22 Şubat 2015 Pazar

Serge Lutens – Un Bois Vanille (2003)


Serge Lutens – Un Bois Vanille (2003)

Aslında işi Sigmund Freud'a kadar götürmeye gerek yok. Her ne kadar Bay Lutens, Freud'a gönderme yapsa da, vanilya kokusu çoğu insan için gayet cezbedici ve lezzetlidir. Acaba vanilyayı bu kadar cazip kılan nedir? Egzotik kokusu mu? Davetkar tarafı mı? Baştan çıkarıcı karakteri mi? Vanilya meyvesinin siyah olması ve karanlığın simgesi sayılan şeytanın çekiciliği ile özdeşleştirilmesi mi? 

"Erkekler vanilya ve tarçın içeren kokular kullanmamalı" tarzı genellemelere kimi araştırmacılar rağbet ediyor. Bilimsel olarak fazla altı dolu olmasa da "erkek adam vanilya kokulu parfüm kullanmaz" gibisinden modası geçmiş maço beylik sözlerine ise pek rağbet etmemek lazım. Evet erkekler de vanilya temalı parfüm kullanırlar, hem de bayıla bayıla...

Parfüm üreticisi birçok markanın vanilya merkezli parfüm piyasaya sürmesine alışığız. Niş markalar da dahil, vanilya çok sevilen bir nota ve herkes farklı yorumlar getirip, yenilik yaratmaya çalışıyor eserlerine. Maestro Lutens'in 2003 yılındaki vanilya denemesinin adı Un Bois Vanille olarak gerçekleşti. Kimi yerlerde kadın parfümü olarak gösterilen Un Bois Vanille'i, vanilya kokusu sever olarak merak etmekteydim. Nihayet kullanma ve hakkında fikir yürütme şansına sahip oldum.


Un Bois Vanille'in açılışı şekerli vanilya ile gerçekleşiyor. Yanmış siyah şeker ve ortalama vanilya dokunuşu ile başlangıcı çok ilginç ya da farklı değil. Orta kısımda vanilyanın ağırlığı devam ediyor. Tatlılık neyse ki azalıyor burada. Vanilyaya, karamel, reçine, hindistan cevizi ekleniyor. Orta notaları da başlangıcı gibi kremsi. Farklı olarak sütsü bir his veriyor. Hani çocukken içmeye doyamadığımız hindistan cevizli sütler vardı. Onlara benziyor sanki. Orta bölümünü daha çok sevdim başlangıcına göre. Alt notalarda vanilyanın hakimiyeti devam ediyor. Ekstradan kremsi odunsu notalar ve sandal ağacı kendisini gösteriyor. Alt notaları, orta kısma paralel ilerliyor. İşte size Un Bois Vanille.

İsmindeki vanilya vurgusu gayet yerinde çünkü o, tam bir vanilya parfümü. Baştan sona tek yetkili halindeki vanilya, farklı yönleriyle verilmiş. Başlarda şekerli yanmış kurabiye gibi kokarken, orta bölümde kremsi, sütsü, hindistan cevizli tropikal içki kıvamına evriliyor. Sonlarda ise daha odunsu ve olgun vanilya formuna geçiş yapıyor.

Açıklanan notalarındaki meyan kökü, onun bazen içkimsi kokmasına sebep oluyor. Hindistan cevizi ve badem görevlerini yerine getiriyor. Hindistan cevizinin neşeli ve egzotik kokusunu vanilyaya her zaman yakıştırırım. Buradaki kombin bence iyi sonuç vermiş. Karamel-çikolata benzeri yapı, özellikle orta kısmın sonlarından itibaren lezzeti arttırıyor ve onu gurme sınıfına sokmaya yetiyor.


Un Bois Vanille için, yumuşak, kremsi vanilyanın önderliğinde hindistan cevizli, karamelli, bademli, odunsu bir parfüm denebilir. Tatlılık başlangıçtan itibaren her daim var. Eğer şekerliliğe kaçan kokularla aranız yoksa sizin için iyi seçenek olmayabilir. Fakat vanilya sevenler cemaatinin yorulmaz bir üyesi iseniz deneme listenizi güncelleseniz iyi olur.

Genel olarak çok büyük değişim göstermeyen, fazla derinliğe sahip olmayan, vanilya kokusunun baskın yapısının her daim hissedildiği, kimilerinin ucuz araba kokularına benzettiği (biraz düşününce kısmen hak verebiliyorum), kadınsı yönün ufaktan ağır bastığı, diyabet hastalarına iyi gelmeyecek, modern, kokulu mum efektine sahip klasik bir vanilya aromasına sahip.

Hindistan cevizli karamel, bademli dondurma ya da fırından yeni çıkmış vanilya soslu kek aşeren kadınların, ilacı Un Bois Vanille olabilir. Eşi hamile erkeklere duyurulur :) Yine de erkek kullanımına uygun diye düşünüyorum. Eğer Dior Homme erkek parfümü olarak pazarlanıyorsa, Un Bois Vanille'in de kadın parfümü olarak sunulması normaldir.

Luca Turin'in kitabında Un Bois Vanille kavrulmuş tatlı olarak sınıflandırılmış. Tania hanım, beş üzerinden dört puan vermiş ve oldukça beğendiğini belirtmiş.


Parfümün tasarımını Lutens evinin gediklisi Christopher Sheldrake yapmış. Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonuna sahip Un Bois Vanille'in kalıcılığı gayet iyi. Farkedilirliği ortalama seviyelerde. Sonbahar-kış kullanımına daha uygun gibi görünüyor.

Koku Güzelliği:10/6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder