1 Mayıs 2012 Salı

Frederic Malle – Carnal Flower (2005)



Frederic Malle – Carnal Flower (2005) Markanın unisex parfümlerinden.


Parfüm Merakı: Bayılıyorum böyle parfümlere!!! 
Parfüm Merakı Okuyucuları: Ne demek istiyorsun parfüm merakı az daha ipucu ver bakalım bize… 
Parfüm Merakı: Yani hikayesi olan parfümlere… 
Parfüm Merakı Okuyucuları: Neymiş o hikaye yahu. Anlat da çatlatma bizi…

Yukarıdaki diyalog zihnimde geçen bir konuşmadan ibaret olsa da kendimi durduramıyorum sevgili parfüm severler. Bu cümleyi benden sıkça duyuyorsunuz biliyorum ama yine uzun zamandır merak ettiğim bir parfüme daha kavuşmuş durumdayım. Bazen düşünüyorum da evet çok büyük bir servet sahibi değilim. Süper bir spor arabam yok. Yada havuzlu bir villada yaşamıyorum. Ama en sevdiğim şeylerden birisi olan parfümleri deniyorum. Daha doğrusu parfümler arasında seyahat ediyorum. Evet doğru kelimeyi sonunda buldum. Ben bir parfüm gezginiyim sanırım.

Nasıl ki normal gezginler ülkeleri dolaşır, oraların kültürlerini anlamaya çalışır, yemeklerini yer, müzelerini gezer; bende kokuların sihirli dünyasında kendimi kaybediyorum zaman zaman. Ve hissettiklerimin bir bölümünü buraya yazıyorum. Büyük kısmını ise bencilce kendime saklıyorum.

Denediğim parfümleri yazmadan önce bir çok kaynaktan araştırmalar yapıyorum. Yani çok farklı yerlerden besleniyorum. Ve bunu da zaten söylüyorum. Çünkü hiç birimiz annemizin karnından parfüm bilgesi olarak doğmuyoruz. Ülkemizde bu tür parfüm siteleri olmadığı için genellikle yabancı sitelere bakınıyorum. Ve bu bakınmalarım sırasında da bir Fransız niche parfüm evinden oldukça bahsedildiğini fark ettim.

                                                               Markanın kurucusu Frederic Malle. 

2000 yılında kurulan Frederic Malle parfüm evi, Musc Ravageur, En Passant, Noir Epices ve Carnal Flower gibi popüler parfümleri ile oldukça fazla seveni olan bir marka gibi görünüyor. Gelelim bugün inceleyeceğim Carnal Flower’a.

Parfümümüz, markanın kurucusu Frederic Malle’nin teyzesi Candice Bergen’den ilham alınarak tasarlanmış. Bergen oldukça fazla projede yer almış bir sinema sanatçısıymış. Yüzü bana pek tanıdık gelmese de Seinfeld, Sex And The City, House ve Low & Order gibi popüler işlerde yer almış. Fakat gerçek anlamda tanınmasını 1971 yılında Jack Nicholson ile oynadığı “Carnal Knowledge” filmi ile sağlamış. Tahmin edebileceğiniz üzere Carnal Flower, adını bu filmden almış.

                                            Parfümün ismini aldığı film Carnal Knowledge'in posteri.

Bir çiçek nasıl şehvetli olabilir yada kokabilir? Bu iddialı isme konu olan çiçek ise yabancıların tuberose dedikleri “sümbülteber”. Frederic Malle, bu parfüm için bol bol sümbülteber vurgusu yapmış. Yani bir anlamda bu kokunun sümbülteber merkezli olduğunu anlatmak istemiş bize.

Hintli genç kızların afrodizyak olarak kullandığı bir çiçekten bahsediyoruz. Viktoria döneminde cenaze törenlerinde sıkça kullanılırmış. Çeşitli geleneksel ritüeller, evlilik seramonileri, çelenk ve süsleme amaçlı olarak da bolca kullanılıyor sümbülteber. Sümbülteberin ülkemizde doğadan toplanması ve yurt dışına çıkarılması yasakmış. Koruma altında bir bitkiymiş. Üretimi de anladığım kadarıyla kotaya bağlıymış. Sümbülteberden çıkarılan uçucu yağ, parfüm sanayinde bolca kullanılıyor.


Efendim bana kalsa laf daha da uzayacak. Onun için artık parfümümüze geçelim. Carnal Flower çiçeksi olarak sınıflandırılmış. Yani daha iyi nasıl anlatılır ki zaten. Başlangıcı sabunsu çiçekler, portakal çiçeği ve biraz da bergamot ile gerçekleşiyor. Çiçekler ön planda diyebilirim. Nedenini bilmiyorum ama bana başlangıcı banyo sabunlarına benzettim. Hani şu leylak yada lavanta kokan el sabunları. İlk kısım pek bana göre değil. Orta notalarda parfümün kokusu neredeyse hiç değişmeden devam ediyor. Hala çok yoğun bir çiçeksilik hakim. Sabunsuluk burada da hissediliyor. Zengin ve yüksek kaliteli çiçekler biraz şaşırttı beni. Bu kadarını beklemiyordum. Sonlara doğru ise sabunsuluk oldukça azalıyor. Ve parfüm biraz da olsa değişiyor. O yoğun çiçeksiliğin yerini biraz misk ve yine çiçekler alıyor. Alt notaları rahatlıkla en sevdiğim yeri diyebilirim. Yani özetle: Çiçekler, çiçekler ve çiçekler…


Carnal Flower aynı ismi gibi başından sonuna kadar çiçeksi bir parfüm. Biraz kadınsı. Hatta biraz değil oldukça kadınsı. Unisex olarak piyasaya sürülmesine rağmen bir erkek ne kadar kullanabilir şüpheliyim. Yapaylık hissedilmiyor diyebilirim. O anlamda Frederic Malle kaliteli bir işe imza atmış. Ama kokusu benim için bile fazla çiçeksi. Adeta kocaman bir demet çiçeği kokluyormuş hissi veriyor size. Hatta bir çiçekçi dükkanına girdiğinizde burnunuza gelen koku muhtemelen Carnal Flower’a benzeyecektir.

Bence önemli sıkıntılarından birisi de parfümün hemen hemen hiç değişmeyen bir gelişim izlemesi. Başından sonuna kadar çok fazla düz çizgide ilerliyor. Bu da ilerleyen zamanlarda sıkıcı olma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bu kadar yüksek bir fiyat verip de dümdüz bir çiçek kokusu almak ne kadar mantıklı bilemiyorum. Yine biraz fazla abartılmış bir niche parfüm olarak görüyorum Carnal Flower’ı.


Parfüm uzmanı Luca Turin kitabında Carnal Flower’a beş üzerinden dört yıldız vermiş. “Pırıltılı çiçeksi” olarak sınıflandırmış. Oldukça olumlu şeyler söylemiş. Parfümü çok zengin ve lüks bulmuş. 1980’lerin klasikleşmiş kadın parfümlerinden Givenchy – Ysatis ve Rochas – Byzance’ye benzetmiş.      

Parfümün tasarımını daha çok ana akım markalar için çalışan ünlü burun Dominique Ropion yapmış. Ayrıca Ropion, Malle’nin başka parfümlerine de imza atmış. Parfümün mükemmel konsantrasyonuna ulaşmak için iki sene üzerinde çalışıldığı söyleniyor tasarımcısı tarafından. Ayrıca içeriğinde en fazla sümbülteber barındıran parfümlerden birisiymiş.


Carnal Flower oldukça güçlü ve yoğun bir parfüm. Onun için dikkatli kullanmanız gerekebilir. Unisex olarak sunulsa da bir erkeğe uyacak gibi durmuyor. Tam bir ilkbahar kokusu. Hatta yazın bile kullanılabilir. Zaten tam “Bahar Çiçekleri” gibi kokuyor. Yani eğer almak istiyorsanız bu bahar aylar tam zamanı.

Artıları:
+ Sonlarındaki koku fena değil.
+ Yüksek kaliteli bir çiçek parfümü.
+ Çok güçlü yapısı ile etrafta iz bırakan parfümlerden.

Eksileri:
- Başlangıcı ve orta notaları benim için fazla çiçeksi.
- Neredeyse hiç değişmeyen kokusu daha ilginç olabilirmiş.
- Oldukça yüksek fiyatı. Almadan önce denemek şart.

Koku Güzelliği:10/7

11 yorum:

  1. Merhaba,blogunuzu sürekli takip ediyorum ve ilk defa yazma fırsatım oldu,bir kaç tane daha takip ettiğim blog var ve içlerinde beni bu bloga bağlayan sanırım parfümlerin yanı sıra hikaye kısmınıda anlatmanız,tam bir genel kültür yuvası haline getiriyo burayı,bu şekilde incelediğiniz için size teşekkür ederim.

    Uzatmadan bir soru sormak istiyorum,her parfümeriye girerim genelde parfümleri denemek için,bu parfümü ilk defa görüyorum,bu parfümü nerden ve ne kadara edindiniz acaba? Ve almadan önce deniyebilicegimiz bir yer varmı?

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Bir sonraki incelemelerinizi de merakla bekliyorum,kısa süreler içinde bu kadar sık paylaşımda bulunmanız ise beni her gün bloga çeken farklı bi etken,söylemeden edemedim:)

    iyi günler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Bünyamin. Bloga katkılarını beklerim.

      Frederic Malle niche (lüks, butik) parfüm evi olduğu için her yerde bulmak mümkün değil. Türkiye'de satışı yok henüz. Onun için bulup denemen pek mümkün değil.

      Bu parfümü değerli parfüm sever Koray'dan takas yoluyla edindim.

      Sil
    2. merhabalar,

      çok güzel bir forum. frederic malle in New York Barneys de çalışan erkeklerin yarısının kullandığı ağaç kokularından'' Bois D orange '' , bulabiceğiniz en güzel iris kokularından biri olan '' iris poudre'' ve benim favori parfümüm 'noir epices ' hakkınadaki yorumlarınızıda okumak isteriz.

      Sil
    3. Merhabalar,

      Frederic Malle'nin bir çok parfümünü merak ediyorum. Fakat bir çoğu elimde yok ne yazık ki. Ama önerilerinizi dikkate alacağım. Özellikle Noir Epices çok övgüler alıyor.

      Keskin ve yoğun ağaçsı kokularla aram çok iyi olmasa da Bois d'Orange önerisi için teşekkür ederim.

      Sanırım Barney mağazasının müdavimlerindensiniz :))

      Sil
    4. Merhaba sayın parfüm merakı, en beğendiğiniz malle parfümleri sırasıyla hangileri?

      Sil
    5. Merhabalar,

      Şimdiye kadar sadece dört tane Malle parfümünü denedim. Yani bütün seriyi bilmiyorum. Denediklerim içinde en sevdiğim sıralaması şöyle olabilir:

      1) Noir Epices (En beğendiğim)
      2) Angeliques Sous La Pluie
      3) L'eau d'Hiver
      4) Carnal Flower (En az beğendiğim)

      Sil
    6. Sorumu cevapladığınız için teşekkürler. Peki kalıcılık olarak bu dört'ü arasında en iyisi hangisiydi sizce?

      Sil
    7. Kalıcılık ve fark edilirlik ile ilgili artık değerlendirme yapmamaya çalışıyorum.

      Sil
    8. Frederic Malle 22 Kasım 2013 Cuma saat 16:30 Beymen Zorlu Center da parfüm sevenlerle buluşuyor. Herkesi bekliyoruz.

      Sil
  2. Merhabalar,blogta yeni sayılırım ama bende mudavimi oldum bir parfümsever olarak...bu ara cok trend olan Frederic Malle'nin geranıum pour monsıeur'u cok merak ediyorum.Umarım deneme ve buraya ekleme fırsatınız olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Yeni parfüm severlerle tanışmak ne kadar güzel. Parfum forumumuza da bekleriz: http://parfummerakiforumu.blogspot.com

      Geranium Pour Monsieur ne yazık ki elimde yok. Ama ulaşabilirsem tabiki yzarım.

      Sil