25 Haziran 2014 Çarşamba

Calvin Klein – Ck One (1994)




Calvin Klein – Ck One (1994)

Hatırladığım kadarıyla 2001 yılıydı. Bir yakınımın "Amerika'ya gidiyorum, gelirken ne istersin" sorusuna belki de bilinçdışı olarak "Calvin Klein - CK One" cevabını verdiğimi hatırlıyorum. O yıllarda şimdiki kadar parfümler ve kokular dünyasının içinde değildim. Yine de her gittiğim alışveriş merkezinde ilk olarak ayaklarımın beni götürdüğü yer parfüm mağazalarıydı. CK One'ı istememin sebebi ise büyük ihtimalle çok popüler olmasıydı.

İlk CK One parfümümü elime aldığımda şeffaf ve basit sayılabilecek şişesini beğenmiştim. Kokusunu ise bol bol ve severek kullanmıştım. Bu ferah ve serinletici aromayı, o yıllardan sonra nedense bir türlü kullanma fırsatım olmamıştı. 2014 yılına geldiğimizde ise CK One'ın kokusu yine bir süredir benimle birlikte. Tenimde ve kıyafetlerimin üzerinde...

Hiç abartmadan söylüyorum ki CK One'ı kullandığım şu günlerde adeta nostalji yaşıyorum. Yıllar önce ayrılmış ve bir daha hiç görüşememiş arkadaşıyla karşılaşmış gibi hissediyorum kendimi. Eski bir dost beni ziyarete gelmiş ve onunla özlem giderir gibiyiz. O zamanlar sevdiğim bu dostumla, bakalım ilerleyen yıllardan sonra aynı yakınlığı yaşayabilecek miyim?


Calvin Klein parfüm biriminin çıkardığı en başarılı işlerden birisi hiç şüphesiz CK One'dı. Markanın Obsession ve Eternity gibi önemli kokularından sonra duraklama döneminde ortaya çıkmıştı CK One. Adeta Calvin Klein'i parfüm dünyasında yeniden zirveye taşımıştı kısa süre içinde. Hem erkek hem de kadın kullanımı için uygun olan CK One, yıllarca en çok satanlar listesinin üst sıralarında kendisine yer buldu. Tabii dünya çapındaki bu ticari başarı, markaya milyon dolarlık kazançlar olarak geri dönüyordu.

1990'lı yılların ortalarında doksan milyon dolarlık satış rakamına ulaşmıştı CK One. 2000'li yılların sonlarında ise sadece Amerika'da otuz milyon dolarlık satışı tek başına gerçekleştirmiş bir parfümden bahsediyoruz. Ve bence henüz yirmi yaşında olmasına rağmen, aynı Cool Water, L'Eau d'İssey Pour Homme, Habit Rouge, Dolce & Gabbana Pour Homme gibi modern dönemin klasiklerinden olmuş durumda. Aradan geçen yirmi yılın ardından kokusu hala canlı, modern ve sanki geçen yıl piyasaya sürülmüş gibi koku trendlerine uygun. Bu da bize onun zamanının ötesinde tınılar taşıdığını gösteriyor.

Kendi sitelerinde CK One şöyle tanıtılmış: "Serin. Temiz. Ferahlatıcı CK One, kendine güvenir şekilde başkalarıyla iletişime geçmek için sizi teşvik etmek amacıyla özellikle uniseks olarak tasarlanmıştır. Marka herkese aittir. CK One erişilebilir, evrensel ve basit bir kokudur."


CK One'ı üzerime ilk sıktığımda karşıma tatlımsı meyveler çıkıyor. Biraz tropikal meyvelere benziyor. Papaya ve ananas var açıklanan notalarında. Ananastan ziyade papaya olabilir. Tatlımsı meyvelere aynı zamanda turunçgiller eşlik ediyor. Limon ve portakal var sanki. Başlangıcı tanıdık ve ferah. İlerleyen dakikalarda koku karakterinde büyük değişim olmuyor. Aromatik tatlı meyvelerin hakimiyeti biraz daha artıyor. Tabii tatlımsı yumuşak baharatları unutmamak lazım. Kakuleyi andıran baharatlar, fazlaca baskın değil. Hafiften de çiçeksilik var sanki. Belki de zaman zaman ortaya çıkan sabunsu hissiyat, çiçeklerden geliyor. Orta kısım da fena değil. Alt notalarda bir parça değişim var. Misk iyice kendisini gösteriyor. Ona biraz da odunsu notalar eşlik ediyor. Sıradan sayılabilecek kapanış etkileyici değil. Böylece de tenden ayrılıyor.

CK One, bana göre tatlımsı meyveleri ve turunçgilleri merkeze almış bir kompozisyon. Turunçgiller genel olarak canlı, parlak ve doğal. Tatlımsı meyveler ise buruk yada ekşi değil. Turunçgiller ile güzel uyum sağlamış. Gerilerden gelen aromatik baharatlar ve kadınsı olmayan çiçekler ise ana yapıyı destekler nitelikte. Tabii parfümün orta kısmından itibaren adeta hayalet gibi dolaşan miski de unutmamak lazım.

CK One, parfümün tanıtımında vurgulandığı gibi gayet basit bir parfüm. Derin, kompleks yada gizemli değil. Bu anlamda yaz parfümlerinin bize vaat ettiği fazla kafa karıştırıcı olmayan ferah karakteri başarıyla sunuyor. Heyecanlı, parlak, enerjisi yüksek ama yaz aşkları gibi çabuk biten bir arkadaşımız. Size hayalinizdeki kokuyu vaat etmiyor. Evrensel bir deneyim sunuyor. Deneyen yada kullanan bir çok kişinin seveceği güvenli limanlardan birisi denebilir.


Herhangi köşeli yada sivri tarafı yok. Başları gayet doğal iken orta kısımdan itibaren biraz sıradan ve tek düze hale geliyor. Yapaylık fazla rahatsız edici değil ama yüksek kaliteli olduğunu iddia etmekte mümkün değil. Eğer sıcak yaz günleri için ortalama bir ofis yada sokak kokusu arıyorsanız CK One, verdiğiniz görevi yerine getirecektir. Daha fazlasını ise ondan istemenizin alemi yok.

Aklıma takılan bir konuyu paylaşayım sizlerle. Uzun yıllar önce denediğim CK One, daha ferah, turunçgilli ve serin-soğuk kokarken, bu seferkinde tatlılık oranı ve meyvemsiliğin arttığına şahit oldum. Acaba ben mi yanılıyorum yoksa parfümün geçirdiği formül değişiklikleri mi onu bu yöne çekmiş emin değilim. Ayrıca kalıcılık ve fark edilirlik değerlerinin de düşük olduğunu itiraf etmeliyim.

Güzel haberlerden birisi ise CK One bir çok internet sitesinde ve mağazalarda rahatlıkla bulunabiliyor. Hatta çok uygun fiyatlara 200 ml. şişesini bile alabiliyorsunuz. Bu anlamda parfümlere fazlaca para harcamak istemeyen kişilerin de sahip olmaları gayet kolay.

EDT konsantrasyonuna sahip CK One için parfüm eleştirmeni Luca Turin'den övgüler gelmiş. Işık saçan turunçgil olarak sınıflandırılmış CK One. Beş üzerinden dört puan verilerek oldukça beğenilmiş bay Turin tarafından.


CK One'ı,  daha çok piyasa işi parfümlere imza atan Alberto Morillas ve Harry Fremont birlikte tasarlamış. Hem kadın hem de erkek kullanımına uygun ferahlatıcı bir kolonya olarak kullanılabilir. Büyük beklentiler hayal kırıklığı yaratabilir.

Koku Güzelliği:10/7

4 yorum:

  1. İlk çıktığı sene kullanmıştım bir şişesini (demek ki 27 yaşındaymışım… vay be 20 yıl olmuş!!!). Kullandığım ilk yazlık, serin, ferah meyveli kokan parfümdü ve hoş bir deneyim olmuştu. Ancak çabucak tükenen enerjisi, her kullanımda hayal kırıklığı yaratıyordu. Sert, erkeksi, farkedilirliği yüksek parfümlere alışmış biri olarak bu parfümü sevmeme şaşırmıştım. Fakat şişeyi bitirdikten sonra da bir daha hiç dönüp de yüzüne bakmadım bugüne kadar. Aynı şey, bir iki yıl sonra, gene ilk çıktığında kullandığım Acqua di Gio için de geçerli. İkisi de aynı parfümörün yanlış bilmiyorsam. Bunca yıl sonra hatırlayabildiğim kadarıyla, kendisine verilmiş basit ev ödevini gayet eli yüzü düzgün ve özenli bir şekilde yapıp ortaokul öğretmenine sunmuş gibi bir durumu var bu parfümün.

    YanıtlaSil
  2. Bu parfumu kullananlar bilir. Bildigin ck kolonyasi. Kalicilik sifir. 10/7 ? Fazla duygusal bir degerlendirme olmus.

    YanıtlaSil
  3. Bu parfümü uzun yıllardır kullanıyorum parfümün ortalarından itibaren yumuşak bi koku çıkıyor sanırım misk (pek bilmiyorum miskin orijinal halini) acaba bu konuda bilgi verebilir misiniz ve eğer bu koku miskten geliyorsa benzer kullanımın olduğu hatta miskin daha önde olduğu parfümler hangileridir? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Misk, son kısımda baskın hale geliyor bence. Orta kısımda daha çok meyvemsi bir baharatlılık mevcut. Misk notası parfümlerde en çok kullanılan ögelerden birisi. Yüzlerce örneği var miskin.

      Sil