26 Mayıs 2012 Cumartesi

Heeley – Sel Marin (2008)



Heeley – Sel Marin (2008)  Markanın unisex parfümlerinden.

4 Ağustos 1966 yılında, İngiltere Yorkshire doğumlu bir tasarımcı James Heeley. Londra Üniversitesi’nde felsefe ve estetik eğitimi almış. Daha sonra da değişik materyaller kullanarak mobilya tasarımlarına imza atmış. Kendi tarzını modern, minimalist ve saflaştırılmış olarak tanımlıyor. Bir söyleşinde ise tasarımlarındaki ilhamı doğadan aldığını söylemiş.


James Heeley, 1996 yılından itibaren kafayı parfümlere takıyor ve kendisini bu alanda geliştirmeye karar veriyor. Daha sonra sanki kader ağlarını örmüş bir şekilde onu bekliyor. Bir gün ünlü niche parfüm evi Annick Goutal için tasarımlar yapan, Fransa’nın tanınmış çiçekçilerinden Christian Tortu ile tanışıyor. Artık zihninde kocaman bir ışık yanıyor. Ve parfüm tasarım işine girmeye karar veriyor.

Fakat öyle her aklına esenin parfümör olamayacağı çok açık. Bir parfüm tasarlamak için neredeyse kimyagerler kadar bilgiye sahip olmak gerekiyor. Çünkü bizim her gün üzerimize sıktığımız parfümleri oluşturmak için 100’den fazla kimyasal madde bir araya getiriliyor. Ayrıca her elementin ne kadar karıştırılacağı da büyük problemlerden birisi. Bu iş ancak uzun uzun vakit ayrılarak yapılabilecek bir iş. Tabiki en önemlisi de sabır.

                                                                     Markanın kurucusu James Heeley. 

Bazı parfümler birkaç ayda oluşturulurken, kimi parfümlerin tasarlanması bir yılı bulabiliyor. Yani görünen o ki, en iyisi bu işin eğitimini almak. Sadece eğitimini almak da yetmiyor. Algılarınızın açık olması gerek. Yenilikleri ve trendleri takip etmelisiniz. Ayrıca rakipler nasıl parfümler çıkarıyor onları da izlemelisiniz. Bütün bunları yaparken, kendine özgü karakteri olan benzersiz güzellikte kokular meydana getirmelisiniz. Yani anlaşılacağı üzere çok sevmek ve çok emek harcamak gerek parfüm işine.

James Heeley’de zor olan kısmı seçmiş. Kendi kendisini yetiştirmiş parfüm alanında. Ve Heeley isimli niche markasını oluşturmuş. Bu noktada tam da aklıma Andy Tauer geldi. İsviçreli bu parfüm tasarımcısı da kendi niche markasını, kendisini yetiştirerek ortaya çıkarmış. Belki bu isimlere Francis Kurkdjian’ı da ekleyebiliriz.

                                                        Heeley'nin Paris'in merkezindeki mağazası. 

James Heeley'nin Avrupa’nın hayatta olan birkaç bağımsız lüks parfüm evi kurucularından birisi olduğuna vurgu yapılmış. Bu bağımsızlığın da tasarım sürecinde kendisini özgürleştirdiğinden bahsetmiş.

Lafı yine fazla uzattığımı anlayıp hemen dönüyorum inceleyeceğim parfüme. “Sel Marin” markanın “Cardinal” ile birlikte isminden en çok bahsedilen kokusu diyebilirim rahatlıkla. Bir çok yabancı kaynaklı sitede güzel şeyler okuyabilirsiniz Sel Marin için. O yazılanları bir kenara bırakıp, bakalım bana neler hissettirecek onu sizlere anlatmaya çalışacağım.

Aromatik akuatik olarak sınıflandırılan Sel Marin’in açılışında limon ve deniz esintisi baş rolde diyebilirim. Fena değil ilk izlenim. Daha sonrasında da limona biraz turunçgiller ekleniyor. Deniz efekti arkadan hala hissettiriyor kendisini. Sonlara doğru odunsu notalar ve kabe samanı öne çıkıyor. Limon-odunsu notalar işbirliği ile deniz kokusu biraz azalıyor. Böylece tenden ayrılıyor.


Heeley’nin sitesinde, Sel Marin için güneş, sıcak kum ve deniz havası esintisine vurgu yapılmış. Zaten ismindeki “Marin” kelimesi bize nasıl bir kokuyla karşılaşacağımızın ipucunu veriyor. Sel Marin’in Türkçesi ise “Deniz Tuzu” gibi bir şey. James Heeley’de bir söyleşisinde parfümü için şunları söylemiş:

“Sel Marin’in deniz merkezli bir parfüm olması fikrini seviyorum. Denizi seviyorum. Yüzmeyi seviyorum. Ve deniz tarafından sarılmış olmayı seviyorum.”

Karşımızda “deniz gibi kokan” parfümlerden birisi var. Son yıllarda bu tarz kokular sıcak yaz mevsimi için tercih edilir oldu. Tabiki bu kapıyı ilk açan Kenzo Pour Homme’u da unutmayalım. Sel Marin, Kenzo Pour Homme kadar tuzlu kokmuyor. Daha meyvemsi ve turunçgil-limon ağırlıklı. Biraz Bulgari – Aqua Marine’ye benzettim genel olarak. Biraz da Creed – Millesime Imperial’i andırıyor. Fakat iki parfümden de daha güzel diyebilirim Sel Marin. Bence Sel Marin akuatik esintiler taşımasına rağmen turunçgil merkezli bir ana yapıya sahip. Diğer kokular farklı bir tat yaratmak için eklenmiş gibime geliyor. Yer yer meyvemsi (kavun), yer yer de ferah portakal-limon kombinasyonu ile yazın sıcak günlerinde ve plajlarda kullanım için ideal. Fakat yine de harika bir parfüm olduğunu söylemem zor. Belki de benim akuatik parfümlere olan ilgim gittikçe azalıyor.


Eleştirebileceğim yanlarından birisi de EDP olmasına rağmen kalıcılığı ve fark edilirliği yüksek değil. Ayrıca alt notalara doğru hafiften bir yapaylık hissediliyor. Bu yapaylık muhtemelen odunsu notalardan geliyor. Biraz sıradan geldi son kısmı bana.

Newyork Times gazetesinin parfüm kritikçisi Chandler Burr, Sel Marin’i deniz kenarında kullanmaya en uygun parfümlerden birisi olarak göstermiş. Luca Turin ise beş üzerinden dört yıldız vermiş kitabında.


Sel Marin unisex olarak piyasaya sürülmüş. Bence de hem kadınların hem de erkeklerin kullanabileceği gibi. Yaz mevsiminin sıcak günleri için iyi bir seçenek gibi görünüyor.

Artıları:
+ Deniz temalı parfümlerin başarılı sayılabilecek örneklerinden birisi.
+ Turunçgil-limon kullanımını sevdim.

Eksileri:
- Harika veya vazgeçilmez bir kokusu olduğunu düşünmüyorum.
- Son kısımları pek etkileyici değil.
- Yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/7

12 yorum:

  1. Yaklaşık 3-4 gündür sizin yorumlarınızı okuyorum.Sadece tebrik ediyorum.Harika ve bilgece yorumlar.Sizden yaz ayı için parfüm önerileri alabilirmiyim?Şimdiden teşekkürler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Katkılarını beklerim.

      Yaz mevsimine uygun olarak İssey Miyake - L'eau d'Issey Pour Homme'a bakabilirsin.

      Sil
  2. Yanıtınız için teşekkürler.Şunu belirtmek isterim 3-4 günden ziyade yaklaşık 1 hafta oldu tüm parfüm yorumlarınızın %50 sini okudum.Adeta parfüm dahisi gibisiniz.Ben yaz parfümü istiyorum ama İssey Miyake - L'eau d'Issey Pour Homme u sizde pek övmemişsiniz.Yine de bu yorumunuza güveniyorum.Ama sizin yaz parfümleri hakkında fazla öneri yada parfüm incelemelerinizi göremedim şimdiye kadar ki okuduğum yorumlarda.Daha çok sonhabar-kış parfümlerini genel olarak incelemeye tabii tutmuşsunuz.Ben yurtdışından(malta)parfüm getirecem arkadaşım vasıtasıyla(malum türkiyedeki fiyatlar belli).Kalıcılığı yüksek olan edp türü parfümlerden hangisini önerirsiniz?Yaz için uygun olan,fiyat aralığı 150-300 tl civarı olabilir.Şimdiden çok teşekkürler.Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla yaz parfümü yazmadım. Artık yavaş yavaş başlıyorum. Önümüzdeki günlerde daha da çok yazacağım yaz mevsimine uyabilecek kokuları.

      Hermes - Terre d'Hermes EDP (Normal EDT'si değil) olabilir. Bulabilirsen Guerlain - L'Instan Extreme EDP de düşünebilirsin kışa hazırlık olarak.

      Sil
    2. Davidoff cool water hakkindaki düşünceleriniz nedir?

      Sil
    3. Cool Water'ı detaylı olarak inceleme fırsatı bulamadım ne yazık ki.

      Sil
    4. Yanıtınız için teşekkürler.Luca turin'in 5 yıldız verdiğini görünce size bir danışmak istedim.

      Sil
  3. Çok sağolun teşekkürler yaz parfümleri ile ilgili incelemelerinizi ve yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  4. heeley sel marin bugüne kadar deneme imkanı bulduğum en iyi deniz temalı koku diyebilirim, gerçi sizinde incelemede belirttiğiniz gibi turunçgil gövdesinde şekillenen bir parfüm esas olarak fakat ilk fıslandığı anlardan itibaren gözlerinizi kapadığınızda sakin boş bir sahilde yürüyüş yaparken duyabileğiniz kokuları sunuyor ve bunu başarılı bir şekilde yapaylığı kaçmadan yapıyor. yüksek fiyatını ve düşük kalıcılık-farkedilirlik değerleri sorun değil diyenler için kullanılabilecek en iyi akuatik parfümlerden biri diyorum yine son tahlilde.

    YanıtlaSil
  5. Adsız bey:)))Sizin Davidoff cool water hakkindaki düşünceleriniz nedir?

    YanıtlaSil
  6. Luca turin 5 yıldız vermiş Davidoff Cool Water a.

    YanıtlaSil
  7. Benim kullandığım en iyi akuatik parfüm kendileri. Rakipleri sayılabilecek Millesime İmperial Erolfa gibi Creedlerden çok daha başarılı buldum. Kalıcılık ve farkedilirliği çok düşük değil bir aqua parfümüne göre bir tek o noktada katılamıcağım ikisi de ortalama bence.

    YanıtlaSil