18 Mayıs 2012 Cuma

Carolina Herrera - Herrera For Men (1991)



Carolina Herrera - Herrera For Men (1991) Markanın ilk erkek parfümü.

Tütün kokusu merkezli parfümlere merakım beni 1991 yılındaki pek yeni sayılamayacak bir yere kadar götürdü. Geçtiğimiz haftalarda büyük bir hevesle denediğim Miller Harris’in Feuilles de Tabac’ı biraz hayal kırıklığına uğratmıştı beni. Bugün yine tütün ağırlıklı olduğunu okuduğum bir koku olan Carolina Herrera For Men’i inceleyeceğim.

Fragrantica’da odunsu-çiçeksi-misk olarak sınıflandırılmış. Başlangıcı buruk turunçgiller, aromatik otlar ve lavanta ile gerçekleşiyor. Biraz eskileri hatırlattı bana açılışı. Zaten 21 yaşında bir parfümden bahsediyoruz. O kadarcık “nostalji” olsun. Orta notalara gelindiğinde lavanta ve aromatik otlar geri çekilirken ortaya baharatlar çıkıyor. Evet bu kısımda baharatların hakimiyeti daha güçlü. Tarçın yada karabiber benzeri bir kokuya buruk meyvemsi turunçgiller eşlik ediyor. Çok garip bir hal alıyor bu andan itibaren. Pek alışıldık bir tarzda değil. Çok sevdiğimi söyleyemem. Sonlara doğru bence parfümün en güzel tarafı kendisini gösteriyor. Ferah sayılabilecek tütün, misk ve biraz da amber gayet başarılı. Asıl sürprizi sona saklamışlar anlaşılan.


Herrera For Men’i deneme sürecinde bir parfüme çok benzediğini düşünüp dururken yardımıma bu kokuyu denemiş arkadaşlar yetişti. Şimdi şöyle söyleyeyim benzettiğim parfümleri: Başlangıcı benim hiç sevmediğim Burberry For Men’i andırıyor. Orta notalara doğru Paco Rabanne XS’e oldukça yakın kokusu. Son kısım ise şaşırtıcı derecede Dolce & Gabbana Pour Homme’a yakın. Sanki Herrera For Men bu üç parfümün birleşiminden oluşuyor. Fakat parfümümüz bu üç arkadaştan da daha eski olduğu için sanırım “esinlenme” diğerleri tarafından gerçekleşmiş. Sanki bu üç parfüm merkeze Herrera For Men’i alarak kokularına şekil vermişler. Zaten parfümlerin çıkış tarihleri de birbirlerine yakın. Tabiki bu benim düşüncem. Böyle bir resmi bilgiye rastlamadım.


Herrera For Men, 1990’ların hemen başında üretilmiş aromatik fujer klasiklerinden birisi benim gözümde. Bu anlamda 1980’li yılların keskin, sert ve çok erkeksi şiprelerine benzemiyor. Zaten şiprelerde pek bulunmayan tatlılık, Herrera For Men’de bolca var. Fakat öyle bayık şekerli bir tatlılık değil. Daha kontrollü.

Herrera For Men genel olarak çok büyük değişiklik göstermeden ilerleyen bir kokuya sahip. Bu anlamda küçük bir eleştiri getirilebilir. Bir de orta notalardaki o garip baharatlı kısımı sevemedim. Bence bu parfüm aynı şişesi gibi “gri” bir kokuya sahip. Eğer Burberry For Men ve Paco Rabanne XS’i seviyorsanız deneyebilirsiniz. Genel olarak olgun ve üst yaş gruplarını hedefleyen bir yapısı var.


Parfümün tasarımını Rosendo Mateu ve Carlos Benaim birlikte yapmışlar. Luca Turin’de kitabında beş üzerinden üç yıldız vermiş. Herrera For Men sonbahar-kış mevsimi kullanımına daha uygun gibi. 30 hatta 35 yaş üstü erkeklere daha yakışacağını düşünüyorum.

Artıları:
+ Son bölümdeki koku gayet başarılı.

Eksileri:
- Orta notalardaki garip kokuyu hiç sevemedim.
- Herkesin beğenebileceği “güvenli” bir yapıda değil. Denemeden almayın derim.

Koku Güzelliği:10/6.5

12 yorum:

  1. Evet burbery'ye çok benziyor. Herrera biraz kuru bir koku gibi dururken, Burbery nemli bir his veriyor. (aquatik anlamda değil) Zevkler ve renkler tabi ben ikisini de çok severim.

    YanıtlaSil
  2. Parfüm merakı senden bi ricam var:)) tabi sende uygun görürsen yorumların sonunda sıradaki parfümün isminide yazsan aslında güzel olur:))Yani acaba hangi parfümde sıra diye düşünmemiş oluruz:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir tabiki Volkan. Zaten bende düşünüyordum böyle bir şeyi. Ama bir taraftan da işin süpriz tarafı da kaçar gibime geliyor.

      Yani tereddütteyim :)

      Sil
  3. Burberry'yi tek sanıyordum. Meğer artçıları da varmış. Allah bizi o ve türevlerinden korusun. Amin.

    YanıtlaSil
  4. parfum.com.tr hakkındaki görüşleriniz nelerdir? daha önce alışveriş yaptınız mı orjinal ürünler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O siteden hiç alışveriş yapmadım. Onun için orjinal olup olmadıklarını bilemeyeceğim.

      Sil
    2. Öncelikle cevabınız için çok teşekkürler, güvenle alışveriş yapabileceğimiz yabancı parfüm siteleri hangileridir acaba? Siz nerelerden alışveriş yapıyorsunuz?

      Sil
    3. Yeni çıkan yönetmelik gereği yurtdışından parfüm alımı yasak olduğu için zaten parfüm getirtmek mümkün değil.

      Alamadıktan sonra site önerisi neye yarar ki :))

      Sil
  5. carolina herrera 212 vip man parfümünü nededin mi?en kısa zamanda bu parfüm için blog yazabilirmisin?

    YanıtlaSil
  6. 212 Vip Man'i ne yazık ki denemedim. Elimde de yok.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar ben çocukluğumda 90yıllarda sürekli duyduğum ve şişesinin çok hoşuma gittiği bir parfümü arıyorum. Şişesi siyah renkte yukarıya doğru genişleyen yani tombullaşan bir yapıda koku tarzı kesinlikle keskin vede cezbediciydi ve hala arıyorsam bayağıda kalıcı:)) bana yardımcı olursanız inanın minnettar kalacağım saygılarla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Gökçe,

      Bahsettiğin şişe formuna benzer olarak aklıma bir tek Salvador Dali For Men geliyor. Onun dışında bu kadar az veriyle, aradığın parfümü bulmak pek mümkün görünmüyor. Malum binlerce parfüm var.

      Kalıcı olması ise bize pek ipucu vermiyor. Çok sayıda kalıcı parfüm var eskilerden. Yani samanlıkta iğne aramaya benziyor seninki biraz :)

      Sil