26 Aralık 2014 Cuma

Clive Christian – V For Men (2012)


Clive Christian – V For Men (2012)

Bir parfüm şişesi. Koyu kahverengi renkte. Neredeyse kehribar rengi şişe, devasa boyutlarda değil. Avucuma tam sığan 50 ml.lik şişeye uzun uzun bakıyorum. "Parfüm Merakı en sonunda çıldırdı" dediğinizi duyar gibiyim. Ya da "böyle olacağı belliydi zavallının" fısıldaşmalarınızı da anlıyorum. Evet belki çıldırdım. Fakat ben çıldırmayayım da kim çıldırsın. Çünkü elimde dünyanın en pahalı parfümlerinden birisinin şişesini tutuyorum.

Kokular aleminin "en uç noktası" olarak kabul edilebilecek Clive Chirsitian'ın hem de özel seriye ait V (Erkek) modelinin şişesi beklediğimden daha mütevazi çıktı. Resimlerde çok daha şaşalı görünen Clive Christian - V For Men'in şişesinin cam kısmı 40 dolarlık parfümlerden çok da farklı değil. Şişenin ortasındaki kocaman V harfi, hınzırlık olacak ama meşhur "V For Vendetta" filminin reklam afişlerini hatırlatıyor bana. Parfümün kapağı ise en dikkat çekici yeri. Yine internetteki görsellerden merakımı cezbeden kapak, ilk başlarda basit ve ucuz bir etki bıraksa da, sonrasında alışıyorsunuz. Kapak sert ve sağlam metalden yapılmış fakat altın hissi veren sarı renk keşke olmasaymış diyorum içimden.

Bir süre önce, dünyanın en pahalı parfümlerini satmakla övünen Clive Christian'ın, V modelinin kadın versiyonunu incelemiştim. Şimdi sıra özel seriye ait V'nin erkek versiyonunda. Kendi sitelerinde parfümlerini tek tek tanıtmaya tenezzül etmemişler. Sanırım, "bizim ürünümüz dünyanın en pahalı kokulu sıvısı, bir de pazarlama cümlesi mi yazacağız" düşüncesindeler. Belki de haklılar. Çünkü bugün inceleyeceğim Clive Christian - V For Men, en iyi ihtimalle 50 ml.si 400 dolar civarında satılan bir parfüm. Sadece 50 ml. olarak üretilen V For Men, ortalama bir anaakım parfümün 40 dolar civarında satıldığı Amerika kıtası için bile astronomik fiyata sahip. Evet o, sıradan bir Calvin Klein, Hugo Boss ya da Versace parfümünün on katı fiyata sahip. Ve böyle olunca da bütün gözler üzerlerine çevriliyor. Bu kadar pahalı olan bir parfüm, acaba mükemmele yakın koku deneyimi sunar mı bize?


Fiyat/kalite denklemine şimdilik girmeyeceğim. Böylesine inanılmaz fiyatlara satılan bir parfümden beklentiler de oldukça artıyor haliyle. Geçtiğimiz ay kullandığım V'nin kadın versiyonu, gayet kaliteli kokuya sahipti fakat benim çok yakın olduğum tarza sahip değildi. Bakalım V'nin erkek versiyonu için neler hissedeceğim. Çünkü beklenti eşiğim her parfümsever gibi çok yüksekte bir Clive Christian parfümü için.

Fragrantica'da oryantal odunsu olarak sınıflandırılmış V For Men. Üzerime sıktığımda beni tatlılık barındırmayan keskin baharatlar karşılıyor. Toz karabiberlere benzeyen üst notalarda adeta başka baharata yer verilmemiş. Direkt ve net kupkuru karabiber-biber kokusu. Gayet ciddi ve olgun. Başlangıcı güzel V For Men'in. Orta notalara gelindiğinde baştaki koku formu değişmiyor. Bibere ek olarak ağaçsılık ekleniyor. Kuru, neredeyse talaş gibi kokan ağaçlar artık daha belirgin. Karabiber hala destek veriyor ağaçlara. Orta bölümdeki ağaçsı yapı hafiften plastiğimsi kokuyor. Bu da kalite hissiyatını azaltıyor. Geleyim sonlara. Alt notalar, üst ve orta notaların aynı düzleminde devam ediyor. Kuru sedir ağacı ve kuru biber-karabibere bu sefer tütsü ekleniyor. Tütsü çok karanlık verilmemiş. Ağaçsı ve kuru olarak boy gösteriyor tütsü. Son kısmını çok beğendiğimi söylemeliyim.

V For Men'de ana aksı, tozlu-kuru biber-karabiber, ağaçsılık ve tütsü oluşturuyor. Parfüm adeta bu üç tema üzerine inşa edilmiş. Onun dışında farklı bir deneyim yaşatmıyor. Gerilerden reçinemsilik de kendisini gösteriyor. Bu reçineli yapı, ağaçsılık ile uyumlu ilerliyor. Belki azıcık da vetiverden (kabe samanı) bahsedebilirim. Onun dışında çok zengin bir nota dizilimi söz konusu değil.


Parfümün başından sonuna kadar neredeyse hiç değişmemesi biraz şaşırttı beni. Sonuçta dünyanın en pahalı parfümlerinden birisini kullanıyorum. Üstelik Clive Christian'ın özel serisine ait V For Men. Bilemiyorum belki de beklentilerim çok daha yüksekti. V For Men, basit ve tekdüze bir parfüm gibi görünüyor. Çok zengin, ihtişamlı ve lüks de koktuğu söylenemez. Katmanlı ve bol notalı değil. Minimal bir çalışma adeta.

Durun bir dakika! Hemen hayal kırıklığı yaşamayın. Çünkü V For Men, her ne kadar düz kokuyorsa da müthiş bir kalite hissiyatına ve erkeksiliğe sahip. Olabilecek en iyi ağaç-tütsü kokularından birisi denebilir. Orta kısımdaki hafif plastiğimsi yapı dışında harika bir dumansı-reçinemsi tütsü kokusuna sahip. Adeta kocaman bir çam ormanında yürüyormuşçasına net, karakteristik ve gerçekçi kokuyor. Dumansılık çok abartılı kullanılmamış neyse ki. Karanlık bir parfüm olduğu söylenemez. Daha çok kereste atölyesine girdiğinizde burnunuza gelen tozlu talaş kokusuna benziyor. Ya da ağaçlardan akan reçinelerin etrafa yayılan rayihasını andırıyor. Görüleceği üzere V For Men, safkan bir odunsu-tütsü kokusu. Zaman zaman yanık ahşap gibi zaman zaman ormandan ağaç kesip kulübesine götüren ormancının kıyafeti gibi kokuyor.

Neredeyse hiç tatlılık barındırmıyor V For Men. Bu anlamda yeni nesil bol şekerli parfümlerden rahatlıkla ayrılıyor. Kupkuru baharatlar, yeni kesilmiş ağaç dalı ve dumansılığı sınırlı tütsü ile Armani Prive’in sevilen eseri Bois d’Encens, üretimi bitirilen Gucci Pour Homme, Comme des Garcons - Wonderwood ile benzer yapıda olduğu söylenebilir. Kalite anlamında Wonderwood'dan çok daha üstün, Gucci Pour Homme'la başa baş ve Bois d’Encens’e de kafa tutabilecek düzeyde.

Evet o, biraz yaş isteyen bir karakterde. Çok genç arkadaşların üzerinde biraz tuhaf duracaktır. Gayet ciddi bir parfüm. Takım elbise kokusu olarak bile nitelendirilebilir. Kullanım alanı biraz sınırlı gibi görünüyor. Günlük çarşı-pazar gezmeleri için uygun olacağını sanmıyorum. Daha ambiyans kokusu gibi. Çok soğuk veya karlı bir günde, Abant gölünün etrafında dolaşırken giyilebilecek bir parfüm. Ya da ormanın içindeki bir dağ evinde şöminenin karşısında çıtır çıtır yanan odunlara bakıp, düşüncelere dalınıp gidilecek bir parfüm.


V For Men, çok büyük ihtimalle Pure Perfume konsantrasyonuna sahip. Parfümün en yoğun ve konsantre hali olan Pure Perfume, onun üzerinde fazla etki yapmışa benzemiyor. Çünkü performans olarak zayıf kaldığı söylenebilir. Farkedilirliği başlarda keskinken, kısa süre sonra tene yakın durmaya başlıyor. Biraz çekingen kalıyor. On iki saatten fazla tende durarak kalıcılığının yeterli olduğunun sinyallerini veriyor. Zaten parfüm yorumcuları performansından genel anlamda şikayetçiler.

Sıcak havaların değil soğuk ayların kokusu bence V For Men. Yaş olarak otuz ve üzerindeki arkadaşlara tavsiye ederim. Erkeksi kokusu ise bu tarzı sevenler için denenmesi gereken eserlerden olduğunu fısıldıyor. Parfümün tasarımcısının, Geza Schoen olduğu rivayet ediliyor. Çok yüksek fiyatına istinaden denemeden almak iyi fikir olmayabilir.

Koku Güzelliği:10/8

5 yorum:

  1. merhaba;
    blog'unuzu bugün keşfettim, başa kadar tüm yazılarınıza baktım, özellikle denediğim ve kullandığım parfümlere. dün, uzun zamandır beğendiğim ve yeni aldığım tiziana terenzi markasının 'gold rose oudh' parfümünü aldım. elinizde varsa onunla ilgili bir yazınızı okumayı çok isterim. unisex diyor, ben çok beğendim, ama sanki erkeklere yakışacak gibi. ayrıca çok sevdiğim l'instant de guerlain'i de incelemenizi umarım. john malle de son zamanlarda oldukça ilgimi çekiyor. yazılarınızın devamını beklerim, iyi çalışmalar size,
    zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,

      Gold Rose Oudh elimde yok ne yazık ki. Kısa dönemde de elime geçmesi zor görünüyor. L'Instant de Guerlain ise merak ettiğim bir parfüm. Erkek versiyonunu yıllar önce kullanmış ve sıradan bulmuştum. Kadın versiyonun ise daha başarılı olduğu söyleniyor.

      John Malle derken Sanırım Frederic Malle demek istediniz?

      Sil
  2. ah tabii :) aklımda bir sürü şeyle yazdım, karışmış. vücut balsamları da var aynı markanın. parfümleriyle aynı ismi taşıyan. ben onları denedim, onun bile kokusunun muhteşem kalıcılığı var. o nedenle kokularıyla da ilgilenmeye başladım, ama çok yerde satılmıyor, büyük bir mağaza zincirinde buldum, gold rose oudh alırken denemiştim. bir şey sormak istiyorum; parfüm oda ısısında mı buzdolabında mı muhafaza edilmeli? ben oda ısısında tutuyorum, ancak hemen bitmediklerinden uzun süre bekliyorlar. gerçekten doğrusu bu mu emin olamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfüm üreten çoğu markanın yan ürünleri oluyor genellikle. Niş markalar bile giriyor artık yan ürünlere.

      Parfümleri çok sıcak ve fazla ışık alan yerlerde bulundurmamak lazım. Kapalı kutusu içinde dolapta bulunursa kolay kolay bozulma olacağını sanmıyorum. Banyo gibi rutubetli yerde durmasa da iyi olur. Eğer varsa serin bir odada durursa sıkıntı olmaz muhtemelen.

      Buzdolabı çok soğuk ısıda değilse orada da durabilir. Fakat tartışmalı bir konu buzdolabı işi. Kimisi faydalı diyor kimisi gerek yok diyor.

      Sil
    2. teşekkür ederim. başarılı olursa yan ürünleri kullanmak da keyifli. creed bu anlamda başarısızdı. frederic malle ise iyi.

      yazılarınızın devamı dileğiyle, iyi çalışmalar.

      Sil