaz değil.


Candy, aslında basit bir parfüm. Karamel-şeker-vanilya-çiçekler ve miskten oluşuyor. Zaman zaman karamelize edilmiş portakal hissi yaşamanıza sebep oluyor. Özellikle son kısımda sanki biraz turunçgil esintileri var. Derin yada detaylı yapısı yok. Tek düze ilerliyor. Neredeyse hiç değişmiyor. Tabii ki Prada gibi ana akım işlere imza atan markadan çok daha fazlasını beklemek anlamsız olur. Yine de kendi kategorisinde bence güzel ve kullanılabilir bir gurme.

Onun kadın parfümü olarak piyasaya sürüldüğü sır değil. Kokusunu düşündüğümde bence çok kadınsı nüanslar taşımıyor. Hatta bazı erkek parfümleri, Candy'den çok daha kadınsı bulunabilir. Bu anlamda Candy, hem erkekler için hem de kadınlar için rahatlıkla kullanılabilecek bir seçenek.

Rahatsız edici yapaylığa rastlamadım. Direkt hedefe odaklanmış, ne amaçladığını bilen bir parfüm. Yeni nesil tatlımsı vanilyalı parfümlere rakip olabilecek ve genç kızlar için güvenli bir seçenek olarak tasarlandığını düşünüyorum. Bu haliyle rahatlıkla istediğini alabilir Candy. Tatlılık oranı daha az olsaymış, benim de ara ara kullanabileceğim bir gurme olabilirdi. Ama bu haliyle değil.

Candy, genç, neşeli, pozitif, modern, uçarı tiki kızları kalbinden vurabilir. House Cafe'ye takılan, yeni açılan lüks AVM'lerde çantasını koluna takıp dolaşan, bol bol alışveriş yapan, kıyafet kombinlerine önem veren, süslü,  arkadaşlarıyla gülüşüp Starbucks'ta Caramel Frappuccino içen, ailesinin maddi durumu iyi, kolejde okuyan kızlara göre bir parfüm bence.


Candy'nin en şikayet edilen yanı ise ne yazık ki kalıcılığı ve farkedilirliği. Kalıcılığı kıyafet üzerinde iyi olsa da, tende tatmin edici değil. Farkedilirliği ise düşük oldu. Eau de Parfum (EDP) olmasına rağmen çekingen ve tene yakın olduğunu söyleyebilirim. En azından benim tenimde böyle tepki verdi.

Bol şekerli ve vanilyalı kokusu, soğuk kış günleri için daha elverişli olduğunu hissettiriyor. Sıcak yaz günlerinde biraz can sıkıcı hale gelebilir. Kokusunun tasarımını Daniela (Roche) Andrier yapmış.

Koku Güzelliği:10/7
 

7 yorum:

  1. Pardon , bu bir bayan parfumu anladigim kadariyla ama siz nasil denediniz ? Veya unisex bir kokusumu var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru Candy kadın parfümü olarak piyasaya sunuldu. Zaman zaman kadın parfümlerini de yazıyorum.

      Prada'nın uniseks parfümleri mevcut.

      Sil
    2. Peki , sizi takipteyim o zaman :)

      Sil
  2. Merhabalar Raşit bey bugün candy'i denedim tesadüfen, tatlı kokulardan çok hoşlanmadığım halde ilginç ama çok beğendim. Kokusu beni lise yıllarıma götürdü.Sebebi gayet açık bu benim o yıllarda çok sevdiğim bir parfüme benziyor.Coty exclamation bilmem sizde benzettiniz mi? Ayrıca candy i sizin de beğenmiş olmanız içimi rahatlattı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Hatice hanım. Candy, sanırım tam da sizin hissettiğiniz duyguları insanlara yaşatması için tasarlanmış :)

      Exclamation'ı denemediğim için karşılaştırma yapamayacağım. Sonları dışında fena parfüm değil. Gerçi çok özel bir tarafı da yok. Prada'nın, "piyasa parfümü" tadında bir kokusu.

      Sil
  3. Teşekkürler yorumunuz için. Asıl benim bu aralar en çok beğendiğim iki parfüm var narciso rodriguez for her ve elie saab edp bu parfümler hakkındaki görüşlerinizi çok merak ediyorum.Kokusunu bildiğim bir parfümün yorumunu sizden dinlemek çok daha fazla keyif veriyor açıkçası keşke sizin yazdığınız piyasada olmayan bütün parfümleri deneme imkanımız olsaydı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Narciso Rodriguez ve Elie Saab benim de ilgimi çekiyorlar ama ikisi de elimde yok ne yazık ki. Eğer ulaşabilirsem yazmak isterim iki parfümü de.

      Tabii burada yazdığım bazı parfümler bulunması çok zor kategorisindeler. Eğer bana aydin_rasit@yahoo.com adresinden ulaşırsanız, elimdeki kullanmaya hiçbir zaman sıra gelmeyecek bazı parfümlerin numunelerini size ulaştırabilirim.

      Sil